12 Οκτωβρου 1944 -

του Φοβου Οικονομδη απ την enet.gr

12 2013

http://4.bp.blogspot.com/-0HtGVa5IkeI/T8xQjkaTThI/AAAAAAAACV8/PG7KVFU7xgs/s1600/2.gifΣτις αρχς του φθινοπρου 1944, εν ο Β' Παγκσμιος Πλεμος συνεχιζταν σε διφορα μτωπα, λα δειχναν τι δεν θ' αργοσε η απελευθρωση της Ελλδας.

Απελευθρωση! Χιλιδες Αθηναοι κατακλζουν το Σνταγμα για να γιορτσουν το τλος της Κατοχς. Στις 2 Σεπτεμβρου 1944 ολοκληρθηκε ο σχηματισμς της κυβρνησης εθνικς εντητας, με πρωθυπουργ τον Γεργιο Παπανδρου και τη συμμετοχ των αντιπροσπων της Αριστερς που ορκστηκαν ενπιον της «Αυτο Βασιλικς Υψηλτητος πργκιπα Παλου», αδελφο του Γεωργου Β'.

Οι νοι υπουργο που συμπεριλφθηκαν στην κυβρνηση εθνικς εντητας ταν οι Σβλος, Αγγελπουλος (υφυπουργς), Ζεγος, Πορφυρογνης, Τσιριμκος και Ασκοτσης...

Στις 26 Σεπτεμβρου υπογρφηκε στην ιταλικ πλη Καζρτα μια συμφωνα μεταξ των ελληνικν ανταρτικν δυνμεων (ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ) και των γγλων, που ριζε τι «λαι οι ανταρτικα ομδαι αι δρσαι εν Ελλδι τθενται υπ τας διαταγς της ελληνικς κυβερνσεως εθνικς εντητος», τι «η ελληνικ κυβρνησις θτει τας δυνμεις τατας υπ τας διαταγς» του Βρετανο στρατηγο Σκμπι, «στις ωνομσθη υπ του ανωττου συμμαχικο αρχιστρατγου» Ουλσον «ως στρατηγς διοικν τας δυνμεις εν Ελλδι».

 

Σκμπι

http://static-enet.toolip.gr/resources/2013-01/52-1-thumb-large.jpgΗ συμφωνα τνιζε επσης τι «σον αφορ τας Αθνας ουδεμα ενργεια θ' αναληφθε εκτς υπ τας αμσως διαταγς του στρατηγο Σκμπι».

Ββαια η ανθεση της διοκησης των ελληνικν δυνμεων στο στρατηγ Σκμπι απ τον αρχηγ των συμμαχικν δυνμεων της Μεσογεου, Βρεταν στρατηγ Ουλσον, εχε πραγματοποιηθε πριν απ τη δισκεψη της Καζρτας, που απλς την επισημοποησε.

Ο φβος των γγλων και του Παπανδρου ταν μπως ο ΕΛΑΣ κατελμβανε την εξουσα μετ την αποχρηση των Γερμανν απ την Αθνα και την υπλοιπη Ελλδα.

Μετ την αναγγελα της συμφωνας της Καζρτας ο κατοχικς πρωθυπουργς Ιωννης Ρλλης ζτησε να μιλσει στους δημοσιογρφους και τους ανακονωσε τους ρους αυτς της συμφωνας: «Απαγορεεται -επε- στον ΕΛΑΣ ν' αναλβει την αρχ. Απαγορεεται στον ΕΛΑΣ της υπαθρου να μπει και να στρατωνιστε στην Αθνα. Ο ΕΛΑΣ χει τεθε υπ τις διαταγς του στρατηγο Σκμπι».

Οι δηλσεις Ρλλη εντυπωσασαν ιδιατερα τον ΕΑΜικ κσμο της Αθνας, που τις θερησε «καθαρ προβοκτσια» και ως ττοια την κατγγειλε στον αθηνακ λα. «Γρφτηκαν και μοιρστηκαν εκατοντδες, χιλιδες προκηρξεις και τρικ. Βγκαν τα χωνι το βρδυ και συνεργεα για γρψιμο στους τοχους μχρι τις παρυφς του κντρου της Αθνας».

«Δυστυχς μως -γρφει να αντατο στλεχος του ΕΛΑΣ της Αθνας- δεν ταν προβοκτσια», οι δηλσεις Ρλλη «ταν αλθεια». Η ηγεσα της ελληνικς Αριστερς επιθυμοσε να λειτουργσει εκενη τη χρονικ στιγμ μσα στο πνεμα της εθνικς εντητας και της αντιχιτλερικς συμμαχας. Στις 3 Οκτωβρου 1944 ο παρνομος «Ριζοσπστης» δημοσευσε κοιν δλωση του Γ. Ζεγου, μλους της ηγεσας του ΚΚΕ, και του Θ. Τστσου, ιδιατερου συνεργτη του πρωθυπουργο Γ. Παπανδρου, που τνιζε τα ακλουθα:

 

Κοιν δλωση

http://4.bp.blogspot.com/-88qvuUWsnao/UGPl5VVsAxI/AAAAAAAAB4A/qcsXCRWPr24/s400/%CE%95%CE%91%CE%9C.jpg«Πολτες της Αθνας. Η επιθυμα και η εντολ της εθνικς κυβρνησης εναι να ενωθε λος ο λας και πειθαρχημνος και αντξιος των αγνων που διεξγαγε να στεφανσει το ργο του με την παραδειγματικ τρηση της τξης. Καλομε λο το λα της Αθνας, λες τις πατριωτικς οργανσεις, ΕΑΜικς και μη ΕΑΜικς, να ενωθον στην κοιν πστη για τη λευτερι, τη λακ κυριαρχα.

»Οι εθνικς δυνμεις περιλαμβνοντας λες τις πατριωτικς οργανσεις, ΕΑΜικς και μη ΕΑΜικς, θα εξασφαλσουν απλυτη τξη, σμφωνα με τις αυστηρτατες εντολς της κυβρνησης. Καννα κτροπο και καμι αυτοδικα δεν θα ταρξουν τη χαρ της απελευθρωσης. Η τιμωρα των προδοτν μνει ργο της κυβρνησης. λοι πειθαρχημνοι και αδελφωμνοι, αντξιοι πολτες της ηρωικς Αθνας θα προχωρσουμε προς την εγκαθδρυση της λακς κυριαρχας και την οργανικ της λειτουργα. Σνθημ μας, σνθημα λων: Εντητα και Πειθαρχα στην κυβρνηση. 29.9.1944».

Σε ρθρο του «Ριζοσπστη» της αυτς ημερομηνας (3.10.1944) αναφερταν τι «ο εθνικς στρατς του ΕΛΑΣ αναλαμβνει επσημα απναντι στην εθνικ κυβρνηση και τους Συμμχους το υπροχο καθκον της απελευθρωσης της χρας και της εξασφλισης μιας αληθινς τξης...».

Στις 9 Οκτωβρου 1944 οι Βρετανο Τσρτσιλ και Ιντεν φτασαν στη Μσχα για μια να παρτδα στο διπλωματικ σκκι ανμεσα στην αγγλικ και τη σοβιετικ ηγεσα. Ανμεσα στα θματα των συνομιλιν στη Μσχα εξχουσα θση θα χει και η Ελλδα.

Στις 10 Οκτωβρου ο κσμος της Αθνας βρσκεται πλον σε συναγερμ, νιθει τι φτνει η στιγμ που θ' αναπνεσει και πλι ελεθερος πειτα απ τριμισι χρνια ξενικς κατοχς.

 

Φεγουν

http://www1.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=27671&format=.jpgΝα πς περιγρφει ο καπετνιος του Α' Σματος Στρατο του ΕΛΑΣ, Σπρος Κωτσκης (Νστορας), ως αυτπτης μρτυρας, τις ανεπανληπτες στιγμς της απελευθρωσης της Αθνας το φθινπωρο του '44: «12 Οχτβρη, Πμπτη. Απ νωρς βρισκμαστε στα γραφεα του Σματος και παρνουμε αναφορς απ τις μονδες μας. Οι Γερμανο λη τη νχτα φευγαν, μαζικ τρα. Και απ την αρτηρα της Ιερς Οδο κι απ τα βρεια προστια. Ολη τη νχτα αδειζουν καταυλισμος, αποθκες, ιδρματα, υπηρεσες, γραφεα. Κανε χαρτι. Φεγουν.

Οι συνοικες και οι συνοικισμο -μαχμενες μονδες- το 'χουν πρει χαμπρι και βρσκονται στο πδι απ τα χαρματα. Τμματ μας χουν ακροβολιστε μχρι τους πλανος δρμους του κντρου - Σνταγμα, Ομνοια. Γρω στις 10 π.μ. αγγελιαφρος φρνει την εδηση: οι Γερμανο κατβασαν τη σημαα τους απ την Ακρπολη. Και σε λγο λλοι: Οι Γερμανο κατθεσαν στεφνι στον γνωστο Στρατιτη. "Εμαστε Στρατς ιπποτικς!" θλουν να πουν μ' αυτ τη χειρονομα τους.

»μως οι "Ιππτες", καθς φευγαν οι τελευταοι τους, πυροβλησαν και σκτωσαν οπλους ανθρπους στην Ομνοια και στο τρμα Ιπποκρτους. Κι στερα συνχεια κι λλοι κι λλοι αγγελιαφροι. Οι συνοικισμο και οι γειτονις ξεχθηκαν στο κντρο. Συγκεντρνονται πνδημα στις δικς τους κεντρικς πλατεες, κι απ κει ποτμια κατεβανουν μ' να πρωτφαντο ξσπασμα χαρς. Αγκαλιζονται, φιλιονται, τραγουδνε, χορεουν, φωνζουν συνθματα. Ανεμζουν κκκινες κι ελληνικς σημαες. Σηκνουν πλακτ. Ξεπετγονται φλογερο ρτορες. Η Πανεπιστημου, η Σταδου, το Σνταγμα και η Ομνοια, μια λαοθλασσα».

Αλλ οι χαρμσυνες μρες δεν θα κρατσουν πολ. Σε λγο ο ελληνικς ουρανς και πλι θα σκοτεινισει.