-

του Μιχλη Ιγνατου απ το aixmi.gr

26 2013

http://www.star.gr/publishingimages/2013/03/250313121425_5866.jpgταν στην Ουσιγκτον χαρακτηρζουν την κατσταση σε μα χρα «επικνδυνη» και τον ηγτη της «απρβλεπτο και αναξιπιστο», ττε το πρβλημα (της χρας) εναι πολ σοβαρ. Αυτ εναι η κεντρικ ιδα των αναλσεων της αμερικανικς διπλωματας για την Τουρκα και τον πρωθυπουργ της. Οι χρες, λοιπν, που αποτελον τη γειτονι της Ανατολικς Μεσογεου εναι λογικ να προβληματζονται. Ιδιατερα η Κπρος, που η Τουρκα διατηρε παρνομα δυνμεις κατοχς καταστρατηγντας κθε ννοια Διεθνος Δικαου, και η Ελλδα, που απειλεται ακμα και σμερα, εν μσω αυτς της νευ προηγουμνου κρσης που μαστζει τη γειτονικ χρα.

ταν μετ τη συνντηση του Ταγπ Ερντογν με τον Πρεδρο Μπρακ Ομπμα, στις 16 του περασμνου Μαου, εχα προβλψει τι η στεν σχση των δο ηγετν χει πλον ημερομηνα λξης, μερικο ξερλες αναλυτς (στην Ελλδα και την Κπρο) αντιμετπισαν την τοποθτησ μου με σκεπτικισμ και ειρωνεα. Αποδεχμενοι τις δημσιες τοποθετσεις του κ. Ερντογν, υποστριξαν τι ως απρροια εκενης της συνντησης, η Αθνα και η Λευκωσα ταν οι χαμνες του διπλωματικο παιγνιδιο. Ακολοθησε και το «φισκο» της μη επσκεψης του πρωθυπουργο Αντνη Σαμαρ στο Λευκ Οκο τον περασμνο Ιονιο, και το γλυκ δεσε γι’ αυτος τους αναλυτς.

Σε μα συζτηση που εχα με ανθρπους του στενο περιβλλοντος του λληνα Πρωθυπουργο αμφισβτησαν με τη σειρ τους τις πληροφορες μου, λγοντας πως ο Πρεδρος Ομπμα πστευε τι ο Ερντογν ταν νας ισχυρς και αξιπιστος εταρος του στον μουσουλμανικ κσμο.

Και μως. ποιος βλεπε τον Τορκο πρωθυπουργ και τον Αμερικαν Πρεδρο κτω απ τις ομπρλες, εκενο το πολ ζεστ βροχερ μεσημρι στους κπους του Λευκο Οκου, δεν εχε την παραμικρ αμφιβολα τι η γκυρα και η Ουσιγκτον επλεγαν διαφορετικος δρμους. Ο Ερντογν, που δη βλεπε φαντσματα να τον …καταδικουν, και ο Μπρακ Ομπμα που ταν αποφασισμνος να κλεσει το κεφλαιο των πολμων για την Αμερικ, ξανασυναντθηκαν στην Αγα Πετροπολη και συζτησαν ρθιοι για 2-3 λεπτ, σο για να βγει μα φωτογραφα που θα χρησιμοποιοσαν οι προσωπικο προπαγανδιστς του ισλαμιστ ηγτη στην Τουρκα. Στο μεταξ, και χωρς να χουν σχση τα τρα περιστατικ, ο κ. Ομπμα κλεσε τον Αγουστο τον κ. Σαμαρ και ο αντιπρεδρος Τζζεφ Μπιντεν τον Σεπτμβρη τον πρεδρο της Κπρου, στο Λευκ Οκο. Εχαν προηγηθε τα γεγοντα στην Πλατεα Ταξμ και η σκληρ στση του υπουργο Εξωτερικν Τζον Κρι, σε συνεννηση με τον κ. Ομπμα, που υποστριξε ανοικτ το δικαωμα των Τορκων πολιτν να διαδηλνουν ελεθερα.

Οι Αμερικανο γνριζαν απ πολ παλι τι ο κ. Ερντογν ταν νας «απρβλεπτος και αναξιπιστος» ηγτης και δεν περμεναν την απαρδεκτη στση του ναντι του Ισραλ για να το διαπιστσουν. Τους πρδωσε στον πλεμο του Ιρκ το 2003, αν και του εχαν ετοιμσει ειδικ πακτο με δισεκατομμρια δολρια στο οποο συμπεριλαμβανταν και η Κπρος με τη μορφ του φιλοτουρκικο σχεδου Ανν. να χρνο μετ, εχαν λβει και τα μηνματα απ τον πρσβη τους στην γκυρα ρικ ντελμαν, ο οποος εχε «αδιψευστη πληροφρηση» τι η οικογνεια του πρωθυπουργο της Τουρκας βρισκταν στο επκεντρο της διαφθορς. Στα τηλεγραφματ του, που χω διαβσει ο διος, ενημρωσε τον ττε υπουργ των Εξωτερικν των ΗΠΑ και για τους παχυλος λογαριασμος της οικογνειας στην Ελβετα, πως και για τις ποπτες σχσεις του με συγκεκριμνους Τορκους επιχειρηματες, οι οποοι πλρωναν τα δδακτρα και τα υπλοιπα ξοδα των παιδιν του Ερντογν στην Αμερικ.

Τα τηλεγραφματα βρθουν με τις λεπτομρειες των παρανομιν του πρωθυπουργο της Τουρκας και του στενο πυρνα των συνεργατν του. Παρ το γεγονς τι η διαφθορ στην Ελλδα γγιζε λους τους παργοντες του πολιτικο κσμου και του κρτους, μπροστ στον Ερντογν οι δικο μας εναι …μαθητοδια.

Γιατ, λοιπν, εν γνριζαν οι Αμερικανο, ανχθηκαν τσα χρνια τον Ερντογν και την ψυχοπαθητικ συμπεριφορ του, που νοιωθε στο πετσ του και ο διος ο Αμερικανς Πρεδρος, ποτε ρχονταν προς συζτηση τα θματα της Χαμς και του Ισραλ; σοι παρακολουθομε τον κ. Ομπμα απ κοντ, γνωρζουμε πως «σπεδει βραδως»… Εναι δυστυχς νας αναποφσιστος νθρωπος, που λαμβνει αποφσεις ταν φτσει ο κμπος στο χτνι.Τρα αντιλαμβνεται σα του κατγγειλαν κατ καιρος χι μνο οι Ισραηλινο, αλλ και λλοι γνσιοι σμμαχο του, πως οι στρατιωτικο της Αιγπτου. Η ανοχ που επδειξε ναντι του προκλητικο και ασεβος Ερντογν φτασε στα ρια του απαρδεκτου. Και αυτ εννοοσε ο Μπντζαμιν Νετανιχου στον «εξψαλμο» που επεφλαξε στον κ. Ομπμα, ταν ο τελευταος του τηλεφνησε για να τον ενημερσει για τη συμφωνα με το Ιρν. ταν να μαρτυρικ μισωρο για τον Αμερικαν ηγτη και η λξη Ερντογν ακοστηκε αρκετς φορς.

Στα αμερικανικ τηλεγραφματα περιλαμβνεται και το ψυχογρφημα του κ. Ερντογν, που ετομασαν απ κοινο Αμερικανο διπλωμτες με αναλυτς των μυστικν υπηρεσιν των ΗΠΑ. Μσα σ’ αυτ –και δεν επιδχεται καμας διψευσης η πληροφορα- γνεται ακριβς αναφορ για τα ψυχολογικ (και χι μνο) προβλματα του Τορκου πρωθυπουργο. Δεν εναι τι δεν συγκρατε τα νερα του. Εναι τι τα νερα του καθοδηγον τη γλσσα του, γι’ αυτ και οι συχνς εκρξεις εναντον πραγματικν και φανταστικν αντιπλων…

Επιστρφοντας απ το Πακιστν, ο Ερντογν δλωσε τι «σοι εμπλκονται σε δωροδοκες θα λογοδοτσουν στους πολτες και στον νμο». Οποα ειρωνεα… λοι αυτο στους οποους αναφρεται εναι η δια του η οικογνεια, οι στενο του συνεργτες και οι φλοι του. Ο κσμος της διαφθορς κινεται αποκλειστικ γρω απ τον ισλαμιστ ηγτη, και ο αρχηγς του κυκλματος εναι ο διος. Πρκειται για καταστσεις που συναντ κανες στις δικτατορες και στα απολυταρχικ καθεσττα της Μσης Ανατολς, της Βορεου Αφρικς και της Ασας. Ο τρπος με τον οποο κυβερν, ο τρπος με τον οποο διβρωσε με φανατικος ισλαμιστς τον κρατικ μηχανισμ, θυμζει τις χρες της πρην Σοβιετικς νωσης. Αυτς εναι ο πραγματικς Ερντογν, και χι αυτς που μας παρουσασαν οι εγχριοι αναλυτς, οι οποοι για χρνια τον αντιμετπιζαν με δος, εν τρα σπεδουν πρτοι να προλβουν να τον αποδομσουν.

Παρ το γεγονς τι τισε μχρι σκασμο τον σκληρ πυρνα του κμματς του και το φανατικ Ισλμ, το τλος του Ερντογν θα εναι σχημο. Ο κυριτερος αντπαλος του δεν εναι η κεμαλικ αντιπολτευση, που ταν βουτηγμνη και αυτ στη διαφθορ ταν κυβερνοσε, αλλ ο ευεργτης του κ. Ερντογν, ο σκληροτρχηλος ιμμης Γκιουλν, ο νθρωπος που τον ανβασε και τον διατρησε στην εξουσα. Η πτση του Ερντογν, ποτε και αν γνει, θα κνει πταγο και οι αντπαλο του θα τον στελουν ξαν στη φυλακ, αν δεν εγκαταλεψει γκαιρα την Τουρκα. Θα σημνει, μως, και την ναρξη μεγλων αλλαγν που θα αφορον και εμς, καθς ο Γκιουλν –εν εναι ο νικητς της σγκρουσης- θα προχωρσει στην μεση αποκατσταση των σχσεων με το Ισραλ, και θα παρουσισει εντελς αδιλλακτες θσεις στο Κυπριακ, στο Αιγαο και στο Κουρδικ.

Βεβαως, ο κ. Ερντογν δεν εχε διαφορετικς θσεις στα θματα που ενδιαφρουν την Αθνα και τη Λευκωσα. μως, αποδεχθηκε ο μεγαλτερος σμμαχος της Ελλδας και της Κπρου με την απφασ του να αναδεξει το Ισραλ στον ψιστο εχθρ του. Το μσος του για το Εβρακ Κρτος γννησε μα μεγλη συμμαχα στην Ουσιγκτον, και κθε μρα που περν αλλζουν δραματικ τα πργματα για τα συμφροντα του Ελληνισμο… Γι’ αυτ πρπει να προσευχμαστε να παραμενει στην εξουσα…