Ôï óôáõñïäñüìé ôùí ìåãÜëùí ðïëéôéóìþí, ç Êñéìáßá

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÐáñáóêåõÞ 18 Áðñéëßïõ 2014

ΜετÜ τα τελευταßα γεγονüτα της Ουκρανßας üλοι μας, λßγο πολý, αναφερüμαστε στην χερσüνησο της Κριμαßας. ¼λοι μας αναφερüμαστε στην ελληνικÞ μειονüτητα που υπÜρχει εκεß και στις αντßστοιχες πüλεις: Οδησσü, Μαριοýπολη, ΧÜρκοβο, Συμφεροýπολη κ.λ.π. Πüσοι Üραγε γνωρßζουν üτι η Κριμαßα εßναι η αρχαßα Ταυρßς, που εßναι συνδεδεμÝνη με αρχαßα ΕλλÜδα και την τραγωδßα του Ευριπßδη «ΙφιγÝνεια εν Ταýροις»;

 

Η Κριμαßα ΣÞμερα

Το σταυροδρüμι των μεγÜλων πολιτισμþν, η ΚριμαßαΗ Κριμαßα εßναι αυτüνομη περιοχÞ της νοτιοανατολικÞς Ουκρανßας, με υπερδισχιλιετÞ ιστορßα και πληθþρα εποικισμþν. Πρüκειται για χερσüνησο που συνδÝεται με την ηπειρωτικÞ Ουκρανßα με τον ισθμü του Περεκüπ και χωρßζεται απü τη Ρωσßα απü την ΑζοφικÞ ΘÜλασσα, τη Μαιþτιδα Λßμνη των αρχαßων ΕλλÞνων. Το σημερινü της üνομα Κριμαßα Ýχει μογγολικÞ προÝλευση, ενþ οι αρχαßοι ¸λληνες την ονüμαζαν Ταυρßδα Þ ΤαυρικÞ Χερσüνησο, απü τους Ταýρους, Ýνα βαρβαρικü φýλο που κατοικοýσε στην περιοχÞ.

Η Κριμαßα, με πρωτεýουσα τη Συμφεροýπολη, Ýχει Ýκταση 26.100 τετραγωνικÜ χιλιüμετρα (λßγο μεγαλýτερη απü τη ΣτερεÜ ΕλλÜδα) και πληθυσμü λßγο πÜνω απü τα 2 εκατομμýρια κατοßκους, σýμφωνα με την τελευταßα απογραφÞ του 2001. Απü αυτοýς, το 58,32% εßναι Ρþσοι, το 24,32% Ουκρανοß και το 12.5% ΤÜταροι (μουσουλμÜνοι τουρκο-μογγολικÞς καταγωγÞς), ενþ οι ελληνικÞς καταγωγÞς κÜτοικοι της περιοχÞς ανÝρχονται σε 2.597, Þτοι το 1,3% του πληθυσμοý της Κριμαßας. Το κλßμα της περιοχÞς εßναι εýκρατο και ευνοεß τη γεωργßα και τον τουρισμü, που αποτελοýν τις δýο πλουτοπαραγωγικÝς πηγÝς της Κριμαßας.

 

Η ιστορßα της Κριμαßας

Το σταυροδρüμι των μεγÜλων πολιτισμþν, η ΚριμαßαΚÜποτε, πολλÝς χιλιÜδες χρüνια προ Χριστοý, η Κριμαßα δεν Þταν χερσüνησος. Η ΑζοφικÞ θÜλασσα, η πιο ρηχÞ στον κüσμο, αποτελοýσε τμÞμα της ξηρÜς. ΠÜνω απü επτÜ χιλιÜδες χρüνια πριν, το νερü απü τη Μεσüγειο θÜλασσα πÝρασε μÝσα απü Ýνα ρÞγμα προς τα βüρεια, σχηματßστηκαν τα ΣτενÜ του Βοσπüρου και πλημμýρισαν τερÜστιες εκτÜσεις, με αποτÝλεσμα η Κριμαßα να αποκτÞσει τη σýγχρονÞ της μορφÞ.

Απü τις πρþτες (τον 12 αι. π.Χ.) νομαδικÝς φυλÝς που εγκαταστÜθηκαν στη χερσüνησο, Þταν οι ΚιμμÝριοι, οι οποßοι ýστερα απü πÝντε αιþνες εκτοπßστηκαν απü τους Σκýθες. Σýμφωνα με τον Ηρüδοτο, οι Σκýθες Þρθαν απü την ΑνατολÞ. Οι περισσüτεροι σýγχρονοι επιστÞμονες τοποθετοýν τη σκυθικÞ γλþσσα στην υποομÜδα της ανατολικÞς ιρανικÞς μεταξý των γλωσσþν του ΙρÜν, μαζß με την κουρδικÞ, την περσικÞ και την πÜστο (αφγανικÞ). Με διοικητικü κÝντρο στην περιοχÞ του ουκρανικοý Ζαπορüζιε και στο βüρειο τμÞμα της χερσονÞσου της Κριμαßας, το Βασßλειο των Σκýθων υφßστατο ως τον 3ο αιþνα π.Χ. Εκτüς απü τους Σκýθες, στο νüτιο Üκρο της χερσονÞσου ζοýσαν επßσης οι Ταýροι και βÜσει του ονüματος του λαοý αυτοý η Κριμαßα ως τον 15ο αιþνα ονομαζüταν Ταυρßδα.

Η ακτÞ της Ταυρßδας εßχε αναπτýξει Ýντονα το εμπüριο με την αρχαßα ΕλλÜδα. Οι ¸λληνες μετÝδωσαν στην Κριμαßα τη ναυπηγικÞ, την καλλιÝργεια των ελαιüδεντρων, την αμπελουργßα και νÝες αρχÝς στα κατασκευαστικÜ Ýργα. ΣταδιακÜ οι ¸λληνες Üρχισαν να δημιουργοýν εδþ εμπορικÝς αποικßες, üπως τον Βüσπορο (το σημερινü Κερτς), τη Θεοδοσßα (Φεοντüσια), τη Χερσþνα (που αργüτερα Ýγινε η βÜση για την ßδρυση της σýγχρονης Σεβαστοýπολης). Τη δυτικÞ Κριμαßα κατελÜμβανε η δημοκρατικÞ διοßκηση της Χερσþνας της Ταυρßας, ενþ την ανατολικÞ το απολυταρχικü κρÜτος του Βοσπüρου. Την ακρüπολη της πρωτεýουσας της ΤαυρικÞς ΧερσονÞσου, το ΠαντικÜπαιο, καθþς και τους τýμβους των βασιλιÜδων, μπορεß κανεßς να τα δει ακüμη και σÞμερα, αν πÜει στο üρος του ΜιθριδÜτη.

 

Αρχαßες και βυζαντινÝς διαδρομÝς

Jane Sweeney, Getty Images

Σεβαστοýπολη, ΣτÞλη Αετοý. ΠηγÞ: Jane Sweeney, Getty Images

 ΣÞμερα, για μια γνωριμßα με την αρχαßα κληρονομιÜ εßναι καλýτερο να επισκεφθεß κÜποιος την πüλη της Σεβαστοýπολης. Η αρχαßα προστατευüμενη πüλη «ΤαυρικÞ Χερσüνησος» Ýχει συμπεριληφθεß στον κατÜλογο των 100 κορυφαßων μνημεßων παγκüσμιου πολιτισμοý. Εδþ μπορεß κανεßς να περπατÞσει στους αρχαßους δρüμους, να δει την παλαιÜ καμπÜνα που ειδοποιοýσε τους κατοßκους σε περιπτþσεις κινδýνου, τις λευκÝς κολþνες των μεσαιωνικþν ναþν, αλλÜ και να περιδιαβεß στα ερεßπια του αρχαßου θεÜτρου.

Στο μÝρος üπου σÞμερα βρßσκεται η σýγχρονη Ευπατορßα, κÜποτε υπÞρχε η αρχαιοελληνικÞ πüλη Κερκινßτιδα που υφßστατο απü τον 5ο ως τον 2ο αιþνα π.Χ. Τις ανασκαφÝς της αρχαßας πüλης μπορεßτε να δεßτε στο ακρωτÞρι Καραντßνι. Στη χερσüνησο του Κερτς διασþθηκαν τα ερεßπια μιας ακüμη αρχαιοελληνικÞς αποικßας, του ΠαντικÜπαιου (στην περιοχÞ του σýγχρονου Κερτς). Ως τις μÝρες μας Ýχει διασωθεß και η αποικßα Θεοδοσßα (στην ακτÞ του κüλπου Φεοντüσια), η μοναδικÞ πüλη της Κριμαßας που διατÞρησε το αρχαßο üνομÜ της.

Απü τα μνημεßα της φýσης, τα οποßα διαπνÝονται απü το πνεýμα της αρχαιüτητας, κυριüτερος εßναι ο βρÜχος της ΙφιγÝνειας στη νüτια ακτÞ της Κριμαßας (κοντÜ στην κωμüπολη Μπερεγκοβüγε). Πρüκειται για θραýσματα του αρχαßου ηφαιστεßου, αναφορÝς για το οποßο υπÜρχουν στους αρχαιοελληνικοýς μýθους και στην ΙλιÜδα του ΟμÞρου.

 

Αρχαßα Ρþμη

Jane Sweeney, Getty Images

Η αρχαßα πüλη Χερσüνησος, στÞλες και στοÜ της παλαιοχριστιανικÞς εκκλησßας. ΠηγÞ: Jane Sweeney, Getty Images

Τον 1ο αιþνα, οι Ρωμαßοι προκειμÝνου να εδραιþσουν την παρουσßα τους στην Κριμαßα κατασκεýασαν το φροýριο ΧÜραξ. Την ßδια εποχÞ που στη χερσüνησο Üρχισε να εξαπλþνεται ο χριστιανισμüς. ¸να απü τα πιο ενδιαφÝροντα μνημεßα της ρωμαúκÞς παραμονÞς στην Κριμαßα εßναι το «ΜονοπÜτι των λεγεωνÜριων», Ýνας δρüμος που κατασκεýασαν οι Ρωμαßοι. Η Via militaris Þ μονοπÜτι της ΚαλÝντα, δημιουργÞθηκε πριν απü 2000 χρüνια με σκοπü να συνδÝσει το φροýριο ΧÜραξ και την ελληνικÞ αποικßα της Χερσþνας. Στη Χερσþνα μÜλιστα, οι Ρωμαßοι Üφησαν και εκεß τα ßχνη τους κατασκευÜζοντας υδραγωγεßο και λουτρÜ.

Στη ΜπαλακλÜβα μπορεß κανεßς να δει τις ανασκαφÝς ρωμαúκοý ναοý, στους βωμοýς του οποßου υπÜρχουν επιγραφÝς-αφιερþσεις που Ýκαναν οι λεγεωνÜριοι απευθυνüμενοι στον Δßα, τον ΗρακλÞ και τον ¹φαιστο. Τον 3ο αι. στις στÝπες της Κριμαßας εισÝβαλε Ýνα φýλο της κεντρικÞς Ασßας, οι Οýννοι, ενþ το ορεινü τμÞμα της χερσονÞσου υποτÜχθηκε στους Γüτθους της αρχαßας Γερμανßας.

Η μοναδικÞ αρχαßα πüλη που διατηρÞθηκε, η Χερσüνησος, μετατρÜπηκε σε προκεχωρημÝνο φυλÜκιο της βυζαντινÞς επιρροÞς στην Κριμαßα. Ο βυζαντινüς αυτοκρÜτορας Ιουστινιανüς αναγÝννησε την πüλη του Βοσπüρου και Ýκτισε στην Κριμαßα τα φροýρια ΣουντÜκ, Σýμβολον και Γκουρζοýφ. Το τελευταßο μÜλιστα θαýμαζε ο ΑλεξÜντρ Ποýσκιν, επισημαßνοντας την «Πολýχρωμη ακτινοβολßα των βουνþν, τον καθαρü γαλανü ουρανü, τη φωτεινüτητα του τοπßου και τον μεσημεριανü αÝρα» της περιοχÞς. Στις αρχÝς του 8ου αι. το ΒυζÜντιο μοιραζüταν πλÝον την Κριμαßα με το ΧανÜτο των ΧαζÜρων, το οποßο Ýφερε στην οýτως Þ Üλλως ποικßλη εθνολογικÞ σýνθεση της Κριμαßας και τα ιουδαúκÜ Ýθνη των ΚριμτσÜκ και ΚαραÀμ.

 

Πüλεις των σπηλαßων

Για τους Οýννους ιππεßς τα βουνÜ της Κριμαßας αποτÝλεσαν Ýνα αληθινü εμπüδιο που δεν τους επÝτρεπε να καταλÜβουν üλη την Ýκταση της χερσονÞσου. Ο ντüπιος πληθυσμüς Üρχισε να δημιουργεß «πüλεις των σπηλαßων» προκειμÝνου να προφυλαχθεß απü τις επιδρομÝς των νομÜδων και αρκετÝς απü αυτÝς συνÝχισαν να υφßστανται μÝχρι τον 18ο αιþνα. ΣÞμερα στην Κριμαßα υπÜρχουν πÜρα πολλÝς διαδρομÝς που δßνουν τη δυνατüτητα επßσκεψης στα κτßσματα που εßναι σφηνωμÝνα κυριολεκτικÜ μÝσα στα ασβεστολιθικÜ σπÞλαια, üπως ναοß, πηγÜδια, σπßτια, σκÜλες και ολüκληρες οδοß.

Getty Images

ΙερÜ μονÞ της ΚοιμÞσεως στο Τσουφοýτ-ΚαλÝ. ΠηγÞ: Getty Images

Η πιο καλοδιατηρημÝνη απü αυτÝς τις κατασκευÝς εßναι το Τσουφοýτ-ΚαλÝ (σημαßνει «ιουδαúκü κÜστρο») που κτßστηκε τον 6ο αιþνα. Στα εκατοντÜδες χρüνια της ýπαρξÞς της την πüλη-φροýριο εßχαν καταλÜβει ΤÜταροι, Οθωμανοß, Χριστιανοß, και τÝλος, ο ιουδαúκüς λαüς των ΚαραÀμ. Εδþ υπÜρχουν τα αμυντικÜ Ýργα του φρουρßου, το μαυσωλεßο της κüρης του Χαν Τοχταμßς, υπüγεια γαλαρßα 80 μÝτρων, πηγÜδι 30 μ., τα απομεινÜρια παλαιüτατου τζαμιοý, νεκροταφεßο των ΚαραÀμ, μερικÝς κατοικßες και το ιερü Üλσος απü βελανιδιÝς. ΚοντÜ στο Τσουφοýτ-ΚαλÝ βρßσκεται η ιερÜ μονÞ της ΚοιμÞσεως (Sviato-Uspénskiy monastßr), Ýνα απü τα παλαιüτερα της Κριμαßας, καθþς δημιουργÞθηκε τον 7ο αιþνα. Στο βουνü ανεγÝρθηκε Ýνα ολüκληρο συγκρüτημα απü πÝντε εκκλησßες, απü παρεκκλÞσια και πολλÜ μοναστηριακÜ κτßρια.

¸να Üλλο μοναστÞρι σε σπηλαιþδη τοποθεσßα εßναι το ΤσελτÝρ-ΚομπÜ, το οποßο ιδρýθηκε απü τους μοναχοýς-εικονολÜτρες εγκατÝλειψαν το ΒυζÜντιο. ΠÜνω στους βρÜχους Ýχουν κατασκευαστεß τρÜπεζες, κελιÜ, αποθÞκες, ενþ στο υπüγειο σπÞλαιο βρßσκεται το ιερüτερο μÝρος του μοναστηριοý, η μεγαλýτερη στην Κριμαßα εκκλησßα σε σπηλιÜ Ýκτασης 150 τετ. μÝτρων.

Η μικρÞ αρχαßα πüλη ΤεπÝ-ΚερμÝν βρßσκεται στον ομþνυμο λüφο, 5 χλμ. απü το ΜπαχτσισαρÜι. Εδþ Ýχουν σκαφτεß πÜνω απü 250 σπηλιÝς διαφüρων χρÞσεων, απü μαντριÜ μÝχρι πýργους με πολεμßστρες. Σε κοντινÞ απüσταση βρßσκεται το μοναστÞρι Κατσß-Καλüν που λειτοýργησε για πÜνω απü 1000 χρüνια. ¸να Üλλο μοναστÞρι-σπÞλαιο εßναι το ΣουλντÜν, το οποßο βρßσκεται σε μια απüκρημνη τοποθεσßα κοντÜ στο χωριü Τερνüβκα, και εκτüς απü τις εκκλησιÝς, περιλαμβÜνει Ýνα τερÜστιων διαστÜσεων πατητÞρι σταφυλιþν.

W. Buss, Getty Images

ΙερÜ μονÞ της ΚοιμÞσεως στο Τσουφοýτ-ΚαλÝ. ΠηγÞ: W. Buss, Getty Images

Η μεσαιωνικÞ πüλη Εσκß-ΚερμÝν παρουσιÜζει ενδιαφÝρον κατÜ πρþτο λüγο για τη σπηλιÜ των «Τριþν καβαλÜρηδων» üπου υπÜρχει η τοιχογραφßα στην οποßα απεικονßζονται οι Üγιοι της χριστιανοσýνης Θεüδωρος ο ΣτρατηλÜτης, Γεþργιος ο Τροπαιοφüρος και ΔημÞτριος της Θεσσαλονßκης, καθþς και για το βαθý üρυγμα στο οποßο κρýβονταν οι κÜτοικοι üταν η πüλη πολιορκοýταν. Στον βυθισμÝνο στο Ýδαφος τεχνητü λÜκκο οδηγεß σκÜλα με 77 σκαλοπÜτια.

Το πιο ενδιαφÝρον μνημεßο της διαδρομÞς εßναι το Μανγκοýλ-ΚαλÝ, που Ýχει συμπεριληφθεß στον κατÜλογο της UNESCO με τα μοναδικοý χαρακτÞρα ιστορικÜ αξιοθÝατα. Το κÜστρο αυτü, το οποßο ανÞγειραν οι Βυζαντινοß τον 6ο αι., στη διÜρκεια της ýπαρξÞς του το κατεßχαν σε διÜφορες εποχÝς οι Βυζαντινοß, οι Σκýθες και οι ΧαζÜροι. ¸χουν διατηρηθεß καλÜ το τεßχος του, ο αμυντικüς πýργος, η φυλακÞ με τα εντοιχισμÝνα κελιÜ του ενüς ατüμου και το μÝγαρο των τελευταßων διοικητþν του κÜστρου.

 

Στις ρßζες της ΒÜπτισης της Ρωσßας

Τον 9ο αι. μεταβαßνει στην Κριμαßα ο δημιουργüς της κυριλλικÞς γραφÞς, Κýριλλος, και την ßδια εποχÞ εμφανßζονται στη χερσüνησο τα σλαβικÜ φýλα των Ρως. Εδþ εßναι που ο πρßγκιπας Βλαδßμηρος θα ασπαστεß τον χριστιανισμü. Το τÝλος της κυριαρχßας των Ρþσων στην Κριμαßα θα σημÜνει η Ýλευση των Πüλοβτσι (12ος αι.), η γλþσσα των οποßων αποτÝλεσε τη βÜση για τη σημερινÞ γλþσσα των ΤατÜρων της Κριμαßας. Στη συνÝχεια τη χερσüνησο καταλαμβÜνουν οι Ταταρο-μογγüλοι και τüτε ξεκινÜ ο εξισλαμισμüς της Κριμαßας.

Dmitry Mordvintsev, Getty Images

ΚÜστρο των Γενουατþν στο ΣουντÜκ. ΠηγÞ: Dmitry Mordvintsev, Getty Images

¸ναν αιþνα μετÜ, Ýνα τμÞμα της χερσονÞσου καταλαμβÜνουν οι ΓενουÜτες, καθþς αυτü ενßσχυε τον Ýλεγχο που ασκοýσαν στον Δρüμο του Μεταξιοý. Το αποτýπωμα της γενουατικÞς παρουσßας μπορεß σÞμερα να το δει κανεßς στην πüλη ΣουντÜκ, σýμβολο της οποßας αποτελεß το ΚÜστρο των Γενουατþν ηλικßας 600 ετþν. ΟρισμÝνοι απü τους πýργους του διατηροýν μÝχρι τþρα τις αναμνηστικÝς πλÜκες που φÝρουν το üνομα του κατασκευαστÞ τους.

Το 1475 οι Τοýρκοι μετÝτρεψαν το ΧανÜτο της Κριμαßας σε προτεκτορÜτο της ΟθωμανικÞς αυτοκρατορßας, μια περßοδος που διÞρκησε τρεις αιþνες, μÝχρι τη νßκη της Ρωσßας στον ρωσο-τουρκικü πüλεμο (1768-1774) η οποßα Ýθεσε τÝλος στην οθωμανικÞ κυριαρχßα στην Κριμαßα και κατÝστησε τη χερσüνησο τμÞμα της ΡωσικÞς αυτοκρατορßας.

 

ΜπαχτσισαρÜι

Getty Images

ΑνÜκτορο του ΜπαχτσισαρÜι. ΠηγÞ: Getty Images

¸να απü τα πιο ξεχωριστÜ αξιοθÝατα της Κριμαßας της οθωμανικÞς εποχÞς εßναι η πüλη ΜπαχτσισαρÜι (πüλη-κÞπος), η αρχαßα πüλη των Χαν. Στο κýριο ανÜκτορο του ΜπαχτσισαρÜι βρßσκεται «Η βρýση των δακρýων» που Ýχει εξυμνÞσει ο Ποýσκιν στο ποßημÜ του «ΚρÞνη του ΜπαχτσισαρÜι», καθþς και η «ΧρυσÞ βρýση», η «Βρýση των πνευμÜτων» και τα δωμÜτια του χαρεμιοý. Επßσης, υπÜρχουν το μεγÜλο τζαμß των Χαν που ανεγÝρθηκε τον 9ο αι., το νεκροταφεßο τους, το μαυσωλεßο της αγαπημÝνης συζýγου του Χαν της Κριμαßας ΓκιρÝι κατασκευÞς του 18ου αι., ο Πýργος Σοκολßναγια (των Γερακιþν), το Μουσεßο ΤÝχνης.