Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

14 2013

http://www.rnw.nl/data/files/images/lead/afghanistandrugsANP.jpgΣμφωνα με κθεση που δημοσιετηκε τη προηγομενη εβδομδα, οι καλλιργειες οπου ειδικτερα μετ το τλος του πολμου αυξθηκαν κατακρυφα. Πριν την επμβαση της Δσης η καλλιργεια οπου εχε απαγορευθε απ τους Ταλιμπν καθς χαρακτηριζταν ως αντι-ισλαμικ.

Το Αφγανιστν, μως, γινε ο κριος προμηθευτς ηρωνης παγκοσμως, εν οι εκτσεις στις φυτεες σπρων παπαρονας – απ που παργεται το πιο – αυξθηκαν κατ 36% απ το 2012. Συγκεκριμνα τα στρμματα σμερα ανρχονται σε 516.000 απ 477.000 που εχαν καταμετρηθε σε παλαιτερη ρευνα. σον αφορ στη συνολικ παραγωγ που για το 2012 ταν 3.700 τνοι, τη χρονι που διανουμε και που δεν χει τελεισει ακμα, ο αριθμς αγγζει τους 5.500 τνους. Το Γραφεο για τα Ναρκωτικ και το γκλημα του ΟΗΕ, πραγματοποησε τη πρτη ρευνα της αφγανικς παπαρονας το 1994. Εκενη την εποχ, η καλλιργεια κλυπτε περπου 175.000 στρμματα.

Η παραγωγ ηρωνης στο Αφγανιστν αυξθηκε κατ 40 φορς απ την ρα που το ΝΑΤΟ ξεκνησε τον «Πλεμο στην Τρομοκρατα» το 2001.

 

Πλεμος και παραγωγικτητα

http://im1.27210.gr/sites/default/files/imagecache/node_image/article/2013/14/124579g-151.jpgΣμφωνα με την Υπηρεσα Ελγχου Ναρκωτικν της Ρωσας. Σμφωνα με τον δια Υπηρεσα περισστεροι απ να εκατομμριο νθρωποι χουν πεθνει απ αφγανικ ηρωνη μετ το 2001.

 «Η αφγανικ ηρωνη χει σκοτσει περισστερους απ 1 εκατομμριο ανθρπους παγκοσμως αφο ξεκνησε η Επιχερηση Διαρκος Ελευθερας και περισστερα απ να τρις δολρια χουν επενδυθε σε διεθνες πωλσεις ναρκωτικν απ το οργανωμνο γκλημα», επε ο Βκτωρ Ιβνωφ, σε να συνδριο για τα ναρκωτικ του Αφγανιστν.

Ο Ιβνωφ επεσμανε τι ο κριος παργοντας αστθειας στην χρα που χει κλονιστε απ τον πλεμο παραμνει η επικερδς βιομηχανα ηρωνης. «Κθε αμερληπτος παρατηρητς πρπει να παραδεχθε το θλιβερ γεγονς τι η διεθνς κοιντητα χει αποτχει να περιορσει την παραγωγ ηρωνης στο Αφγανιστν μετ την ναρξη των ΝΑΤΟκν επιχειρσεων», πρσθεσε.

Σμφωνα με την μελτη του, την οποα παρουσασε στην 56η συνεδραση της Επιτροπς του ΟΗΕ για τις Ναρκωτικς Ουσες, που πραγματοποιθηκε στην Βιννη στις 11 Μαρτου, οι καλλιργειες οπου αυξθηκαν κατ 18% - απ 131.000 εκτρια σε 154.000.

Καθς η πραγματικτητα στο Αφγανιστν αλλζει μετ την απφαση του ΝΑΤΟ να αποσρει τα στρατεματα, η Ρωσα σε συνεργασα με την χρα και την διεθν κοιντητα πρπει να αντιμετωπσουν τα να δεδομνα και να αναπτξουν μια αποτελεσματικ στρατηγικ για να φρουν λσεις στο πρβλημα της ηρωνης, σμφωνα με τον Βκτωρ Ιβνωφ.

 

«Απλς, αποτελεσματικς λσεις»

http://im1.27210.gr/sites/default/files/imagecache/node_image/article/2013/14/124579g-161.jpgΣτο συνδριο στην Βιννη, ο Ιβνωφ επε τι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, απ την μια πλευρ, προσπαθον να κερδσουν την καρδι και το μυαλ του τοπικο πληθυσμο, τα οποα λο και περισστερο εξαρτται απ την παραγωγ οπου με στχο την επιβωση. Απ την λλη, πρπει να σταματσουν την χρηματοδτηση της εξγερσης των Ταλιμπν κατ της αφγανικς κυβρνησης, κτι που ευθνεται για την εκτξευση των εξαγωγν οπου.

Περπου το 15% του αφγανικο ΑΕΠ εξαρτται απ εξαγωγς σχετικς με ναρκωτικ, ποσ που σμφωνα με τις εκτιμσεις του ΟΗΕ για το 2012 ανρχεται σε 2,4 δις δολρια το χρνο.

Ο Βκτωρ Ιβνωφ πιστεει τι οι πιο απλς λσεις εναι και οι πιο αποτελεσματικς. «Το κλειδ για να λσουμε το πρβλημα εναι να εξαλεψουμε τα χωρφια παπαρονας της χρας», επε.

Αλλ υπρχει διαφορ μεταξ της ερμηνεας αυτς της λσης ανμεσα στην Ρωσα και τις ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ μεταφορικ μιλντας προτενουν αντ να καταστρψουμε το πλο, να πισουμε τις σφαρες που αυτ εκτοξεει. Εμες λμε να εξολοθρεσουμε τις καλλιργειες ναρκωτικν μια και καλ. σο υπρχουν, θα υπρχει και εμπριο», εξγησε ο Ιβνωφ.

 

Στο 1 δις δολρια φτνουν τα κρδη απ την καλλιργεια

Αναφορικ με τα αποτελσματα της ρευνας, ο επικεφαλς του συμβουλου του Γραφεου για τα Ναρκωτικ και το γκλημα του ΟΗΕ, Ζαν-Λουκ Λεμαχιο, εχε δηλσει στο παρελθν τι το Αφγανιστν ενδχεται να προμηθεσει το 90% του παγκσμιου συνλου του τρχοντος τους.

Την δια στιγμ, οι προσπθειες για εξλειψη των εκτσεων παπαρονας χουν εξασθενσει, εν απ τα κρδη που φτνουν το 1 δις δολρια, θα επωφεληθον νοπλες ομδες πως οι Ταλιμπν.

Μια μαζικ εισρο ρευστν, που συνδονται με την πληση του οπου, βοθησαν σμφωνα με την κθεση την δρση των Ταλιμπν, καθς επιβλλουν φρο στους καλλιεργητς παπαρονας στις περιοχς που ελγχουν.

«Η βραχυπρθεσμη πργνωση δεν εναι θετικ. Η παρνομη οικονομα εδραινεται και φανεται να γνεται σημαντικτερη απ τη νμιμη», δλωσε ο Ζαν-Λουκ Λεμαχιο στο Reuters.

νας απ τους λγους της αξησης των καλλιεργειν οπου εναι η λλειψη πολιτικς βολησης που η απουσα της γινε αισθητ απ το περασμνο Απρλιο στις προεδρικς εκλογς. Ο Αφγανς Πρεδρος Χαμντ Καρζι επανεκλχθηκε, εν ορισμνοι απ τους υποψφιους, λαμβνουν χρηματικ ενσχυση απ τους παραγωγος παπαρονας. Ωστσο οι αφγανικς αρχς χουν καταφρει να ανακψουν σε περιπτσεις την παραγωγ οπου.

«Μνο το περασμνο χρνο κατασχθηκε το 14% των ναρκωτικν που παργονται στο Αφγανιστν και συνελφθησαν 4.000 λαθρμποροι κθε κατηγορας», δλωσε στους New York Times ο επικεφαλς των επιχειρσεων για τη καταπολμηση των ναρκωτικν της Αφγανικς κυβρνησης.

Οι δυνμεις του ΝΑΤΟ χουν απορρψει οποιαδποτε εργασα εξλειψης των καλλιεργειν απ τους στρατιτες τους, καθς φοβονται μπως πτωχεσουν οι αγρτες και οδηγηθον σε νοπλη δρση - ποψη που επικρθηκε απ τη Ρωσα.