Ôï ðñïößë ôïõ ìÝóïõ Üóôåãïõ óôçí ÁèÞíá ôçò êñßóçò

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

Τρßτη 22 Οκτωβρßου 2013

https://pbs.twimg.com/media/BWsNVU7IMAA7YXx.jpg:largeΣοκ προκαλοýν ευρÞματα της ¸ρευνας για τη Φτþχεια και τον Κοινωνικü Αποκλεισμü στην ΑθÞνα. Περισσüτεροι απü 20.000 πολßτες υποστηρßζονται με τον Ýναν Þ τον Üλλο τρüπο απü τις δομÝς κοινωνικÞς αλληλεγγýης του δÞμου. Την Ýρευνα παρουσßασε την προηγοýμενη ΤετÜρτη, ο δÞμαρχος Αθηναßων κ. Γιþργος Καμßνης. Πρüκειται για την πρþτη μεγÜλη κοινωνικÞ Ýρευνα -ποιοτικÞ μÜλιστα, καθþς στηρßχτηκε σε ερωτηματολüγια- που διενεργÞθηκε απü δÞμο της χþρας.

ΣυγκεκριμÝνα, 1.667 σιτιζüμενοι, 480 Üστεγοι και 774 νοικοκυριÜ ωφελοýμενα απü το Κοινωνικü Παντοπωλεßο Ýλαβαν μÝρος στην Ýρευνα που διενÞργησε η ΚοινωνικÞ Υπηρεσßα του ΚÝντρου ΥποδοχÞς και Αλληλεγγýης (ΚΥΑΔΑ), þστε να προσδιορßσει το προφßλ των θυμÜτων της φτþχειας και του κοινωνικοý αποκλεισμοý.

«Οι κοινωνικÝς υπηρεσßες του δÞμου βγÞκαν απü τα γραφεßα τους και συνÜντησαν τους πολßτες στους δρüμους, εκεß που η κοινωνßα υποφÝρει» ανÝφερε ο δÞμαρχος παρουσιÜζοντας τα αποτελÝσματα της Ýρευνας.

¼σον αφορÜ τους Üστεγους, οι οποßοι υπολογßζονται σε περισσüτερα απü 1.000 Üτομα συνολικÜ, σýμφωνα με τα στοιχεßα που Ýχουν στη διÜθεσÞ τους ο δÞμος και φορεßς που δραστηριοποιοýνται στην πüλη, το 54% εßναι ¸λληνες. Επßσης, ποσοστü 77% üσων δÝχθηκαν να απαντÞσουν στην Ýρευνα εßναι Üντρες, με το 76% να βρßσκεται σε ηλικßες μεταξý 26 και 55 ετþν. Απü αυτοýς που συνÜντησαν οι κοινωνικÝς υπηρεσßες, το 76% βρßσκεται σε μÝτρια Þ κακÞ κατÜσταση υγεßας, ενþ το 61% απÜντησε üτι Ýχει εξÜρτηση απü ουσßες.

«Ο μεγαλýτερος σκüπελος που πρÝπει να ξεπεραστεß» üπως επισÞμανε ο κ. Καμßνης, «εßναι η προσωπικÞ τους αντßρρηση -σε Ýνα μεγÜλο ποσοστü- για μια φιλοξενßα σε ολοκληρωμÝνες δομÝς του δÞμου», τονßζοντας ιδιαßτερα üτι ποσοστü 24% των ανθρþπων αυτþν δεν Ýχει καθüλου οικογÝνεια, θεσμüς που κρατÜ τους ανθρþπους κοντÜ σε μια εστßα και τους αποτρÝπει απü το να καταλÞξουν στον δρüμο.

Ως προς τα στοιχεßα που προκýπτουν απü τα συσσßτια που προσφÝρουν οι δομÝς του ΚΥΑΔΑ, απü τους 606 ωφελοýμενους του μεσημεριανοý συσσιτßου η συντριπτικÞ πλειοψηφßα (90%) εßναι ¸λληνες, ενþ απü τους 1.061 ωφελοýμενους του απογευματινοý συσσιτßου το 53% εßναι ¸λληνες και το 47% αλλοδαποß. Απü το σýνολο των σιτιζüμενων, νεοεισερχüμενοι στην δομÞ του ΚΥΑΔΑ εßναι το 41%, αυτοß δηλαδÞ που προσÞλθαν για συσσßτιο πρþτη φορÜ τους τελευταßους Ýξι μÞνες. Ιδιαßτερο ενδιαφÝρον παρουσιÜζει το δεδομÝνο üτι απü το σýνολο των ΕλλÞνων σιτιζüμενων στις δομÝς του ΚΥΑΔΑ, ποσοστü 31% εßναι νεοεισερχüμενοι.

¼σο δε για το μορφωτικü επßπεδο των νÝων εισερχüμενων, το 44% αυτþν κινεßται Üνω της υποχρεωτικÞς εκπαßδευσης.

Επßσης, το 77% των σιτιζüμενων δηλþνουν üτι εßναι Üνεργοι, με το 76% να δηλþνει üτι Ýχει μηδενικü εισüδημα, ενþ Ýνα ποσοστü που ανÝρχεται στο 11% Ýχει Ýνα ελÜχιστο εισüδημα μÝχρι 320 ευρþ. Ποσοστü 73% των ΕλλÞνων σιτιζüμενων δηλþνουν üτι εßναι Üνεργοι περßπου δýο χρüνια, το 46% εßναι μεταξý 26 και 55 ετþν και το 50% εßναι Üγαμοι.

Αναφερüμενος στη δομÞ του Κοινωνικοý Παντοπωλεßου, ο δÞμαρχος Αθηναßων παρÝθεσε τα εξÞς στοιχεßα: 76% εßναι ¸λληνες, 14% χαμηλοσυνταξιοýχοι, 76% Üνεργοι. Ιδιαßτερη Ýμφαση Ýδωσε ο κ. Καμßνης στο γεγονüς üτι ποσοστü 77% των ανÝργων δεν παßρνει καν επßδομα ανεργßας, πρüβλημα για το οποßο θα πρÝπει να βρεθεß μια λýση απü την διοßκηση του ΟΑΕΔ, στην οποßα διατßθεται και ο ßδιος να συμβÜλει απü τη δικÞ του πλευρÜ.

http://news247.gr/eidiseis/koinonia/article2076387.ece/BINARY/w660/astegoi.jpg«Βρισκüμαστε στο τιμüνι της δημαρχßας λιγüτερο απü τρßα χρüνια. ΠαρÜ την πρωτοφανÞ κρßση καταφÝραμε να κρατÞσουμε το κÝντρο της ΑθÞνας, τον μεγαλýτερο δÞμο της χþρας, üρθιο» εßπε ο κ. Καμßνης αποδßδοντας αυτÞ την επιτυχßα στην Üσκηση μιας νÝας πολιτικÞς διευρυμÝνων συνεργασιþν με την Κοινωνßα των Πολιτþν, τους εθελοντÝς, τις μη κυβερνητικÝς οργανþσεις, φορεßς του δημοσßου και του ιδιωτικοý τομÝα. Με γνþμονα την αξιοπρÝπεια και τον σεβασμü στους ανθρþπους που υποφÝρουν, η δημοτικÞ αρχÞ Ýχει απλþσει Ýνα δßχτυ αλληλεγγýης.

Αυτü περιλαμβÜνει προγρÜμματα üπως το «Αλληλεγγýη στην ΟικογÝνεια» σε συνεργασßα με την εταιρεßα Cosmote Þ ο «Κüμβος ΑλληλοβοÞθειας Πολιτþν» τον οποßον Ýχουν στηρßξει χιλιÜδες ιδιþτες και εκατü φορεßς και εταιρεßες προσφÝροντας περισσüτερους απü 200 τüνους τροφßμων, ροýχων, παιχνιδιþν και ειδþν νοικοκυριοý. Λειτουργεß ακüμη η ΓραμμÞ 15422 με 30 τηλεφωνικÝς γραμμÝς üπου οι κοινωνικοß επιστÞμονες του ΚΥΑΔΑ δÝχονται και καταγρÜφουν προσφορÝς, αλλÜ και αιτÞματα πολιτþν τους οποßους καθοδηγοýν þστε να βοηθηθοýν απü τις αντßστοιχες δομÝς του δÞμου.