...

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

9 2013

Η τουρκικ κυβρνηση και ο Ταγπ Ερντογν δεν θα πρπει να αισθνονται ιδιατερα ευτυχες για τους χειρισμος τους στη συριακ κρση, δεδομνου τι χωρς επιλογς βρθηκαν ρμαιο των αποφσεων του Μπαρκ Ομπμα και με το εσωτερικ μτωπο αποδυναμωμνο, τις απειλς ασφαλεας να εντενονται και το Κουρδικ να φουντνει,.

Ο Ταγπ Ερντογν, που απ τις αρχς Αυγοστου δη με την ανατροπ του «θρησκευτικο συμμχου» του Μοχμεντ Μρσι εχε στραφε εναντον της Δσης, μη χοντας λλη επιλογ απαιτοσε μεσα απ Αμερικανος, Ρσους κ.. να δσουν με κθε τρπο να τλος στο καθεστς σαντ.

Η οργ του Τορκου πρωθυπουργο δεν εναι αδικαιολγητη, καθς στη Σρια κρνεται μια απ τις πλον κρσιμες στρατηγικς επιλογς που κανε στηριζμενος κυρως στα θρησκευτικ πιστεω του και στη νεοοθωμανικ ιδεολογα του, παρ στα συμφροντα της Τουρκας.

σπευσε πολ νωρς να πρει θση στη συριακ κρση ελπζοντας στην ανατροπ του Μπασρ Αλ σαντ. πως καναν και κποιοι εδ στη χρα μας, και τρα βρσκεται στη δυσρεστη θση να επαιτε σχεδν τη στρατιωτικ επμβαση της Δσης ελπζοντας τι θα βγει τσι η χρα του απ τη δσκολη θση στην οποα χει εμπλακε.

μως τα «συριακ» προβλματα του Ερντογν δεν τελεινουν με μια επμβαση των Αμερικανν.

 

Η μεγλη και επικνδυνη εκκρεμτητα

Η περιορισμνη η μη εμπλοκ των Αμερικανν στη Συρα και η απροθυμα του Μπ. Ομπμα για γενικευμνη επμβαση μχρις του ανατραπε ο σαντ αφνουν την Τουρκα με μια μεγλη και επικνδυνη εκκρεμτητα.

Μια Συρα στην οποα ο φανατικς πλον εχθρς της γκυρας Μπασρ αλ σαντ θα επιβινει χοντας ακμη την ικαντητα να προκαλε ανταποδοτικ χτυπματα και απ την λλη μερι μεσα α\στο χος του εμφυλου πολμου της Συρας, οι Κορδοι της βρειας Συρας να ενισχουν ακμη περισστερο την κρατικ τους ονττητα.

μως η Τουρκα, ταν και αν γνει η επθεση στη Συρα, θα χει παραμενει στην περιοχ ως βασικς υπρμαχος της αμερικανικς επθεσης, κτι που δεν θα μενει απαρατρητο απ του σαντ, πως το Ιρν, το σιιτικ Ιρκ και τη Χεζμπολ στο Λβανο.

 

Οι επιλογς της Τουρκας & το ρσκο των επιλογν

Η επιλογ της διοχτευσης βοθειας, στρατιωτικς κυρως, στους αντρτες (με τη χρηματοδτηση χωρν του Κλπου) εναι ιδιατερα παρακινδυνευμνη, καθς η Τουρκα θα βρεθε να συμμαχε με τις οργανσεις που ελγχονται απ την Αλ Κιντα.

Οργανσεις τις οποες ακμη και μχρι τρα αρνονται να τις ενισχσουν με οπλισμ οι ΗΠΑ και οι οποες εναι δεδομνο τι δεν πρκειται να σταματσουν τη δρση τους στα σνορα της Συρας με την Τουρκα.

χοντας σχεδν 200.000 πρσφυγες στο δαφς της, η Τουρκα χει σοβαρ πρβλημα στην αντιμετπιση της ανθρωπιστικς κρσης, αλλ το πιο σημαντικ εναι πως δεν μπορε να ελγξει το ποιοι και πς βρσκουν καταφγιο στα χαοτικ αυτ στρατπεδα φιλοξενας των προσφγων.

Διαρρηγνοντας τις σχσεις με τους σιτες, η τουρκικ κυβρνηση χει να αντιμετωπσει και τη δυσπιστα των σουνιτικν καθεσττων του Κλπου και κυρως της Σαουδικς Αραβας. Το βασλειο της Σαουδικς Αραβας δεν εναι διατεθειμνο να διαγρψει τα δισεκατομμρια δολρια που χει ξοδψει για την επκταση επιρρος του σουνιτισμο σε λη τη Μ. Ανατολ και να προσφρει «περιφερειακ ρλο» ως εκπροσπου των σουνιτν στον Τ. Ερντογν. Εξλλου το διο σημαντικ με τη Συρα εναι για τη Σ. Αραβα και η Αγυπτος, που εκε υπρχει ανοιχτ σγκρουση με τον Τ. Ερντογν, ο οποος υποστηρζει τη Μουσουλμανικ Αδελφτητα (που αποτελε ορκισμνο εχθρ για τους Σαουδραβες).

σο για το ενδεχμενο ανληψης αυτνομης στρατιωτικς δρσης απ την Τουρκα, θα πρπει να αποκλειστε, καθς θα προκαλοσε στρατιωτικ αντδραση και απ λλες χρες της περιοχς. Εξλλου η Τουρκα δειξε «αυτοσυγκρτηση» (σε σημεο παρεξηγσεως) ταν ο συριακς στρατς κατρριψε τουρκικ F4 και ταν πυρ του εχαν θματα σε παραμεθριες τουρκικς πλεις.

 

Η πρκληση

Η μεγαλτερη σως πρκληση για την γκυρα εναι μως ο τρπος με τον οποο επηρεζεται το Κουρδικ απ την κρση της Συρας.

Συγκεκριμνα στο βρειο Ιρκ χει δρομολογηθε πλον η δημιουργα αυτνομης περιοχς, η οποα θα επιβισει ανεξρτητα απ τα γεγοντα της Συρας. Με τη δημιουργα της αυτνομης αυτς ονττητας, η οποα μλιστα ελγχεται απ το PYD, «παρρτημα» του PKK, σχηματζεται για πρτη φορ στην ιστορα μια πρτη «εντητα» μεταξ δυο τμημτων του Κουρδιστν (του συριακο και του ιρακινο), και αυτ θα αναζωογονσει το ραμα ενς αινα για εθνικ ολοκλρωση των Κορδων με τα «αλτρωτα» τμματα του τουρκικο και ιρανικο Κουρδιστν.

Εξλλου αυτ η γεωγραφικ εντητα με συμπαγ κουρδικ πληθυσμ και οικονομικ ισχ λγω των πετρελαων και του φυσικο αερου θα μποροσε να αποτελσει τη μεγλη buffer zone στη Μ. Ανατολ. Και αυτ εναι μια ιδα που δεν θα απορρψουν εκολα οι ξνες δυνμεις, οι οποες δεν θλουν να εξαναγκσουν σε μια μακρχρονη και επδυνη χερσαα εμπλοκ στην περιοχ…

 

Αντιδρ η κοιν γνμη της Τουρκας

Η πολεμικ «μανα» του Ταγπ Ερντογν εναντον της Συρας κθε λλο μως χει ανταπκριση στην τουρκικ κοιν γνμη, ακμη και στους οπαδος του κυβερνντος κμματος ΑΚΡ. Το κοσμικ σστημα δεν επιθυμε καμα στρατιωτικ εμπλοκ που θα θσει σε κνδυνο την ασφλεια της Τουρκας, αλλ και το μετριοπαθς Ισλμ της Τουρκας, αντιμετωπζει μλλον επιφυλακτικ το ενδεχμενο επθεσης των Δυτικν εναντον μουσουλμνων, παρ’ τι αυτο εναι σιτες.

Δεν εναι τυχαα η αισθητ διαφοροποηση του προδρου Α. Γκιουλ, που με δηλσεις του προκρινε την πολιτικ διαδικασα για την επλυση της συριακς κρσης και προειδοποησε τι οποιαδποτε στρατιωτικ δρση δεν θα χει αποτλεσμα εν δεν ενταχθε σε ναν γενικτερο στρατηγικ σχεδιασμ. Και σε αντθεση με τις οργισμνες επιθσεις του Ερντογν, ο Τορκος πρεδρος εμφανστηκε πολ πιο πιος, δηλνοντας τι δεν εναι υποχρεωτικ να ταυτζονται πντοτε οι σχσεις δο συμμχων, πως οι ΗΠΑ και η Τουρκα.

Το φθινπωρο δεν θα εναι εκολο για τον Ερντογν. Πολ περισστερο εν εκτς της Συρας δει και πλι τον κσμο της Κωνσταντινοπολης, σως και τα κμματα της αντιπολτευσης, να συγκεντρνονται και πλι στην πλατεα Ταξμ. Και ττε η αμφισβτησ τους δεν θα περιοριστε μνο σε σα εχαν μχρι τρα λβει χρα στην Τουρκα.