του Niko Ago απ το protagon.gr

Κυριακ 3 Νοεμβρου 2013

Αν ρωτοσε κανες τους επικεφαλς των χρυσαυγιτν, φυλακισμνους υπδικους, «τι εναι αυτ που θα επιθυμοσατε περισστερο απ οτιδποτε λλο αυτ την ρα;», μλλον θα παρακαλοσαν για κποιο αρατο συμβν που απ θτες, θα τους μεττρεπε σε «θματα». Και αμσως εγνετο «θαμα». Σαν να υπγραψε το σενριο-«επιθυμα» τους ο «Αλχημιστς», Paulo Coelho, και γινε πρξη. Βζω σε εισαγωγικ τη λξη «επιθυμα», διτι ακμα πιστεω πως ακμα και τα μλη μιας ναζιστικς συμμορας, κατηγορομενης επσημα ως εγκληματικ οργνωση, δεν θα θελαν να δουν να δολοφονονται παιδι. Πιστεω πως δεν θα το θλανε για δικ τους μλη και φλους διτι για λλους, χουν αποδεξει πως, και το θλουν και το πραγματοποιον, ταν το αποφασσουν. Το αμα του Παλου Φσσα και του Σαχτζντ Λουκμν, ακμα εναι ζεστ, εξλλου. Χωρς να αναφερθ στα αμτρητα μαχαιρματα εναντον μεταναστν.

Αυτ λοιπν που επεδωκαν οι ναζ, συνβη. Στροφ του κλματος αλλ δυστυχς, με δυο δολοφονες και τραυματα. Μεμις, τα ΜΜΕ απσυραν τις λξεις «εγκληματικ οργνωση» και «ναζιστικ συμμορα» και τους αναφρουν πια μνο με την επσημη ονομασα. Θεωρον, ραγε, τι οι δολοφονες των μελν τους, αυτματα τους κνει λιγτερο ναζιστς και εγκληματες; Αν ναι, πολ αισιδοξους μας βρσκω. Την δια ρα, ως μια απδειξη για το πσο ανιστρητα εναι τα μλη της οργνωσης, αποκαλυπτταν πως, νας εκ των δυο δολοφονημνων, ταν αδελφς μιας κοπλας με σνδρομο down. Ξρετε την ποψη των ναζ για αυτ τα τομα. Πιο τραγικ ειρωνεα, θα μποροσε να υπρξει;

Η πρτη νκη των ναζ, κατ’αυτ τον τρπο, εναι γεγονς. Η αυτονητη κφραση αποτροπιασμο για τις δολοφονες, εναι καθκον κθε ανθρπου και δημοκρτη. φτασε μχρι το απθανο σημεο, μως, να γραφτε το «απψε εμαστε λοι ΧΑ»! Αλληλοια! Τους δολοφνους, το κρτος εναι υποχρεωμνο να τους βρει και να τους παραδσει στη Δικαιοσνη. Να δικαστον ως πραγματικο φασστες, που αποφασζουν ποιοι θα ζουν και ποιοι θα πεθνουν. Εννοεται πως κανες δεν αξζει να πεθνει, επειδ πιστεει σε κτι. Ακμα και αν αυτ εναι ο ναζισμς που επιδικει το αντθετο. Κι εδ εναι και η ουσιδης διαφορ της διας της Δημοκρατας, απ την απολυταρχα που θλουν να εγκαταστσουν οι ναζ εχθρο της. Ταυτχρονα, δικ μας υποχρωση εναι να εμαστε με τη Δημοκρατα και με τον νθρωπο. Οτε με τους δολοφνους, οτε με τους ναζ. Που σε τελικ ανλυση, οι διαφορς μεταξ τους, αν υπρχουν, εναι απειροελχιστες.