του Νκου Φελκη απ το matrix24.gr

Κυριακ 3 Νοεμβρου 2013

http://www.matrix24.gr/wp-content/themes/m24responsive/scripts/timthumb.php?src=http://www.matrix24.gr/wp-content/authors/Felnikos-8.jpg&w=140&h=145&q=100&zc=1Μια μρα, νας Χαλφης, δνει εντολ στον επ των οικονομικν του χαλιφτου βεζρη να αυξσει τους φρους πντε χρυσ νομσματα. να μνα μετ τον ρωτει τι γινε με τους φρους. Ο βεζρης του λει πως οι νθρωποι γκρινιζουν και διαμαρτρονται. «Ωραα», λει ο χαλφης «αξησε λλα πντε χρυσ νομσματα τους φρους.» Τον λλο μνα τον ξαναφωνζει και τον ξαναρωτει τι γινε με τους φρους. «Κλανε και οδρονται. Λνε τι θα πεθνουν της πενας, δεν χουν να πληρσουν τους φρους και εναι απελπισμνοι», απαντ ο βεζρης. «Ωραα, βλε λλα πντε χρυσ νομσματα φρους» του λει ο χαλφης. Αυτ συνεχστηκε για κμποσους μνες. Οι νθρωποι φναζαν, καταρινταν τον χαλφη, αλλ ο χαλφης συνχιζε να βζει φρους. ναν μνα μως κτι λλαξε: «Τι γινε με τους φρους, Βεζρη;» ρωτει. «Πολυχρονεμνε μου, ο κσμος μλις τους ανακονωσα τους νους φρους ρχισε να γελει και να τραγουδει», του λει ο βεζρης. «Σοβαρ; Κψε αμσως 10 χρυσ νομσματα απ’ τους φρους. Τρα», του λει ανσυχος ο χαλφης.

Υποθτω τι η τρικα εσωτερικο (Σαμαρς, Βενιζλος και Στουρνρας) γνωρζει την ιστορα. Θλω να ελπζω τι το διο ισχει και για την τρικα των δανειστν μας. Δεν εμαι μως σγουρος αν, τσο οι μεν σο και οι δε, χουν συνειδητοποισει τι πλον οι πολτες μαζ με την αγανκτηση που εκφρζουν αρχζουν και κρυφογελον ταν ακονε τι θα μπουν και νοι φροι. Μλιστα εναι αρκετο αυτο που δεχνουν να συγκεκριμνο σημεο του σματος τους λγοντας με ειρωνεα: «αυτ θα προυν».

Επιπροσθτως, εμαι σγουρος τι και οι δο τρικες γνωρζουν τι οι φροι εναι αυτο που σγουρα ρχνουν τις κυβερνσεις. Και μπορε την τρικα των δανειστν μας να μην την πολυενδιαφρει πλον αν θα παραμενει η παροσα κυβρνηση στην εξουσα, αφο σε μεγλο βαθμ χουν περιορσει τον κνδυνο μλυνσης του δικο τους, κυρως τραπεζικο, συστματος. Την εγχρια τρικα μως θα πρεπε να την ενδιαφρει. Και κυρως τους Σαμαρ και Βενιζλο που ηγονται των κομμτων που συγκροτον την (συγ)κυβρνηση.

Κνουν δε λθος αν νομζουν τι οι τροκανο θα δεξουν κατανηση. Το πιθαντερο εναι να πουν: «that’s it, αυτ εναι το πακτο, αν θλετε το παρνετε. Διαφορετικ κνετε τι νομζετε. Θλετε να κνετε εκλογς, κντε τες. Μας λτε τι θα λθει ο Τσπρας, ας λθει. Θλετε να κνετε κυβρνηση μαζ του, κντε την. Θλετε να μενετε στο ευρ, μενετε -σε μας μως μην ελπζετε. Θλετε να φγετε, μπορετε να το κνετε. Νομζετε τι χετε πλεονσματα και μπορετε να τα καταφρετε μνοι σας, επιχειρστε το». Στην περπτωση αυτ τι θα κνει η κυβρνηση; Θα κνει «πλεμο», πως μχρι προ ημερν διδιδαν; Μλλον χι, αν κρνω απ την υποχρηση («δεν χουμε πλεμο, αλλ διαπραγμτευση») που δη σημεινεται.

ρα; Τι θα γνει; Θα υλοποιηθον τα προαπαιτομενα; Θα γνουν απολσεις και ποις; Θα μπουν φροι και ποιο; Και γιατ τσο καιρ δεν γνονται; Γιατ περιμνουν πλι την τελευταα στιγμ; Δεν καταλαβανουν τι αν εναι αποφασισμνοι να κνουν αυτ στα οποα εχαν δεσμευτε πρεπε να τα εχαν δη κνει; Αγορζουν χρνο; Να τον κνουν τι; Για να κυοφορεται για μνες η κοινωνικ νταση; Ακατανητα πργματα.

Η μνη εξγηση που μπορ να δσω εναι τι δεν εχε υπρξει καμα συμφωνα με τους δανειστς, και ιδιατερα με την Μρκελ, τι μετ τις γερμανικς εκλογς θα υπρξει κατανηση, χαλρωση και αναδιρθρωση του χρους, πως μας λεγαν. Εναι πολ πιθαν το σενριο αυτ να το εχαμε πλσει μνοι μας, επειδ αυτ ταν το σενριο που θλαμε και μας συνφερε. Εναι τσι;

Μπως χουμε επανληψη της ιστορας του Παπανδρου με το δημοψφισμα; Και ττε ο Παπανδρου εχε ενημερσει την Μρκελ τι προτθεται το μνημνιο και τη δανειακ σμβαση, που θα συνδευαν την απφαση για το PSI που ελφθη τον Οκτβριο του 2011, να τα βλει σε δημοψφισμα. Η Μρκελ του επε: «ΟΚ Γιργο, αλλ σε να προυμε πρτα την απφαση». Η απφαση ελφθη, ο Παπανδρου εκδλωσε την πρθεση να πει σε δημοψφισμα, και τον αντρεψαν.

Μπως και με τον Σαμαρ η Μρκελ παιξε το διο παιχνδι αοριστας; Μπως του επε: «σε να κνω τις εκλογς και θα το δομε μετ»; Και τρα του λει: «Το μετ τις εκλογς δεν σημανει αμσως, αλλ να περιμνουμε να δομε πρτα τις επσημες εκθσεις της τρικας και της Στατιστικς Υπηρεσας για τα προαπαιτομενα και το πλενασμα»; Μπως γι’ αυτ στο παρασκνιο αρχζουν και διακινονται σενρια για επαναδραστηριοποηση Σημτη και Καραμανλ;

Σε κθε περπτωση, η διχυτη νευρικτητα που υπρχει παντο (στην κυβρνηση, τις κοινοβουλευτικς ομδες της Ν.Δ. και του  ΠΑΣΟΚ, σε λα τα κμματα της αντιπολτευσης, στην τρικα, στην Ευρπη, αλλ και διεθνς) για διαφορετικος λγους, μνον καλ δεν προοιωνζονται. Η γενικευμνη ανασττωση ενδχεται, στον αδναμο κρκο που λγεται Ελλδα, να πυροδοτσει εξελξεις και εντσεις που θα εναι δσκολο να ελεγχθον. Μετ την «εξγερση» των βουλευτν της συμπολτευσης για τον ενιαο φρο στα ακνητα, εναι λαν πιθαν (δη κποιοι ετοιμζονται) να χουμε «ανταρσα» στην ψφιση του προπολογισμο.

Και ββαια δεν εναι μνον ο φρος στα ακνητα το πρβλημα. Το μεγαλτερο πρβλημα εναι τι το δημοσιονομικ πλενασμα εναι αναιμικ και κυρως μη διατηρσιμο. Τα σοδα (απ εισφορς, χαρτσια και φρους)  που αυτ την περοδο εισπρττονται(;) με μορφ πολυβλου του χρνου δεν θα υπρχουν. Και αν χουμε και του χρνου φεση, περ και το πιθαντερο, ττε …ο βεζρης θα πει στον χαλφη τι οι λληνες αντ για γκρνια, διαμαρτυρες και κατρες το ‘χουν ρξει στο γλιο και το τραγοδι. Εκτς κι αν υπρχει η ποψη τι τα funds θα ανεβσουν τις αξες και θα αλλξουν το κλμα…