La Canadiense 8

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

Τρτη 5 Νοεμβρου 2013

http://img223.imageshack.us/img223/8445/canadenca1pk8.jpgΤην περασμνη Κυριακ, για πρτη φορ στη χρα μας, ταν ανοιχτ τα καταστματα και για το λγο αυτ πολλ γρφτηκαν και πολλ ειπθηκαν. Με αφορμ μως αυτ το γεγονς σκεφτκαμε να ψξουμε και να βρομε πτε εφαρμστηκε για πρτη φορ και πο το 8ωρο, που με τση μανα θλουν κποιοι σμερα να καταργσουν.

 

Η ιστορα του 8ωρου

Το 1919, λοιπν, εναι χρνος επαναστατικς δραστηριτητας σε λη την Ισπανα. Ττε ταν που γιναν απεργες σε μια σειρ πλεις πως Σαραγσα, Λερδα, Βαρκελνη, Μαδρτη, Βαλντσια, Σεβλλη, Μπανταλνα, Κρδοβα, Μορθια και αλλο.

λα ξεκνησαν απ ναν χρο που επρκειτο να γνει να απ τα σμβολα του ισπανικο εργατικο κινματος, το καναδικ εργοστσιο «La Canadiense» που ταν το «λακ» νομα της Εταιρας Ατμοκνησης, Ηλεκτρικο και Ενργειας της Βαρκελνης. Η εταιρα αυτ συγκροτθηκε απ ξνες οικονομικς μονδες και κεφλαια και ταν υπεθυνη για την ηλεκτρικ ενργεια στη Βαρκελνη.

Εκε απ στο υδροηλεκτρικ εργοστσιο της Βαρκελνη, το La Canadiense, ανακοιννεται μεωση μισθν, και μια ομδα εργατν του τμματος συντρησης απολεται για πολιτικος λγους. τσι, πυροδοτεται μα απ τις πιο επιτυχημνες απεργιακς δρσεις στην ιστορα. Οι απεργο ζητον αυξσεις στους μισθος, αναπροσαρμογ αμοιβν και 8ωρη εργασα.

Η απεργα εξαπλνεται με ανλογα αιτματα και σε λλα εργοστσια. Καθοδηγεται απ τη CNT και κατακλζει ολκληρη την Βαρκελνη, με 100.000 εργτες να παρνουν μρος συνολικ. Γνονται συλλψεις και φυλακσεις απεργν.

 

Ποια εναι η CNT

http://www.fuenterrebollo.com/Gobiernos/cnt/cartel-cnt.jpgΗ CNT εναι η Αναρχοσυνδικαλιστικ οργνωση της Ισπανας. Ιδρθηκε το 1910 στη Βαρκελνη και η βση της ταν απ την καταλανικ αναρχοσυνδικαλιστικ ομδα Labour Solidarity (Εργατικ Αλληλεγγη) η οποα εχε σχηματισθε δο χρνια νωρτερα. Στο πρτο της συνδριο το 1911 η CNT υιοθτησε τον ελευθεριακ κομμουνισμ και κριο πλο την γενικ απεργα, κτι που εχε συνπεια να τεθε εκτς νμου μχρι το 1914. Αν και αρχικ ταν εχθρικ απναντι στο σοσιαλιστικ συνδικτο της UGT απ το 1916 ξεκνησε μια πολιτικ προσγγισης, η οποα εχε σαν αποτλεσμα την μεγλη γενικ απεργα του 1917.

Το 1919, ο αριθμς των μελν της CNT ανερχταν σε 755.000 (πως ανακοινθηκε σε να συνδρι της στη Μαδρτη τον διο χρνο), εν την δια στιγμ η σοσιαλιστικ εργατικ συνομοσπονδα UGT εχε 208.000 μλη. Δηλαδ σχεδν το 10% των Ισπανν ττε ταν μλη της CNT.

 

Η εξλιξη της απεργας

Μετ τις απολσεις των 8 εργατν, στις αρχς Φλεβρη 1919, στις 5 του μνα 140 εργτες του τμματος κατβηκαν σε απεργα και 3 μρες αργτερα ενθηκε μαζ τους η συντριπτικ πλειοψηφα των εργατν λου του εργοστασου. Την δια στιγμ, οι εργτες ενς λλου παρμοιου εργοστασου σε λλη τοποθεσα της Βαρκελνης καναν καθιστικ διαμαρτυρα, εν στις 17 του μνα, κατβηκε σε απεργα το 80% των εργατν στη βιομηχανα ιματισμο σε αλληλεγγη προς τους συναδλφους τους.

Οι εργτες του ιματισμο κατβασαν και λλα αιτματα πως αναγνριση του συνδικτου τους και θεσμοθτηση του 8ωρου. Σε λγο οι εργτες λων των λλων εργοστασων ηλεκτρικν ειδν σε λη την πλη κατβηκαν και αυτο σε απεργα με τα δια αιτματα και επσης αξηση μισθν. Στις 2 του μνα κηρχτηκα γενικ απεργα των εργατν στον ηλεκτρισμ, κτι που οδγησε σε πλρη σχεδν ακινητοποηση της πλης αλλ και μρους της Καταλονας.

 

Η αντδραση της εξουσας

http://www.cgtinformatica.org/sites/default/files/Huelga.jpgΦοβομενος το αυξανμενο απεργιακ κνημα, ο γενικς διοικητς της πλης κρυξε στρατιωτικ νμο, οι αρχς κρυξαν την πλη σε κατσταση κτακτης ανγκης, εν σε μια προσπθεια να σπσουν την απεργα επιστρτευσαν τους απεργος. Αλλ λα αυτ αγνοθηκαν, φυσικ, απ την εργατικ τξη, εν οι τυπογρφοι αρνθηκαν να τυπσουν οποιαδποτε κυβερνητικ λλη διαταγ οτιδποτε αρνητικ για τους απεργος. Ακολοθησαν και οι εργαζμενοι των σιδηροδρμων και των τραμ που κατβηκαν και αυτο σε απεργα.

Με βση τον στρατιωτικ νμο, συνελφθησαν περπου 3.000 απεργο και ανμεσ τους σχεδν ολκληρη η τοπικ ηγεσα της CNT. Αλλ οι αρχς της πλης εχαν περιλθει σε κατσταση πανικο και η οικονομικ κατσταση σε λη σχεδν την Καταλονα ρχισε να χειροτερεει γιατ δεν ικανοποιονταν τα αιτματα των απεργν. Στις 15 και 16 Μρτη 1919, ρχισαν διαπραγματεσεις ανμεσα στη CNT και τις αρχς. Ο Salvador Segui, περιφερειακς γραμματας της CNT, απατησε το 8ωρο, την αναγνριση των συνδικτων και την επαναπρσληψη λων των απολυμνων και κλεσε σε γενικ απεργα μιας βδομδας, απ τις 24 Μρτη ως την 1η Απρλη.

 

Η καθιρωση του 8ωρου

http://3.bp.blogspot.com/-9ZJOBs1ZkYA/UJjxf_lB3tI/AAAAAAAAHwE/BDUFmf0WuTk/s1600/Snap6.jpgΤελικ, στις 20 Μαρτου 1919, μετ απ σκληρ αγνα, οι απεργο υποχρενουν τη εργοδοσα της «LaCanadiense» να αποδεχθε τα αιτματ τους, δηλαδ αυξσεις μισθν και μεωση της εργσιμης μρας στις 8 ρες. Οι εργαζμενοι επιστρφουν στην εργασα τους..

Αλλ μως, σε λλα εργοστσια πως Bosch και Martinez Anido, η εργοδοσα αρνεται να απελευθερσει σους εχαν καταδικαστε κτω απ το στρατιωτικ νμο και στις 24 Μαρτου γινε να απεργα, χι μνο στη «LaCanadiense», αλλ και σε λλα εργοστσια της Βαρκελνης.

Κηρσσεται ξαν στρατιωτικς νμος και στρατιωτικ σματα διασχζουν τους δρμους της πλης, ανογοντας ακμα και πυρ σε κθε ποπτη κνηση. Ξεσπον απεργες αλληλεγγης στη Λερδα, τη Μαδρτη, την Κορονια, τη Βαλντσια, και αλλο. Αλλ και οι στρατιωτικο δεν υποχωρον και αναγκζουν τον κυβερντη και τον επικεφαλς της αστυνομας να φγουν απ τη Βαρκελνη. Οι απεργο μνουν αμετακνητοι στις θσεις και τα αιτματ τους μχρι που στις 3 Απριλου, η κυβρνηση δημοσιεει να διταγμα με το οποο καθιερνεται η εργσιμη ημρα 8 ωρν σε λο το κρτος απ τον Οκτβριο του διου χρνου. Η απεργα τερματζεται στις 14 Απριλου 1919 με νκη των απεργν.