Èá Ý÷åé êáêü ôÝëïò ï ÅñíôïãÜí - Áí êáé ãéá ôïí Åëëçíéóìü áðïôåëåß «óôÞñéãìá»

του ΜιχÜλη Ιγνατßου απü το aixmi.gr

ÐÝìðôç 26 Äåêåìâñßïõ 2013

http://www.star.gr/publishingimages/2013/03/250313121425_5866.jpg¼ταν στην ΟυÜσιγκτον χαρακτηρßζουν την κατÜσταση σε μßα χþρα «επικßνδυνη» και τον ηγÝτη της «απρüβλεπτο και αναξιüπιστο», τüτε το πρüβλημα (της χþρας) εßναι πολý σοβαρü. ΑυτÞ εßναι η κεντρικÞ ιδÝα των αναλýσεων της αμερικανικÞς διπλωματßας για την Τουρκßα και τον πρωθυπουργü της. Οι χþρες, λοιπüν, που αποτελοýν τη γειτονιÜ της ΑνατολικÞς Μεσογεßου εßναι λογικü να προβληματßζονται. Ιδιαßτερα η Κýπρος, üπου η Τουρκßα διατηρεß παρÜνομα δυνÜμεις κατοχÞς καταστρατηγþντας κÜθε Ýννοια Διεθνοýς Δικαßου, και η ΕλλÜδα, που απειλεßται ακüμα και σÞμερα, εν μÝσω αυτÞς της Üνευ προηγουμÝνου κρßσης που μαστßζει τη γειτονικÞ χþρα.

¼ταν μετÜ τη συνÜντηση του Ταγßπ ΕρντογÜν με τον Πρüεδρο ΜπÜρακ ΟμπÜμα, στις 16 του περασμÝνου ΜαÀου, εßχα προβλÝψει üτι η στενÞ σχÝση των δýο ηγετþν Ýχει πλÝον ημερομηνßα λÞξης, μερικοß ξερüλες αναλυτÝς (στην ΕλλÜδα και την Κýπρο) αντιμετþπισαν την τοποθÝτησÞ μου με σκεπτικισμü και ειρωνεßα. Αποδεχüμενοι τις δημüσιες τοποθετÞσεις του κ. ΕρντογÜν, υποστÞριξαν üτι ως απüρροια εκεßνης της συνÜντησης, η ΑθÞνα και η Λευκωσßα Þταν οι χαμÝνες του διπλωματικοý παιγνιδιοý. Ακολοýθησε και το «φιÜσκο» της μη επßσκεψης του πρωθυπουργοý Αντþνη ΣαμαρÜ στο Λευκü Οßκο τον περασμÝνο Ιοýνιο, και το γλυκü Ýδεσε γι’ αυτοýς τους αναλυτÝς.

Σε μßα συζÞτηση που εßχα με ανθρþπους του στενοý περιβÜλλοντος του ¸λληνα Πρωθυπουργοý αμφισβÞτησαν με τη σειρÜ τους τις πληροφορßες μου, λÝγοντας πως ο Πρüεδρος ΟμπÜμα πßστευε üτι ο ΕρντογÜν Þταν Ýνας ισχυρüς και αξιüπιστος εταßρος του στον μουσουλμανικü κüσμο.

Και üμως. ¼ποιος Ýβλεπε τον Τοýρκο πρωθυπουργü και τον Αμερικανü Πρüεδρο κÜτω απü τις ομπρÝλες, εκεßνο το πολý ζεστü βροχερü μεσημÝρι στους κÞπους του Λευκοý Οßκου, δεν εßχε την παραμικρÞ αμφιβολßα üτι η ¶γκυρα και η ΟυÜσιγκτον επÝλεγαν διαφορετικοýς δρüμους. Ο ΕρντογÜν, που Þδη Ýβλεπε φαντÜσματα να τον …καταδιþκουν, και ο ΜπÜρακ ΟμπÜμα που Þταν αποφασισμÝνος να κλεßσει το κεφÜλαιο των πολÝμων για την ΑμερικÞ, ξανασυναντÞθηκαν στην Αγßα Πετροýπολη και συζÞτησαν üρθιοι για 2-3 λεπτÜ, üσο για να βγει μßα φωτογραφßα που θα χρησιμοποιοýσαν οι προσωπικοß προπαγανδιστÝς του ισλαμιστÞ ηγÝτη στην Τουρκßα. Στο μεταξý, και χωρßς να Ýχουν σχÝση τα τρßα περιστατικÜ, ο κ. ΟμπÜμα κÜλεσε τον Αýγουστο τον κ. ΣαμαρÜ και ο αντιπρüεδρος Τζüζεφ ΜπÜιντεν τον ΣεπτÝμβρη τον πρüεδρο της Κýπρου, στο Λευκü Οßκο. Εßχαν προηγηθεß τα γεγονüτα στην Πλατεßα Ταξßμ και η σκληρÞ στÜση του υπουργοý Εξωτερικþν Τζον ΚÝρι, σε συνεννüηση με τον κ. ΟμπÜμα, που υποστÞριξε ανοικτÜ το δικαßωμα των Τοýρκων πολιτþν να διαδηλþνουν ελεýθερα.

Οι Αμερικανοß γνþριζαν απü πολý παλιÜ üτι ο κ. ΕρντογÜν Þταν Ýνας «απρüβλεπτος και αναξιüπιστος» ηγÝτης και δεν περßμεναν την απαρÜδεκτη στÜση του Ýναντι του ΙσραÞλ για να το διαπιστþσουν. Τους πρüδωσε στον πüλεμο του ΙρÜκ το 2003, αν και του εßχαν ετοιμÜσει ειδικü πακÝτο με δισεκατομμýρια δολÜρια στο οποßο συμπεριλαμβανüταν και η Κýπρος με τη μορφÞ του φιλοτουρκικοý σχεδßου ΑνÜν. ¸να χρüνο μετÜ, εßχαν λÜβει και τα μηνýματα απü τον πρÝσβη τους στην ¶γκυρα ¸ρικ ¸ντελμαν, ο οποßος εßχε «αδιÜψευστη πληροφüρηση» üτι η οικογÝνεια του πρωθυπουργοý της Τουρκßας βρισκüταν στο επßκεντρο της διαφθορÜς. Στα τηλεγραφÞματÜ του, που Ýχω διαβÜσει ο ßδιος, ενημÝρωσε τον τüτε υπουργü των Εξωτερικþν των ΗΠΑ και για τους παχυλοýς λογαριασμοýς της οικογÝνειας στην Ελβετßα, üπως και για τις ýποπτες σχÝσεις του με συγκεκριμÝνους Τοýρκους επιχειρηματßες, οι οποßοι πλÞρωναν τα δßδακτρα και τα υπüλοιπα Ýξοδα των παιδιþν του ΕρντογÜν στην ΑμερικÞ.

Τα τηλεγραφÞματα βρßθουν με τις λεπτομÝρειες των παρανομιþν του πρωθυπουργοý της Τουρκßας και του στενοý πυρÞνα των συνεργατþν του. ΠαρÜ το γεγονüς üτι η διαφθορÜ στην ΕλλÜδα Üγγιζε üλους τους παρÜγοντες του πολιτικοý κüσμου και του κρÜτους, μπροστÜ στον ΕρντογÜν οι δικοß μας εßναι …μαθητοýδια.

Γιατß, λοιπüν, ενþ γνþριζαν οι Αμερικανοß, ανÝχθηκαν τüσα χρüνια τον ΕρντογÜν και την ψυχοπαθητικÞ συμπεριφορÜ του, που Ýνοιωθε στο πετσß του και ο ßδιος ο Αμερικανüς Πρüεδρος, üποτε Ýρχονταν προς συζÞτηση τα θÝματα της ΧαμÜς και του ΙσραÞλ; ¼σοι παρακολουθοýμε τον κ. ΟμπÜμα απü κοντÜ, γνωρßζουμε πως «σπεýδει βραδÝως»… Εßναι δυστυχþς Ýνας αναποφÜσιστος Üνθρωπος, που λαμβÜνει αποφÜσεις üταν φτÜσει ο κüμπος στο χτÝνι.Τþρα αντιλαμβÜνεται üσα του κατÞγγειλαν κατÜ καιροýς üχι μüνο οι Ισραηλινοß, αλλÜ και Üλλοι γνÞσιοι σýμμαχοß του, üπως οι στρατιωτικοß της Αιγýπτου. Η ανοχÞ που επÝδειξε Ýναντι του προκλητικοý και ασεβοýς ΕρντογÜν Ýφτασε στα üρια του απαρÜδεκτου. Και αυτü εννοοýσε ο ΜπÝντζαμιν ΝετανιÜχου στον «εξÜψαλμο» που επεφýλαξε στον κ. ΟμπÜμα, üταν ο τελευταßος του τηλεφþνησε για να τον ενημερþσει για τη συμφωνßα με το ΙρÜν. ¹ταν Ýνα μαρτυρικü μισÜωρο για τον Αμερικανü ηγÝτη και η λÝξη ΕρντογÜν ακοýστηκε αρκετÝς φορÝς.

Στα αμερικανικÜ τηλεγραφÞματα περιλαμβÜνεται και το ψυχογρÜφημα του κ. ΕρντογÜν, που ετοßμασαν απü κοινοý Αμερικανοß διπλωμÜτες με αναλυτÝς των μυστικþν υπηρεσιþν των ΗΠΑ. ΜÝσα σ’ αυτü –και δεν επιδÝχεται καμßας διÜψευσης η πληροφορßα- γßνεται ακριβÞς αναφορÜ για τα ψυχολογικÜ (και üχι μüνο) προβλÞματα του Τοýρκου πρωθυπουργοý. Δεν εßναι üτι δεν συγκρατεß τα νεýρα του. Εßναι üτι τα νεýρα του καθοδηγοýν τη γλþσσα του, γι’ αυτü και οι συχνÝς εκρÞξεις εναντßον πραγματικþν και φανταστικþν αντιπÜλων…

ΕπιστρÝφοντας απü το ΠακιστÜν, ο ΕρντογÜν δÞλωσε üτι «üσοι εμπλÝκονται σε δωροδοκßες θα λογοδοτÞσουν στους πολßτες και στον νüμο». Οποßα ειρωνεßα… ¼λοι αυτοß στους οποßους αναφÝρεται εßναι η ßδια του η οικογÝνεια, οι στενοß του συνεργÜτες και οι φßλοι του. Ο κüσμος της διαφθορÜς κινεßται αποκλειστικÜ γýρω απü τον ισλαμιστÞ ηγÝτη, και ο αρχηγüς του κυκλþματος εßναι ο ßδιος. Πρüκειται για καταστÜσεις που συναντÜ κανεßς στις δικτατορßες και στα απολυταρχικÜ καθεστþτα της ΜÝσης ΑνατολÞς, της Βορεßου ΑφρικÞς και της Ασßας. Ο τρüπος με τον οποßο κυβερνÜ, ο τρüπος με τον οποßο διÜβρωσε με φανατικοýς ισλαμιστÝς τον κρατικü μηχανισμü, θυμßζει τις χþρες της πρþην ΣοβιετικÞς ¸νωσης. Αυτüς εßναι ο πραγματικüς ΕρντογÜν, και üχι αυτüς που μας παρουσßασαν οι εγχþριοι αναλυτÝς, οι οποßοι για χρüνια τον αντιμετþπιζαν με δÝος, ενþ τþρα σπεýδουν πρþτοι να προλÜβουν να τον αποδομÞσουν.

ΠαρÜ το γεγονüς üτι τÜισε μÝχρι σκασμοý τον σκληρü πυρÞνα του κüμματüς του και το φανατικü ΙσλÜμ, το τÝλος του ΕρντογÜν θα εßναι Üσχημο. Ο κυριüτερος αντßπαλος του δεν εßναι η κεμαλικÞ αντιπολßτευση, που Þταν βουτηγμÝνη και αυτÞ στη διαφθορÜ üταν κυβερνοýσε, αλλÜ ο ευεργÝτης του κ. ΕρντογÜν, ο σκληροτρÜχηλος ιμÜμης ΓκιουλÝν, ο Üνθρωπος που τον ανÝβασε και τον διατÞρησε στην εξουσßα. Η πτþση του ΕρντογÜν, üποτε και αν γßνει, θα κÜνει πÜταγο και οι αντßπαλοß του θα τον στεßλουν ξανÜ στη φυλακÞ, αν δεν εγκαταλεßψει Ýγκαιρα την Τουρκßα. Θα σημÜνει, üμως, και την Ýναρξη μεγÜλων αλλαγþν που θα αφοροýν και εμÜς, καθþς ο ΓκιουλÝν –εÜν εßναι ο νικητÞς της σýγκρουσης- θα προχωρÞσει στην Üμεση αποκατÜσταση των σχÝσεων με το ΙσραÞλ, και θα παρουσιÜσει εντελþς αδιÜλλακτες θÝσεις στο Κυπριακü, στο Αιγαßο και στο Κουρδικü.

Βεβαßως, ο κ. ΕρντογÜν δεν εßχε διαφορετικÝς θÝσεις στα θÝματα που ενδιαφÝρουν την ΑθÞνα και τη Λευκωσßα. ¼μως, αποδεßχθηκε ο μεγαλýτερος σýμμαχος της ΕλλÜδας και της Κýπρου με την απüφασÞ του να αναδεßξει το ΙσραÞλ στον ýψιστο εχθρü του. Το μßσος του για το Εβραúκü ΚρÜτος γÝννησε μßα μεγÜλη συμμαχßα στην ΟυÜσιγκτον, και κÜθε μÝρα που περνÜ αλλÜζουν δραματικÜ τα πρÜγματα για τα συμφÝροντα του Ελληνισμοý… Γι’ αυτü πρÝπει να προσευχüμαστε να παραμεßνει στην εξουσßα…