Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

Τρτη 22 Οκτωβρου 2013

https://pbs.twimg.com/media/BWsNVU7IMAA7YXx.jpg:largeΣοκ προκαλον ευρματα της ρευνας για τη Φτχεια και τον Κοινωνικ Αποκλεισμ στην Αθνα. Περισστεροι απ 20.000 πολτες υποστηρζονται με τον ναν τον λλο τρπο απ τις δομς κοινωνικς αλληλεγγης του δμου. Την ρευνα παρουσασε την προηγομενη Τετρτη, ο δμαρχος Αθηναων κ. Γιργος Καμνης. Πρκειται για την πρτη μεγλη κοινωνικ ρευνα -ποιοτικ μλιστα, καθς στηρχτηκε σε ερωτηματολγια- που διενεργθηκε απ δμο της χρας.

Συγκεκριμνα, 1.667 σιτιζμενοι, 480 στεγοι και 774 νοικοκυρι ωφελομενα απ το Κοινωνικ Παντοπωλεο λαβαν μρος στην ρευνα που διενργησε η Κοινωνικ Υπηρεσα του Κντρου Υποδοχς και Αλληλεγγης (ΚΥΑΔΑ), στε να προσδιορσει το προφλ των θυμτων της φτχειας και του κοινωνικο αποκλεισμο.

«Οι κοινωνικς υπηρεσες του δμου βγκαν απ τα γραφεα τους και συνντησαν τους πολτες στους δρμους, εκε που η κοινωνα υποφρει» ανφερε ο δμαρχος παρουσιζοντας τα αποτελσματα της ρευνας.

σον αφορ τους στεγους, οι οποοι υπολογζονται σε περισστερα απ 1.000 τομα συνολικ, σμφωνα με τα στοιχεα που χουν στη διθεσ τους ο δμος και φορες που δραστηριοποιονται στην πλη, το 54% εναι λληνες. Επσης, ποσοστ 77% σων δχθηκαν να απαντσουν στην ρευνα εναι ντρες, με το 76% να βρσκεται σε ηλικες μεταξ 26 και 55 ετν. Απ αυτος που συνντησαν οι κοινωνικς υπηρεσες, το 76% βρσκεται σε μτρια κακ κατσταση υγεας, εν το 61% απντησε τι χει εξρτηση απ ουσες.

«Ο μεγαλτερος σκπελος που πρπει να ξεπεραστε» πως επισμανε ο κ. Καμνης, «εναι η προσωπικ τους αντρρηση -σε να μεγλο ποσοστ- για μια φιλοξενα σε ολοκληρωμνες δομς του δμου», τονζοντας ιδιατερα τι ποσοστ 24% των ανθρπων αυτν δεν χει καθλου οικογνεια, θεσμς που κρατ τους ανθρπους κοντ σε μια εστα και τους αποτρπει απ το να καταλξουν στον δρμο.

Ως προς τα στοιχεα που προκπτουν απ τα συσστια που προσφρουν οι δομς του ΚΥΑΔΑ, απ τους 606 ωφελομενους του μεσημεριανο συσσιτου η συντριπτικ πλειοψηφα (90%) εναι λληνες, εν απ τους 1.061 ωφελομενους του απογευματινο συσσιτου το 53% εναι λληνες και το 47% αλλοδαπο. Απ το σνολο των σιτιζμενων, νεοεισερχμενοι στην δομ του ΚΥΑΔΑ εναι το 41%, αυτο δηλαδ που προσλθαν για συσστιο πρτη φορ τους τελευταους ξι μνες. Ιδιατερο ενδιαφρον παρουσιζει το δεδομνο τι απ το σνολο των Ελλνων σιτιζμενων στις δομς του ΚΥΑΔΑ, ποσοστ 31% εναι νεοεισερχμενοι.

σο δε για το μορφωτικ εππεδο των νων εισερχμενων, το 44% αυτν κινεται νω της υποχρεωτικς εκπαδευσης.

Επσης, το 77% των σιτιζμενων δηλνουν τι εναι νεργοι, με το 76% να δηλνει τι χει μηδενικ εισδημα, εν να ποσοστ που ανρχεται στο 11% χει να ελχιστο εισδημα μχρι 320 ευρ. Ποσοστ 73% των Ελλνων σιτιζμενων δηλνουν τι εναι νεργοι περπου δο χρνια, το 46% εναι μεταξ 26 και 55 ετν και το 50% εναι γαμοι.

Αναφερμενος στη δομ του Κοινωνικο Παντοπωλεου, ο δμαρχος Αθηναων παρθεσε τα εξς στοιχεα: 76% εναι λληνες, 14% χαμηλοσυνταξιοχοι, 76% νεργοι. Ιδιατερη μφαση δωσε ο κ. Καμνης στο γεγονς τι ποσοστ 77% των ανργων δεν παρνει καν επδομα ανεργας, πρβλημα για το οποο θα πρπει να βρεθε μια λση απ την διοκηση του ΟΑΕΔ, στην οποα διατθεται και ο διος να συμβλει απ τη δικ του πλευρ.

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/article2076387.ece/BINARY/w660/astegoi.jpg«Βρισκμαστε στο τιμνι της δημαρχας λιγτερο απ τρα χρνια. Παρ την πρωτοφαν κρση καταφραμε να κρατσουμε το κντρο της Αθνας, τον μεγαλτερο δμο της χρας, ρθιο» επε ο κ. Καμνης αποδδοντας αυτ την επιτυχα στην σκηση μιας νας πολιτικς διευρυμνων συνεργασιν με την Κοινωνα των Πολιτν, τους εθελοντς, τις μη κυβερνητικς οργανσεις, φορες του δημοσου και του ιδιωτικο τομα. Με γνμονα την αξιοπρπεια και τον σεβασμ στους ανθρπους που υποφρουν, η δημοτικ αρχ χει απλσει να δχτυ αλληλεγγης.

Αυτ περιλαμβνει προγρμματα πως το «Αλληλεγγη στην Οικογνεια» σε συνεργασα με την εταιρεα Cosmote ο «Κμβος Αλληλοβοθειας Πολιτν» τον οποον χουν στηρξει χιλιδες ιδιτες και εκατ φορες και εταιρεες προσφροντας περισστερους απ 200 τνους τροφμων, ροχων, παιχνιδιν και ειδν νοικοκυριο. Λειτουργε ακμη η Γραμμ 15422 με 30 τηλεφωνικς γραμμς που οι κοινωνικο επιστμονες του ΚΥΑΔΑ δχονται και καταγρφουν προσφορς, αλλ και αιτματα πολιτν τους οποους καθοδηγον στε να βοηθηθον απ τις αντστοιχες δομς του δμου.