Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

19 2014

www.fourtounis.grΟ παπα-Λμπρος Ζρβας ταν εφημριος στο χωρι Ρωμρι της Πυλας το 1860. 

νας συγχωριανς του, που λεγταν Σταρος Φιτσιλος, σκφτηκε να συνεργαστε με μα συμμορα για να τον ληστψουν. ο Φιτσλος συνεννοθηκε μαζ του προκειμνου να ρθουν στο Ρωμρι και να κλψουν την περιουσα του παπα-Λμπρου.

Δο απ τους κλφτες πγαν στο σπτι του με το πρσχημα τι ενδιαφρονταν να αγορσουν να βδι που πουλοσε ο παπς, ο οποος μως λειπε στην Πλο, που εχε πει για να φρει το παιδ του, που πγαινε σχολεο εκε. Ο παπς γρισε αργ στο Ρωμρι χωρς το παιδ, που μεινε στην Πλο. τσι οι ξνοι φιλοξενθηκαν στο σπτι του την νχτα».

Το βρδυ, ταν η οικογνεια εχε κοιμηθε, οι δο κλφτες ειδοποησαν και τους υπλοιπους, που εχαν κρυφτε την ημρα ξω απ το χωρι, και μπκαν λοι αθρυβα στο σπτι του παπ, οπτε ρχισαν να αρπζουν ,τι βρισκαν.

Χρματα μως δεν εχαν βρει, οπτε ξεκνησαν να βασανζουν τον παπ, προκειμνου να τους πει πο τα εχε κρψει.

Μια απ τις κρες του παπα-Λμπρου, η Παναγιτα, κατφερε να κατβει κρυφ στο κατι και απ να φεγγτη ρχισε να φωνζει, καλντας σε βοθεια.

Το χωρι ξπνησε και οι ντρες ανσυχοι πραν τα τουφκια και ρχισαν να ρχνουν, με αποτλεσμα να φοβηθον οι κλφτες και να το βλουν στα πδια. Δο απ αυτος, μως, τραυματστηκαν και, μλιστα, ο νας θανσιμα. «εξαιτας του θαντου του κλφτη γινε μεγλος ντρος σε ολκληρη την Πυλα και νας χωριτης φτιαξε το τραγοδι, που ζει μχρι τις ημρες μας, με κποιες παραλλαγς στους στχους σε ορισμνες περιπτσεις».

Αυτ εναι το γεγονς στο οποο αναφρεται η χιλιοτραγουδισμνη «Παπαλμπραινα», ωστσο η ιστορα χει και συνχεια. Το παιδ που πγαινε σχολεο στην Πλο, ο Νικολκης, μετ το δραματικ περιστατικ πγε και μεινε στην Αθνα, στο σπτι του δημρχου Μπενκη.

Εκε κανε τις σπουδς του και ταν τελεωσε, ζτησε να γνει Αστυνομικς Διοικητς επαρχας Πυλας.

σως στο μυαλ του υπρχε η σκψη της εκδκησης του Φιτσλου, ο οποος εχε πλον γερσει, αλλ φοβταν μπως οι Παπαλμπροι κνουν κακ στο γιο του: «Ο Φιτσλος, αφο τον παρακνησε και νας Μανιτης, αποφσισε να πει στον Νικολκη Παπαλμπρο, να του ζητσει συγνμη και να του φιλσει τα πδια. Εκενος μως του επε: ''φγε βρωμσκυλο, πγες να μας ξεκληρσεις και τρα ζητς συγνμη''. 

Μετ μως το παιδ του Φιτσλου απκτησε το δικ του παιδ και κλεσε τον Νικολκη να το βαφτσει. τσι σβησε αυτ η βενττα».

Πλον, οι τελευταοι στχοι χουν αλλξει («μια λυγερ παντρεεται και παρνει ναν λεβντη, Παπαλμπραινα καημνη...») και το λεβντικο αυτ τσμικο χει μετατραπε σε τραγοδι του γμου. Ο σκοπς του τραγουδιο εναι τσμικος και χι καλαματιανς, μιας και το περιστατικ συνβη στην Πελοπννησο, κτι που μλλον θα πρπει να αναζητηθε στην ηπειρτικη καταγωγ του παπ και της οικογνειας του.

Ακοστε το τραγοδι απ το Μουσικ Αρχεο του Μορι

Οι αυθεντικο στχοι του τραγουδιο

«Η Παπαλμπραινα»

Στου Παπαλ-Παπαλμπραινα

στου Παπαλμπρου την αυλ

στου Παπαλμπρου την αυλ

εναι μια μζεψη πολλ.

 

Καν ο Παπς-Παπαλμπραινα

καν ο παπς εν' ρρωστος

καν η παπαδι πεθανει

Παπαλμπραινα καημνη.

 

Οτ' ο παπς-Παπαλμπραινα

οτε ο παπς εν' ρρωστος

οτ' η παπαδι πεθανει

Παπαλμπραινα καημνη.

 

Οι κλφτες τους –Παπαλμπραινα

οι κλφτες τους εγδσανε

οι κλφτες τους εγδσανε

και τα λεφτ ζητσανε.

 

Μια λυγερ-Παπαλμπραινα

μια λυγερ εφναξε

μια λυγερ εφναξε

τους κλφτες τους εφναξε.

 

Τρξε Γιωργ-Παπαλμπραινα

Τρξε, Γιωργκη ξδερφε

τρξε, Γιωργκη ξδερφε

οι κλφτες μας εκψανε.