Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

Τρτη 22 Οκτωβρου 2013

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTik16xIj303ItmQfkLEGD-XT7IyHsHl5TTdji3DR90vvqhK_ybKgΛστα με τα 100 να επαγγλματα του μλλοντος και τα αντστοιχα 30 που θα πψουν να υφστανται, ετομασαν στη Σχολ Διοκησης της Μσχας, στο Σκλκοβο.

Μετ το 2020, στα περιττ επαγγλματα θα συμπεριληφθον οι θυρωρο και επισττες, οι εργοδηγο, ανθρακωρχοι, δημοσιογρφοι, λογιστς, συμβολαιογρφοι, φαρμακοποιο, νομικο σμβουλοι, ακμη και οι τροχονμοι.

Το επγγελμα του τεχνικο ανελκυστρων, του ταχυδρμου και του ρφτη θα εκλεψουν μσα στα επμενα χρνια. Απ την λλη, στα πιο δημοφιλ επαγγλματα θα εναι του αγρτη πλεως και του ειδικο στην κατασκευ σγχρονων τεχνητν μελν και ορθοπεδικν βοηθημτων.

Η Σχολ Διοκησης της Μσχας στο Σκλκοβο, αξιολογντας τις κοινωνικς και οικονομικς εξελξεις, συνταξε τον δικ της κατλογο με τα 100 να επαγγλματα, καθς και τα 30 επαγγλματα που θα εξαφανιστον, λγω της αυτοματοποησης. Οι συντκτες του, καλον τους ενδιαφερμενους να πψουν να κοπιζουν στις οικονομικς και νομικς ειδικτητες, καθς πολλ απ τα δημοφιλ σμερα επαγγλματα δεν θα χουν ζτηση μλις σε 10 χρνια απ τρα και η δομ της αγορς εργασας θα αλλξει.

να απ τα σημαντικτερα θματα, ωστσο, εναι η σχση εκπαδευσης και αγορς εργασας, σημεινει ο καθηγητς της Σχολς, Πβελ Λουξ. «Οι εργοδτες -αναφρει- αναζητον ειδικος, λαμβνοντας υπψη τις νες ανγκες τους. Στην αρχ αντιμετωπζουν ελλεψεις σε κποια ειδικτητα και ακολοθως ψχνουν τον ειδικ. Αυτς ο κκλος της αναζτησης απορροφ χρνο. Ο σκοπς των επιστημνων της Σχολς Διοκησης εναι να προβλψουν τις ανγκες της αγορς σε ειδικος, τα να επαγγλματα και να προσδιορσουν τα καλτερα ΑΕΙ που μπορον να προετοιμσουν αυτος τους ειδικος». Για παρδειγμα, ο ταχως αναπτυσσμενος κλδος της Βιοτεχνολογας, τον οποο φρνει ως παρδειγμα ο Λουξ, στερα απ 5-7 χρνια θα χει μεγλη ζτηση σε επαγγελματες που τρα δεν υπρχουν.

Ο Λουξ βεβαινει τι δεν πρκειται για αφηρημνες φαντασισεις των ακαδημακν, καθς η βση για τις προγνσεις εναι τα επενδυτικ πλνα και οι στρατηγικς των μεγαλτερων εταιριν της Ρωσας. Τα περισστερα συμπερσματα, πως αναφρει, εξχθησαν απ κοινο με κορυφαους ειδικος των σχετικν κλδων.

 

Οι κριες τσεις

Στον «τλαντα των νων επαγγελμτων», ο οποος περιλαμβνει 19 βασικος κλδους και τεχνολογικος τομες (απ την ιατρικ και τις βιοτεχνολογες μχρι τις κατασκευς και τη βιομηχανα προντων για παιδι), χουν αναλυθε οι σημαντικτερες αλλαγς και οι νες τεχνολογες οι οποες θα οδηγσουν στην εμφνιση νων επαγγελμτων απ το 2020 και μετ. Στην ρευνα συμμετεχαν περπου 2000 ειδικο.

Ββαια, το αν θα χουν ζτηση αυτ τα «να επαγγλματα», εξαρτται απ το βαθμ επιτυχας της τεχνολογικς ανπτυξης στη χρα και στον κσμο (χωρς παγκσμιους πολμους, παγκσμιες καταστροφς, εσκεμμνη καθυστρηση της ανπτυξης τεχνολογιν). Τα επαγγλματα αυτ προποθτουν λλα πρτυπα, διαφορετικ απ τα σημεριν, τα οποα θα χουν συσταθε απ το μηδν και σε συνδυασμ με την ανπτυξη των τεχνολογιν και της εκπαδευσης. Η επισημοποηση ανλογων επαγγελμτων - πως και αν εξελιχθε η ανπτυξη της χρας και του κσμου - θα επιτρψουν τη διατρηση και ανπτυξη της βιομηχανας, της υγεας και των επιστημν, λνε οι επιστμονες.

Η Ιρνα Ντενσοβα, καθηγτρια της Ρωσικς Οικονομικς Σχολς και του Κντρου Οικονομικν και Δημοσιονομικν Ερευνν, αναφρει με κποιο σκεπτικισμ τι η ιδα της πργνωσης της ζτησης σε αρκετ συγκεκριμνους τομες εμφανζεται απ καιρ σε καιρ στους κκλους των ειδικν και των φορων λψης αποφσεων. πως τονζει, για να γνει αυτ, εναι απαρατητη η δαπνη πρων για τη συγκντρωση περισστερων στατιστικν δεδομνων και τη δημιουργα μοντλων πργνωσης. Δεδομνου μως, τι σμερα δεν υπρχει καν η βση για μια καλ πργνωση της ανπτυξης της χρας αν κλδους, χρειζεται ακμη  να συμπληρωθε η λστα σε επαγγλματα.

 

Ποια επαγγλματα θα εξαφανιστον

????? ????????? ?????, ? ????? — ????????Ξεχωριστ κεφλαιο της λστας εναι αφιερωμνο σε 30 επαγγλματα τα οποα εκλεπουν. Οι συντκτες υποστηρζουν τι ορισμνα απ αυτ θα εγκαταλεψουν την αγορ υπ την πεση των αυτοματοποιημνων και ρομποτικν συστημτων. να λλο τμμα θα χαθε μαζ με τον διο τον κλδο.

Το Σκλκοβο «καταδκασε σε θνατο» τη βιομηχανα χαρτοπολτο και χαρτιο, τις εκδσεις, τα αρχεα και τις βιβλιοθκες, καθς και τα ταχυδρομεα. πως προβλπουν οι ειδικο, ως το 2020 θα εξαφανιστον απ την αγορ ο ταξιδιωτικς πρκτορας, ο κειμενογρφος, ο ομιλητς, ο αρχειοθτης, ο ρφτης, ο τεχνικς ανελκυστρων, ο ταχυδρμος, ο πρακτικς μηχανικς που χειρζεται παρακολουθε κποια μηχαν. Μετ το 2020, στα περιττ επαγγλματα θα συμπεριληφθον οι θυρωρο και επισττες, οι εργοδηγο, ανθρακωρχοι, δημοσιογρφοι, λογιστς, συμβολαιογρφοι, φαρμακοποιο, νομικο σμβουλοι, ακμη και οι τροχονμοι.

Μια απ τις βασικς αιτες της εξλειψης των επαγγελμτων, εναι η αυτοματοποηση της διαδικασας, αλλ αυτ δεν μεινει την απασχληση, διευκρινζει ο Λουξ. Ο κσμος μεταπηδ σε λλες ειδικτητες που προποθτουν πιο λεπτ φση εργασας και οι οποες προηγουμνως δεν υπρχαν. Η ικαντητα εκτλεσης μια εργασας ποικλης φσεως, εναι να απ τα συγκριτικ πλεονεκτματα του εργτη του μλλοντος, θεωρον οι ερευνητς. Για τους καινοτμους κλδους εναι αναγκαα η επονομαζμενη «προσγγιση του οικοσυστματος», δηλαδ η δημιουργα ομδων ειδικν με αλληλοσυμπληρομενες αρμοδιτητες που θα εναι σε θση να σχεδιζουν και να προσαρμζουν να προντα, θα προωθον τα να προντα και θα οργαννουν τα προγρμματα παραγωγς τους.

Σε κθε περπτωση, ρευνες πως αυτ εναι πολ χρσιμες, θεωρε η Ντενσοβα. Πρκειται για ναν μεσοπρθεσμο προσανατολισμ για λους, για τους εργοδτες, το σστημα εκπαδευσης, τους γονες και τους φοιτητς. Πρπει να γνει κατανοητ τι ο τλας περιγρφει κυρως το τεχνολογικ σνορο ( τις προσδοκες μας σχετικ με το τεχνολογικ σνορο μετ απ 10-15 χρνια) και τις σχετικς αρμοδιτητες και τα επαγγλματα, καταλγει η ειδικς.

 

Το πλρες ρθρο στη ρωσικ, βρσκεται στην ηλεκτρονικ διεθυνση:

http://www.vedomosti.ru/career/news/15192231/startap-mama-vmesto-pochtalona