Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

25 2013

http://www.greekarchitects.gr/images/news/doxiadis_afiervma.2010.01.jpgΣτο συσσωρευμνο εθνικ εισδημα 33 ετν τον προπολογισμ του κρτους για 130 χρνια (!) υπολγισε τις καταστροφς που υπστη η Ελλδα απ τη Γερμανα, τη Βουλγαρα και την Ιταλα κατ τη διρκεια της Κατοχς, ο αεμνηστος πολεοδμος Κωνσταντνος Δοξιδης (1913-1975) στην ιστορικ του κθεση, την οποα εχε συντξει ως διευθυντς του υπουργεου Ανοικοδμησης το 1946.

Και μως απ τα 17,8 δισ. προπολεμικ δολρια αλλις 1,994 τρισ. προπολεμικς δραχμς που διεκδικοσε η χρα, η Ελλδα δεν πρε παρ μνο «ψχουλα» απ τις δκαιες απαιτσεις της, λγω της στσης των συμμχων. Ο Δοξιδης, ως κυβερνητικς συντονιστς λων των συναρμδιων υπουργεων, μτρησε με ανατριχιαστικ ακρβεια το μγεθος της ζημις στη χρα σε κθε εππεδο και, στη συνχεια, υπολγισε τις αξισεις της Ελλδας.

Η ηλεκτρονικ κδοση του «Βματος» εντπισε την «κθεση Δοξιδη», η οποα σζεται στην Εθνικ Βιβλιοθκη της Ελλδος υπ τον ττλο «Θυσες της Ελλδος: Αιτματα και επανορθσεις στον Β' Παγκσμιο πλεμο» (Αθναι, Υπουργεον Ανοικοδομσεως, 1947).

Η κθεση σκιαγραφε τσο τα μεγθη της καταστροφς που προκλεσαν η Γερμανα, η Ιταλα και η Βουλγαρα στην Ελλδα της Κατοχς σο και την πρωτοφαν αδικα που υπστη η χρα, μεταπολεμικ απ τους συμμχους.

 

Εξντωση με πλο την παση των εισαγωγν

Σμφωνα με την κθεση, η ελττωση της καλλιργειας και της μσης ετσιας γεωργικς παραγωγς (1941-1944) φτασε σε σχση με το 1938 το 40% στα δημητριακ, το 36% στα σπρια, το 89% στον καπν και το 75%, εν σε λλα εδη, πως η σταφδα και τα σταφλια, μειθηκε κατ 66%. Μγα τμημα πλρωσε ο δασικς πλοτος της χρας.

«πειτα ρθε η Κατοχ, ρχισαν οι εμπρησμο και η ντονη ξλευση γινε απ τους κατακτητς με τρπο πρωτγονο γιατ γνριζαν τι η παραμον τους στην Ελλδα θα ταν σντομη και τσι αδιαφορντας για τη μελλοντικ παραγωγ των δασν μας θλησαν να τα καταστρψουν για πολλ χρνια» γραφε ο Δοξιδης.

Η μελτη βρκε τι περ τα 5.000 τετραγωνικ χιλιμετρα δασν, δηλαδ το 25% του δασικο πλοτου της χρας, καταστρφηκε, εν η Αττικ χασε το 75% των δασν της. Αντστοιχα, τα ζα εργασας ελαττθηκαν κατ 60% σε σχση με το 1939, τα αιγοπρβατα και τα πουλερικ κατ 50%, εν οι χοροι κατ 80%.

Η εξορυκτικ βιομηχανα (σδερο, μαγγνιο, νικλιο, χρμιο κ..) καταστρφηκε, καθς οι εξαγωγς μειθηκαν το 1940 στο 29% των προπολεμικν μεγεθν, στο 6% το 1941 και στο 2% το 1942. Το διο λλωστε συνβη στο εμπορικ ισοζγιο της χρας, καθς οι εισαγωγς κατρρευσαν στο 6%, 10% και 12% αντστοιχα την περοδο 1941-1943, εν οι εξαγωγς στο 8%, 6% και 3% αντστοιχα.

«να απ τα πιο χαρακτηριστικ παραδεγματα του τρπου που χρησιμοποησε ο ξονας για να εξοντσει τον ελληνικ λα ελαττνοντας τις εισαγωγς τροφμων εναι και το τι γινε με τις εισαγωγς ζων κατ τη διρκεια της Κατοχς. Η εισαγωγ κτηνν για τη διατροφ του πληθυσμο και την κλυψη των στοιχειωδν αναγκν πφτει στο μηδν σχεδν. Κι εν η εισαγωγ ζωντανν ζων που γινταν πριν απ τον πλεμο σχεδν εντελς απ τις χρες που ανκαν τρα στον ξονα πεσε στο 0,05% του προπολεμικο εππεδου, η εισαγωγ κρατος νωπο συντηρημνου μηδενσθηκε εντελς» γραφε ο αεμνηστος πολεοδμος.

 

Πλρης καταστροφ των υποδομν

Η κθεση του Κωνσταντνου Δοξιδη για τις πολεμικς αποζημισειςΤερστιες ζημις υπστησαν οι υποδομς. Σμφωνα με την κθεση, στους Σιδηροδρμους του Ελληνικο Κρτους (ΣΕΚ) αχρηστεθηκε το 75% της γραμμς Πειραις - Πλατ, το 100% των γραμμν Θεσσαλονκης - Φλρινας και  Θεσσαλονκης - Ειδομνης, και το 23% της γραμμς Θεσσαλονκης - Αλεξανδροπολης. Επσης καταστρφηκε το 80% των σιδηροδρομικν σταθμν, το 40% των γεφυρν, το 35% των σηργγων, εν στους Σιδηροδρμους Πειραις - Αθηνν - Πελοποννσου (ΣΠΑΠ) αχρηστεθηκε το 97% της γραμμς.

«Απ το σνολο των 7.708 τεμαχων τροχαου υλικο που εχαν οι σιδηρδρομοι της Ελλδος αρπχτηκαν καταστρφηκαν 7.101 τεμχια και δεν μειναν παρ μονχα 607 και αυτ σε κακ κατσταση απ την υπερβολικ τους χρση κατ την Κατοχ» γραφε. Οι ζημις που υπστη η σιδηροδρομικ υποδομ εκτιμθηκαν σε 8 δισ. προπολεμικς δραχμς 72 εκατ. προπολεμικ δολρια.

Συστηματικ καταστροφ διαπιστνεται και στο οδικ δκτυο και στις γφυρες, που καταγρφονται ζημις σε ολικ μκος οδοστρωμτων 14.721 χλμ. και 5,5 χιλιδες ημιτελες δρμους, αλλ και καταστροφ γεφυρν συνολικο μκους 15 χλμ. Το μγεθος αποτιμθηκε σε 54,4 εκατ. προπολεμικ δολρια.

Επσης οι ζημις σε τεχνικ εξοπλισμ (αυτοκνητα, οδοστρωτρες, μηχανματα) του δημοσου και του ιδιωτικο τομα αθροιστικ εκτιμθηκαν σε 4,2 εκατ. προπολεμικ δολρια. «Η μανα της καταστροφς κανε ασυγκρτητους τους εχθρος μας. Γκρμισαν ορεινς διαβσεις, ανατναξαν σραγγες» λεγε και σημεωνε σε τσσερα χρνια χθηκε το 85% των υποδομν και του τροχαου υλικο που υπρχε το 1940. Οι ολικς απλειες των επιβατικν αυτοκιντων φτασαν το 65%, των φορτηγν το 60% και των λεωφορεων το 80%, τνιζε ο Δοξιδης.

 

Κατστρεψαν τη Διρυγα της Κορνθου

Πλρης ταν η καταστροφ και στα λιμνια της χρας. Η αξα των ζημιν σε προπολεμικ δολρια φτασε τα 4,7 εκατ. για τον Πειραι, το 1,3 εκατ. για τον Βλο, το 1,2 εκατ. για τη Θεσσαλονκη κτλ.  Επσης, μεγλη ταν η ζημι που παθε η Διρυγα της Κορνθου αφο οι Γερμανο «στις παραμονς ακμη της αποχρησς τους ανατναξαν τα πραν και τη μεγλη σιδηροδρομικ γφυρα, βθισαν πλοα και πλωτ γεφρια, στα στμια του ισθμο, ριξαν βαγνια σιδηροδρομικ, πντισαν νρκες, καμαν το παν για να αχρηστεσουν για σο περισστερο καιρ ταν δυνατν τη μοναδικ διρυγα της χρας», προκαλντας ζημις 860.000 δολαρων, σημεωνε.

«λες οι εναριες τηλεφωνικς και τηλεγραφικς γραμμς αποκπτονται, τα υποβρχια καλδια καταστρφονται. λες οι εγκαταστσεις αχρηστεονται κατ 100%, εν τα ειδικ μηχανματα διαβιβσεων μεταφρονται στη Γερμανα κατ ποσοστ 70%. Η επικοινωνα με διφορα διαμερσματα της χρας εναι αδνατη. Το Ηρκλειο, η Πρβεζα, η ρτα, η Κρκυρα, η Πτρα, η Θεσσαλονκη απομοννονται» εξηγοσε ο Δοξιδης και συμπλρωνε τι καταστροφικ ταν η Κατοχ και για τις αεροπορικς συγκοινωνες.

 

Διλυσαν το τεχνικ θαμα του Μεσοπολμου

Γερμανο και Βολγαροι κατστρεψαν ολοκληρωτικ τα μεγλα υδραυλικ και αρδευτικ ργα των κμπων της Θεσσαλονκης και των Σερρν, που αποτελοσαν το μεγαλτερο μεταπολεμικ επτευγμα των ελλνων μηχανικν, καθς η δημιουργα τους εχε επιτχει τη ραγδαα αξηση της αγροτικς παραγωγς.

Η ζημι φτασε το 13,2% της υποδομς στη Θεσσαλονκη και το 38,6% σε Δρμα και Σρρες. Οι καταστροφς σε ργα υδρονομικ, εγγειοβελτιωτικ, υδρεσεων και υπονμων ξεπρασε τα 2 δισ. προπολεμικν δραχμν σε λη τη χρα, τνιζε ο Δοξιδης.

Επσης, μετρθηκε τι οι απλειες σε φορτηγ πλοα φτασαν το 74%, εν στα επιβατικ το 94,5%. «Το ελληνικ εμπορικ ναυτικ διαλεται. Η ελληνικ εμπορικ ναυτιλα, που κρατοσε την βδομη θση ανμεσα στην φορτηγ ναυτιλα λου του κσμου, πλρωσε και αυτ τον βαρτατο φρο στον αγνα των Ηνωμνων Εθνν. Απ την πρτη μρα που κηρχθηκε ο πλεμος, τα ελληνικ πλοα πρασαν στην υπηρεσα των συμμαχικν στλων, για να σκορπιστον αργτερα σ' λες τις συμμαχικς θλασσες και σ' λους τους ωκεανος για τη μεγλη υπθεση της Ελευθερας. Απ τα 583 εμπορικ πλοα που εχε η Ελλς το 1939, χθηκαν τα 434» γραφε ο Δοξιδης. Επσης, χθηκε το 66% των ιστιοφρων και συνολικ το 73% της χωρητικτητας του εθνικο στλου.

 

Καταστρφηκε το να τταρτο του κτιριακο αποθματος

http://tvxs.gr/sites/default/files/article/2013/11/122868-a.jpgΟι καταστροφς των οικοδομν ταν τερστιας αξας κυρως απ τους Βολγαρους, αλλ και απ τους Ιταλος και τους Γερμανος. Συνολικ η απλεια φτασε τις 409.000 οικοδομς, δηλαδ το 23,6% του προπολεμικο κτιριακο αποθματος, εκ των οποων οι 111.000 καταστροφς αφοροσαν πυρπολσεις και αντποινα.

Την κρια ευθνη εχαν οι Γερμανο, οι οποοι κατστρεψαν περ τις 208.500 οικοδομς αξας 31 δισ. προπολεμικν δραχμν. Η συνολικ αξα των καταστροφν φτασε τα 61 δισ. προπολεμικς δραχμς, τνιζε.

Σμφωνα με την «κθεση Δοξιδη»:

- 3.700 πλεις και οικισμο καταστρφηκαν απ βομβαρδισμος, λεηλασες και πυρπολσεις

- 1,2 εκατ. κτοικοι, δηλαδ το 18% του πληθυσμο της χρας μειναν στεγοι

- 88.000 αγροτικς οικογνειες ζοσαν σε ερεπια και 100.000 αστικς οικογνειες υπ θλιες συνθκες

- 15.000 καταστηματρχες και βιοτχνες χασαν την επαγγελματικ τους στγη

- 80.000 οικογνειες πολησαν τα σπτια τους και χασαν την περιουσα τους

- 5.000 σχολεα καταστρφηκαν

- 1,5 εκατ. οικογνειες ζοσαν σε σπτια χωρς τζμια, φως θρμανση.

 

Κλοπς και καταστροφς μουσεων και μνημεων

Η καταγραφ των υπουργεων εντπισε καταστροφς μνημεων τχνης, βυζαντινς και λακς αρχιτεκτονικς, εκκλησιν και αρχοντικν.

Πολλ μοναστρια και επτ μεγλες βυζαντινς εκκλησες  καταστρφηκαν εντελς (οι ξι απ τους Γερμανος), εν 12 λλες παθαν σοβαρς ζημις. Καταστρφηκαν βενετικ κτρια, βιβλιοθκες και μουσεα. να διαλθηκε εντελς, τσσερα υπστησαν σοβαρς ζημις, καθς και μα βιβλιοθκη (απ τους Γερμανος).

Ο Κ. Δοξιδης γραφε τι οι Γερμανο προκλεσαν καταστροφς σε 87 αρχαιολογικος χρους, οι Ιταλο σε 39 και οι Βολγαροι σε τρεις, με χαρακτηριστικτερες τις περιπτσεις της Βρης, της Δημητριδας και του Παλαιοκστρου Κρτης. Επσης, εντοπζονται ανασκαφς απ τους Γερμανος σε 24 σημεα και απ τους Ιταλος σε λλα δο.

Ακμη, εντοπζονται κλοπς αρχαιολογικς θησαυρν, με τους Γερμανος να κλβουν αρχαιτητες απ 42 μουσεα αρχαιολογικος χρους, τους Ιταλος απ 33 και τους Βουλγρους απ εννα.

 

Μαζικς θνατος δια του πληθωρισμο

 «Οι εχθρο της χρας εκτς απ τις ανατινξεις, τις πυρπολσεις και τις κατεδαφσεις, προχρησαν και στη συστηματικ λεηλασα των σων απμεναν. Με το πρσχημα της επταξης, παιρναν κθε εφδιο και μσο παραγωγς, ζωοτροφες, οχματα και μηχανματα κθε εδους. Μα η επταξη δεν ταν πντα εκολη, κυρως στο εσωτερικ της χρας, και δεν φερνε αποτελσματα γιατ οι κτοικοι κρυβαν τα αγαθ τους. Κι τσι οι Γερμανο για να καταφρουν να μαζψουν ,τι ταν δυνατν εφρμοσαν μα να μθοδο: τον πληθωρισμ» γραφε ο Δοξιδης.

τσι, εξηγοσε, οι Γερμανο φησαν να κυκλοφορον μεγλες ποστητες χαρτονομσματος και η νομισματικ κυκλοφορα φτασε τον Σεπτμβριο του 1944 τα 7,3 τετρκις εκατομμρια δραχμς. Αποτλεσμα; Η διατροφ της μσης εργατικς οικογνειας στην Αθνα μειθηκε ραγδαα και φτασε σε εππεδα υποσιτισμο.

Σμφωνα με τον Κ. Δοξιδη, οι σκοπο των κατακτητν ταν οι εξς: «Με τον πληθωρισμ εχαν την ευχρεια να αποκτον ,τι τους ταν αναγκαο πληρνοντας με νμισμα χωρς εσωτερικ αξα που δεν τους κστιζε τποτε και υποχρωναν τον ελληνικ λα με τις θλιες συνθκες ζως που δημιουργοσαν, αφο πουλσει τα σπτια του, τα κοσμματ του, τα υπρχοντ του και να στραφε προς τον κατακτητ ζητντας δουλει στα εργοστσια της Γερμανας».

 

Πθαναν απ την πενα 300.000 νθρωποι

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/el/e/e9/%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1_%CE%9C%CE%B5%CE%B3%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CF%82_%CE%9B%CE%B9%CE%BC%CF%8C%CF%82_1941_1942.jpgτσι, η νομισματικ κυκλοφορα απ τα 11 δισ. δραχμς του 1940 εχε φτσει τον Σεπτμβριο του 1944 σε 7,3 τετρκις εκατ. δραχμς. Μα οκ ψωμ κστιζε 10 δρχ. το 1941, μως τρα χρνια μετ φτασε τα 153 εκατ. δρχ. Η συνπεια ταν η κακ διατροφ και η πτση του επιπδου της στο μηδν. Προπολεμικ απ τις 2.800 θερμδες την ημρα η κατανλωση πεσε στις 930 το 1942, εν τον χειμνα του 1941-1942 μνο το 4% του λαο διατρφονταν επαρκς.

Ο Κ. Δοξιδης λεγε τι οι ξνοι παρατηρητς «πνω στα ορειν μρη αντκρισαν κατκοιτα, εξαντλημνα παιδι που ζοσαν σε μα κατσταση αποχανωσης, τλεια αποσκελετωμνα απ την ασιτα, ανκανα χι μνο να κινηθον, αλλ και να μιλσουν ακμα». «Η θνησιμτητα φτασε στο εξαπλσιο, ιδως τον πρτο χειμνα της Κατοχς, εν οι νεκρο απ την πενα γμιζαν τους δρμους» γραφε.

Οι απλειες που υπστη η Ελλδα, σμφωνα με τον Κ. Δοξιδη, φτασαν τον αριθμ των 390.700 νεκρν, εκ των οποων οι 300.000 απ την πενα, εν με τους στεγους των ορων ο αριθμς ξεπερνοσε το μισ εκατ. ανθρπους, γραφε.

Παρλληλα, διαπιστθηκαν μεγλες αναγκαστικς μετακινσεις πληθυσμν. Οι Βολγαροι πραν ομρους 40.000 πολτες, οι Ιταλο 10.000 και οι ναζιστς 70.000, εκ των οποων οι 60.000 λληνες εβραοι. Περ τους 140.000 πολτες συνολικ εκπατρστηκαν, εν οι ισραηλτες εξολοθρετηκαν ολοκληρωτικ απ τους ναζ. Επσης, οι Βολγαροι εκδωξαν μαζικ χιλιδες ανθρπους απ τη ζνη κατοχς της Ανατολικς Μακεδονας - Θρκης και των Σερρν.

 

Πς υπολογστηκαν τα αιτματα της Ελλδας

«Τα αιτματα της Ελλδος εναι δκαια, γιατ ζητμε να καταβλουν οι υπεθυνοι για τις καταστροφς λαο που ζουν σμερα πολ καλτερα απ την Ελλδα επανορθσεις για την ανασυγκρτηση» σημεινει και ανφερε τι, παρ' λο που οι Αλβανο συνεργστηκαν με τους κατακτητς και προκλεσαν ζημις στη χρα, «επειδ μως ο αλβανικς λας ζει σε χαμηλτερο εππεδο απ τον ελληνικ, η Ελλς δεν θεσε ζτημα επανορθσεων απ την Αλβανα».

Ο Κ. Δοξιδης γραφε τι οι αξισεις της Ελλδας στηρχθηκαν χι στο τι χθηκε, αλλ στο τι αποδεικνεται τι χθηκε και μπορε να εκτιμηθε σε μονδες. τσι, αξιολγησε τις μεσες ζημις (θετικς), πως «διαρπαγς, καταστροφς, απλρωτες υπηρεσες, πληρωμς, δαπνες του προπολογισμο, κλριγκ, συντξεις στα θματα, διαρπαγς κρατικν αποθηκν, πολεμικ υλικ και ποσ που καταβλθηκαν σε εργτες απ εργοδτες». Οι μμεσες ζημες (αποθετικς) της περιδου 1940-1944 ταν η πτση του εθνικο εισοδματος και η ελττωση της απδοσης της εργασας, που εχαν παρμοιες συνπειες και στη μεταπολεμικ εποχ.

Ωστσο, στις αξισεις δεν περιλαμβνονται θυσες του πληθυσμο (θνατοι, ασθνειες, ελττωση γεννσεων), θυσες του πολιτισμο (απλεια καλλιτεχνικν και πνευματικν αξιν, ιδιωτικν περιουσιν κτλ). «Μετ απ συστηματικ δουλει λων των αρμοδων», γραφε, «οι συγκεκριμνες και σταθμητς θυσες της χρας σαν 17,8 δισ. δολρια του 1938 1,994 τρισ. δραχμς του 1938».

 

Το ΑΕΠ 33 ετν εξαφανστηκε

Το 1938 το συνολικ εθνικ εισδημα ταν σχεδν 60 δισ. δραχμς και ο προπολογισμς 15 δισ. δραχμς. Σμφωνα με τον Κ. Δοξιδη, οι αξισεις της Ελλδας φταναν το εθνικ εισδημα 33 ετν τον προπολογισμ του κρτους για 130 χρνια.

Η κατανομ των αποζημισεων γινε ως εξς:

  • 60,9% απ τη Γερμανα, δηλαδ 10,8 δισ. δολρια 1,2 τρισ. δραχμς
  • 33,6% απ την Ιταλα, τοι 6 δισ. δολρια 670 δισ. δραχμς
  • 5,5% απ τη Βουλγαρα, δηλαδ σχεδν 1 δισ. δολρια 198 δισ. δραχμς.

«Για την Γερμανα το ποσν που θα πρεπε να πληρσει στην Ελλδα εναι αντστοιχο με το να τρτον του εθνικο εισοδματος ενς τους.

Για την Ιταλα εναι αντστοιχο με να σχεδν εθνικ εισδημα ενς τους. Για την Βουλγαρα το ποσν εναι αντστοιχο με το εθνικ εισδημα δο ετν» γραφε ο Δοξιδης.

«Εν λοιπν ο κθε κτοικος της Ελλδος θα πρπει να εργζεται 33 χρνια για να αποκαταστσει λες τις ζημις, οι υπεθυνοι λαο θα μποροσαν να εργασθον πολ λιγτερο για να αποκαταστσουν το ,τι κατστρεψαν» σημεωνε. Συγκεκριμνα, οι Γερμανο θα χρειζονταν μνον τσσερις μνες, οι Ιταλο ναν χρνο και οι Βολγαροι δο χρνια.

«Το πρβλημα λοιπν για τον ελληνικ λα εναι 66 φορς σημαντικτερο απ ,τι για τους Γερμανος, 33 φορς για τους Ιταλος και 16 για τους Βουλγρους» εξηγοσε.

 

Η Ελλδα πρε «ψχουλα»

Σμφωνα με τον πολεοδμο, η Γερμανα προκλεσε το 60,9% λων των ζημιν και σχεδν τις μισς απ τις αποθετικς ζημις. τσι, οι συνπειες των ζημιν χρενουν λες τη Γερμανα ως κριο υπεθυνο του πολμου και της καταστροφς. Ωστσο, τα επιχειρματα των συμμχων ταν τελεως διαφορετικ, γραφε, αφο υποστριζαν τι «η Γερμανα πρπει να ανασυγκροτηθε, η Ιταλα εναι πολ πτωχ και η Βουλγαρα θυσιστηκε για μας».

«Αυτ σαν τα να συνθματα των μεγλων δυνμεων, να μλις χρνο μετ την ανακωχ στην Ευρπη πριν συνταχθον και υπογραφον οι συνθκες με τις αξονικς χρες. τσι τα ελληνικ αιτματα παραμερστηκαν και αντ για εκπλρωσ τους, τα διφορα συνδρια και οι συσκψεις επιδκασαν στην Ελλδα συμβολικ και μνον να ποσν» τνιζε ο Δοξιδης.

Το συμβολικ ποσ ταν 300 εκατ. δολρια (του 1946) ναντι ελληνικν αιτημτων 17,8 δισ. δολαρων (του 1938), τα οποα δεν αντιστοιχον παρ στο μισ τα δο τρα της προπολεμικς τους αξας, δηλαδ επιδικσθηκε μλις το 1% των αξισεων της χρας.

«Η απφαση αυτ δεν χει καμα σχση με την πραγματικτητα και οφελεται κυρως στη διεθν πολιτικ που ασκθηκε απ τις μεγλες δυνμεις μετ τον πλεμο. Υπεθυνες για την απφαση αυτ εναι οι μεγλες δυνμεις και προς αυτς πρπει να απευθνονται απ εδ κι εμπρς τα αιτματ μας» σημεωνε.

 

Πρε μλις το 1%, παρ τις καταστροφς

«Η Ελλς υπφερε κατ τον πλεμο και την Κατοχ σο καμα λλη χρα του κσμου. Εχε το μεγαλτερο ποσοστ ανθρπινων θυσιν και τον μεγαλτερο βαθμ υλικν φθορν μεταξ λων των συμμχων χωρν και πιθανς και μεταξ των ηττημνων. Τα αιτματα της Ελλδος ταν δκαια και λογικ. Δεν ζτησε να αποζημιωθε οτε για τον πληθυσμ που χασε οτε για τις ηθικς λλες πνευματικς φθορς οτε ακμη για την προσπθεια που πγε χαμνη. Ζτησε απλς να αποζημιωθε για τις υλικς της φθορς» γραφε ο Κ. Δοξιδης.

«Απ τα ηθικ και δκαια αυτ ελληνικ αιτματα δεν ικανοποιθηκε, στω θεωρητικ, με την αναγνριση δικαιωμτων παρ να ποσοστ 1% απ το σνολο των θυσιν. Το ποσν αυτ αντιπροσωπεει μλις το 1% των ζημιν που προκλεσαν οι Γερμανο, το 1% των ζημιν που προκλεσαν οι Ιταλο και το 3% των ζημιν που προκλεσαν οι Βολγαροι. Το αποτλεσμα εναι τι μνο η Ελλς καταδικζεται τελικ σε να παθητικ 17,6 δισ. δολαρων του 1938 που αντιστοιχε σε εθνικ εισδημα 33 σχεδν ετν» σημεωνε με λπη.

«Για τις υπεθυνες για τις καταστροφς χρες το αποτλεσμα εναι τι η Γερμανα θα πληρσει το 1/300 σχεδν του εθνικο της εισοδματος, η Ιταλα θα πληρσει το 1/100 του εθνικο της εισοδματος και η Βουλγαρα το 6% του εθνικο της εισοδματος» συμπλρωνε.

«Εν η Ελλς που αγωνσθηκε και δεν προκλεσε ζημις σε καννα, θα χση 33 φορς τις εθνικς της προσπθειες, οι υπεθυνες χρες, που θα μποροσαν με προσπθεια μικρτερη του ενς χρνου να εξοφλσουν τις υποχρεσεις τους στην Ελλδα, δεν πρκειται να συμβλουν παρ με να ελχιστο ποσοστ της εθνικς τους προσπθειας ενς τους, πργμα που δημιουργε μως μαν απστασιν μεταξ των θυσιν της Ελλδος και των θυσιν των λλων χωρν σχεδν 3.000 προς 1. Αυτ εναι συγκριτικ η ικανοποηση της Ελλδος για τις προσπθειες που κατβαλε για τον αγνα της Δημοκρατας» σημεωνε ο Δοξιδης.

 

Κατ κεφαλν ζημι 2.220 δολαρων

«Εν οι συνολικς θυσες της χρας ταν τσες στε ο κθε λληνας να χει χσει 2.550 δολρια, οι επανορθσεις εναι σες προς 30 δολρια, δηλαδ μνει κατ κεφαλν παθητικ 2.220 δολρια» τνιζε και υπογρμμιζε τι δθηκαν χρες με μικρτερες ζημις λαβαν μεγαλτερες αποζημισεις, εν σμμαχοι του ξονα κατβαλαν μεγαλτερες αποζημισεις σε τρτες χρες απ ,τι οι Γερμανο στην Ελλδα.

«Η αιτα που γιναν λες αυτς οι αδικες ταν η πολιτικ που ακολοθησαν οι μεγλες δυνμεις να εξασφαλσουν η κθε μα τις χρες που μνουν στην δικ τους σφαρα επιρρος και που ταν προσκολλημνες στην πολιτικ τους» γραφε.

«να συμπρασμα εναι ββαια και ασφαλς και αυτ δεν μπορε να το αμφισβτηση καννας, γιατ αποδεικνεται απ λα τα στοιχεα που διατθενται. Πως η Ελλς που υπστη τις μεγαλτερες ζημις στον πλεμο πρες τις μικρτερες επανορθσεις και επομνως η Ελλς βγκε δο φορς κατεστραμμνη, μα απ τους εχθρος με την κολοσσιαα μεωση του εθνικο της πλοτου και μα απ τους συμμχους της, με την αδικα που γινε στην επανρθωση των ζημιν της» διαπστωνε ο πολεοδμος.

«Εν βρισκταν μετ τον πλεμο ορισμνους βαθμος κτω απ το προπολεμικ της εππεδο και κτω απ τις λλες χρες, μετ την πληρωμ των επανορθσεων θα βρσκεται ακμη χαμηλτερα, σχετικ με κθε λλη χρα. Χρη στις επανορθσεις, η απσταση της Ελλδος απ τις λλες χρες, αντ να μικρνει, θα μεγαλσει» κατληγε.