M ;

:

11 2013

http://www.topontiki.gr/photos/570x/pn0808islam21376055799.jpgρχεται τλος εποχς για το πολιτικ Ισλμ; μπως το ερτημα δεν απηχε λλο απ ευσεβες πθους Αμερικανν και λλων δυτικν αναλυτν, τους οποους ενσχυσαν τα αλλεπλληλα ξεσπσματα των σοβαρτατων και εξελισσμενων πολιτικν κρσεων εις βρος των ισλαμιστικν κυβερνσεων στην Τουρκα, την Αγυπτο και την Τυνησα εδ και δυμισι περπου μνες; Τα πολιτικ και υπαρξιακ ερωτματα του τπου «εναι το Ισλμ συμβατ με τη Δημοκρατα;» μπως εν τλει αποδεικνονται ψευδεπγραφα;

Η πολιτικ αναταραχ – που χει δη κοστσει τις ζως εκατοντδων και τη σωματικ ακεραιτητα χιλιδων πολιτν στις τρεις αυτς χρες – χει ανεβσει ακμη πιο ψηλ «στο κκκινο» τον δεκτη του κινδνου στην ευρτερη περιοχ της Μσης Ανατολς και της Ανατολικς Μεσογεου. Ταυτχρονα «σκιαγραφε» να ακμη πιο ζοφερ σκηνικ στη γεωγραφικ γειτονι και «πσω αυλ» της Ευρπης (και φυσικ και της Ελλδας), το οποο εναι δη κρως βεβαρημνο απ τη φρκη του εμφυλου στη Συρα και τη φετιν αναζωπρωση της σεχταριστικς βας στο Ιρκ, που – μνο μσα στον Ιολιο – η αιματηρ «σοδει» των νεκρν φθασε ρεκρ πενταετας.

Απ σμερα και για να τριμερο, οι αν την υφλιο μουσουλμνοι γιορτζουν την ιντ Αλ Φιτρ, τη διακοπ της νηστεας του ιερο μνα Ραμαντν. μως το φετιν Ραμαζνι εναι το πλον αιματοβαμμνο εδ και χρνια.

Ας προσπαθσουμε να εξετσουμε την ιστορα σο γνεται πιο ψχραιμα, χοντας κατ νου το εξς: Παρτι η Μση Ανατολ χει γεννσει πμπολλους προφτες και τις τρεις μεγλες μονοθεστικς θρησκεες, εντοτοις, μσα στο κρως πολπλοκο κουβρι των σγχρονων πολιτικν της δυναμικν, σμερα εναι αδνατο να γνει κποιος «προφτης» και να προβλψει το μλλον της.

 

Νκησαν, απτυχαν

Η υπθεση του πολιτικο Ισλμ (που, σε γενικς γραμμς, σμερα ξεκιν απ το ΑΚΡ του Ερντογν και καταλγει στην Αλ Κιντα) πντα αφοροσε τους σουντες μουσουλμνους, οι οποοι υπολογζονται σε πνω απ το 80% των 1,7 δισ. του ισλαμικο πληθυσμο – ενς ποσοστο ισοδναμου με το 23%, περπου, των ανθρπων της υφηλου.

Η ρεφορμιστικ του εκδοχ – επικεντρωμνη κυρως στην υλοποηση του Χαλιφτου – κατφερε να πετχει πολλ τα τελευταα χρνια, ειδικ μσα στην τριετα των κοσμοστορικν, για των αραβικ κσμο, μεταβολν που προκλεσαν οι εξεγρσεις αυτο που τεχνικ αποκαλεται ακμα «Αραβικ νοιξη».

Οι ισλαμιστς, χοντας να αντιμετωπσουν τα απολυταρχικ καθεσττα της λης περιοχς, δη απ τα μσα του 20ο αινα εχαν διαφοροποιηθε με βση την ιδεολογα και πολιτικ στρατηγικ τους σε δο κυραρχες τσεις:

Η μα εντπισε την ανγκη για μια ειρηνικ και εξελικτικ μεταβολ της πολιτικς πραγματικτητας.

Η λλη επαγγλλεται αλλαγς εκ θεμελων που μπορον να υλοποιηθον μνο με αποφασιστικ αντιπαρθεση με το κοσμικ κρτος μσα απ τη χρση βας.

Οι Αδελφο Μουσουλμνοι της Αιγπτου (ιδρυμνοι το 1928, απ τα παλαιτερα κμματα στον Αραβικ Κσμο) ταν οι πρτοι ισλαμιστς που υιοθτησαν την πρτη τση, πολ πριν απ την δρυση των «συγγενν» πολιτικν κομμτων στην Τουρκα. λλες οργανσεις ισλαμιστν επλεξαν τη δετερη τση, ιδροντας νοπλα κινματα τζιχαντιστν, με αποκορφωμα την «ομπρλα» της Αλ Κιντα.

Ισλαμιστς επωφελθηκαν απ τις μετεπαναστατικς κλπες στις αραβικς χρες. Κι ας μην ταν οι ισλαμιστς στην πρωτοπορα των συγκεκριμνων εξεγρσεων, τις οποες προθησαν κυρως μορφωμνα τμματα της νεολαας που οραματζονταν φιλελεθερες, κοσμικς πολιτικς διακυβρνησης και ξεραν να χειρζονται επιτυχς με ιδες πρωττυπες τα μσα κοινωνικς δικτωσης, φρνοντας προ εκπλξεων το «βαθ κρτος» των γερασμνων, φθαρμνων δικτατοριν και προκαλντας την κατρρευσ τους πρτα στην Τυνησα και στερα στην Αγυπτο.

μως οτε λσεις για τα χρονζοντα ζωτικ ζητματα της οικονομας και των ακραων αναγκν της ζωτικς επιβωσης των πολιτν εχαν με επιτυχα να εφαρμσουν οι φρεσκο-νομιμοποιημνες κυβερνσεις των ισλαμιστν, οτε απφυγαν να εξοργσουν μεγλα τμματα του πληθυσμο που δεν επιθυμε να του ρυθμζει την καθημεριντητ του η συντηρητικ ισλαμικ ατζντα που επιχερησαν να εφαρμσουν οι κρατοντες.

Ναι, ντως, τσο η κυβρνηση Ομπμα σο και εκενες της Ευρωπακς νωσης (αλλ και, εν πολλος, να σημαντικ μρος της Αριστερς στην Ευρπη) επιχερησαν να δσουν απτ υπσταση στην ελπδα πως η μετεπαναστατικ Αγυπτος θα αποτελοσε επιτυχς περαμα της συμφιλωσης του Ισλμ με τη Δημοκρατα. Η Ουσιγκτον και οι Βρυξλλες επνδυσαν αξιοσημεωτα πολιτικ κεφλαια στη στρατηγικ, σμφωνα με την οποα, με τον Μοχμεντ Μρσι στην αιγυπτιακ προεδρα, στη χρα αυτ θα μποροσε να μεταφυτευτε το λεγμενο «τουρκικ μοντλο» και βαθμιαα η δια να αποτελσει «οδικ χρτη» διακυβρνησης και για τις λλες μουσουλμανικς κοινωνες.

 

Τουρκικ μοντλο

Εξαιρουμνων, φυσικ, πντοτε των πγιων στρατηγικν συμμχων των ΗΠΑ – Ιορδανα, Σαουδικ Αραβα και λοιπς μοναρχες του Κλπου –, παρ το γεγονς τι Σαουδραβες και Καταριανο χουν παξει (και ακμα παζουν) τουλχιστον αμφιλεγμενο ρλο ως προς τη στριξη των φονταμενταλιστν στην λη περιοχ, με αποκορφωμα τον συριακ εμφλιο.

Η υπθεση του «τουρκικο μοντλου», ειδικ στην Αγυπτο, εχε αναδειχτε σε θμα της ημερησας διταξης επ προεδρας Μρσι, ενσωματνοντας την αντληψη ενς πολιτικο συστματος που ο στρατς θα διατηροσε τα συνθη προνμι του και θα αντιπαρερχταν τους συμβατικος τρπους λογοδοσας και διαφνειας στο νομα της δημοκρατικς σταθερτητας.

μως αυτ κατληξε σε μα μεγλη πολιτικ... παρεξγηση μεταξ των δυνμεων που ενσαρκνουν το μετεπαναστατικ ρεμα και εκενων που νοσταλγον το σστημα της εποχς Μουμπρακ – τις δομς και τα πρσωπα του οποου η αιγυπτιακ επανσταση της 25ης Ιανουαρου 2011 απτυχε να ξεριζσει:

Οι Αδελφο Μουσουλμνοι (με την μπρακτη και αυτοπρσωπη βοθεια του Ρετζπ Ταγπ Ερντογν) ερμνευσαν το «τουρκικ μοντλο» ως υπθεση πολιτικς κυριαρχας που χει γνει αποδεκτ απ τους διεθνες χρηματοπιστωτικος θεσμος.

τσι, φρντισαν να τα «βρουν» με τους στρατιωτικος, τσο επ εποχς του πρτου στρατιωτικο νμου που εκπροσωποσε ο στρατηγς Μοχμεντ Ταντουι σο και, κατπιν, με τον διδοχ του και ηγτη του σημερινο πραξικοπματος (που δεν εναι πραξικπημα κατ ΗΠΑ και Ε.Ε.), τον στρατηγ μπντελ Φταχ Σαντ Χουσιν Χαλλ Ελ Σσι, πως εναι το πλρες νομα του νου πολιτικο «ευνοομενου» της Ουσιγκτον στην Αγυπτο.

 

Αντιαμερικανισμς

Επομνως, στο νομα της τουρκικς εκδοχς του πολιτικο Ισλμ, γιναν νο σστημα οι κοινς επιδιξεις συνδιαχερισης της εξουσας στρατιωτικν και Αδελφν Μουσουλμνων εις βρος της υπθεσης της πραγματικς λακς κυριαρχας, την οποα ζητοσε και ζητ ακμη το προοδευτικ τμμα των εξεγερμνων στην Αγυπτο.

Η ανεξλεγκτη και αδιαφανς ιδιοκτησα μεγλου μρους των πλουτοπαραγωγικν πηγν και μσων παραγωγς της χρας απ τον στρατ «πγε αγκαζ» με την πολιτικ και κοινωνικ ηγεμονα των ισλαμιστν, μχρι που το, υπ τον Σσι πραξικπημα, βαλε τλος στον συνεταιρισμ.

Στην Αγυπτο λγεται υπ μορφ παροιμας πως «ο στρατς κατασκευζει απ βελνες μχρι πυραλους»! Ελχιστες πληροφορες βλπουν το φως σχετικ με τις οικονομικς δραστηριτητες των στρατιωτικν, οι οποες κινονται σε συντονισμ με 14, συνολικ, κριες εταιρεες, με κκλο εργασιν που υπολογζεται τι καλπτει μχρι και το 40% του ΑΕΠ της χρας.

Ειρωνεα θαρρες: τη συνοικα Νασρ Στι στο ανατολικ Κιρο, που βρσκεται το τζαμ Ραμπα Αλ Ανταουγια – κντρο και στρατηγεο για την καθιστικ διαμαρτυρα των Αδελφν Μουσουλμνων απ την ανατροπ του Μρσι στις 3 Ιουλου – ο στρατς την χει κτσει (και ταυτχρονα την εκμεταλλεεται οικονομικ απ τη δεκαετα του ‘60) προς τιμν του Γκαμλ μπντελ Νσερ. Ο διος, για την ακρβεια, την ονμασε τσι προς τιμν του.

Ο στρατηγς Σσι δεν εναι Νσερ, σο και αν επιδικουν τον παραλληλισμ οι υποστηρικτς του. Ο ακραος και εκρηκτικς διχασμς της πολιτικς και κοινωνικς ταυττητας, εν μσω των 85 περπου εκατομμυρων του αιγυπτιακο πληθυσμο, μνο να κοιν σημεο χει να επιδεξει σε αυτ το διστημα: τον συνεχς αυξανμενο αντιαμερικανισμ. Οι υποστηρικτς των στρατιωτικν κατηγορον ακμα τις ΗΠΑ τι στριξαν τους Αδελφος Μουσουλμνους, εν οι ισλαμιστς αρνονται κθε αμερικανικ μεσολβηση για την επλυση της κρσης.

 

Ακμα και τα συνθματα των δο στρατοπδων μοιζουν μεταξ τους:

ταν ο Σσι εχε καλσει σε διαδηλσεις «εναντον των τρομοκρατν» τα πλθη των υποστηρικτν του, στις 26 Ιουλου, και λα τελικ κατληξαν σε να σφαγ δεκδων ισλαμιστν στους δρμους, την δια ρα στην Ταχρρ φναζαν: «Ω, καταραμνη Αμερικ, δεν θλουμε τη βοθει σου!». ταν ενψει της αναστολς της αμερικανικς στρατιωτικς βοθειας προς την Αγυπτο – ενς ποσο της τξης των 1,3 δισ. δολαρων (ποσ δετερο μετ απ του Ισραλ στην περιοχ).

«Ω, Αμερικ, γιατ ανακατεεσαι;» φωνζουν και οι υποστηρικτς του Μρσι στο Ραμπα Αλ Ανταουγια.

Ωστσο, εναι αυτς ο αντιαμερικανισμς προπομπς εξελξεων απλς να πρσχημα; Θα φανε πολ σντομα...