Πηγ: ΤΟ ΕΘΝΟΣ

22 2013

Στο Μνημεο του Αγνωστου Στρατιτη, μεγλοι και παιδι ποζρουν με τα λβαρα της ΕΕΕ

Στο Μνημεο του γνωστου Στρατιτη, μεγλοι και παιδι ποζρουν με τα λβαρα της ΕΕΕ

Πριν απ 80 χρνια, στις 26 Ιουνου 1933, μα δολοφονα αφυπνζει τα αντιφασιστικ αντανακλαστικ στη χρα μας. Ο λιμενεργτης Π. Θωμπουλος, που εχε πσει χτυπημνος απ σφαρα την προηγομενη μρα στην οδ Αθηνς, φηνε την τελευταα πνο στο Πολιτικ Νοσοκομεο. «να τερστιο κμα αγανκτησης ξεσηκθηκε» σμφωνα με εφημερδες της εποχς.

Δεν ταν η μοναδικ δολοφονα την περοδο εκενη, οτε κποιο μεμονωμνο φαινμενο, με δρστες μλη οργανωμνων φασιστικν συμμοριν. Ειδικ της Εθνικς Ενσεως Ελλδος, που εχε πσω της ναν μακρ κατλογο εγκληματικν ενεργειν: απ τον εμπρησμ της εβρακς συνοικας Κμπελ στη Θεσσαλονκη (1931) ως την αιματηρ πορεα μουσουλινικο τπου των «Τριεψιλιτν» απ την πρωτεουσα της Μακεδονας στην Αθνα, που σφραγστηκε με τη δολοφονα του Πειραιτη εργτη.

Εναι η εποχ που στην Ιταλα χει εδραιωθε ο φασισμς του Μουσολνι, ο Χτλερ βρσκεται στην καγκελαρα της Γερμανας και μλις χει αυτοκαταργηθε το Ριχσταγκ, αφο χει προηγηθε ο εμπρησμς του.

Οι Τριεψιλτες (απ τα αρχικ της οργνωσης)  «χαλυβδκρανοι» (απ τα κρνη που φοροσαν) εναι οι κατ εξοχν πργονοι των σημερινν χρυσαυγιτν. Τηρουμνων των αναλογιν, παρ τις ριζικς και μη συγκρινμενες συνθκες της Ελλδας του Μεσοπολμου με το σμερα, οι ομοιτητες εναι εντυπωσιακς και ανατριχιαστικς.

Παρλαση Τριεψιλιτν με τα λβαρα και τις σημαες τους

Παρλαση Τριεψιλιτν με τα λβαρα και τις σημαες τους

Η δρση της Χρυσς Αυγς, σε συνολικ και ατομικ εππεδο, παραπμπει κατευθεαν στην πρτη μαζικ ελληνικ φασιστικ οργνωση, που συγκαταλγεται απ τους σγχρονους ιστορικος η ΕΕΕ. Τσο ως προς την οργνωση «στρατιωτικο τπου» σο και ως προς την «ιδεολογα» και την πρακτικ.

Η φασιστικ οργνωση ΕΕΕ, που διακρυσσε τι επιδωκε? να ξεβρωμσει τον τπο απ τους σπιους πολιτικος και τον κοινοβουλευτισμ, απ τους Εβραους και τους κομμουνιστς, απ τους εσωτερικος εχθρος και τους ποπτους για εθνοπροδοσα, εχε εμφανιστε απ το 1927 στη Θεσσαλονκη.

Την πρτη περοδο της δρσης της, ως δθεν πατριωτικ σωματεο, εχε λγες εκατοντδες μλη (γνεται λγος για 200), που κινονταν στο περιθριο της πολιτικς και κοινωνικς ζως. Στο ενεργητικ της εχε μια σειρ απ τραμπουκισμος, με αντισημιτικος κυρως στχους, στοχευμνες επιθσεις εναντον συνδικτων, συλλγων κ.λπ. Οι

 πρξεις βας προς το παρν φταναν ως τους τραυματισμος και την κατατρομοκρτηση των «εχθρν».

 

Στριξη απ τις αρχς ασφαλεας

Κατθεση στεφανιν απ τους Τριεψιλτες στο μνημεο του Αγνωστου Στρατιτη το 1933. Παρντες ταν αρκετο υπουργο

Κατθεση στεφανιν απ τους Τριεψιλτες στο μνημεο του Αγνωστου Στρατιτη το 1933. Παρντες ταν αρκετο υπουργο

Εχε την ανοχ και συχν τη στριξη των αρχν ασφαλεας, εν ενισχυταν οικονομικ απ οικονομικος παργοντες και επσημους ημιεπσημους φορες. Δεν λειπαν και οι πολιτικο αξιωματοχοι απ τους ενισχυτς συμπαθοντες.

Ορισμνοι πολιτικο, μλιστα, τσο του αντιβενιζελικο - βασιλικο κσμου σο και των Φιλελευθρων, τουλχιστον στα πρτα στδια, εχαν σχσεις μαζ τους. Υπολογζοντας να χειραγωγσουν να χρησιμοποισουν την ΕΕΕ.

Δο χρνια μετ την δρυσ της η εθνικιστικ - φασιστικ οργνωση ανασυγκροτεται και περν σε να φση.

Εμπνεται απ ευρωπακς φασιστικς ομδες, που δη ασκον κυβερνητικ εξουσα. Με συνθματα του τπου «Ελλς ξπνα» και «Πατρς, θρησκεα, οικογνεια», με σμβολα πως ο δικφαλος αετς, για να παραπμπει σε βυζαντιν μεγαλεα, οργαννει παραστρατιωτικ τα μλη της.

Αποτρπαιο γκλημα στη Θεσσαλονκη του 1931

 

Ο εμπρησμς της εβρακς συνοικας Κμπελ

Δο νεκρο απ πυροβλα πλα και δεκδες τραυματες ταν ο απολογισμς απ τον εμπρησμ της εβρακς συνοικας Κμπελ (στη φωτογραφα, κτοικοι της συνοικας μετ τον εμπρησμ)

Δο νεκρο απ πυροβλα πλα και δεκδες τραυματες ταν ο απολογισμς απ τον εμπρησμ της εβρακς συνοικας Κμπελ (στη φωτογραφα, κτοικοι της συνοικας μετ τον εμπρησμ)

Οι πρδρομοι των χρυσαυγιτν φοροσαν κτρινα/χακ πουκμισα με περιβραχινιο της οργνωσης, μαρες μπτες, χαλβδινα κρνη. Εμφανζονταν συχν δημοσως οπλισμνοι με κλομπ. Εννοεται πως δεν λειπαν λλα δολοφονικ σνεργα εν κρυπτ, πως μαχαρια και κθε εδους πλα. Ηταν οργανωμνοι στρατιωτικ σε τμματα και τομες. Η μμηση των γερμανικν ταγμτων εφδου αλ ελληνικ ταν κτι παραπνω απ εμφανς στην πρακτικ και τη ρητορικ.

Στις συνθκες της οικονομικς και πολιτικς κρσης της εποχς με μαζικς δυναμικς εμφανσεις, εθνικφρονες παρελσεις και εξορμσεις, κατφεραν να βρουν κποια απχηση και να βγουν σιγ σιγ απ το περιθριο. Μχρι το 1931 η βα θα χει ενταχθε στο καθημεριν ρεπερτριο των Τριεψιλιτν και ασκονταν εναντον Εβραων, κομμουνιστν και συνδικτων.

Η μεγλη καμπ στη δρση της ΕΕΕ ταν το 1931. Η βα εντσσεται πια στο καθημεριν ρεπερτριο και γνεται μσο για την ανπτυξ της.

Αποκορφωμα, μετ μια σειρ δολοφονικς επιθσεις, ταν ο εμπρησμς της εβρακς συνοικας Κμπελ στη Θεσσαλονκη.

Στις 29 Ιουλου εκενης της χρονις, ομδα μελν της ΕΕΕ βαλαν φωτι προκαλντας την ολοσχερ καταστροφ δεκδων παραπηγμτων, που υπρχαν εκε (εχαν «ανεγερθε» μετ την καταστροφικ πυρκαγι του 1917). Σε αυτ ζοσαν ττε περπου 200 οικογνειες φτωχν βιοπαλαιστν Εβραων. Ο απολογισμς, εκτς απ τις υλικς ζημις, ταν δο νεκρο απ πυροβλα πλα (ο νας ταν χριστιανς φορναρης) και δεκδες τραυματες.

Ορισμνοι απ τους υπευθνους (ανμεσ τους ο πρεδρος και ο γραμματας της ΕΕΕ Γ. Κοσμδης και Δ. Χαριτπουλος, ο «θεωρητικς» δημοσιογρφος της εφημερδας «Μακεδονα» Ν. Φαρδς) παραπμφθηκαν σε δκη τον επμενο χρνο. Ολοι αθωθηκαν, εν στο μεταξ η ΕΕΕ δρεπε τους καρπος απ την υιοθτηση της φασιστικς βας. Απ 3.000 μλη και μα δεκδα παραρτματα, πριν απ τον εμπρησμ, φτασε να χει σχεδν τριπλσιο αριθμ μελν και παραρτημτων. Οχι μνο στη Θεσσαλονκη, αλλ και σε λλες μεγλες και μικρτερες πλεις (Πτρα, Πειραις, Βροια, Καβλα, Βλος κ.α.). Παραδξως, στην Αθνα εχε τη μικρτερη απχηση για πολλος λγους. Ανμεσ τους και η συγκρτηση ενς τυπου αντιφασιστικο μετπου, που πρωταγωνιστοσε το ΚΚΕ.

Ιονιος 1933: Η μεγλη κθοδος απ τη Θεσσαλονκη στην Αθνα

 

Απ το απγειο της εγκληματικς δρσης στο περιθριο της ιστορας

Μετ τον εμπρησμ στον εβρακ συνοικισμ και την απχηση που εχε σε ορισμνα στρματα και ομδες, η ηγεσα της ΕΕΕ αναπτσσει την πετυχημνη «συνταγ της βας και της τρομοκρατας». Το πρτυπο εναι οι ναζιστικς συμμορες και ο φιλικς Τπος σημεινει με δση θαυμασμο: «Οι εδ εθνικιστα μιμονται την δρσιν των φασιστικν εκτελεστικν ομδων της Ευρπης». Τα Τρα Εψιλον της οργνωσης μεταφρστηκαν εστοχα απ αντιφασστες σε «Ελληνες Εξοντστε Εβραους». Οπου Εβραος σον και αριστερς - κομμουνιστς και εσωτερικς εχθρς.

Μα απ τις πολλς «μιμσεις» ταν οι νοπλες επιδρομς σε εργατικ σωματεα. Με προτμηση τους καπνεργτες και τους οικοδμους της Θεσσαλονκης. Σε μα απ αυτς, στις 17 Αυγοστου 1932, τραυμτισαν συνδικαλιστς και σκτωσαν με πυροβλο πλο τον οικοδμο Χ. Σταμπουλδη.

Εναν χρνο μετ δυσδικριτο εναι αν συμμετεχε και πς στη δολοφονα οκτ εργατν στο Ενωτικ Εργατικ Κντρο Θεσσαλονκης (Φεβρουριος 1933).

Η μεγαλτερη, μως, μεση πρκληση της ΕΕΕ κατ την ευρτερη περοδο ταν η κθοδος των Τριεψιλιτν απ τη Θεσσαλονκη στην Αθνα στις 24-26 Ιουνου 1933. Επιχερησαν πορεα κατ τα πρτυπα των Ιταλν φασιστν του Μουσολνι προς τη Ρμη (Οκτβριος 1922).

Κρυξαν πανστρατι και συγκντρωσαν 1.000-1.500 τομα (3.000 σμφωνα με την οργνωση και τον φιλικ Τπο) και με δο αμαξοστοιχες ξεκνησαν απ τη Θεσσαλονκη για την πρωτεουσα.

Στη μεγλη πορεα -καρικατορα της ιταλικς πως αποδεχτηκε- χαιρετοσαν απ' που περνοσαν φασιστικ. Εναι φανερ τι μπορε να φαντασινονταν οι επδοξοι χιτλερσκοι, αλλ η διαδρομ κθε λλο παρ θριαμβευτικ ταν. Στη Λρισα μλιστα η υποδοχ γινε με λιθοβολισμος των βαγονιλν, προαναγγλλοντας το αντιφασιστικ κλμα που θα βρισκαν στην Αθνα.

Το αποτλεσμα, πντως, ταν τι η κυβρνηση Τσαλδρη κατ κποιον τρπο πτυχε να «καπελσει» την πορεα. Υποδχτηκε τον παραστρατιωτικ συρφετ με ανοιχτς αγκλες. Περσσευσαν τα επαινετικ σχλια στην παρλαση, που πραγματαποησαν συντεταγμνοι οι Τριεψελτες στο κντρο της Αθνας. Στην κατθεση στεφανιν στο μνημεο του Αγνωστου Στρατιτη, παρντες ταν αρκετο υπουργο. Ακμη και ο φροραρχος Αθηνν ταν εκε. Με τη στριξη, λλωστε, των Αρχν γινε δυνατ η δια η παρλαση και η κατθεση των στεφανιν, που διμοιρα ευζνων απδιδε επισμως τιμς.

Στον Πειραι οι Αλκιμοι (νεολαα της ΕΕΕ, που αργτερα θα αποτελσει πρτυπο για την δρυση της ΕΟΝ του Μεταξ και θα νεκραναστσει η δικτατορα του 1967) επιχερησαν να οργανσουν και λαμπαδηφορα. Αντστοιχη με τις ναζιστικς στο Βερολνο. Η φιστα, μως, εξελχτηκε περπου σε φρσα, καθς 100 περπου «χαλυβδκρανοι» αποδοκιμστηκαν με λγια και πρξεις.

Η λευση και η παραμον τους στην Αθνα σημαδετηκαν απ συμπλοκς, καθς οι οργανσεις του ΚΚΕ αποφσισαν να «υποδεχτον» δυναμικ τους Τριεψιλτες. Τα επεισδια ρχισαν πριν ακμη αποβιβαστον στον Σταθμ Λαρσης. Συνεχστηκαν στο κντρο της πλης κατ την παρλαση, αλλ κι αργτερα μχρι την αποχρηση των «χαλυβδκρανων». Οι τελευταοι, χοντας την κλυψη της Αστυνομας, πρλαβαν να σκοτσουν το βρδυ της 25ης Ιουνου τον Π. Θωμπουλο κοντ στη Βαρβκειο Αγορ και να τραυματσουν λλους σε λλα σημεα. Σμφωνα με τις κρατικς πηγς, «αρκετο κομμουνιστς ενεδρεοντες επυροβλησαν κατ των Αλκμων ανεπιτυχς. Οι εθνικιστα και οι αστυνομικο ηναγκσθησαν να πυροβολσουν τραυματσαντες σοβαρς τον Π. Θωμπουλον, φυματικν...».

Η πορεα στην Αθνα δωσε «φτερ» στην ΕΕΕ. Οι ηγτες της «μεθυσμνοι» απ την επιτυχα και τα επαινετικ σχλια μερδας του Τπου («κμα εθνικς λεβεντις», «αι Αθναι αποθωσαν τους Αλκμους» κ.τ.λ.) θερησαν τι τρα μποροσαν να αυτονομηθον.

Μετασχηματστηκαν λγο αργτερα σε κμμα (Εθνικοσοσιαλιστικ Κμμα Εθνικ Ενωσις Ελλδος). Διεκδκησαν τη δημαρχα της Θεσσαλονκης, αλλ καταποντστηκαν (συγκντρωσαν μλις το 2-3% των ψηφοφρων). Παρ την παρουσα τους σε κατοπινς «εθνικς παρελσεις» και την πρκληση κποιων επεισοδων, ταν η αστυνομικ ανοχ - στριξη αποσρθηκε και η χρηματοδτησ της διακπηκε περιπεσε στην αφνεια. Στις εκλογς του 1936 συγκντρωσε πανελλαδικ λιγτερες απ 600 ψφους! Βασικ λθος τους ταν η εγκατλειψη της στοχευμνης βας με τυμπανοκρουσες και η αποδοχ του κοινοβουλευτισμο, πως σημεινουν μεταγενστεροι ακροδεξιο «θεωρητικο».

Οι ηγτες και τα στελχη της ενσωματθηκαν στους δικτατορικος μηχανισμος του Μεταξ. Αργτερα ορισμνα διπρεψαν ως δωσλογοι και συνεργτες των ναζ κατακτητν.