...

του Γιργου Καρελι απ το protagon.gr

19 2013

Γιργος ΚαρελιςΠρτα λγη ιστορα εν συντομα: η λξη «αποστασα» χει συνδεθε με τα γεγοντα του 1965, ταν πολλο βουλευτς της ττε πλειοψηφας (νωσις Κντρου του Γεωργου Παπανδρου) απσυραν την εμπιστοσνη τους απ την κυβρνηση και την αντρεψαν. Δυο τα χαρακτηριστικ της ιστορας εκενης. Πρτον, η κυβρνηση ταν λαοπρβλητη. Εχε προλθει απ εκλογικ νκη με το συντριπτικ 54%. Και, δετερον, οι βουλευτς που αποσττησαν δεν παραιτθηκαν, στριξαν μια λλη κυβρνηση.

Ερτημα (διαχρονικ, αλλ με μφαση στο σμερα): χει δικαωμα ο βουλευτς να «αποστατσει»; Η απντηση εναι, με βση το Σνταγμα, αυτονητη. «Οι βουλευτς χουν απεριριστο το δικαωμα γνμης και ψφου κατ συνεδηση», λει το ρθρο 60. Αυτ σημανει πολ απλ τι, αν ο βουλευτς κρνει πως η πολιτικ της κυβρνησης, την οποα στηρζει, εναι επιζμια «για τον λα και το θνος», χει δικαωμα-και υποχρωση-να την καταψηφσει.

λλωστε, γι’ αυτ χουν προβλεφθε οι προτσεις δυσπιστας. Για να μπορε η αντιπολτευση να ζητε απ βουλευτς της συμπολτευσης να ρουν την εμπιστοσνη τους απ την κυβρνηση. Αυτονητα πργματα.
Αυτ κανε τις προλλες ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλ η πρταση δυσπιστας που κατθεσε απορρφθηκε. Μλις μια βουλευτς της πλειοψηφας, η Θεοδρα Τζκρη (ΠΑΣΟΚ), την υπερψφισε. Την Κυριακ ο κ. Τσπρας επανλθε και, με συνντευξ του στην «Αυγ», κλεσε εκ νου τους βουλευτς του ΠΑΣΟΚ «να θσουν με την ψφο τους τρμα στην καταστροφικ πορεα της χρας». Μλιστα κανε ειδικ αναφορ στην κυρα Τζκρη.

Ακολοθησε ορυμαγδς αντιδρσεων. Ο κ. Βενιζλος χαρακτρισε τη δλωση Τσπρα «αγοραα πρσκληση αποστασας». Ο κ. Κεδκογλου, ως μαντανς, παρενβη, για να κατηγορσει τον πρεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τι «ποντρει στην αποστασα». Και ο ΣΥΡΙΖΑ του απντησε τι «για τα περ αποστασας ας απευθυνθε στον πρεδρ του» (στον Σαμαρ, δηλαδ).

 

Ας τα δομε σο γνεται πιο ψχραιμα:

1. Εναι «πρσκληση αποστασας», που λει ο Βενιζλος, η δλωση Τσπρα; Εναι. Αλλ εναι θεμιτ πρσκληση. Αλλις γιατ να προβλπεται η πρταση δυσπιστας η καταψφιση νομοσχεδων; Μπως θυμται ο κ. Βενιζλος τι το 2007 το κμμα του κατθεσε πρταση δυσπιστας, με αφορμ το ρθρο 16 του Συντγματος για τα μη κρατικ πανεπιστμια, ζητντας απ τους βουλευτς της ττε πλειοψηφας (ΝΔ) να ανατρψουν την κυβρνηση Καραμανλ; Μπως θυμται τι το διο εχε κνει ο Ανδρας Παπανδρου το 1993 για το Σκοπιαν, ζητντας την ανατροπ της κυβρνησης Μητσοτκη; Μπως θυμται ο κ. Κεδκογλου το πλθος των προτσεων δυσπιστας, που εχε καταθσει το δικ του κμμα κατ των κυβερνσεων του ΠΑΣΟΚ; Τι ταν λα αυτ; Προσκλσεις αποστασας; Ανοησες.

2. Απο την λλη, ο κ. Τσπρας και οι του ΣΥΡΙΖΑ, για να εναι εντξει, πρπει να μας πουν αν ισχει η θση τους τι δεν θα συνεργαστον με πρσωπα απ το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που χουν ψηφσει Μνημνια. κι αυτ θα θυσιαστε στις ψηφοθηρικς σκοπιμτητες; Για παρδειγμα, η ψιμη αντιμνημονιακ κυρα Τζκρη θα γνει ασμνως δεκτ στις αγκλες του ΣΥΡΙΖΑ;

Η πολιτικ ηθικ επιβλλει στον βουλευτ, που χει εκλεγε με να κμμα και διαφωνε με την πολιτικ που αυτ ακολουθε, να καταψηφζει μεν, αλλ και να παραιτεται. Και μετ να ιδρει κμμα να εντσσεται σε λλο και να ζητε την ψφο των πολιτν. Η κυρα Τζκρη, στω κι αν ταν υπουργς της πρτης μνημονιακς κυβρνησης (Παπανδρου), ασφαλς εχε δικαωμα να καταψηφσει τη σημεριν κυβρνηση. Αμσως μετ, μως, πρεπε να παραιτηθε απ βουλευτς και στις επμενες εκλογς να κνει ,τι τη φωτσει ο θες της ψφου. Η στση της δεν χαρακτηρζεται «αποστασα», αλλ χει ντονα τα στοιχεα της πολιτικς ανηθικτητας. Και καλ θα κνει ο κ. Τσπρας και οι συν αυτ να μην ενθαρρνουν ττοιες συμπεριφορς.

3. ταν ο ΣΥΡΙΖΑ, απαντντας στα περ σημερινς «αποστασας», που επιχειρε να του χρεσει το κυβερνητικ μπλοκ, υπενθυμζει την «αποστασα Σαμαρ» το 1992-1993, δεν λει λη την αλθεια. Ο σημερινς πρωθυπουργς, μετ την αποπομπ του απ τη θση του υπουργο Εξωτερικν της κυβρνησης Μητσοτκη (Απρλιος 1992), παραιτθηκε απ βουλευτς, αποχρησε απ τη ΝΔ και δρυσε δικ του κμμα. Ναι, ριξε την κυβρνηση Μητσοτκη το 1993, αλλ δεν αποσττησε. Δεν συνπραξε στη δημιουργα λλης κυβρνησης, πως ο κ. Μητσοτκης το 1965. Παραιτθηκε. Και στις εκλογς που ακολοθησαν δοκμασε τις δυνμεις του στο εκλογικ σμα μνος του.

Εν κατακλεδι, τα πργματα εναι αρκετ καθαρ σμερα. σοι βουλευτς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ θλουν να καταψηφσουν να νομοσχδιο, ας το κνουν με θρρος. Και αμσως μετ ας παραιτηθον .

Η στση της κας Τζκρη, η οποα απ τον ραδιοσταθμ του ΣΥΡΙΖΑ σπευσε να παρομοισει τον Αλξη Τσπρα με τον Ανδρα Παπανδρου, χαρακτηρζεται απ στοιχεα αμοραλισμο και τυχοδιωκτισμο. Το διο και η στση του κμματος της αξιωματικς αντιπολτευσης, που της ανογει δη τις αγκλες του.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεει αριο να κυβερνσει με ττοια μπουμποκια (Καμμνους, Τζκρες και ,τι λλο προκψει), ζτω που κακαμ(ν)ε.