:

του , rbth.gr

24 2013

Μυστικ αρχεα: Ο «Ψυχρς Πλεμος» ξεκνησε στα ΒαλκνιαΣχδια για τη δημιουργα Συνομοσπονδας Κρατν της Βαλκανικς, που θα μετεχε και η Ελλδα, καθς και της Παραδουνβιας λεκνης, εκπονοσε δη το 1943 η Βρετανα και λλες Δυτικς δυνμεις, προκειμνου να σταματσουν την κθοδο της Σοβιετικς Ενωσης στο Ντο.

Το 2013, η Ρωσα γιορτζει την 70η επτειο απ τις νκες του Σοβιετικο Στρατο στο Κουρσκ, στο Ορλ και στο Σμολνσκ. Σε ανμνηση της πορεας του Κκκινου Στρατο προς τη Μεγλη Νκη, σαν απ παρδοση, θυμμαστε και το ρλο που διαδραμτισαν στην κβαση του Β’ Παγκοσμου Πολμου (Β’ ΠΠ) οι Σμμαχοι της ΕΣΣΔ στον αντιχιτλερικ συνασπισμ. Στα υπουργικ γραφεα μως, εκε που επεξεργζονταν τα σχδια και συντνιζαν τον πολιτικο-στρατιωτικ σχεδιασμ του πολμου, οι παρασκηνιακς κινσεις των Συμμχων προκαλοσαν  ντονες ενοχλσεις. Ο Winston Churchill (Ουνστον Τσρτσιλ), εξλλου, εχε πει πολλς φορς: «Δεν πρπει να επιτρψουμε στα Σοβιτ να περσουν στην κοιλδα του Δοναβη και στα Βαλκνια».

«Κθε φορ που ερισκε την κατλληλη ευκαιρα, ο Βρετανς πρωθυπουργς επμενε στην ανγκη εισβολς των Δυτικν Συμμχων της ΕΣΣΔ εναντον του Γερμανικο Γ’ Ρχ, μσω των Βαλκανων»,  εχε πει ο αμερικανς πρεδρος Franklin Roosevelt (Φρανκλνος Ροζβελτ) στο γιο του Elliot (λιοτ). «Σε λους, σοι ταν παρντες σε αυτς τις συζητσεις, ταν απολτως σαφς τι θλει να πετχει. Θλει να χτυπσει σαν σφνα στην Κεντρικ Ευρπη για να κρατσει τον Κκκινο Στρατ μακρι απ την Αυστρα και τη Ρουμανα και, αν εναι δυνατν, μακρι και απ την Ουγγαρα.

 

Η Ελλδα στην Ομοσπονδα

http://nl.media.rbth.ru/web/rs-rbth/images/2013-05/big/RIAN_00061301.HR.ru_468.jpgΤο 1940, ο Τσρτσιλ με την υποστριξη των ΗΠΑ, διατπωσε την ιδα της δημιουργας της Βαλκανικς – Παραδουνβιας Ομοσπονδας. Ενς «μπλοκ» κρατν της Βαλκανικς και των παραδουνβιων χωρν που θα στρφεται ενντια στη Σοβιετικ νωση. Στην Ομοσπονδα, θα πρεπε να ενταχθον η Βουλγαρα, η Γιουγκοσλαβα, η Τουρκα, η Ελλδα, η Αλβανα και η «Μακεδονα». Η Ομοσπονδα θα ταν μια ανεξρτητη κρατικ ονττητα, υπ την εποπτεα της Μεγλης Βρετανας.

να απ τα πρτα βματα στην οργνωση του αντισοβιετικο μπλοκ, ταν η δημιουργα της προσωρινς  «Ομοσπονδας Πολωνας – Τσεχοσλοβακας», το Νομβριο του 1940 απ τις εξριστες κυβερνσεις των χωρν αυτν στο Λονδνο. Μετ τον πλεμο, η Αγγλα προγραμμτιζε να συμπεριλβει στην Ομοσπονδα, τη Ρουμανα, την Ουγγαρα, σως, ακμα και την Αυστρα. Το δετερο βμα για το σχηματισμ του αντισοβιετικο μπλοκ, ταν το Σμφωνο πολιτικς συμμαχας, που υπεγρφη τον Ιανουριο του 1942, μεταξ των κυβερνσεων της Ελλδας και της Γιουγκοσλαβας στο εξωτερικ. Την δια στιγμ στο Λονδνο, υπεγρφη η πολωνο –τσεχοσλοβακικ συνθκη για τη δημιουργα μιας λλης Ομοσπονδας, της Κεντρο-Ευρωπακς νωσης.

 

Βματα για την παγκσμια κυριαρχα

Απελευθρωσης της ΓιουγκοσλαβαςΑμσως μετ την ναρξη του Μεγλου Πατριωτικο Πολμου (22 Ιουνου 1941 – «Επιχερηση Μπαρμπαρσα»), η σοβιετικ κυβρνηση στρφηκε προς τον Τσρτσιλ με την πρταση για διεξαγωγ επιθετικν επιχειρσεων κατ της Γερμανας στη Δυτικ Ευρπη. Το επονομαζμενο «Δετερο» Μτωπο. Ο καλτερος τρπος για την αποχρηση μρους των μεραρχιν της Βρμαχτ απ το Ανατολικ Μτωπο θα ταν μια απβαση στη Γαλλα. Οι Βρετανο θα μποροσαν να βοηθσουν και με τη ρψη αλεξιπτωτιστν στην κατεχμενη απ τους Γερμανος Νορβηγα. Με δεδομνη τη βρετανικ κυριαρχα στη θλασσα και τη γεωγραφικ θση της Νορβηγας, το Λονδνο εχε μεγλες πιθαντητες για την επιτυχ επτευξη του στχου.

Οι Εγγλζοι το 1942 ρχισαν να επεξεργζονται την «Επιχερηση Δας» (Operation Jupiter), την εισβολ στη Νορβηγα. Ο Τσρτσιλ, υπολγιζε να παραπλανσει τσο τον Χτλερ, σο και τον Στλιν. Ωστσο, ο Στλιν εστοχα, αρνθηκε επιδεικτικ να συζητσει το σχδιο. Ο Ιωσφ Βησσαρινοβιτς Στλιν, σε αντθεση με τον Χτλερ, γνριζε για μια λλη επιχερηση που προετοιμαζταν. Την εκστρατεα των αγγλο-αμερικανικν δυνμεων στη βορειοδυτικ Αφρικ (Αλγερα - Μαρκο), την «Επιχερηση Πυρσς» (Operation Torch). Στη Νορβηγα τελικ, εστλησαν σχεδν λα τα μεγλα πλοα επιφανεας του γερμανικο Πολεμικο Ναυτικο (Kriegsmarine) και εκατοντδες βαρα παρκτια πυροβλα, αλλ οι συμμαχικς δυνμεις εισβαλαν στις βρειες ακτς της Αφρικς. Η συγκεκριμνη κνηση, δεν ταν στρατηγικ λθος. Αντθετα, ταν το πρτο βμα μιας Επιχερησης πολλν σταδων: Της Επιχερησης για την παγκσμια κυριαρχα των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανας.

Μετ την κατληψη της Βρειας Αφρικς, θα πρεπε να ακολουθσει η απβαση στη Σικελα και στη συνχεια, η συνθηκολγηση της Ιταλας. Αυτ θα δημιουργοσε την τλεια βση για την εισβολ στα Βαλκνια. Σε αυτ, θα συνβαλαν επσης τα παλατιαν πραξικοπματα στην Ιταλα, την Ουγγαρα, τη Βουλγαρα και τη Ρουμανα.

 

Στο «κλπο» Βατικαν και Τουρκα

http://2.bp.blogspot.com/-McOT8y8tMG4/UlM-f8y_qII/AAAAAAAAth0/0KcN7P3Ha5o/s1600/APPOPEPIUSTWELVE.jpgΤερστιο ρλο στα σχδια για τη δημιουργα της Βαλκανικς – Παραδουνβιας Ομοσπονδας, παιξε το Βατικαν. Ο Ππας Πος ΧΙΙ, ταν νθερμος αντικομμουνιστς και ρωσοφοβικς. Ο διος υποστριξε ανοιχτ τη γερμανικ εισβολ στη Σοβιετικ νωση. Την ιδα του Τσρτσιλ για τη δημιουργα Βαλκανικς – Παραδουνβιας Ομοσπονδας, ο Πος ΧΙΙ την κανε δεκτ με ενθουσιασμ. Σμφωνα με τον Ποντφηκα, η Ρωμαιοκαθολικ Εκκλησα θα πρεπε να κυριαρχε στη διοκηση αυτς της Συνομοσπονδας.

 Επσης, ο ηγεμνας της Ουγγαρας, Miklos Horthy (Μικλς Χρτι), αντιβασιλας με ουσιαστικ απεριριστη εξουσα στη χρα, δη απ τα τλη του 1942, εχε αρχσει διαπραγματεσεις με τη Μ. Βρετανα και τις ΗΠΑ για την ξοδο της χρας του απ τον πλεμο. Στις 30 - 31 Ιανουαρου 1943 στην πλη δανα στην Τουρκα, ο Ουστον Τσρτσιλ συναντθηκε με τον Τορκο πρωθυπουργ Ινονο, ο οποος, σμφωνα με τον πρσβη της Ουγγαρας στην γκυρα Ινς Βρνλε, επανλαβε την ιδα του Τσρτσιλ για τη δημιουργα μιας «Βαλκανικς Ομοσπονδας».

 

 

 

Μορασμα της μεταπολεμικς Ευρπης

http://img11.nnm.me/f/0/f/a/2/4c79af98256cd8b3c1d901b53ff.jpgΟ Τσρτσιλ, σε γενικς γραμμς μιλοσε για τον πιθαν σχηματισμ τριν ομδων κρατν μετ το τλος του πολμου: Της Βαλτικς, της Κεντρικς Ευρπης και της Ντιας Ευρπης (Σχδιο Μπνες). Τις αστυνομικς λειτουργες σε αυτς τις περιοχς, θα τις αναλμβανε νας γιγντιος αγγλο–αμερικανικς αεροπορικς στλος. Η τελευταα σκψη, ρεσε επσης στους Τορκους, επειδ ο Τσρτσιλ μλησε για την επιχειρησιακ – αμυντικ λειτουργα της Συμμαχικς Αεροπορας σε περπτωση ρωσικς προλασης στα Βαλκνια.

Μχρι το Σεπτμβριο του 1943, το σχδιο βρσκονταν πολ κοντ στην πραγματοποηση του. Η κατληψη του μεγαλτερου μρους της Ιταλας, θα μποροσε να προκαλσει τη μεταστροφ προς την πλευρ των Δυτικν συμμχων, των κυβερνσεων της Ουγγαρας, της Βουλγαρας, της Ρουμανας, της Αλβανας και, ενδεχομνως, της Γιουγκοσλαβας. Εναι σαφς, τι η δημιουργα του νου «φργματος», μιας ιδιμορφης «ουδτερης ζνης» (buffer zone) στην Κεντρικ Ευρπη, θα εμπδιζε την προλαση του Κκκινου Στρατο προς τη Δυτικ Ευρπη. Δεν εχε αποκλειστε ββαια το ενδεχμενο μιας δυναμικς αντδρασης – «σπασματος» του φργματος με στρατιωτικ μσα, που με τη σειρ του θα μποροσε να οδηγσει σε σγκρουση μεταξ των χωρν του αντιχιτλερικο συνασπισμο.

Γιατ τελικ δεν αποδεχθηκε λειτουργικ το σχδιο αυτ των πολλν σταδων των Τσρτσιλ και Που ΧΙΙ; Διτι στις 8 Σεπτεμβρου 1943, ανακοινθηκε η νευ ρων συνθηκολγηση της Ιταλας. Ο βασιλις παρδωσε τη χρα στους Συμμχους. Ταυτχρονα, να τγμα γερμανν αλεξιπτωτιστν κατλαβε το Επιτελεο της Ιταλικς Αντατης Στρατιωτικς Διοκησης. Τρεις ημρες αργτερα, απελευθερθηκε ο δικττορας Μπεντο Μουσολνι, ο οποος μχρι ττε κρατετο φυλακισμνος. Τα γερμανικ στρατεματα, μσα σε λγες ημρες, κατλαβαν χωρς μχη, σχεδν λη την Ιταλα.

Αν και μειναν χωρς καμα βση στη χερσνησο των Απενννων, οι Τσρτσιλ και Πος ΧΙΙ, δεν εγκατλειψαν την ιδα της δημιουργας της Βαλκανικς – Παραδουνβιας Ομοσπονδας. Στο σημεο μως αυτ, παρενβη ο πανσχυρος και νικηφρα προελανων στην Ανατολικ Ευρπη  Κκκινος Στρατς. Στις 31 Αυγοστου 1944, τα ρωσικ τανκ εισλθαν στο Βουκουρστι, στις 16 Σεπτεμβρου, στη Σφια, στις 20 Οκτωβρου, στο Βελιγρδι, και στις 13 Φεβρουαρου 1945, στη Βουδαπστη. Στο τλος Αυγοστου του 1944, ο σοβιετικς στολσκος του Δοναβη, «ανβαινε» μαχμενος τον ποταμ, απελευθερνοντας στη σειρ το Βελιγρδι, τη Βουδαπστη, τη Μπρατισλβα και τη Βιννη. Φυσικ, στην οριστικ διαγραφ του σχεδου της Βαλκανικς – Παραδουνβιας Ομοσπονδας, βοθησαν χι μνο οι σοβιετικο τανκιστς και ναυτικο, αλλ και οι διπλωμτες και οι κατσκοποι.

 

Σγκρουση Εκκλησιν

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/1d/%D0%9C%D0%B8%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82_%D0%A1%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D0%B9_%28%D0%96%D0%9C%D0%9F%29.jpg?uselang=ruΣημαντικς ταν και ο ρλος της Ρωσικς Ορθδοξης Εκκλησας (ΡΟΕ) στο ζτημα της δημιουργας μιας Βαλκανικς – Παραδουνβιας Ομοσπονδας στα ανατολικ της ΕΣΣΔ. Με την ναρξη του πολμου, η σοβιετικ κυβρνηση σταμτησε την κριτικ του σοβιετικο Τπου προς την Ρωμαιοκαθολικ Εκκλησα. Η Μσχα κανε μια σειρ απ βματα στην κατεθυνση της προσγγισης με το Βατικαν. Ωστσο, οι προσπθειες της Αγας δρας για χωριστ ειρνη και τη δημιουργα της Βαλκανικς – Παραδουνβιας Ομοσπονδας το μνο που κατφεραν, ταν να αλλξουν τη θση του Κρεμλνου.

Την πρτη «βολ» στο Βατικαν, την ριξε η ηγεσα της ΡΟΕ. Στην αρχ του 1944, στην «Εφημερδα του Πατριαρχεου της Μσχας» δημοσιετηκε να αντικαθολικ κεμενο με την υπογραφ του Πατριρχη Σργιου. Το ρθρο, με ττλο: «Υπρχει τοποτηρητς του Χριστο στην Εκκλησα;» διαβστηκε με τη δουσα προσοχ στη Δση και προκλεσε σλο στους θρησκευτικος και πολιτικος κκλους. Στο ρθρο του, ο Πατριρχης Σργιος, υποστριξε τι η ιδα περ αρχηγν (πρωτεα) στην Εκκλησα εναι αδιανητη και εν μρει βλσφημη.

Στις 6 Φεβρουαρου 1945, το Συμβολιο Επισκπων της ΡΟΕ επκρινε ντονα την πρταση του Που ΧΙΙ για μια «πια» ειρνη με τη Γερμανα. Κατ τα τη 1944 και 1945, η Ρωσικ Ορθδοξη Εκκλησα διεξγαγε πολ σημαντικς συνομιλες με την ηγεσα των Ορθοδξων Εκκλησιν των χωρν της υποτιθμενης Βαλκανικς – Παραδουνβιας Ομοσπονδας, ιδως με τη Σερβικ, τη Ρουμανικ και τη Βουλγαρικ Ορθδοξες Εκκλησες. Στα τλη του 1944, η ηγεσα της Ρωσικς Ορθδοξης Εκκλησας, τχθηκε υπρ της δημιουργας ενς «συστματος Ορθδοξης εντητας», που εξφραζε τη στεν συνεργασα μεταξ των Τοπικν Ορθοδξων Εκκλησιν.

 

Γιλτα: Εκκλησα και Στλιν, μαζ

http://gdb.rferl.org/6E04FA61-E920-443F-B880-3E328408AE79_mw1024_n_s.jpgΑμσως μετ τη Δισκεψη της Γιλτας (4-11 Φεβρουαρου 1945), που θφτηκε οριστικ η ιδα της Βαλκανικς – Παραδουνβιας Ομοσπονδας, το Πατριαρχεο της Μσχας κυκλοφρησε δλωση του Πατριρχη Αλξιου, στην οποα ο επικεφαλς της ΡΟΕ εξφραζε «τη μγιστη ικανοποηση και χαρ» για την κβαση της δισκεψης. «Τθηκε –σημεωσε- να γερ θεμλιο για το μλλον της ειρνης σε λο τον κσμο. Αυτ ακριβς για το οποο η Εκκλησα προσεχεται αδιαλεπτως, δηλαδ «για την ειρνη σε λο τον κσμο», φανεται να γνεται πραγματικτητα στο εγγς μλλον. Θα σπσει ολοκληρωτικ και θα συντριφτε «… αυτ η σφρα, που εκτυποσεν ανελητα λην την γην…» (Ιερ. 50,23),  ο βαιος και επιθετικς γερμανικς φασισμς. Και χι μνο απ τη δναμη των γενναων στρατιωτν των συμμαχικν κρατν, αλλ και με τη σοφα του Μεγλου Στλιν και των Αρχηγν των κυβερνσεων των Συμμχων μας. λα αυτ με βεβαιτητα, σταθερτητα και σαφνεια εξγονται απ τις αποφσεις της Δισκεψης, η οποα θεσε σαν στχο να «εξασφαλσει μια ττοια κατσταση των πραγμτων, στην οποα οι νθρωποι σε λες τις χρες του κσμου να μπορον να ζσουν λη τους τη ζω, χωρς να γνωρσουν κανναν φβο, καμα ανγκη».