Óôçí ðïäéÜ ôçò Èåïäþñáò...

του Γιþργου ΚαρελιÜ απü το protagon.gr

Ôñßôç 19 Íïåìâñßïõ 2013

Γιþργος ΚαρελιÜςΠρþτα λßγη ιστορßα εν συντομßα: η λÝξη «αποστασßα» Ýχει συνδεθεß με τα γεγονüτα του 1965, üταν πολλοß βουλευτÝς της τüτε πλειοψηφßας (¸νωσις ΚÝντρου του Γεωργßου ΠαπανδρÝου) απÝσυραν την εμπιστοσýνη τους απü την κυβÝρνηση και την ανÝτρεψαν. Δυο τα χαρακτηριστικÜ της ιστορßας εκεßνης. Πρþτον, η κυβÝρνηση Þταν λαοπρüβλητη. Εßχε προÝλθει απü εκλογικÞ νßκη με το συντριπτικü 54%. Και, δεýτερον, οι βουλευτÝς που αποστÜτησαν δεν παραιτÞθηκαν, στÞριξαν μια Üλλη κυβÝρνηση.

Ερþτημα (διαχρονικü, αλλÜ με Ýμφαση στο σÞμερα): ¸χει δικαßωμα ο βουλευτÞς να «αποστατÞσει»; Η απÜντηση εßναι, με βÜση το Σýνταγμα, αυτονüητη. «Οι βουλευτÝς Ýχουν απεριüριστο το δικαßωμα γνþμης και ψÞφου κατÜ συνεßδηση», λÝει το Üρθρο 60. Αυτü σημαßνει πολý απλÜ üτι, αν ο βουλευτÞς κρßνει πως η πολιτικÞ της κυβÝρνησης, την οποßα στηρßζει, εßναι επιζÞμια «για τον λαü και το Ýθνος», Ýχει δικαßωμα-και υποχρÝωση-να την καταψηφßσει.

¶λλωστε, γι’ αυτü Ýχουν προβλεφθεß οι προτÜσεις δυσπιστßας. Για να μπορεß η αντιπολßτευση να ζητεß απü βουλευτÝς της συμπολßτευσης να Üρουν την εμπιστοσýνη τους απü την κυβÝρνηση. Αυτονüητα πρÜγματα.
Αυτü Ýκανε τις προÜλλες ο ΣΥΡΙΖΑ. ΑλλÜ η πρüταση δυσπιστßας που κατÝθεσε απορρßφθηκε. Μüλις μια βουλευτÞς της πλειοψηφßας, η Θεοδþρα ΤζÜκρη (ΠΑΣΟΚ), την υπερψÞφισε. Την ΚυριακÞ ο κ. Τσßπρας επανÞλθε και, με συνÝντευξÞ του στην «ΑυγÞ», κÜλεσε εκ νÝου τους βουλευτÝς του ΠΑΣΟΚ «να θÝσουν με την ψÞφο τους τÝρμα στην καταστροφικÞ πορεßα της χþρας». ΜÜλιστα Ýκανε ειδικÞ αναφορÜ στην κυρßα ΤζÜκρη.

Ακολοýθησε ορυμαγδüς αντιδρÜσεων. Ο κ. ΒενιζÝλος χαρακτÞρισε τη δÞλωση Τσßπρα «αγοραßα πρüσκληση αποστασßας». Ο κ. Κεδßκογλου, ως μαúντανüς, παρενÝβη, για να κατηγορÞσει τον πρüεδρο του ΣΥΡΙΖΑ üτι «ποντÜρει στην αποστασßα». Και ο ΣΥΡΙΖΑ του απÜντησε üτι «για τα περß αποστασßας ας απευθυνθεß στον πρüεδρü του» (στον ΣαμαρÜ, δηλαδÞ).

 

Ας τα δοýμε üσο γßνεται πιο ψýχραιμα:

1. Εßναι «πρüσκληση αποστασßας», που λÝει ο ΒενιζÝλος, η δÞλωση Τσßπρα; Εßναι. ΑλλÜ εßναι θεμιτÞ πρüσκληση. Αλλιþς γιατß να προβλÝπεται η πρüταση δυσπιστßας Þ η καταψÞφιση νομοσχεδßων; ΜÞπως θυμÜται ο κ. ΒενιζÝλος üτι το 2007 το κüμμα του κατÝθεσε πρüταση δυσπιστßας, με αφορμÞ το Üρθρο 16 του ΣυντÜγματος για τα μη κρατικÜ πανεπιστÞμια, ζητþντας απü τους βουλευτÝς της τüτε πλειοψηφßας (ΝΔ) να ανατρÝψουν την κυβÝρνηση ΚαραμανλÞ; ΜÞπως θυμÜται üτι το ßδιο εßχε κÜνει ο ΑνδρÝας ΠαπανδρÝου το 1993 για το Σκοπιανü, ζητþντας την ανατροπÞ της κυβÝρνησης ΜητσοτÜκη; ΜÞπως θυμÜται ο κ. Κεδßκογλου το πλÞθος των προτÜσεων δυσπιστßας, που εßχε καταθÝσει το δικü του κüμμα κατÜ των κυβερνÞσεων του ΠΑΣΟΚ; Τι Þταν üλα αυτÜ; ΠροσκλÞσεις αποστασßας; Ανοησßες.

2. Απο την Üλλη, ο κ. Τσßπρας και οι του ΣΥΡΙΖΑ, για να εßναι εντÜξει, πρÝπει να μας πουν αν ισχýει η θÝση τους üτι δεν θα συνεργαστοýν με πρüσωπα απü το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που Ýχουν ψηφßσει Μνημüνια. ¹ κι αυτü θα θυσιαστεß στις ψηφοθηρικÝς σκοπιμüτητες; Για παρÜδειγμα, η üψιμη αντιμνημονιακÞ κυρßα ΤζÜκρη θα γßνει ασμÝνως δεκτÞ στις αγκÜλες του ΣΥΡΙΖΑ;

Η πολιτικÞ ηθικÞ επιβÜλλει στον βουλευτÞ, που Ýχει εκλεγεß με Ýνα κüμμα και διαφωνεß με την πολιτικÞ που αυτü ακολουθεß, να καταψηφßζει μεν, αλλÜ και να παραιτεßται. Και μετÜ να ιδρýει κüμμα Þ να εντÜσσεται σε Üλλο και να ζητεß την ψÞφο των πολιτþν. Η κυρßα ΤζÜκρη, Ýστω κι αν Þταν υπουργüς της πρþτης μνημονιακÞς κυβÝρνησης (ΠαπανδρÝου), ασφαλþς εßχε δικαßωμα να καταψηφßσει τη σημερινÞ κυβÝρνηση. ΑμÝσως μετÜ, üμως, Ýπρεπε να παραιτηθεß απü βουλευτÞς και στις επüμενες εκλογÝς να κÜνει ü,τι τη φωτßσει ο θεüς της ψÞφου. Η στÜση της δεν χαρακτηρßζεται «αποστασßα», αλλÜ Ýχει Ýντονα τα στοιχεßα της πολιτικÞς ανηθικüτητας. Και καλÜ θα κÜνει ο κ. Τσßπρας και οι συν αυτþ να μην ενθαρρýνουν τÝτοιες συμπεριφορÝς.

3. ¼ταν ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντþντας στα περß σημερινÞς «αποστασßας», που επιχειρεß να του χρεþσει το κυβερνητικü μπλοκ, υπενθυμßζει την «αποστασßα ΣαμαρÜ» το 1992-1993, δεν λÝει üλη την αλÞθεια. Ο σημερινüς πρωθυπουργüς, μετÜ την αποπομπÞ του απü τη θÝση του υπουργοý Εξωτερικþν της κυβÝρνησης ΜητσοτÜκη (Απρßλιος 1992), παραιτÞθηκε απü βουλευτÞς, αποχþρησε απü τη ΝΔ και ßδρυσε δικü του κüμμα. Ναι, Ýριξε την κυβÝρνηση ΜητσοτÜκη το 1993, αλλÜ δεν αποστÜτησε. Δεν συνÝπραξε στη δημιουργßα Üλλης κυβÝρνησης, üπως ο κ. ΜητσοτÜκης το 1965. ΠαραιτÞθηκε. Και στις εκλογÝς που ακολοýθησαν δοκßμασε τις δυνÜμεις του στο εκλογικü σþμα μüνος του.

Εν κατακλεßδι, τα πρÜγματα εßναι αρκετÜ καθαρÜ σÞμερα. ¼σοι βουλευτÝς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θÝλουν να καταψηφßσουν Ýνα νομοσχÝδιο, ας το κÜνουν με θÜρρος. Και αμÝσως μετÜ ας παραιτηθοýν .

Η στÜση της κας ΤζÜκρη, η οποßα απü τον ραδιοσταθμü του ΣΥΡΙΖΑ Ýσπευσε να παρομοιÜσει τον ΑλÝξη Τσßπρα με τον ΑνδρÝα ΠαπανδρÝου, χαρακτηρßζεται απü στοιχεßα αμοραλισμοý και τυχοδιωκτισμοý. Το ßδιο και η στÜση του κüμματος της αξιωματικÞς αντιπολßτευσης, που της ανοßγει Þδη τις αγκÜλες του.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεýει αýριο να κυβερνÞσει με τÝτοια μπουμποýκια (ΚαμμÝνους, ΤζÜκρες και ü,τι Üλλο προκýψει), ζÞτω που καÞκαμ(ν)ε.