Máò ôåëåßùóå ôï ðïëéôéêü ÉóëÜì;

ÐçãÞ: ÔÏ ÐÏÍÔÉÊÉ

ÊõñéáêÞ 11 Áõãïýóôïõ 2013

http://www.topontiki.gr/photos/570x/pn0808islam21376055799.jpg¸ρχεται τÝλος εποχÞς για το πολιτικü ΙσλÜμ; ¹ μÞπως το ερþτημα δεν απηχεß Üλλο απü ευσεβεßς πüθους Αμερικανþν και Üλλων δυτικþν αναλυτþν, τους οποßους ενßσχυσαν τα αλλεπÜλληλα ξεσπÜσματα των σοβαρüτατων και εξελισσüμενων πολιτικþν κρßσεων εις βÜρος των ισλαμιστικþν κυβερνÞσεων στην Τουρκßα, την Αßγυπτο και την Τυνησßα εδþ και δυüμισι περßπου μÞνες; Τα πολιτικÜ και υπαρξιακÜ ερωτÞματα του τýπου «εßναι το ΙσλÜμ συμβατü με τη Δημοκρατßα;» μÞπως εν τÝλει αποδεικνýονται ψευδεπßγραφα;

Η πολιτικÞ αναταραχÞ – που Ýχει Þδη κοστßσει τις ζωÝς εκατοντÜδων και τη σωματικÞ ακεραιüτητα χιλιÜδων πολιτþν στις τρεις αυτÝς χþρες – Ýχει ανεβÜσει ακüμη πιο ψηλÜ «στο κüκκινο» τον δεßκτη του κινδýνου στην ευρýτερη περιοχÞ της ΜÝσης ΑνατολÞς και της ΑνατολικÞς Μεσογεßου. Ταυτüχρονα «σκιαγραφεß» Ýνα ακüμη πιο ζοφερü σκηνικü στη γεωγραφικÞ γειτονιÜ και «πßσω αυλÞ» της Ευρþπης (και φυσικÜ και της ΕλλÜδας), το οποßο εßναι Þδη Üκρως βεβαρημÝνο απü τη φρßκη του εμφυλßου στη Συρßα και τη φετινÞ αναζωπýρωση της σεχταριστικÞς βßας στο ΙρÜκ, üπου – μüνο μÝσα στον Ιοýλιο – η αιματηρÞ «σοδειÜ» των νεκρþν Ýφθασε ρεκüρ πενταετßας.

Απü σÞμερα και για Ýνα τριÞμερο, οι ανÜ την υφÞλιο μουσουλμÜνοι γιορτÜζουν την ¸ιντ Αλ Φιτρ, τη διακοπÞ της νηστεßας του ιεροý μÞνα ΡαμαντÜν. ¼μως το φετινü ΡαμαζÜνι εßναι το πλÝον αιματοβαμμÝνο εδþ και χρüνια.

Ας προσπαθÞσουμε να εξετÜσουμε την ιστορßα üσο γßνεται πιο ψýχραιμα, Ýχοντας κατÜ νου το εξÞς: Παρüτι η ΜÝση ΑνατολÞ Ýχει γεννÞσει πÜμπολλους προφÞτες και τις τρεις μεγÜλες μονοθεúστικÝς θρησκεßες, εντοýτοις, μÝσα στο Üκρως πολýπλοκο κουβÜρι των σýγχρονων πολιτικþν της δυναμικþν, σÞμερα εßναι αδýνατο να γßνει κÜποιος «προφÞτης» και να προβλÝψει το μÝλλον της.

 

Νßκησαν, απÝτυχαν

Η υπüθεση του πολιτικοý ΙσλÜμ (που, σε γενικÝς γραμμÝς, σÞμερα ξεκινÜ απü το ΑΚΡ του ΕρντογÜν και καταλÞγει στην Αλ ΚÜιντα) πÜντα αφοροýσε τους σουνßτες μουσουλμÜνους, οι οποßοι υπολογßζονται σε πÜνω απü το 80% των 1,7 δισ. του ισλαμικοý πληθυσμοý – ενüς ποσοστοý ισοδýναμου με το 23%, περßπου, των ανθρþπων της υφηλßου.

Η ρεφορμιστικÞ του εκδοχÞ – επικεντρωμÝνη κυρßως στην υλοποßηση του ΧαλιφÜτου – κατÜφερε να πετýχει πολλÜ τα τελευταßα χρüνια, ειδικÜ μÝσα στην τριετßα των κοσμοúστορικþν, για των αραβικü κüσμο, μεταβολþν που προκÜλεσαν οι εξεγÝρσεις αυτοý που τεχνικÜ αποκαλεßται ακüμα «ΑραβικÞ ¶νοιξη».

Οι ισλαμιστÝς, Ýχοντας να αντιμετωπßσουν τα απολυταρχικÜ καθεστþτα της üλης περιοχÞς, Þδη απü τα μÝσα του 20οý αιþνα εßχαν διαφοροποιηθεß με βÜση την ιδεολογßα και πολιτικÞ στρατηγικÞ τους σε δýο κυρßαρχες τÜσεις:

Η μßα εντüπισε την ανÜγκη για μια ειρηνικÞ και εξελικτικÞ μεταβολÞ της πολιτικÞς πραγματικüτητας.

Η Üλλη επαγγÝλλεται αλλαγÝς εκ θεμελßων που μποροýν να υλοποιηθοýν μüνο με αποφασιστικÞ αντιπαρÜθεση με το κοσμικü κρÜτος μÝσα απü τη χρÞση βßας.

Οι Αδελφοß ΜουσουλμÜνοι της Αιγýπτου (ιδρυμÝνοι το 1928, απü τα παλαιüτερα κüμματα στον Αραβικü Κüσμο) Þταν οι πρþτοι ισλαμιστÝς που υιοθÝτησαν την πρþτη τÜση, πολý πριν απü την ßδρυση των «συγγενþν» πολιτικþν κομμÜτων στην Τουρκßα. ¶λλες οργανþσεις ισλαμιστþν επÝλεξαν τη δεýτερη τÜση, ιδρýοντας Ýνοπλα κινÞματα τζιχαντιστþν, με αποκορýφωμα την «ομπρÝλα» της Αλ ΚÜιντα.

ΙσλαμιστÝς επωφελÞθηκαν απü τις μετεπαναστατικÝς κÜλπες στις αραβικÝς χþρες. Κι ας μην Þταν οι ισλαμιστÝς στην πρωτοπορßα των συγκεκριμÝνων εξεγÝρσεων, τις οποßες προþθησαν κυρßως μορφωμÝνα τμÞματα της νεολαßας που οραματßζονταν φιλελεýθερες, κοσμικÝς πολιτικÝς διακυβÝρνησης και Þξεραν να χειρßζονται επιτυχþς με ιδÝες πρωτüτυπες τα μÝσα κοινωνικÞς δικτýωσης, φÝρνοντας προ εκπλÞξεων το «βαθý κρÜτος» των γερασμÝνων, φθαρμÝνων δικτατοριþν και προκαλþντας την κατÜρρευσÞ τους πρþτα στην Τυνησßα και ýστερα στην Αßγυπτο.

¼μως οýτε λýσεις για τα χρονßζοντα ζωτικÜ ζητÞματα της οικονομßας και των ακραßων αναγκþν της ζωτικÞς επιβßωσης των πολιτþν εßχαν με επιτυχßα να εφαρμüσουν οι φρεσκο-νομιμοποιημÝνες κυβερνÞσεις των ισλαμιστþν, οýτε απÝφυγαν να εξοργßσουν μεγÜλα τμÞματα του πληθυσμοý που δεν επιθυμεß να του ρυθμßζει την καθημερινüτητÜ του η συντηρητικÞ ισλαμικÞ ατζÝντα που επιχεßρησαν να εφαρμüσουν οι κρατοýντες.

Ναι, üντως, τüσο η κυβÝρνηση ΟμπÜμα üσο και εκεßνες της ΕυρωπαúκÞς ¸νωσης (αλλÜ και, εν πολλοßς, Ýνα σημαντικü μÝρος της ΑριστερÜς στην Ευρþπη) επιχεßρησαν να δþσουν απτÞ υπüσταση στην ελπßδα πως η μετεπαναστατικÞ Αßγυπτος θα αποτελοýσε επιτυχÝς πεßραμα της συμφιλßωσης του ΙσλÜμ με τη Δημοκρατßα. Η ΟυÜσιγκτον και οι ΒρυξÝλλες επÝνδυσαν αξιοσημεßωτα πολιτικÜ κεφÜλαια στη στρατηγικÞ, σýμφωνα με την οποßα, με τον ΜοχÜμεντ Μüρσι στην αιγυπτιακÞ προεδρßα, στη χþρα αυτÞ θα μποροýσε να μεταφυτευτεß το λεγüμενο «τουρκικü μοντÝλο» και βαθμιαßα η ßδια να αποτελÝσει «οδικü χÜρτη» διακυβÝρνησης και για τις Üλλες μουσουλμανικÝς κοινωνßες.

 

Τουρκικü μοντÝλο

ΕξαιρουμÝνων, φυσικÜ, πÜντοτε των πÜγιων στρατηγικþν συμμÜχων των ΗΠΑ – Ιορδανßα, ΣαουδικÞ Αραβßα και λοιπÝς μοναρχßες του Κüλπου –, παρÜ το γεγονüς üτι ΣαουδÜραβες και Καταριανοß Ýχουν παßξει (και ακüμα παßζουν) τουλÜχιστον αμφιλεγüμενο ρüλο ως προς τη στÞριξη των φονταμενταλιστþν στην üλη περιοχÞ, με αποκορýφωμα τον συριακü εμφýλιο.

Η υπüθεση του «τουρκικοý μοντÝλου», ειδικÜ στην Αßγυπτο, εßχε αναδειχτεß σε θÝμα της ημερησßας διÜταξης επß προεδρßας Μüρσι, ενσωματþνοντας την αντßληψη ενüς πολιτικοý συστÞματος üπου ο στρατüς θα διατηροýσε τα συνÞθη προνüμιÜ του και θα αντιπαρερχüταν τους συμβατικοýς τρüπους λογοδοσßας και διαφÜνειας στο üνομα της δημοκρατικÞς σταθερüτητας.

¼μως αυτü κατÝληξε σε μßα μεγÜλη πολιτικÞ... παρεξÞγηση μεταξý των δυνÜμεων που ενσαρκþνουν το μετεπαναστατικü ρεýμα και εκεßνων που νοσταλγοýν το σýστημα της εποχÞς ΜουμπÜρακ – τις δομÝς και τα πρüσωπα του οποßου η αιγυπτιακÞ επανÜσταση της 25ης Ιανουαρßου 2011 απÝτυχε να ξεριζþσει:

Οι Αδελφοß ΜουσουλμÜνοι (με την Ýμπρακτη και αυτοπρüσωπη βοÞθεια του ΡετζÝπ Ταγßπ ΕρντογÜν) ερμÞνευσαν το «τουρκικü μοντÝλο» ως υπüθεση πολιτικÞς κυριαρχßας που Ýχει γßνει αποδεκτÞ απü τους διεθνεßς χρηματοπιστωτικοýς θεσμοýς.

¸τσι, φρüντισαν να τα «βρουν» με τους στρατιωτικοýς, τüσο επß εποχÞς του πρþτου στρατιωτικοý νüμου που εκπροσωποýσε ο στρατηγüς ΜοχÜμεντ ΤαντÜουι üσο και, κατüπιν, με τον διÜδοχü του και ηγÝτη του σημερινοý πραξικοπÞματος (που δεν εßναι πραξικüπημα κατÜ ΗΠΑ και Ε.Ε.), τον στρατηγü ¶μπντελ ΦÜταχ ΣαÀντ ΧουσÝιν Χαλßλ Ελ Σßσι, üπως εßναι το πλÞρες üνομα του νÝου πολιτικοý «ευνοοýμενου» της ΟυÜσιγκτον στην Αßγυπτο.

 

Αντιαμερικανισμüς

ΕπομÝνως, στο üνομα της τουρκικÞς εκδοχÞς του πολιτικοý ΙσλÜμ, Ýγιναν νÝο σýστημα οι κοινÝς επιδιþξεις συνδιαχεßρισης της εξουσßας στρατιωτικþν και Αδελφþν ΜουσουλμÜνων εις βÜρος της υπüθεσης της πραγματικÞς λαúκÞς κυριαρχßας, την οποßα ζητοýσε και ζητÜ ακüμη το προοδευτικü τμÞμα των εξεγερμÝνων στην Αßγυπτο.

Η ανεξÝλεγκτη και αδιαφανÞς ιδιοκτησßα μεγÜλου μÝρους των πλουτοπαραγωγικþν πηγþν και μÝσων παραγωγÞς της χþρας απü τον στρατü «πÞγε αγκαζÝ» με την πολιτικÞ και κοινωνικÞ ηγεμονßα των ισλαμιστþν, μÝχρι που το, υπü τον Σßσι πραξικüπημα, Ýβαλε τÝλος στον συνεταιρισμü.

Στην Αßγυπτο λÝγεται υπü μορφÞ παροιμßας πως «ο στρατüς κατασκευÜζει απü βελüνες μÝχρι πυραýλους»! ΕλÜχιστες πληροφορßες βλÝπουν το φως σχετικÜ με τις οικονομικÝς δραστηριüτητες των στρατιωτικþν, οι οποßες κινοýνται σε συντονισμü με 14, συνολικÜ, κýριες εταιρεßες, με κýκλο εργασιþν που υπολογßζεται üτι καλýπτει μÝχρι και το 40% του ΑΕΠ της χþρας.

Ειρωνεßα θαρρεßς: τη συνοικßα Νασρ Σßτι στο ανατολικü ΚÜιρο, üπου βρßσκεται το τζαμß ΡαμπÜα Αλ Ανταουßγια – κÝντρο και στρατηγεßο για την καθιστικÞ διαμαρτυρßα των Αδελφþν ΜουσουλμÜνων απü την ανατροπÞ του Μüρσι στις 3 Ιουλßου – ο στρατüς την Ýχει κτßσει (και ταυτüχρονα την εκμεταλλεýεται οικονομικÜ απü τη δεκαετßα του ‘60) προς τιμÞν του ΓκαμÜλ ¶μπντελ ΝÜσερ. Ο ßδιος, για την ακρßβεια, την ονüμασε Ýτσι προς τιμÞν του.

Ο στρατηγüς Σßσι δεν εßναι ΝÜσερ, üσο και αν επιδιþκουν τον παραλληλισμü οι υποστηρικτÝς του. Ο ακραßος και εκρηκτικüς διχασμüς της πολιτικÞς και κοινωνικÞς ταυτüτητας, εν μÝσω των 85 περßπου εκατομμυρßων του αιγυπτιακοý πληθυσμοý, μüνο Ýνα κοινü σημεßο Ýχει να επιδεßξει σε αυτü το διÜστημα: τον συνεχþς αυξανüμενο αντιαμερικανισμü. Οι υποστηρικτÝς των στρατιωτικþν κατηγοροýν ακüμα τις ΗΠΑ üτι στÞριξαν τους Αδελφοýς ΜουσουλμÜνους, ενþ οι ισλαμιστÝς αρνοýνται κÜθε αμερικανικÞ μεσολÜβηση για την επßλυση της κρßσης.

 

Ακüμα και τα συνθÞματα των δýο στρατοπÝδων μοιÜζουν μεταξý τους:

¼ταν ο Σßσι εßχε καλÝσει σε διαδηλþσεις «εναντßον των τρομοκρατþν» τα πλÞθη των υποστηρικτþν του, στις 26 Ιουλßου, και üλα τελικÜ κατÝληξαν σε νÝα σφαγÞ δεκÜδων ισλαμιστþν στους δρüμους, την ßδια þρα στην Ταχρßρ φþναζαν: «Ω, καταραμÝνη ΑμερικÞ, δεν θÝλουμε τη βοÞθειÜ σου!». ¹ταν ενüψει της αναστολÞς της αμερικανικÞς στρατιωτικÞς βοÞθειας προς την Αßγυπτο – ενüς ποσοý της τÜξης των 1,3 δισ. δολαρßων (ποσü δεýτερο μετÜ απü του ΙσραÞλ στην περιοχÞ).

«Ω, ΑμερικÞ, γιατß ανακατεýεσαι;» φωνÜζουν και οι υποστηρικτÝς του Μüρσι στο ΡαμπÜα Αλ Ανταουßγια.

Ωστüσο, εßναι αυτüς ο αντιαμερικανισμüς προπομπüς εξελßξεων Þ απλþς Ýνα πρüσχημα; Θα φανεß πολý σýντομα...