Το «προφλ» των διαδηλωτν της Τουρκας

Ποιοι εναι οι διαδηλωτς της Τουρκας; Γιατ τους αποκαλον «λευκος Τορκους» και ποια η σχση τους με το κμμα του Ερντογν

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

1 2013

Δεκδες τομα χουν τραυματισθε στις διαδηλσεις που ρχισαν ως διαμαρτυρα για υπερβολικ αντδραση της αστυνομας σε σους θελαν να καταλβουν τον χρο που γνονταν τα ργα στην πλατεα του Ταξμ.

Παρατηρητς σημεινουν τι δεν πρκειται για κρηξη "λακς" αγανκτησης. "Ο Τορκος πρωθυπουργς και το AKP Κμμα Δικαιοσνης και Ανπτυξης, παραμνει ιδιατερα δημοφιλς με πρωτοφαν δημοκοπικ ευρματα μετ απ δδεκα χρνια εξουσας".

"Το ασθημα αγανκτησης του κσμου ξεκιν περισστερο απ την αξηση τον τελευταο καιρ των δεσμν μεταξ θρησκεας και πολιτικς, απ τις επεμβσεις που γνονται στον τρπο ζως ενς μρους του πληθυσμο, και την αδιαφορα απναντι στα αιτματα ορισμνων κοινωνικν ομδων", λει ο αρθρογρφος της εφημερδας "Ζαμν" Γιαβοζ Μπαντρ. "λη η προσοχ εστιζεται στις επιπτσεις που θα χουν στο μλλον της Τουρκας οι Κορδοι" τονζει ο διος, που θεωρε τι η αγωνα αυτ αυξνει τον εκνευρισμ του πλθους των διαδηλωτν.

"Πρκειται για τη διαμαρτυρα μιας καθλου ευκαταφρνητης κοινωνικς ομδας, μιας απ τις σημαντικτερες ψηφδες που συγκροτον (κατ την Οθωμανικ παρδοση) το τουρκικ σνολο" προσθτουν παρατηρητς.

Η ομδα αυτ που πολλς φορς χει περιγραφε και ως "λευκο Τορκοι", αποτελοσαν την κυραρχη ομδα στην περοδο παρακμς της Κεμαλικς Τουρκας. Διαμαρτρονται κατ τον τρπο αυτ γιατ οι πολιτικς τους ηγεσες - το περφημο Λακ Ρεπουμπλικανικ Κμμα (CHP) χει εδ και καιρ χσει κθε ικαντητα να παζει ουσιαστικ ρλο στην πολιτικ. Διαμαρτρονται γιατ χωρς ικαν πολιτικ εκπροσπηση, καταρρει η θση τους στην κοινωνα, Ο τρπος της ζως τους προστατεεται μνο απ την μεγαλοψυχα της νας κυραρχης τξης (ξ ου και οι παρομοισεις του Ερντογν, με τους Σουλτνους).

«Ποιος εναι λευκς Τορκος;»

Σε ρθρο του στην Χουριτ ο Ερτουγρολ Οζκκ περιγρφει τον λευκ Τορκο ως εξς: Πρκειται για να σγχρονο νθρωπο που κοιτ προς το δυτικ κσμο και το δκαιο, χει μεγαλσει με τις αρχς της Δημοκρατας, κποιοι αγαπον φανατικ τον Ατατορκ, κποιοι τον παραδχονται για τα ανογματα στον σγχρονο κσμο, μεγαλνουν τα παιδι τους χι με υποταγ στις εντολς του αλλ τα μαθανουν να εκφρζουν τις απψεις τους, δεν χουν πρβλημα με τα θρησκευτικ πιστεω.

Δεν θα θελαν στον κκλο τους ανθρπους πωρωμνους με θρησκευτικ φανατισμ. ταν τους συναντσουν, προσποιονται οι διο τι υποστηρζουν με φανατισμ το κοσμικ κρτος. Υπρχουν λευκο Τορκοι που κνουν την προσευχ τους πντε φορς την ημρα πως υπρχουν και αυτο που δεν προσεχονται. Οι περισστεροι κνουν την προσευχ τους τις Παρασκευς.

σχετα με τους διους, ουδποτε θα υποχρεσουν το παιδ τους να κνει την προσευχ του την κρη τους να φορσει τη μαντλα. Θα δχονταν τη μαντλα χι μως και την κλυψη λου του προσπου.

Σμερα βλπουμε λευκος Τορκους να δχονται και την κλυψη του προσπου χι επειδ αυτ προστζει ο ισλαμικς τρπος ζως αλλ επειδ κθε γυνακα χει το δικαωμα να ντνεται πως επιθυμε.

Εκτς απ την περιγραφ του Οζκκ, χουμε και την περιγραφ του Ταχ Ακιλ σμφωνα με την οποα λευκς Τορκος εναι να τομο με λεπτος τρπους και περισστερο ευκατστατο.

Ο Σερφ Μρντιν ισχυρζεται τι πρκειται για τομο που κινεται στο Κντρο, ο Εμρ Κονγκρ υποστηρζει τι οι λευκο Τορκοι εναι εκλεκτο της εξουσας και οι μαρξιστς τι πρκειται για την ρχουσα τξη.

ποια και αν εναι η περιγραφ του λευκο Τορκου, το σγουρο εναι τι αυτο διοικοσαν τη χρα μχρι το 2002. λη η ηγεσα ταν λευκο Τορκοι.

 

«Ποιος εναι ο αντποδας του λευκο Τορκου;

Και ποιος ο αντποδας του λευκο Τορκου; Ο μαρος Τορκος, δηλαδ οι πολτες, οι επαρχιτες, τα τομα που δεν εναι τεχνοκρτες, που δεν εναι δημσιοι υπλληλοι. σο ισχυρο εναι οι λευκο Τορκοι, τσο ανσχυροι εναι οι μαροι. Ο λευκς εξουσιζει, ο μαρος εξουσιζεται.

Σμερα ποιοι βρσκονται στην εξουσα; Οι λευκο οι μαροι; Πριν τρα χρνια ο Ερντογν σε περιοδεα του στις ΗΠΑ επε: Στη χρα μας υπρχει δικριση λευκο και μαρου Τορκου. Ο ομιλν ανκει στους μαρους».

Σμερα οι λευκο Τορκοι εγκατλειψαν την εξουσα και αποσρθηκαν στις παραλιακς πλεις.

 

Πς αποκαλομε σους βρσκονται σμερα σε θσεις εξουσας;

Δεν αναφερμαστε μνο στην κυβρνηση, αλλ σε σους χουν δναμη στην τοπικ αυτοδιοκηση, τους οικονομικος παργοντες, τους πρυτνεις, νομρχες, τεχνοκρτες, γιατρος, επιχειρηματες εισαγωγες- εξαγωγες… Δεν εναι δυνατν να τους ονομζουμε μαρους Τορκους, σχετα αν κποτε ταν.

Ο αρθρογρφος της ισλαμιστικς εφημερδας «Μιλ Γκαζτε» διανοομενος Σεβκτ Εγκι, αντ για την ονομασα «μαρος» χρησιμοποιε τον ορισμ «πρσινος Τορκος». Γρφει:

«πως ο λευκς Τορκος κοιτζει μια μουσουλμνα με καλυμμνο το πρσωπο, τσι κι νας πρσινος Τορκος κοιτ ναν που δεν νηστεει στην περοδο της νηστεας.

πως εναι φυσικ το καλοκαρι να χουμε ζστη, τον χειμνα κρο, κποτε να φυσ, κποτε να υπρχει πνοια, τσι εναι φυσικ στην χρα μας να χουμε τις επιρρος και πισεις του ισλμ. Προσπαθστε να συνηθσετε.

Αν ο λευκς Τορκος χει το δικαωμα να ασκε πισεις, ο πρσινος Τορκος δεν χει;»

 

Η μετα-κουρδικ εποχ

"Το Ταξμ μας ανκει", "Η Ιστικλλ μας ανκει".. φναζαν οι νοι διαδηλωτς σε μια διαμαρτυρα που ξεκνησε με αντδραση στην πολεοδομικ ανπλαση της κεντρικς ιστορικς πλατεας του Ταξμ.

Αυτ μοιζουν περισστερο σαν απδειξη τι η Τουρκα -μετ την ιστορικ συμφωνα με τον ηγτη του PKK Α. Οτζαλν πρασε -χωρς επιστροφ- στην μετα-κουρδικ εποχ, προσθτουν οι διοι παρατηρητς.

 

Η τυραννα της πλειοψηφας

Οι διαμαρτυρμενοι στο Tαξμ αυτ που εννοον στηλιτεοντας τη σημεριν δημοκρατα, εναι τι πρπει να προστατευθον απ την τυραννα της πλειοψηφας!

Οι ισορροπες της νας εποχς χαρακτηρζονται απ μεγαλτερη δση θρησκεας (Ισλμ), μεγαλτερη οικονομικ ευμρεια (ιδιατερα για τα στρματα που εκφρζονται μσα απ το AKP Κμμα Δικαιοσνης και Ανπτυξης), αλλ και περισστερη Δημοκρατα.

Αλλ, δεν υπρχει αμφιβολα, τι λα τα μτρα για το οποο διαμαρτρονται, την πολεοδομικ ανπλαση, μχρι τους καννες για την πληση του αλκολ, εναι προν της νμιμης κφρασης της θλησης της πλειοψηφας.

Κποιος μως πρπει να προστατεσει τις πολλς ιδιατερες ταυττητες που συνυπρχουν σε μια μεγλη Πολιτεα, απ τον οδοστρωτρα της πλειοψηφας. Και αυτ που μπορε να τους προστατεσει -πως χουν τα πργματα σμερα- εναι μνο η μεγαλοψυχα του μεγλου νικητ.

Η συνεχιζμενη κουρδικ εξγερση και το ΠΚΚ νομιμοποιοσε τους αυταρχικος μηχανισμος που στριζαν την εξουσα της ομδας που σμερα διαμαρτρεται.

Τρα που το κουρδικ εναι πλον ιστορα, (ο Οτζαλν χει προσχωρσει σε νες αντιλψεις για εθνικ κρτος και τον εθνικισμ) η προστασα και η κατοχρωση των δικαιωμτων κθε κοινωνικς ομδας εξασφαλζεται μνο απ την ερυθμη λειτουργα ενς σγχρονου κρτους δικαου. Εξασφαλζεται μνο απ το Νο Σνταγμα.

 

Εναι στρατηγικ του Ερντογν η πλατεα Ταξμ;

Πολλο αναλυτς πιστεουν τι η διαμαρτυρα του Ταξμ μπορε εκολα να ενταχθε στην στρατηγικ Ερντογν. Η διαμαρτυρα κνει τι δεν μπρεσε να κνει η ηγεσα του Λακο Ρεπουμπλικανικο Κμματος CHP: Να διαπραγματευθε να κοιν αποδεκτ σημεο ισορροπας, συμμετχοντας ενεργ στη δημιουργα του νου Συντγματος, αντ να περιορζεται σε μια καταγγελτικ και αρνητικ αποχ.

Το κεν που αφνει η αντιπολτευση, δυσκλευε το ργο της κυβρνησης...

Η συμφωνα στο νο Σνταγμα ο ακρογωνιαος λθος του νου οικοδομματος, που δεν θα στηρζεται στη απεριριστη (και ρα ανεξλεγκτη) εξουσα αναπαργοντας το αυτοκρατορικ πρτυπο (που κυριαρχε στην ΠΟΛΗ για 1700 περπου χρνια!), αλλ θα περιγρφει μα περισστερο αποκεντρωμνη, Δημοκρατικ Πολιτεα, οργαννοντας να λειτουργικ μωσακ, μσα στο οποο γνονται σεβαστς δευτερεουσες τοπικς. εθνοτικς και θρησκευτικς ταυττητες.

Η πορεα αυτ δεν εναι εγγυημνη, αλλ η ελπδα και η δυναττητα να οδηγηθε εκε η Τουρκα, κυρως μσα τις ηγετικς ικαντητες του Ερντογν, εναι μεγλες.