Ç Ýêèåóç ôïõ Êùíóôáíôßíïõ ÄïîéÜäç ãéá ôéò ðïëåìéêÝò áðïæçìéþóåéò

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

ÐáñáóêåõÞ 25 Ïêôùâñßïõ 2013

http://www.greekarchitects.gr/images/news/doxiadis_afiervma.2010.01.jpgΣτο συσσωρευμÝνο εθνικü εισüδημα 33 ετþν Þ τον προûπολογισμü του κρÜτους για 130 χρüνια (!) υπολüγισε τις καταστροφÝς που υπÝστη η ΕλλÜδα απü τη Γερμανßα, τη Βουλγαρßα και την Ιταλßα κατÜ τη διÜρκεια της ΚατοχÞς, ο αεßμνηστος πολεοδüμος Κωνσταντßνος ΔοξιÜδης (1913-1975) στην ιστορικÞ του Ýκθεση, την οποßα εßχε συντÜξει ως διευθυντÞς του υπουργεßου Ανοικοδüμησης το 1946.

Και üμως απü τα 17,8 δισ. προπολεμικÜ δολÜρια Þ αλλιþς 1,994 τρισ. προπολεμικÝς δραχμÝς που διεκδικοýσε η χþρα, η ΕλλÜδα δεν πÞρε παρÜ μüνο «ψßχουλα» απü τις δßκαιες απαιτÞσεις της, λüγω της στÜσης των συμμÜχων. Ο ΔοξιÜδης, ως κυβερνητικüς συντονιστÞς üλων των συναρμüδιων υπουργεßων, μÝτρησε με ανατριχιαστικÞ ακρßβεια το μÝγεθος της ζημιÜς στη χþρα σε κÜθε επßπεδο και, στη συνÝχεια, υπολüγισε τις αξιþσεις της ΕλλÜδας.

Η ηλεκτρονικÞ Ýκδοση του «ΒÞματος» εντüπισε την «Ýκθεση ΔοξιÜδη», η οποßα σþζεται στην ΕθνικÞ ΒιβλιοθÞκη της ΕλλÜδος υπü τον τßτλο «Θυσßες της ΕλλÜδος: ΑιτÞματα και επανορθþσεις στον Β' Παγκüσμιο πüλεμο» (ΑθÞναι, Υπουργεßον ΑνοικοδομÞσεως, 1947).

Η Ýκθεση σκιαγραφεß τüσο τα μεγÝθη της καταστροφÞς που προκÜλεσαν η Γερμανßα, η Ιταλßα και η Βουλγαρßα στην ΕλλÜδα της ΚατοχÞς üσο και την πρωτοφανÞ αδικßα που υπÝστη η χþρα, μεταπολεμικÜ απü τους συμμÜχους.

 

Εξüντωση με üπλο την παýση των εισαγωγþν

Σýμφωνα με την Ýκθεση, η ελÜττωση της καλλιÝργειας και της μÝσης ετÞσιας γεωργικÞς παραγωγÞς (1941-1944) Ýφτασε σε σχÝση με το 1938 το 40% στα δημητριακÜ, το 36% στα üσπρια, το 89% στον καπνü και το 75%, ενþ σε Üλλα εßδη, üπως η σταφßδα και τα σταφýλια, μειþθηκε κατÜ 66%. ΜÝγα τßμημα πλÞρωσε ο δασικüς πλοýτος της χþρας.

«¸πειτα Þρθε η ΚατοχÞ, Üρχισαν οι εμπρησμοß και η Ýντονη ξýλευση Ýγινε απü τους κατακτητÝς με τρüπο πρωτüγονο γιατß γνþριζαν üτι η παραμονÞ τους στην ΕλλÜδα θα Þταν σýντομη και Ýτσι αδιαφορþντας για τη μελλοντικÞ παραγωγÞ των δασþν μας θÝλησαν να τα καταστρÝψουν για πολλÜ χρüνια» Ýγραφε ο ΔοξιÜδης.

Η μελÝτη βρÞκε üτι περß τα 5.000 τετραγωνικÜ χιλιüμετρα δασþν, δηλαδÞ το 25% του δασικοý πλοýτου της χþρας, καταστρÜφηκε, ενþ η ΑττικÞ Ýχασε το 75% των δασþν της. Αντßστοιχα, τα ζþα εργασßας ελαττþθηκαν κατÜ 60% σε σχÝση με το 1939, τα αιγοπρüβατα και τα πουλερικÜ κατÜ 50%, ενþ οι χοßροι κατÜ 80%.

Η εξορυκτικÞ βιομηχανßα (σßδερο, μαγγÜνιο, νικÝλιο, χρþμιο κ.Ü.) καταστρÜφηκε, καθþς οι εξαγωγÝς μειþθηκαν το 1940 στο 29% των προπολεμικþν μεγεθþν, στο 6% το 1941 και στο 2% το 1942. Το ßδιο Üλλωστε συνÝβη στο εμπορικü ισοζýγιο της χþρας, καθþς οι εισαγωγÝς κατÝρρευσαν στο 6%, 10% και 12% αντßστοιχα την περßοδο 1941-1943, ενþ οι εξαγωγÝς στο 8%, 6% και 3% αντßστοιχα.

«¸να απü τα πιο χαρακτηριστικÜ παραδεßγματα του τρüπου που χρησιμοποßησε ο ¶ξονας για να εξοντþσει τον ελληνικü λαü ελαττþνοντας τις εισαγωγÝς τροφßμων εßναι και το τι Ýγινε με τις εισαγωγÝς ζþων κατÜ τη διÜρκεια της ΚατοχÞς. Η εισαγωγÞ κτηνþν για τη διατροφÞ του πληθυσμοý και την κÜλυψη των στοιχειωδþν αναγκþν πÝφτει στο μηδÝν σχεδüν. Κι ενþ η εισαγωγÞ ζωντανþν ζþων που γινüταν πριν απü τον πüλεμο σχεδüν εντελþς απü τις χþρες που ανÞκαν τþρα στον ¶ξονα Ýπεσε στο 0,05% του προπολεμικοý επßπεδου, η εισαγωγÞ κρÝατος νωποý Þ συντηρημÝνου μηδενßσθηκε εντελþς» Ýγραφε ο αεßμνηστος πολεοδüμος.

 

ΠλÞρης καταστροφÞ των υποδομþν

Η Ýκθεση του Κωνσταντßνου ΔοξιÜδη για τις πολεμικÝς αποζημιþσειςΤερÜστιες ζημιÝς υπÝστησαν οι υποδομÝς. Σýμφωνα με την Ýκθεση, στους Σιδηροδρüμους του Ελληνικοý ΚρÜτους (ΣΕΚ) αχρηστεýθηκε το 75% της γραμμÞς ΠειραιÜς - Πλατý, το 100% των γραμμþν Θεσσαλονßκης - Φλþρινας και  Θεσσαλονßκης - ΕιδομÝνης, και το 23% της γραμμÞς Θεσσαλονßκης - Αλεξανδροýπολης. Επßσης καταστρÜφηκε το 80% των σιδηροδρομικþν σταθμþν, το 40% των γεφυρþν, το 35% των σηρÜγγων, ενþ στους Σιδηροδρüμους Πειραιþς - Αθηνþν - ΠελοποννÞσου (ΣΠΑΠ) αχρηστεýθηκε το 97% της γραμμÞς.

«Απü το σýνολο των 7.708 τεμαχßων τροχαßου υλικοý που εßχαν οι σιδηρüδρομοι της ΕλλÜδος αρπÜχτηκαν Þ καταστρÜφηκαν 7.101 τεμÜχια και δεν Ýμειναν παρÜ μονÜχα 607 και αυτÜ σε κακÞ κατÜσταση απü την υπερβολικÞ τους χρÞση κατÜ την ΚατοχÞ» Ýγραφε. Οι ζημιÝς που υπÝστη η σιδηροδρομικÞ υποδομÞ εκτιμÞθηκαν σε 8 δισ. προπολεμικÝς δραχμÝς Þ 72 εκατ. προπολεμικÜ δολÜρια.

ΣυστηματικÞ καταστροφÞ διαπιστþνεται και στο οδικü δßκτυο και στις γÝφυρες, üπου καταγρÜφονται ζημιÝς σε ολικü μÞκος οδοστρωμÜτων 14.721 χλμ. και 5,5 χιλιÜδες ημιτελεßς δρüμους, αλλÜ και καταστροφÞ γεφυρþν συνολικοý μÞκους 15 χλμ. Το μÝγεθος αποτιμÞθηκε σε 54,4 εκατ. προπολεμικÜ δολÜρια.

Επßσης οι ζημιÝς σε τεχνικü εξοπλισμü (αυτοκßνητα, οδοστρωτÞρες, μηχανÞματα) του δημοσßου και του ιδιωτικοý τομÝα αθροιστικÜ εκτιμÞθηκαν σε 4,2 εκατ. προπολεμικÜ δολÜρια. «Η μανßα της καταστροφÞς Ýκανε ασυγκρÜτητους τους εχθροýς μας. ΓκρÝμισαν ορεινÝς διαβÜσεις, ανατßναξαν σÞραγγες» Ýλεγε και σημεßωνε σε τÝσσερα χρüνια χÜθηκε το 85% των υποδομþν και του τροχαßου υλικοý που υπÞρχε το 1940. Οι ολικÝς απþλειες των επιβατικþν αυτοκινÞτων Ýφτασαν το 65%, των φορτηγþν το 60% και των λεωφορεßων το 80%, τüνιζε ο ΔοξιÜδης.

 

ΚατÝστρεψαν τη Διþρυγα της Κορßνθου

ΠλÞρης Þταν η καταστροφÞ και στα λιμÜνια της χþρας. Η αξßα των ζημιþν σε προπολεμικÜ δολÜρια Ýφτασε τα 4,7 εκατ. για τον ΠειραιÜ, το 1,3 εκατ. για τον Βüλο, το 1,2 εκατ. για τη Θεσσαλονßκη κτλ.  Επßσης, μεγÜλη Þταν η ζημιÜ που Ýπαθε η Διþρυγα της Κορßνθου αφοý οι Γερμανοß «στις παραμονÝς ακüμη της αποχþρησÞς τους ανατßναξαν τα πρανÞ και τη μεγÜλη σιδηροδρομικÞ γÝφυρα, βýθισαν πλοßα και πλωτÜ γεφýρια, στα στüμια του ισθμοý, Ýριξαν βαγüνια σιδηροδρομικÜ, πüντισαν νÜρκες, Ýκαμαν το παν για να αχρηστεýσουν για üσο περισσüτερο καιρü Þταν δυνατüν τη μοναδικÞ διþρυγα της χþρας», προκαλþντας ζημιÝς 860.000 δολαρßων, σημεßωνε.

«¼λες οι εναÝριες τηλεφωνικÝς και τηλεγραφικÝς γραμμÝς αποκüπτονται, τα υποβρýχια καλþδια καταστρÝφονται. ¼λες οι εγκαταστÜσεις αχρηστεýονται κατÜ 100%, ενþ τα ειδικÜ μηχανÞματα διαβιβÜσεων μεταφÝρονται στη Γερμανßα κατÜ ποσοστü 70%. Η επικοινωνßα με διÜφορα διαμερßσματα της χþρας εßναι αδýνατη. Το ΗρÜκλειο, η ΠρÝβεζα, η ¶ρτα, η ΚÝρκυρα, η ΠÜτρα, η Θεσσαλονßκη απομονþνονται» εξηγοýσε ο ΔοξιÜδης και συμπλÞρωνε üτι καταστροφικÞ Þταν η ΚατοχÞ και για τις αεροπορικÝς συγκοινωνßες.

 

ΔιÝλυσαν το τεχνικü θαýμα του ΜεσοπολÝμου

Γερμανοß και Βοýλγαροι κατÝστρεψαν ολοκληρωτικÜ τα μεγÜλα υδραυλικÜ και αρδευτικÜ Ýργα των κÜμπων της Θεσσαλονßκης και των Σερρþν, που αποτελοýσαν το μεγαλýτερο μεταπολεμικü επßτευγμα των ελλÞνων μηχανικþν, καθþς η δημιουργßα τους εßχε επιτýχει τη ραγδαßα αýξηση της αγροτικÞς παραγωγÞς.

Η ζημιÜ Ýφτασε το 13,2% της υποδομÞς στη Θεσσαλονßκη και το 38,6% σε ΔρÜμα και ΣÝρρες. Οι καταστροφÝς σε Ýργα υδρονομικÜ, εγγειοβελτιωτικÜ, υδρεýσεων και υπονüμων ξεπÝρασε τα 2 δισ. προπολεμικþν δραχμþν σε üλη τη χþρα, τüνιζε ο ΔοξιÜδης.

Επßσης, μετρÞθηκε üτι οι απþλειες σε φορτηγÜ πλοßα Ýφτασαν το 74%, ενþ στα επιβατικÜ το 94,5%. «Το ελληνικü εμπορικü ναυτικü διαλýεται. Η ελληνικÞ εμπορικÞ ναυτιλßα, που κρατοýσε την Ýβδομη θÝση ανÜμεσα στην φορτηγü ναυτιλßα üλου του κüσμου, πλÞρωσε και αυτÞ τον βαρýτατο φüρο στον αγþνα των ΗνωμÝνων Εθνþν. Απü την πρþτη μÝρα που κηρýχθηκε ο πüλεμος, τα ελληνικÜ πλοßα πÝρασαν στην υπηρεσßα των συμμαχικþν στüλων, για να σκορπιστοýν αργüτερα σ' üλες τις συμμαχικÝς θÜλασσες και σ' üλους τους ωκεανοýς για τη μεγÜλη υπüθεση της Ελευθερßας. Απü τα 583 εμπορικÜ πλοßα που εßχε η ΕλλÜς το 1939, χÜθηκαν τα 434» Ýγραφε ο ΔοξιÜδης. Επßσης, χÜθηκε το 66% των ιστιοφüρων και συνολικÜ το 73% της χωρητικüτητας του εθνικοý στüλου.

 

ΚαταστρÜφηκε το Ýνα τÝταρτο του κτιριακοý αποθÝματος

http://tvxs.gr/sites/default/files/article/2013/11/122868-a.jpgΟι καταστροφÝς των οικοδομþν Þταν τερÜστιας αξßας κυρßως απü τους Βοýλγαρους, αλλÜ και απü τους Ιταλοýς και τους Γερμανοýς. ΣυνολικÜ η απþλεια Ýφτασε τις 409.000 οικοδομÝς, δηλαδÞ το 23,6% του προπολεμικοý κτιριακοý αποθÝματος, εκ των οποßων οι 111.000 καταστροφÝς αφοροýσαν πυρπολÞσεις και αντßποινα.

Την κýρια ευθýνη εßχαν οι Γερμανοß, οι οποßοι κατÝστρεψαν περß τις 208.500 οικοδομÝς αξßας 31 δισ. προπολεμικþν δραχμþν. Η συνολικÞ αξßα των καταστροφþν Ýφτασε τα 61 δισ. προπολεμικÝς δραχμÝς, τüνιζε.

Σýμφωνα με την «Ýκθεση ΔοξιÜδη»:

- 3.700 πüλεις και οικισμοß καταστρÜφηκαν απü βομβαρδισμοýς, λεηλασßες και πυρπολÞσεις

- 1,2 εκατ. κÜτοικοι, δηλαδÞ το 18% του πληθυσμοý της χþρας Ýμειναν Üστεγοι

- 88.000 αγροτικÝς οικογÝνειες ζοýσαν σε ερεßπια και 100.000 αστικÝς οικογÝνειες υπü Üθλιες συνθÞκες

- 15.000 καταστηματÜρχες και βιοτÝχνες Ýχασαν την επαγγελματικÞ τους στÝγη

- 80.000 οικογÝνειες ποýλησαν τα σπßτια τους και Ýχασαν την περιουσßα τους

- 5.000 σχολεßα καταστρÜφηκαν

- 1,5 εκατ. οικογÝνειες ζοýσαν σε σπßτια χωρßς τζÜμια, φως Þ θÝρμανση.

 

ΚλοπÝς και καταστροφÝς μουσεßων και μνημεßων

Η καταγραφÞ των υπουργεßων εντüπισε καταστροφÝς μνημεßων τÝχνης, βυζαντινÞς και λαúκÞς αρχιτεκτονικÞς, εκκλησιþν και αρχοντικþν.

ΠολλÜ μοναστÞρια και επτÜ μεγÜλες βυζαντινÝς εκκλησßες  καταστρÜφηκαν εντελþς (οι Ýξι απü τους Γερμανοýς), ενþ 12 Üλλες Ýπαθαν σοβαρÝς ζημιÝς. ΚαταστρÜφηκαν βενετικÜ κτßρια, βιβλιοθÞκες και μουσεßα. ¸να διαλýθηκε εντελþς, τÝσσερα υπÝστησαν σοβαρÝς ζημιÝς, καθþς και μßα βιβλιοθÞκη (απü τους Γερμανοýς).

Ο Κ. ΔοξιÜδης Ýγραφε üτι οι Γερμανοß προκÜλεσαν καταστροφÝς σε 87 αρχαιολογικοýς χþρους, οι Ιταλοß σε 39 και οι Βοýλγαροι σε τρεις, με χαρακτηριστικüτερες τις περιπτþσεις της ΒÜρης, της ΔημητριÜδας και του ΠαλαιοκÜστρου ΚρÞτης. Επßσης, εντοπßζονται ανασκαφÝς απü τους Γερμανοýς σε 24 σημεßα και απü τους Ιταλοýς σε Üλλα δýο.

Ακüμη, εντοπßζονται κλοπÝς αρχαιολογικÝς θησαυρþν, με τους Γερμανοýς να κλÝβουν αρχαιüτητες απü 42 μουσεßα Þ αρχαιολογικοýς χþρους, τους Ιταλοýς απü 33 και τους ΒουλγÜρους απü εννÝα.

 

Μαζικüς θÜνατος δια του πληθωρισμοý

 «Οι εχθροß της χþρας εκτüς απü τις ανατινÜξεις, τις πυρπολÞσεις και τις κατεδαφßσεις, προχþρησαν και στη συστηματικÞ λεηλασßα των üσων απüμεναν. Με το πρüσχημα της επßταξης, Ýπαιρναν κÜθε εφüδιο και μÝσο παραγωγÞς, ζωοτροφßες, οχÞματα και μηχανÞματα κÜθε εßδους. Μα η επßταξη δεν Þταν πÜντα εýκολη, κυρßως στο εσωτερικü της χþρας, και δεν Ýφερνε αποτελÝσματα γιατß οι κÜτοικοι Ýκρυβαν τα αγαθÜ τους. Κι Ýτσι οι Γερμανοß για να καταφÝρουν να μαζÝψουν ü,τι Þταν δυνατüν εφÜρμοσαν μßα νÝα μÝθοδο: τον πληθωρισμü» Ýγραφε ο ΔοξιÜδης.

¸τσι, εξηγοýσε, οι Γερμανοß Üφησαν να κυκλοφοροýν μεγÜλες ποσüτητες χαρτονομßσματος και η νομισματικÞ κυκλοφορßα Ýφτασε τον ΣεπτÝμβριο του 1944 τα 7,3 τετρÜκις εκατομμýρια δραχμÝς. ΑποτÝλεσμα; Η διατροφÞ της μÝσης εργατικÞς οικογÝνειας στην ΑθÞνα μειþθηκε ραγδαßα και Ýφτασε σε επßπεδα υποσιτισμοý.

Σýμφωνα με τον Κ. ΔοξιÜδη, οι σκοποß των κατακτητþν Þταν οι εξÞς: «Με τον πληθωρισμü εßχαν την ευχÝρεια να αποκτοýν ü,τι τους Þταν αναγκαßο πληρþνοντας με νüμισμα χωρßς εσωτερικÞ αξßα που δεν τους κüστιζε τßποτε και υποχρÝωναν τον ελληνικü λαü με τις Üθλιες συνθÞκες ζωÞς που δημιουργοýσαν, αφοý πουλÞσει τα σπßτια του, τα κοσμÞματÜ του, τα υπÜρχοντÜ του και να στραφεß προς τον κατακτητÞ ζητþντας δουλειÜ στα εργοστÜσια της Γερμανßας».

 

ΠÝθαναν απü την πεßνα 300.000 Üνθρωποι

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/e/e9/%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1_%CE%9C%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%9B%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%82_1941_1942.jpg¸τσι, η νομισματικÞ κυκλοφορßα απü τα 11 δισ. δραχμÝς του 1940 εßχε φτÜσει τον ΣεπτÝμβριο του 1944 σε 7,3 τετρÜκις εκατ. δραχμÝς. Μßα οκÜ ψωμß κüστιζε 10 δρχ. το 1941, üμως τρßα χρüνια μετÜ Ýφτασε τα 153 εκατ. δρχ. Η συνÝπεια Þταν η κακÞ διατροφÞ και η πτþση του επιπÝδου της στο μηδÝν. ΠροπολεμικÜ απü τις 2.800 θερμßδες την ημÝρα η κατανÜλωση Ýπεσε στις 930 το 1942, ενþ τον χειμþνα του 1941-1942 μüνο το 4% του λαοý διατρÝφονταν επαρκþς.

Ο Κ. ΔοξιÜδης Ýλεγε üτι οι ξÝνοι παρατηρητÝς «πÜνω στα ορεινÜ μÝρη αντßκρισαν κατÜκοιτα, εξαντλημÝνα παιδιÜ που ζοýσαν σε μßα κατÜσταση αποχαýνωσης, τÝλεια αποσκελετωμÝνα απü την ασιτßα, ανßκανα üχι μüνο να κινηθοýν, αλλÜ και να μιλÞσουν ακüμα». «Η θνησιμüτητα Ýφτασε στο εξαπλÜσιο, ιδßως τον πρþτο χειμþνα της ΚατοχÞς, ενþ οι νεκροß απü την πεßνα γÝμιζαν τους δρüμους» Ýγραφε.

Οι απþλειες που υπÝστη η ΕλλÜδα, σýμφωνα με τον Κ. ΔοξιÜδη, Ýφτασαν τον αριθμü των 390.700 νεκρþν, εκ των οποßων οι 300.000 απü την πεßνα, ενþ με τους Üστεγους των ορÝων ο αριθμüς ξεπερνοýσε το μισü εκατ. ανθρþπους, Ýγραφε.

ΠαρÜλληλα, διαπιστþθηκαν μεγÜλες αναγκαστικÝς μετακινÞσεις πληθυσμþν. Οι Βοýλγαροι πÞραν ομÞρους 40.000 πολßτες, οι Ιταλοß 10.000 και οι ναζιστÝς 70.000, εκ των οποßων οι 60.000 Ýλληνες εβραßοι. Περß τους 140.000 πολßτες συνολικÜ εκπατρßστηκαν, ενþ οι ισραηλßτες εξολοθρεýτηκαν ολοκληρωτικÜ απü τους ναζß. Επßσης, οι Βοýλγαροι εκδßωξαν μαζικÜ χιλιÜδες ανθρþπους απü τη ζþνη κατοχÞς της ΑνατολικÞς Μακεδονßας - ΘρÜκης και των Σερρþν.

 

Πþς υπολογßστηκαν τα αιτÞματα της ΕλλÜδας

«Τα αιτÞματα της ΕλλÜδος εßναι δßκαια, γιατß ζητÜμε να καταβÜλουν οι υπεýθυνοι για τις καταστροφÝς λαοß που ζουν σÞμερα πολý καλýτερα απü την ΕλλÜδα επανορθþσεις για την ανασυγκρüτηση» σημειþνει και ανÝφερε üτι, παρ' üλο που οι Αλβανοß συνεργÜστηκαν με τους κατακτητÝς και προκÜλεσαν ζημιÝς στη χþρα, «επειδÞ üμως ο αλβανικüς λαüς ζει σε χαμηλüτερο επßπεδο απü τον ελληνικü, η ΕλλÜς δεν Ýθεσε ζÞτημα επανορθþσεων απü την Αλβανßα».

Ο Κ. ΔοξιÜδης Ýγραφε üτι οι αξιþσεις της ΕλλÜδας στηρßχθηκαν üχι στο τι χÜθηκε, αλλÜ στο τι αποδεικνýεται üτι χÜθηκε και μπορεß να εκτιμηθεß σε μονÜδες. ¸τσι, αξιολüγησε τις Üμεσες ζημιÝς (θετικÝς), üπως «διαρπαγÝς, καταστροφÝς, απλÞρωτες υπηρεσßες, πληρωμÝς, δαπÜνες του προûπολογισμοý, κλÞριγκ, συντÜξεις στα θýματα, διαρπαγÝς κρατικþν αποθηκþν, πολεμικü υλικü και ποσÜ που καταβλÞθηκαν σε εργÜτες απü εργοδüτες». Οι Ýμμεσες ζημßες (αποθετικÝς) της περιüδου 1940-1944 Þταν η πτþση του εθνικοý εισοδÞματος και η ελÜττωση της απüδοσης της εργασßας, που εßχαν παρüμοιες συνÝπειες και στη μεταπολεμικÞ εποχÞ.

Ωστüσο, στις αξιþσεις δεν περιλαμβÜνονται θυσßες του πληθυσμοý (θÜνατοι, ασθÝνειες, ελÜττωση γεννÞσεων), θυσßες του πολιτισμοý (απþλεια καλλιτεχνικþν και πνευματικþν αξιþν, ιδιωτικþν περιουσιþν κτλ). «ΜετÜ απü συστηματικÞ δουλειÜ üλων των αρμοδßων», Ýγραφε, «οι συγκεκριμÝνες και σταθμητÝς θυσßες της χþρας Þσαν 17,8 δισ. δολÜρια του 1938 Þ 1,994 τρισ. δραχμÝς του 1938».

 

Το ΑΕΠ 33 ετþν εξαφανßστηκε

Το 1938 το συνολικü εθνικü εισüδημα Þταν σχεδüν 60 δισ. δραχμÝς και ο προûπολογισμüς 15 δισ. δραχμÝς. Σýμφωνα με τον Κ. ΔοξιÜδη, οι αξιþσεις της ΕλλÜδας Ýφταναν το εθνικü εισüδημα 33 ετþν Þ τον προûπολογισμü του κρÜτους για 130 χρüνια.

Η κατανομÞ των αποζημιþσεων Ýγινε ως εξÞς:

  • 60,9% απü τη Γερμανßα, δηλαδÞ 10,8 δισ. δολÜρια Þ 1,2 τρισ. δραχμÝς
  • 33,6% απü την Ιταλßα, Þτοι 6 δισ. δολÜρια Þ 670 δισ. δραχμÝς
  • 5,5% απü τη Βουλγαρßα, δηλαδÞ σχεδüν 1 δισ. δολÜρια Þ 198 δισ. δραχμÝς.

«Για την Γερμανßα το ποσüν που θα Ýπρεπε να πληρþσει στην ΕλλÜδα εßναι αντßστοιχο με το Ýνα τρßτον του εθνικοý εισοδÞματος ενüς Ýτους.

Για την Ιταλßα εßναι αντßστοιχο με Ýνα σχεδüν εθνικü εισüδημα ενüς Ýτους. Για την Βουλγαρßα το ποσüν εßναι αντßστοιχο με το εθνικü εισüδημα δýο ετþν» Ýγραφε ο ΔοξιÜδης.

«Ενþ λοιπüν ο κÜθε κÜτοικος της ΕλλÜδος θα πρÝπει να εργÜζεται 33 χρüνια για να αποκαταστÞσει üλες τις ζημιÝς, οι υπεýθυνοι λαοß θα μποροýσαν να εργασθοýν πολý λιγüτερο για να αποκαταστÞσουν το ü,τι κατÝστρεψαν» σημεßωνε. ΣυγκεκριμÝνα, οι Γερμανοß θα χρειÜζονταν μüνον τÝσσερις μÞνες, οι Ιταλοß Ýναν χρüνο και οι Βοýλγαροι δýο χρüνια.

«Το πρüβλημα λοιπüν για τον ελληνικü λαü εßναι 66 φορÝς σημαντικüτερο απü ü,τι για τους Γερμανοýς, 33 φορÝς για τους Ιταλοýς και 16 για τους ΒουλγÜρους» εξηγοýσε.

 

Η ΕλλÜδα πÞρε «ψßχουλα»

Σýμφωνα με τον πολεοδüμο, η Γερμανßα προκÜλεσε το 60,9% üλων των ζημιþν και σχεδüν τις μισÝς απü τις αποθετικÝς ζημιÝς. ¸τσι, οι συνÝπειες των ζημιþν χρεþνουν üλες τη Γερμανßα ως κýριο υπεýθυνο του πολÝμου και της καταστροφÞς. Ωστüσο, τα επιχειρÞματα των συμμÜχων Þταν τελεßως διαφορετικÜ, Ýγραφε, αφοý υποστÞριζαν üτι «η Γερμανßα πρÝπει να ανασυγκροτηθεß, η Ιταλßα εßναι πολý πτωχÞ και η Βουλγαρßα θυσιÜστηκε για μας».

«ΑυτÜ Þσαν τα νÝα συνθÞματα των μεγÜλων δυνÜμεων, Ýνα μüλις χρüνο μετÜ την ανακωχÞ στην Ευρþπη πριν συνταχθοýν και υπογραφοýν οι συνθÞκες με τις αξονικÝς χþρες. ¸τσι τα ελληνικÜ αιτÞματα παραμερßστηκαν και αντß για εκπλÞρωσÞ τους, τα διÜφορα συνÝδρια και οι συσκÝψεις επιδßκασαν στην ΕλλÜδα συμβολικÜ και μüνον Ýνα ποσüν» τüνιζε ο ΔοξιÜδης.

Το συμβολικü ποσü Þταν 300 εκατ. δολÜρια (του 1946) Ýναντι ελληνικþν αιτημÜτων 17,8 δισ. δολαρßων (του 1938), τα οποßα δεν αντιστοιχοýν παρÜ στο μισü Þ τα δýο τρßα της προπολεμικÞς τους αξßας, δηλαδÞ επιδικÜσθηκε μüλις το 1% των αξιþσεων της χþρας.

«Η απüφαση αυτÞ δεν Ýχει καμßα σχÝση με την πραγματικüτητα και οφεßλεται κυρßως στη διεθνÞ πολιτικÞ που ασκÞθηκε απü τις μεγÜλες δυνÜμεις μετÜ τον πüλεμο. Υπεýθυνες για την απüφαση αυτÞ εßναι οι μεγÜλες δυνÜμεις και προς αυτÝς πρÝπει να απευθýνονται απü εδþ κι εμπρüς τα αιτÞματÜ μας» σημεßωνε.

 

ΠÞρε μüλις το 1%, παρÜ τις καταστροφÝς

«Η ΕλλÜς υπÝφερε κατÜ τον πüλεμο και την ΚατοχÞ üσο καμßα Üλλη χþρα του κüσμου. Εßχε το μεγαλýτερο ποσοστü ανθρþπινων θυσιþν και τον μεγαλýτερο βαθμü υλικþν φθορþν μεταξý üλων των συμμÜχων χωρþν και πιθανþς και μεταξý των ηττημÝνων. Τα αιτÞματα της ΕλλÜδος Þταν δßκαια και λογικÜ. Δεν ζÞτησε να αποζημιωθεß οýτε για τον πληθυσμü που Ýχασε οýτε για τις ηθικÝς Þ Üλλες πνευματικÝς φθορÝς οýτε ακüμη για την προσπÜθεια που πÞγε χαμÝνη. ΖÞτησε απλþς να αποζημιωθεß για τις υλικÝς της φθορÝς» Ýγραφε ο Κ. ΔοξιÜδης.

«Απü τα ηθικÜ και δßκαια αυτÜ ελληνικÜ αιτÞματα δεν ικανοποιÞθηκε, Ýστω θεωρητικÜ, με την αναγνþριση δικαιωμÜτων παρÜ Ýνα ποσοστü 1% απü το σýνολο των θυσιþν. Το ποσüν αυτü αντιπροσωπεýει μüλις το 1% των ζημιþν που προκÜλεσαν οι Γερμανοß, το 1% των ζημιþν που προκÜλεσαν οι Ιταλοß και το 3% των ζημιþν που προκÜλεσαν οι Βοýλγαροι. Το αποτÝλεσμα εßναι üτι μüνο η ΕλλÜς καταδικÜζεται τελικÜ σε Ýνα παθητικü 17,6 δισ. δολαρßων του 1938 που αντιστοιχεß σε εθνικü εισüδημα 33 σχεδüν ετþν» σημεßωνε με λýπη.

«Για τις υπεýθυνες για τις καταστροφÝς χþρες το αποτÝλεσμα εßναι üτι η Γερμανßα θα πληρþσει το 1/300 σχεδüν του εθνικοý της εισοδÞματος, η Ιταλßα θα πληρþσει το 1/100 του εθνικοý της εισοδÞματος και η Βουλγαρßα το 6% του εθνικοý της εισοδÞματος» συμπλÞρωνε.

«Ενþ η ΕλλÜς που αγωνßσθηκε και δεν προκÜλεσε ζημιÝς σε κανÝνα, θα χÜση 33 φορÝς τις εθνικÝς της προσπÜθειες, οι υπεýθυνες χþρες, που θα μποροýσαν με προσπÜθεια μικρüτερη του ενüς χρüνου να εξοφλÞσουν τις υποχρεþσεις τους στην ΕλλÜδα, δεν πρüκειται να συμβÜλουν παρÜ με Ýνα ελÜχιστο ποσοστü της εθνικÞς τους προσπÜθειας ενüς Ýτους, πρÜγμα που δημιουργεß üμως μßαν απüστασιν μεταξý των θυσιþν της ΕλλÜδος και των θυσιþν των Üλλων χωρþν σχεδüν 3.000 προς 1. ΑυτÞ εßναι συγκριτικÜ η ικανοποßηση της ΕλλÜδος για τις προσπÜθειες που κατÝβαλε για τον αγþνα της Δημοκρατßας» σημεßωνε ο ΔοξιÜδης.

 

ΚατÜ κεφαλÞν ζημιÜ 2.220 δολαρßων

«Ενþ οι συνολικÝς θυσßες της χþρας Þταν τüσες þστε ο κÜθε ¸λληνας να Ýχει χÜσει 2.550 δολÜρια, οι επανορθþσεις εßναι ßσες προς 30 δολÜρια, δηλαδÞ μÝνει κατÜ κεφαλÞν παθητικü 2.220 δολÜρια» τüνιζε και υπογρÜμμιζε üτι δüθηκαν χþρες με μικρüτερες ζημιÝς Ýλαβαν μεγαλýτερες αποζημιþσεις, ενþ σýμμαχοι του ¶ξονα κατÝβαλαν μεγαλýτερες αποζημιþσεις σε τρßτες χþρες απü ü,τι οι Γερμανοß στην ΕλλÜδα.

«Η αιτßα που Ýγιναν üλες αυτÝς οι αδικßες Þταν η πολιτικÞ που ακολοýθησαν οι μεγÜλες δυνÜμεις να εξασφαλßσουν η κÜθε μßα τις χþρες που μÝνουν στην δικÞ τους σφαßρα επιρροÞς και που Þταν προσκολλημÝνες στην πολιτικÞ τους» Ýγραφε.

«¸να συμπÝρασμα εßναι βÝβαια και ασφαλÝς και αυτü δεν μπορεß να το αμφισβÞτηση κανÝνας, γιατß αποδεικνýεται απü üλα τα στοιχεßα που διατßθενται. Πως η ΕλλÜς που υπÝστη τις μεγαλýτερες ζημιÝς στον πüλεμο πÞρες τις μικρüτερες επανορθþσεις και επομÝνως η ΕλλÜς βγÞκε δýο φορÝς κατεστραμμÝνη, μßα απü τους εχθροýς με την κολοσσιαßα μεßωση του εθνικοý της πλοýτου και μßα απü τους συμμÜχους της, με την αδικßα που Ýγινε στην επανüρθωση των ζημιþν της» διαπßστωνε ο πολεοδüμος.

«Ενþ βρισκüταν μετÜ τον πüλεμο ορισμÝνους βαθμοýς κÜτω απü το προπολεμικü της επßπεδο και κÜτω απü τις Üλλες χþρες, μετÜ την πληρωμÞ των επανορθþσεων θα βρßσκεται ακüμη χαμηλüτερα, σχετικÜ με κÜθε Üλλη χþρα. ΧÜρη στις επανορθþσεις, η απüσταση της ΕλλÜδος απü τις Üλλες χþρες, αντß να μικρýνει, θα μεγαλþσει» κατÝληγε.