, .

του Πσχου Μανδραβλη, απ την kathimerini.gr

09 2013

http://kozanimedia.gr/wp-content/uploads/2012/12/mandraveliss.jpgΕναι εκπληκτικ, αλλ οι μνοι που νομζουν τι η κυβρνηση χει σχδιο, εναι διφορα στελχη του ΣΥΡΙΖΑ. Διαβζουμε, για παρδειγμα, τι η κατσταση στα πανεπιστμια οφελεται σε να σατανικ σχδιο –του νεοφιλελευθερισμο, βεβαως– για να απαξιωθε το δημσιο πανεπιστμιο, τσι στε να ιδιωτικοποιηθε. 

Η αλθεια εναι πως δεν χρειζεται καννα ιδιατερο σχδιο για την απαξωση του δημσιου πανεπιστημου. Αρκον οι πρυτνεις που ενδονται πορφυρ χιτνα για να το παζουν παραβτες Ιουλιανο, υπουργο Παιδεας που δεν βλπουν πιο μακρι απ το ρουσφτι τους, και δυναμικς μειοψηφες που παζουν την επανσταση. Οπως γινε και με την ελληνικ οικονομα, η πλρης απαξωση του ελληνικο πανεπιστημου εναι συνισταμνη πολλν επιδιξεων για μικροπολιτικ ωφελματα, ρουσφετιν, ελλεμματος διορατικτητας κ.λπ. λα αυτ φτιχνουν να χαοτικ σστημα, το οποο σπειροειδς οδηγε στην καταστροφ. Θυμται κανες ραγε πς φτσαμε σιγ σιγ στη χρεοκοπα; Τους αγνες που κανε η Προδος με βασικ σνθημα «χι στις αυξσεις πενας»; Τους υπουργος, σαν τον κ. Σωτρη Χατζηγκη, που σκρπιζαν 500 εκατομμρια στους αγρτες για να μην χουν τον πονοκφαλο των κλειστν δρμων; Τη φμπρικα δρυσης νων πανεπιστημιακν τμημτων σε κθε ραχολα της επικρτειας; Τις μαζικς προσλψεις δι μαμο Stage που κανε η αλστου μνμης κυβρνηση του κ. Κστα Καραμανλ;

Το πρβλημα λοιπν της Ελλδας δεν εναι τι η κυβρνησ της χει κποιο καταστροφικ σχδιο για τη χρα. Εναι η λλειψη σχεδου συρρκνωσης των φοροβρων τομων του Δημοσου, οι οποοι δεν προσφρουν το παραμικρ. Ολοι ψχνουν το «μαγικ σχδιο» για το τι θα παργει ο ιδιωτικς τομας, ουδες θλει να καταλβει τι το πρβλημα εναι στον δημσιο.

Το χειρτερο εναι τι η αντιπολτευση –που θλει να γνει κυβρνηση– χι μνο αδυνατε να δει τη λση, αλλ δεν μπορε να διατυπσει ορθς το πρβλημα. Φτιχνει ανεμμυλους απ τα υλικ της ιδεοληψας της. Φαντζεται ως νεοφιλελεθερο τρας μια κυβρνηση που εναι ικαν να τινξει τη χρα στον αρα προκειμνου να μην κλεσει τις «αμυντικς» βιοτεχνες που χρηματοδοτον αφειδς οι φορολογομενοι. Με λλα λγια, κυβρνηση και αντιπολτευση παζουν το ργο πως παλι, σαν να μην υπρξε –σαν να μην υπρχει– κρση. Η κυβρνηση τζει τι θα μοιρσει το εθραυστο πλενασμα στις ευπαθες ομδες (νστολους και χαμηλοσυνταξιοχους· με αυτν τη σειρ), και η αντιπολτευση τζει αυξσεις μισθν και συντξεων απ τη φοροδιαφυγ, που –και αυτ– θα καταπολεμσει. Ο υφυπουργς Μεταφορν, κ. Μιχλης Παπαδπουλος, προαναγγλλει προσλψεις στο μετρ (απ τη δεξαμεν εκενων που παρανμως προσλφθηκαν το 2009 κι καναν για πρτη φορ την ΑΜΕΛ ελλειμματικ), εν ο κ. Τσπρας τζει επανδρυση της ΕΤΒΑ· με τις ανλογες προσλψεις.

Το πολιτικ αδιξοδο της χρας εναι τι η αντιπολτευση εναι μια χειρτερη εκδοχ της κυβρνησης. Δεν υπρχει καμι σγκρουση νεοφιλελευθερισμο με κρατικοπαρεμβατισμ, πως φαντζονται οι του ΣΥΡΙΖΑ. Υπρχει σγκρουση μεταξ σων θλουν να αυξσουν τα ελλεμματα, και η σγκρουση οφελεται μνο και μνο επειδ ποτ καμι κυβρνηση δεν μπορε να δσει σα τζει η αντιπολτευση. Ουδες ασχολεται με την αξηση της παραγωγς, λοι συζητον για το τι θα μοιρσουν. Οι διαρθρωτικς μεταρρυθμσεις, που θα επτρεπαν στην οικονομα να ανοξει τα φτερ της, λιμνζουν και τα οριζντια δημοσιονομικ μτρα χουν δη εξαντληθε. Στο τλος πλι θα μενουμε ενεο στα χαλσματα με το αινιο ερτημα στα χελη: «μα πς φτσαμε ως εδ;».