της Βσως Κιντ, Αναπληρτριας καθηγτριας του Πανεπιστημου Αθηνν

31 2013

imageΤο Πανεπιστμιο Αθηνν εναι κλειστ επ δο μνες. Γιατ; Απεργον οι διοικητικο υπλληλοι. Εναι μως λογικ να απεργε να μρος του προσωπικο ενς θεσμο και αυτς να βζει λουκτο επ δο μνες; Εναι λογικ να απεργον π.χ., οι γιατρο ενς νοσοκομεου και να πετιονται ξω οι ασθενες; Κι μως αυτ συμβανει στο πανεπιστμιο. Απεργον οι διοικητικο υπλληλοι και πετιονται ξω οι φοιτητς και οι καθηγητς. Δεν γνονται μαθματα, δεν γνονται εξετσεις, δεν χουν εγγραφε οι πρωτοετες, δεν μπορον να εργαστον και δεν αμεβονται ερευνητς σε διεθν προγρμματα, δεν μπορον να πνε στα γραφεα τους οι καθηγητς. Και εν προγραμματισμνες συνεδρισεις και διεθν συνδρια (αν δεν ματαινονται) γνονται εκτς πανεπιστημου γιατ τα αμφιθατρα εναι απροσπλαστα και κλειδαμπαρωμνα για τους ακαδημακος, αυτ ανογουν για να δεχθον τον αρχηγ της αξιωματικς αντιπολτευσης αλλ και σωματεα εργαζομνων που ουδεμα σχση χουν με το πανεπιστμιο. [Π.χ., τα σωματεα των εργαζομνων στις εταιρες Wind και Vodafone, ο Σλλογος Δανειζομνου Προσωπικο Τραπεζικο Τομα (ΣΥΔΑΠΤΤ), ο σλλογος εργαζομνων στην Ethnodata, θα αναδεξουν απ κοινο με τους διοικητικος υπαλλλους που απεργον, σε συνντευξη τπου, την «αναδιρθρωση των εργασιακν σχσεων που επιβλει η κυβρνηση και η τρικα σε ιδιωτικ και δημσιο τομα, καταργντας τη μισθωτ εργασα και μετατρποντας τους εργαζμενους σε σκλβους των εργολαβικν εταιριν.»] Επσης η Πανεπιστημιοπολη, που εναι κλειστ για την ακαδημακ κοιντητα, ανογει «με γκριση των πρυτανικν αρχν» για να γνει το Σββατο 9/11 το «3ο παζρι προντων Χωρς Μεσζοντες απ το Δκτυο Αλληλεγγης Ζωγρφου»

 

Στα απαγορευμνα στους φοιτητς και καθηγητς κτρια κυκλοφορον επσης και οι λεγμενοι ‘αλληλγγυοι’, πρσωπα σχετα με το πανεπιστμιο, αλλ καθς φανεται σχετικ με πολιτικς νεολαες, οι οποοι (και οποες) συμμετχουν στην περιφρορηση και δικοψαν εξετσεις που στην αρχ της κρσης εχε γνει αππειρα να διεξαχθον. ταν επισημνθηκε ττε στους ‘αλληλγγυους’ απ τους υπεθυνους καθηγητς τι αυτ που κνουν δεν εναι δημοκρατικ, απντησαν ευγενστατα «στ’ αρχ..ια μας» και επαν τι περιφρονον τη δημοκρατα μας και δεν εναι δημοκρτες.

 

Να σημεισουμε τι στο Πανεπιστμιο Αθηνν δεν υπρχει αντστοιχη των διοικητικν απεργα των καθηγητν οτε αποφσεις των φοιτητν για καταλψεις. Μνο 2-3 σλλογοι ΔΕΠ, απ τους πολλος του Πανεπιστημου, αποφσισαν να απχουν απ τα διδακτικ τους καθκοντα (δρον δωρον αφο τα κτρια εναι τσι κι αλλις κλειστ) μετ απ συνελεσεις των γνωστν πλον διαδικασιν. Ενδεικτικ, η απφαση για αποχ της τελευταας συνλευσης των μελν ΔΕΠ της Σχολς Θετικν Επιστημν (με αριθμ μελν ΔΕΠ πνω απ 400 τομα) που γινε στις 29/10/2013, ελφθη με 25 ψφους υπρ, 17 κατ, 9 λευκ και 1 αποχ εν για να θεωρεται τι η συνλευση χει απαρτα αυτ συνεχζεται διακεκομμνα αν εβδομδα απ τον Σεπτμβριο (ως να εναι η δια συνλευση). Επιπλον, η διαχεριση της κεντρικς ιστοσελδας του ΕΚΠΑ και η διακνηση ηλεκτρονικν μηνυμτων σε λο το Πανεπιστμιο, χει περσει απ τα υπεθυνα ργανα, στα χρια των απεργιακν επιτροπν χωρς καμα επσημη αντδραση. Λβαμε λοι, π.χ., πρσφατα ανυπγραφη ανακονωση των Δυνμεων του ΠΑΜΕ.

 

http://news.kathimerini.gr/kathnews/photos/7-12-12/7-12-12_504174_1.gifΓιατ μως γνεται η απεργα των διοικητικν; Διτι η κυβρνηση αποφσισε τι θα φγουν 1.349 διοικητικο υπλληλοι απ 8 ΑΕΙ της χρας, 498 απ τους οποους απ το Πανεπιστμιο Αθηνν. Πς το αποφσισε αυτ η κυβρνηση; Δι της μεθδου που απεικονζεται σε περυσιν γελοιογραφα του Πετρουλκη.

 

Οι τρεις αρχηγο της ττε συγκυβρνησης, Σαμαρς, Βενιζλος, Κουβλης, τραβον κλρο για να δουν ποιος θα υποστε τη φορολογικ επιβρυνση. Το «8» βγζει με κλειστ μτια απ την κληρωτδα ο Βενιζλος. Το «8» εναι τα μπλοκκια, βρσκει ο Κουβλης στα τεφτρια του. Κπως τσι αποφασστηκε τι τη συμμετοχ στη διαθεσιμτητα στα ΑΕΙ θα την πληρσουν οι διοικητικο υπλληλοι των συγκεκριμνων πανεπιστημων.

 

Η κυβρνηση εχε υπογρψει απ τον προηγομενο Νομβριο τη δσμευση για διαθεσιμτητα ενς συγκεκριμνου αριθμο υπαλλλων απ το δημσιο. Σ’ αυτ πρεπε να συμμετχει και το Υπουργεο Παιδεας, αφο διαθτει μεγλο αριθμ υπαλλλων. γινε η αρχ απ τις λλες βαθμδες της εκπαδευσης και δεν μποροσε, οτε θα ταν δκαιο, να εξαιρεθε η τριτοβθμια. Ωστσο, οι βυζαντινολογες περ διαθεσιμτητας, κινητικτητας κ.λπ. στις διαπραγματεσεις με την τρικα λο τον προηγομενο χρνο ανβαλλαν και καθησχαζαν υπουργεα και ενδιαφερμενους τι λα θα παραπεμφθον, ως συνθως, στις ελληνικς καλνδες και το μτρο δεν θα εφαρμοστε.

 

ταν το καλοκαρι ανλαβε νος υπουργς Διοικητικς Μεταρρθμισης και φθασε ο κμπος στο χτνι με την πεση της τρικας, ζτησε το Υπουργεο Παιδεας απ τα συγκεκριμνα πανεπιστμια να αξιολογσουν τις δομς τους και το προσωπικ με ασφυκτικς προθεσμες (ως τις 15 Σεπτεμβρου) στε να υλοποιηθε το μτρο της διαθεσιμτητας. Τα πανεπιστμια ανταποκρθηκαν με τον τρπο που γνωρζουν, ετε οι προθεσμες εναι ασφυκτικς ετε ελαστικς: δεν συνεργστηκαν. Με την εξαρεση του Πανεπιστημου Κρτης που υπβαλε μα επεξεργασμνη κθεση (στην οποα, πντως, δεν εμφανιζταν κανες διοικητικς υπλληλος να περισσεει), αρνθηκαν να κνουν αξιολγηση και υποστριξαν με διφορες αναλογες τι χι μνο δεν περισσεει κανες, αλλ αντθετα υπρχει στα πανεπιστμια λλειψη διοικητικν υπαλλλων. Το Πανεπιστμιο Αθηνν π.χ. υποστριξε τι με βση το οργανγραμμα που κανε χρειζεται 600 επιπλον τομα.

 

Τα νομερα που χρησιμοποιθηκαν για να δικαιολογηθον τσο οι θσεις του υπουργεου σο και πανεπιστημων ταν εν πολλος αυθαρετα και σε ορισμνες περιπτσεις αντιφατικ. Ο πρτανης π.χ. του ΕΚΠΑ ανφερε στην επιστολ του στον πρωθυπουργ (25/9) τι ο αριθμς των προπτυχιακν φοιτητν του ιδρματος εναι 107.000, εν σε γγραφ του προς το Υπουργεο Παιδεας (21/8) 46.500. Το δε υπουργεο παρουσασε εκ των υστρων, μλις την προηγομενη εβδομδα, τη μελτη τεκμηρωσης για τις αποφσεις του χωρς να πεσει για τα κριτρια που χρησιμοποησε τσο για τον προσδιορισμ του αριθμο σο και των κατηγοριν των υπαλλλων προς διαθεσιμτητα.

 

Πανεπιστμια και διοικητικο, για να αμφισβητσουν το υπουργεο, επικαλονται τις αναλογες μεταξ ΔΕΠ και διοικητικο προσωπικο που υπρχουν στο εξωτερικ, για να δεξουν τι υστερομε σημαντικ ξεχνντας δο πργματα:

1. τι στην Ελλδα, ανεξρτητα απ συγκρσεις και απ το ιδεωδς σωστ, χουμε να χρεοκοπημνο κρτος. Πολ απλ δεν υπρχουν χρματα για να συντηρεται ο δημσιος τομας που εχαμε. Θα ταν λογικ και δκαιο να εξαιρεθον τα πανεπιστμια, μνο αυτ, απ τις περικοπς που γιναν εν γνει στο προσωπικ του δημσιου τομα;

2. τι η κατσταση στο εξωτερικ εναι πολ διαφορετικ. Π.χ., στη Μ. Βρετανα και στις ΗΠΑ τα πανεπιστμια χουν μεγλους αριθμος διοικητικν υπαλλλων διτι παρνουν χαρακτηριστικ υπερτροφικν εταιρειν και διτι ενδιαφρονται να προσελκσουν με ανταγωνιστικ τρπο φοιτητς και να τους χουν ικανοποιημνους. Γι’ αυτ υπρχουν διαμαρτυρες για το επιχειρηματικ πανεπιστμιο και εκφρζονται αντιρρσεις για την μφαση που δνεται στις εξω-ακαδημακς υπηρεσες προς τους φοιτητς (πολυτελες φοιτητικς εστες, χροι αναψυχς, κ.λπ.), τις οποες χειρζονται διοικητικο υπλληλοι, εις βρος της υποστριξης της εκπαιδευτικς διαδικασας και της πρσληψης μελν ΔΕΠ (βλ. σχετικ το βιβλο The Fall of the Faculty του Benjamin Ginsberg, Oxford, 2011). Εναι ενδεικτικ τι, μεταξ του 1975 και 2005, στις ΗΠΑ η αξηση του αντερου και καττερου διοικητικο προσωπικο ταν 85% και 240% αντστοιχα, εν η αξηση των μελν ΔΕΠ 51%. σοι διαμαρτρονται για τους κινδνους του επιχειρηματικο πανεπιστημου θα πρπει να ξρουν τι ακριβς η τση προς το επιχειρηματικ πανεπιστμιο αυξνει τον αριθμ των διοικητικν, καθς υποβαθμζει την ακαδημακ διαδικασα και τον ρλο των καθηγητν.

 

Το Πανεπιστμιο Αθηνν υποστριξε επισμως το καλοκαρι τι αδυνατε να λειτουργσει αν χσει στω και ναν απ τους υπαλλλους του (αφο λλωστε του λειπαν 600). Ωστσο, με την εκπνο της προθεσμας για την απογραφ των διοικητικν δημοσιοποιθηκε Ανοιχτ Επιστολ μελν ως τρα της Συγκλτου (αντιπρυτνεων, κοσμητρων, προδρων τμημτων) στην οποα ανακαλπτεται τι νας αριθμς 400 περπου υπαλλλων διαφρων κατηγοριν (μεταξ των οποων και αυτο που εναι αδικαιολγητα απντες απ την υπηρεσα) θα μποροσε να ενταχθε κατ προτεραιτητα στο μτρο της διαθεσιμτητας χωρς να επηρεαστε σοβαρ η λειτουργα του πανεπιστημου. Προκαλε κατπληξη το γεγονς τι δημοσιοποιονται τρα, κατπιν εορτς, τα στοιχεα αυτ τα οποα διακινονταν ανεπισμως –και απ επσημα χελη– λο το προηγομενο διστημα, ττε που οι αποφσεις της Συγκλτου, χωρς κατ καννα διαφοροποισεις, προβαλλαν μια διαφορετικ εικνα λγοντας τι λοι οι υπλληλοι του ΕΚΠΑ, μηδενς εξαιρουμνου, εναι απαρατητοι.

 

Τι σημανουν λα αυτ; Εναι απολτως κατανοητ και σεβαστ οι διοικητικο υπλληλοι να απεργον και να διαμαρτρονται καθς ανατρπεται βναυσα και, κυρως αυθαρετα, η ζω τους. Αυτ μως που εναι θλιβερ και προκαλε αγανκτηση εναι τι τη δσκολη κατσταση των υπαλλλων αυτν εκμεταλλεονται κυνικ ομδες εντς και εκτς πανεπιστημου για να προαγγουν τις δικς τους πολιτικς και προσωπικς στοχεσεις. Αντ να προστατευθον, με γκαιρη αξιολγηση και σοβαρ διαπραγμτευση, οι ευσυνεδητοι υπλληλοι που υποστηρζουν με τη δουλει τους το πανεπιστμιο, θυσιζονται με τα οριζντια μτρα εν ονματι μιας ακραας αντιπολιτευτικς γραμμς που φαντασινεται, πως διαδδεται, την πτση της κυβρνησης (ναι, πτση της κυβρνησης απ απεργα διοικητικν υπαλλλων 2 ΑΕΙ). Θυσιζονται οι ευσυνεδητοι υπλληλοι για να προστατευθον ακμη κι αυτο που, εν βαφτστηκαν, εν μια νυκτ, με τον νμο Παυλπουλου, στην αρχ ερευνητς και μετ διοικητικο υπλληλοι, στη συνχεια εμφανζονται αδικαιολογτως απντες απ την υπηρεσα, πως αναγνωρζουν σοι υπογρφουν την Ανοιχτ Επιστολ.

 

Δυστυχς, για πολλοστ φορ τα τελευταα χρνια, παρακολουθομε μια οικτρ μειοψηφα να καταδυναστεει το πανεπιστμιο, να κρατ ομρους χιλιδες φοιτητς, να καταστρφει ερευνητικ ργο, να εξευτελζει δημοκρατικ δικαιματα και αξες. Δεν δστασαν σοι την αποτελον να εκμεταλλευτον ανενδοαστα στο Πανεπιστμιο Αθηνν ακμη και τη λαχτρα των νεαρν πρωτοετν φοιτητν και φοιτητριν να γνωρσουν τους πανεπιστημιακος χρους στους οποους τσο μχθησαν αυτο και οι οικογνεις τους να βρεθον. Με πρσχημα μια δθεν υποδοχ που οργνωσαν απεργοντες σλλογοι, τους χρησιμοποησαν ως ακροατριο-μηρο για να βγζουν λγους. Δεν διστζουν επσης να εκμεταλλευτον για τις πολιτικς στοχεσεις τους τις φοβες και τις ανασφλειες των μελν ΔΕΠ στις δσκολες εποχς που διανουμε, διαδδοντας ασταμτητα ατεκμηρωτες φμες για πογκρμ διωγμν. Αντιμχονται, ισχυρζονται, την ιδιωτικοποηση του δημσιου Πανεπιστημου αλλ αποκρπτουν, δεν θλουν, να δουν τι το πανεπιστμιο –δημσια περιουσα και δημσιος θεσμς–, βρσκεται δη στα χρια λγων ιδιωτν, χει γνει φουδο επιμρους ομδων, που το μεταχειρζονται κατ τα δοκον με πλρη αδιαφορα για το δημσιο συμφρον.

 

Θματα λης της κατστασης, πως χει διαμορφωθε, δεν εναι μνο οι ευσυνεδητοι διοικητικο υπλληλοι που πραγματικ θγονται με το μτρο της διαθεσιμτητας. Εναι οι σοβαρο ακαδημακο που δεν μπορον να φθσουν στα εργαστρια για να κνουν την ρευν τους, εναι οι ερευνητς, λληνες και ξνοι, που μετχουν σε ερευνητικ προγρμματα και δεν μπορον να πληρωθον (εν πληρνονται λοι οι υπλοιποι), εναι διεθνες ακαδημακς και ερευνητικς συμφωνες και υποχρεσεις. Μα πνω απ’ λα εναι οι φοιτητς, προπτυχιακο και μεταπτυχιακο, που αντιμετωπζονται ως ο τελευταος τροχς της αμξης. Κινδυνεει να χαθε το εξμηνο και λγους απασχολε. Πολλο καθηγητς κνουν την ρευν τους απ το σπτι τους (ταν δεν χουν ανγκη εργαστηρων) ασκον, χωρς το βρος της πανεπιστημιακς διδασκαλας, το επγγελμ τους απ το γραφεο τους. Η μρφωση των φοιτητν ταν πντα υποτιμημνη στο ελληνικ πανεπιστμιο και τρα φανεται να μην ενδιαφρει κανναν. Τι κι αν δεν κνουν μθημα οι φοιτητς; Κποτε θα δσουν εξετσεις και κποτε θα προυν το πτυχο τους. Τι αξα θα χει μως αυτ ταν δεν θα αντιστοιχε σε επ της ουσας γνσεις; Πνε πια οι εποχς που απ μνο του το χαρτ μποροσε να εξασφαλσει θσεις στο ελληνικ δημσιο. Η ελληνικ νεολαα εγκαταλεπεται στη μορα της και το ελληνικ πανεπιστμιο καταρρει.

 

Τι μπορε να γνει; Δυστυχς τα πργματα εναι πολ δσκολα. Οι αρμοδιτητες των Συμβουλων που χουν την ευθνη να εποπτεουν τα Ιδρματα χουν ξεδοντιαστε με τις αναθεωρσεις του νμου οι οποες υποστηρχθηκαν ακριβς απ τις δυνμεις που θλουν τα πανεπιστμια φουδα. Η μνη ελπδα εναι να αντιδρσει η κοινωνα και να κινητοποιηθε η μεγλη πλειοντητα πανεπιστημιακν και φοιτητν. Το ακαδημακ και δημοκρατικ θος τους μπορε να διασσει το πανεπιστμιο και να περιθωριοποισει τις ηχηρς και ανεθυνες ομδες που το υπονομεουν, εν δθεν κπτονται για την προστασα του.