¸ôóé, ÷ùñßò ó÷Ýäéï.

του ΠÜσχου ΜανδραβÝλη, απü την kathimerini.gr

ÄåõôÝñá 09 Äåêåìâñßïõ 2013

http://kozanimedia.gr/wp-content/uploads/2012/12/mandraveliss.jpgΕßναι εκπληκτικü, αλλÜ οι μüνοι που νομßζουν üτι η κυβÝρνηση Ýχει σχÝδιο, εßναι διÜφορα στελÝχη του ΣΥΡΙΖΑ. ΔιαβÜζουμε, για παρÜδειγμα, üτι η κατÜσταση στα πανεπιστÞμια οφεßλεται σε Ýνα σατανικü σχÝδιο –του νεοφιλελευθερισμοý, βεβαßως– για να απαξιωθεß το δημüσιο πανεπιστÞμιο, Ýτσι þστε να ιδιωτικοποιηθεß. 

Η αλÞθεια εßναι πως δεν χρειÜζεται κανÝνα ιδιαßτερο σχÝδιο για την απαξßωση του δημüσιου πανεπιστημßου. Αρκοýν οι πρυτÜνεις που ενδýονται πορφυρü χιτþνα για να το παßζουν παραβÜτες Ιουλιανοß, υπουργοß Παιδεßας που δεν βλÝπουν πιο μακριÜ απü το ρουσφÝτι τους, και δυναμικÝς μειοψηφßες που παßζουν την επανÜσταση. Οπως Ýγινε και με την ελληνικÞ οικονομßα, η πλÞρης απαξßωση του ελληνικοý πανεπιστημßου εßναι συνισταμÝνη πολλþν επιδιþξεων για μικροπολιτικÜ ωφελÞματα, ρουσφετιþν, ελλεßμματος διορατικüτητας κ.λπ. ¼λα αυτÜ φτιÜχνουν Ýνα χαοτικü σýστημα, το οποßο σπειροειδþς οδηγεß στην καταστροφÞ. ΘυμÜται κανεßς Üραγε πþς φτÜσαμε σιγÜ σιγÜ στη χρεοκοπßα; Τους αγþνες που Ýκανε η Πρüοδος με βασικü σýνθημα «üχι στις αυξÞσεις πεßνας»; Τους υπουργοýς, σαν τον κ. ΣωτÞρη ΧατζηγÜκη, που σκüρπιζαν 500 εκατομμýρια στους αγρüτες για να μην Ýχουν τον πονοκÝφαλο των κλειστþν δρüμων; Τη φÜμπρικα ßδρυσης νÝων πανεπιστημιακþν τμημÜτων σε κÜθε ραχοýλα της επικρÜτειας; Τις μαζικÝς προσλÞψεις διÜ μαúμοý Stage που Ýκανε η αλÞστου μνÞμης κυβÝρνηση του κ. Κþστα ΚαραμανλÞ;

Το πρüβλημα λοιπüν της ΕλλÜδας δεν εßναι üτι η κυβÝρνησÞ της Ýχει κÜποιο καταστροφικü σχÝδιο για τη χþρα. Εßναι η Ýλλειψη σχεδßου συρρßκνωσης των φοροβüρων τομÝων του Δημοσßου, οι οποßοι δεν προσφÝρουν το παραμικρü. Ολοι ψÜχνουν το «μαγικü σχÝδιο» για το τι θα παρÜγει ο ιδιωτικüς τομÝας, ουδεßς θÝλει να καταλÜβει üτι το πρüβλημα εßναι στον δημüσιο.

Το χειρüτερο εßναι üτι η αντιπολßτευση –που θÝλει να γßνει κυβÝρνηση– üχι μüνο αδυνατεß να δει τη λýση, αλλÜ δεν μπορεß να διατυπþσει ορθþς το πρüβλημα. ΦτιÜχνει ανεμüμυλους απü τα υλικÜ της ιδεοληψßας της. ΦαντÜζεται ως νεοφιλελεýθερο τÝρας μια κυβÝρνηση που εßναι ικανÞ να τινÜξει τη χþρα στον αÝρα προκειμÝνου να μην κλεßσει τις «αμυντικÝς» βιοτεχνßες που χρηματοδοτοýν αφειδþς οι φορολογοýμενοι. Με Üλλα λüγια, κυβÝρνηση και αντιπολßτευση παßζουν το Ýργο üπως παλιÜ, σαν να μην υπÞρξε –σαν να μην υπÜρχει– κρßση. Η κυβÝρνηση τÜζει üτι θα μοιρÜσει το εýθραυστο πλεüνασμα στις ευπαθεßς ομÜδες (Ýνστολους και χαμηλοσυνταξιοýχους· με αυτÞν τη σειρÜ), και η αντιπολßτευση τÜζει αυξÞσεις μισθþν και συντÜξεων απü τη φοροδιαφυγÞ, που –και αυτÞ– θα καταπολεμÞσει. Ο υφυπουργüς Μεταφορþν, κ. ΜιχÜλης Παπαδüπουλος, προαναγγÝλλει προσλÞψεις στο μετρü (απü τη δεξαμενÞ εκεßνων που παρανüμως προσλÞφθηκαν το 2009 κι Ýκαναν για πρþτη φορÜ την ΑΜΕΛ ελλειμματικÞ), ενþ ο κ. Τσßπρας τÜζει επανßδρυση της ΕΤΒΑ· με τις ανÜλογες προσλÞψεις.

Το πολιτικü αδιÝξοδο της χþρας εßναι üτι η αντιπολßτευση εßναι μια χειρüτερη εκδοχÞ της κυβÝρνησης. Δεν υπÜρχει καμιÜ σýγκρουση νεοφιλελευθερισμοý με κρατικοπαρεμβατισμü, üπως φαντÜζονται οι του ΣΥΡΙΖΑ. ΥπÜρχει σýγκρουση μεταξý üσων θÝλουν να αυξÞσουν τα ελλεßμματα, και η σýγκρουση οφεßλεται μüνο και μüνο επειδÞ ποτÝ καμιÜ κυβÝρνηση δεν μπορεß να δþσει üσα τÜζει η αντιπολßτευση. Ουδεßς ασχολεßται με την αýξηση της παραγωγÞς, üλοι συζητοýν για το τι θα μοιρÜσουν. Οι διαρθρωτικÝς μεταρρυθμßσεις, που θα επÝτρεπαν στην οικονομßα να ανοßξει τα φτερÜ της, λιμνÜζουν και τα οριζüντια δημοσιονομικÜ μÝτρα Ýχουν Þδη εξαντληθεß. Στο τÝλος πÜλι θα μεßνουμε ενεοß στα χαλÜσματα με το αιþνιο ερþτημα στα χεßλη: «μα πþς φτÜσαμε ως εδþ;».