Ôá ¶ãéá ÐÜèç óôïí ðáãêüóìéï êéíçìáôïãñÜöï |
|
---|---|
Âáóßëçò Öïõñôïýíçò, äÜóêáëïò |
ÐáñáóêåõÞ 3 ÌáÀïõ 2013 |
ΚÜθε χρüνιο τÝτοια εποχÞ βλÝπουμε και ξαναβλÝπουμε στις τηλεορÜσεις ταινßες που Ýχουν αν κÜνουν με το Θεßο ΔρÜμα. Αυτü καθεαυτü το γεγονüς των Αγßων Παθþν υπÞρξε απü πολý νωρßς θεματικü γεγονüς για την κινηματογραφικÞ παραγωγÞ.
Ακολουθεß η πρþτη ολοκληρωμÝνη ταινßα που Ýχει σχÝση με τη ζωÞ και τα ΠÜθη του Χριστοý ανÞκει στην αποχÞ του λεγüμενου Βωβοý κινηματογρÜφου και γυρßστηκε του 1927. Τßτλος της King of Kings - Ο Βασιλεýς των ΒασιλÝων του Σεσßλ Ντε Μιλ. Πρüκειται για αμερικÜνικη βουβÞ ταινßα, η πρþτη που ασχολÞθηκε με το θεßο δρÜμα. ΕξαιρετικÞ μουσικÞ, συμπαθεßς ερμηνεßες και εφÝ πρωτüγνωρα για το 1927. Τους νασικοý ρüλου ερμηναýουν οι: H.B. Warner (Ιησοýς), Dorothy Cumming (Μαρßα), Ernest Torrence (ΠÝτρος) κ.α.
Η υπüθεση της ταινßας: Ο ΜÜρκους Βινßσιους, θριαμβευτÞς πολεμιστÞς, επιστρÝφει με τις λεγεþνες του στην αιþνια πüλη για να απολαýσει τις χαρÝς που Ýχει να του προσφÝρει. Ο αυτοκρÜτορας ΝÝρων Ýχει προετοιμÜσει μßα μεγÜλη φιÝστα γι’ αυτüν. ¼ταν ο ΜÜρκους συναντÜ την üμορφη Λυγßα, γοητεýεται και η Ýλξη εßναι αμοιβαßα. ¼ταν üμως μαθαßνει üτι η Λυγßα και ο αδελφüς της ανÞκουν στη ριζοσπαστικÞ αßρεση τους χριστιανοýς που Ýχει αρχßσει να εξαπλþνεται στην πüλη, βρßσκεται σε μεγÜλο δßλημμα και θα ζητÞσει απü τον παρÜφρονα αυτοκρÜτορα ΝÝρων να του την δþσει για σκλÜβα.
Η συγκεκριμÝνη ταινßα υπÞρξε η πρþτη ταινßα που γυρßστηκε σε cinemascope στην ιστορßα του κινηματογρÜφου. Επßσςη «Ο Χιτþν» Þταν υποψÞφιος για πÝντε βραβεßα Οσκαρ το 1953, ανÜμεσα τους αυτü της Καλýτερης Ταινßας και Καλýτερου Ανδρικοý Ρüλου για την ερμηνεßα του Ρßτσαρντ ΜπÜρτον, üπου ο ΜπÜρτον υποδýεται τον ΜαρκÝλο ΓÜλλιο τον Ρωμαßο εκατüνταρχο ο οποßος Þταν υπεýθυνος για την επßβλεψη της σταýρωσης του Ιησοý. «Ο Χιτþν» εßναι Ýνα ιστορικü μυθιστüρημα γραμμÝνο απü το συγγραφÝα Λüιντ ΝτÜγκλας το. ¹ταν Ýνα απü τα βιβλßα με τις μεγαλýτερες πωλÞσεις τη δεκαετßα του 1940. ΜπÞκε στη λßστα μπεστ σÝλλερ των ΤÜιμς της ΝÝας Υüρκης τον Οκτþβριο του 1942 και τÝσσερις βδομÜδες αργüτερα ανÝβηκε στο Νο.1, θÝση που κρÜτησε για σχεδüν Ýνα χρüνο. Ο Χιτþν Ýμεινε στη λßστα για Üλλα δýο χρüνια, επιστρÝφοντας αρκετÝς φορÝς τα επüμενα Ýτη, συμπεριλαμβανομÝνου και του 1953, οπüτε και κυκλοφüρησε η κινηματογραφικÞ του Ýκδοση. Η υπüθεση του Ýργου ξετυλßγεται την εποχÞ της κατÜπτωσης της ΡωμαúκÞς Αυτοκρατορßας με τους φοβεροýς διωγμοýς των χριστιανþν και τις ραδιουργßες των Ρωμαßων αριστοκρατþν. Ο νεαρüς Ρωμαßος χιλßαρχος ΜÜρκελλος Γαλλßων, γüνος μιας τÝτοιας αριστοκρατικÞς οικογÝνειας, σταυρþνει το Χριστü κι ýστερα παßζει στα ζÜρια τον Χιτþνα Του, τον οποßο και κερδßζει. ΞαφνικÜ üμως, νιþθει κÜτι να αλλÜζει μÝσα του και ο ΜÜρκελλος γßνεται χριστιανüς. Τßθεται στην υπηρεσßα του Ναζωραßου Ýχοντας σýντροφü του τον Κορßνθιο σκλÜβο του, ΔημÞτριο, που η δυνατÞ πßστη τους στο Χριστü εξισþνει τον Üρχοντα με τον δοýλο, για να τους κÜνει δυο καλοýς φßλους-αδερφοýς.
Στην ταινßα αυτÞ ο Πüντιος ΠιλÜτος αποφασßζει να δþσει χÜρη σ' Ýναν απü τους δýο σταυρωμÝνους, τον Ιησοý τον Ναζωραßο Þ τον ληστÞ ΒαραββÜ. ¼ταν το πλÞθος επιλÝγει τον ΒαραββÜ, αυτüς πανηγυρßζει για την απελευθÝρωσÞ του και πηγαßνει στην ΡαχÞλ που τον περιφρονεß και του αποκαλýπτει üτι πιστεýει στη διδασκαλßα του Ναζωραßου. Ο ΒαραββÜς την ειρωνεýεται, αλλÜ οι φüβοι τον βασανßζουν. Η ΡαχÞλ λιθοβολεßται μÝχρι θανÜτου για την πßστη της, ο ΒαραββÜς ξαναγυρßζει στο Ýγκλημα και, üταν τον συλλαμβÜνουν, τον στÝλνουν να δουλÝψει στα ορυχεßα της Ιταλßας για τα επüμενα 20 χρüνια. ΜετÜ απü μια θεομηνßα, το ορυχεßο καταστρÝφεται ενþ ο ΒαραββÜς και ο σκλÜβος ΣαχÜκ, που εßναι οι μοναδικοß επιζþντες, στÝλνονται σε μια σχολÞ μονομÜχων στη Ρþμη. Τüτε, ο ΣÜχακ τον παρασýρει στο Χριστιανισμü. Ο ΣαχÜκ αφÞνει την τελευταßα του πνοÞ στην αρÝνα επειδÞ δεν δÝχτηκε να απαρνηθεß την πßστη του ενþ ο ΒαραββÜς καταφÝρνει να νικÞσει τον αντßπαλü του και κερδßζει την ελευθερßα του. Αργüτερα, üταν βλÝπει τη Ρþμη τυλιγμÝνη στις φλüγες, προσπαθεß να βοηθÞσει τους Χριστιανοýς, αλλÜ τον συλλαμβÜνουν και τον στÝλνουν στο σταυρü. Εκεß, ο ΒαραββÜς, αφÞνοντας την τελευταßα του πνοÞ, γαληνεýει παραδßδοντας την ψυχÞ του στον Κýριο.
ΑυτÞ εßναι η δεýτερη ταινßα για τα πÜθη του Ιησοý που προÝρχεται απü το Χüλιγουντ της περßοδο της χρυσÞς ακμÞς του. ΑφηγητÞς της ιστορßας ο ¼ρσον ΓουÝλς σε κεßμενο του συγγραφÝα επιστημονικÞς φαντασßας ΡÝι ΜπρÜντμπερι. Το 63 π.Χ. αποτÝλεσε την αρχÞ μιας εποχÞς φüβου και αβεβαιüτητας για τους Εβραßους καθþς πρüκειται για τη χρονιÜ üπου οι Ρωμαßοι κατÝκτησαν την Ιουδαßα. Ο ρωμαúκüς ζυγüς, υπü το καθεστþς της βασιλεßας του Ηρþδη, εßναι αβÜσταχτος üμως οι Εβραßοι δεν παýουν να διατηροýν το θÜρρος τους και την πßστη στη ζωÞ τρÝφοντας την ελπßδα πως κÜποια στιγμÞ θα εμφανιστεß ο Μεσσßας, ο γιος του Θεοý, για να τους απελευθερþσει. Εκεßνη την εποχÞ ο Ιησοýς γεννιÝται στη ΒηθλεÝμ και δεν εßναι λßγοι αυτοß που πιστεýουν ακρÜδαντα πως αυτüς εßναι ο μελλοντικüς βασιλιÜς των Εβραßων. Η διδασκαλßα του για την Ýλευση της Βασιλεßας των Ουρανþν αλλÜ και τα θαýματÜ του δεν αργοýν να τραβÞξουν την προσοχÞ των Αρχþν, που ανησυχοýν για το ενδεχüμενο εξÝγερσης ενÜντια στους Ρωμαßους κατακτητÝς. Ο Ιησοýς συλλαμβÜνεται απü τους Ρωμαßους, για να οδηγηθεß ενþπιον του Πüντιου ΠιλÜτου και να καταδικαστεß σε σταýρωση στο λüφο του ΓολγοθÜ. Πρüκειται ουσιαστικÜ για επανÝκδοση της ταινßας του Σεσßλ Ντε Μιλ. Στην ΕλλÜδα η ταινßα προβÜλλεται κÜθε χρüνο, ßσως ως εναλλακτικÞ του Ιησοý του ΤζεφιρÝλι.
Το 1964 ο ΠιÝρ ΠÜολο Παζολßνι βγÜζει στις αßθουσες την ταινßα Il Vangelo secondo Matteo Þ Τα κατÜ Ματθαßον πÜθη με τους: . Enrique Irazoqui (Ιησοýς), Margherita Caruso (Μαρßα σε νεαρÞ ηλικßα), Susanna Pasolini (Μαρßα σε μεγαλýτερη ηλικßα), Marcello Morante (ΙωσÞφ), Mario Socrate (ΙωÜννης ο ΒαπτιστÞς) κ.α.
Το σενÜριο της ταινßας περιλαμβÜνει τη ΓÝννηση του Ιησοý στη φÜτνη της ΒηθλεÝμ, τη φυγÞ στην Αßγυπτο, τα παιδικÜ και νεανικÜ χρüνια, τη ΒÜφτιση στον ΙορδÜνη ποταμü, τη συνÜντηση με τους μαθητÝς, τη διδασκαλßα, τα θαýματα, την εßσοδος στην ΙερουσαλÞμ, το Μυστικüς Δεßπνος, τη σýλληψη, τη Σταýρωση, την ΑνÜσταση και η ΑνÜληψη.
Η ταινßα περιγραφεß τα τελευταßα χρüνια της ζωÞς του Χριστοý, η εßσοδος στα Ιεροσüλυμα, η σýλληψη και η σταýρωσÞ του, σε μορφÞ ροκ üπερας. Τη μουσικÞ Ýχει γρÜψει ο Αντριου Λüιντ ΒÝμπερ και το λιμπρÝτο ο Τιμ ΡÜις. ΓνÞσιο τÝκνο της εποχÞς της αμφισβÞτησης, το «Jesus Christ Superstar» τον καιρü που πρωτοπροβλÞθηκε Ýγινε κüκκινο πανß για διÜφορες πληθυσμιακÝς ομÜδες παγκοσμßως. Οι φανατικοß χριστιανοß θεþρησαν προκλητικÞ τη σýνδεση του Ιησοý με την «τρισκατÜρατη» μουσικÞ ροκ, οι Εβραßοι διÝγνωσαν αντισημιτισμü, ενþ κÜποιοι αντιρατσιστÝς αντιμετþπισαν με καχυποψßα το γεγονüς üτι ο μüνος μαýρος ηθοποιüς-τραγουδιστÞς που κρατÜ μεγÜλο ρüλο στην ταινßα υποδýεται τον Ιοýδα. Τα παρατρÜγουδα δεν Ýλειψαν οýτε απü την ελληνικÞ καριÝρα της ταινßας, με συγκεντρþσεις διαμαρτυρßας των πιστþν Ýξω απü τους κινηματογρÜφους και με την αρχικÞ απαγüρευσÞ της.
ΦτÜνουμε στο 1977 οπüτε ο Ιταλüς ΦρÜνκο ΤζεφιρÝλι βγÜζει 4 επεισüδια με τßτλο Jesus from Nazareth Þ Ο Ιησοýς απü τη ΝαζαρÝτ. Εßναι η ΑμÝτρητα εξωτερικÜ γυρßσματα στο Μαρüκο και την Τυνησßα, εκατοντÜδες κομπÜρσοι, πιστÞ μεταφορÜ των Ευαγγελßων. Τους βασικοýς ρüλους ενσαρκþνουν οι: Robert Powell (Ιησοýς), Anne Bancroft (Μαρßα ΜαγδαληνÞ), James Farentino (ΠÝτρος), Ian Mc Shane (Ιοýδας), Christofer Plummer (Ηρþδης Αντýπας), Olivia Hussey (Μαρßα), John Duttine (ΙωÜννης ΕυαγγελιστÞς), Lawrence Olivier (Νικüδημος), Michael York (ΙωÜννης ο ΒαπτιστÞς) κ.α. Ο ΤζεφιρÝλι κÜνει κÜστινγκ μÞνες ολüκληρους. Για Ιησοý προορßζει αστÝρες τýπου Αλ Πατσßνο και ΝτÜστιν Χüφμαν. ¼ταν βλÝπει τον ΠÜουελ σκÝφτεται üτι εßναι κατÜλληλος για το ρüλο του Ιοýδα. Στην πορεßα αλλÜζει Üποψη και κÜνει τον ΠÜουελ τον διασημüτερο κινηματογραφικü Ιησοý üλων των εποχþν που πληροýσε ξεκÜθαρα τη μορφÞ που εßχε ο μÝσος χριστιανüς στο νου για Εκεßνον. ΑντιδρÜσεις εßχαν προκαλÝσει τüτε δηλþσεις του ΠÜουελ üτι δεν Ýχει ιδιαßτερη σχÝση με την εκκλησßα και τον Ιησοý ενþ εßναι Ýνας απλüς αστικüς μýθος η φημολογßα üτι τρελÜθηκε, üτι δεν ξαναδοýλεψε κτλ.
Πρüκειται για τη μοναδικÞ ταινßα που θßγει τη δυαδικÞ υπüσταση του Ιησοý (θεüς, Üνθρωπος) και γι’ αυτü ξεσÞκωσε πλÞθος αντιδρÜσεων παγκοσμßως. Η ταινßα ως κομμÜτι τÝχνης εßναι συλλεκτικü, ως περιεχüμενο Ýγκειται στη σκοπιÜ του θεατÞ. Στην ΕλλÜδα τριακüσιες περßπου χιλιÜδες θεατÝς προλαβαßνουν να τη δουν στις κινηματογραφικÝς αßθουσες πριν απαγορευτεß καθþς διÜφοροι κýκλοι απειλοýσαν μÝχρι και με κÜψιμο των αιθουσþν. Η εικüνα ενüς πολý γÞινου Ιησοý δεν Üρεσε σε πολλοýς. Η Ýκπληξη της ταινßας εßναι üτι στο ρüλο του ΠιλÜτου εμφανßζεται ο τραγουδιστÞς ΝτÝιβιντ ΜπÜουú.
ΑυτÞ εßναι και η τελευταßα ταινßα που Ýγινε για τη ζωÞ και τα πÜθη του Ιησοý. ºσως η πιστüτερη μορφÞ Ιησοý προς το γενικü πρüτυπο εικüνας του. ΠολλÝς σκηνÝς εßναι γυρισμÝνες στα ΑραμαúκÜ (διÜλεκτος περιοχÞς δρÜσης του Ιησοý) και üλες στα ßδια τοπßα με το ΚατÜ Ματθαßον ΕυαγγÝλιο του Παζολßνι. Ο Μελ Γκßμπσον, σκληρüς και πιστüς καθολικüς καταθÝτει την πßστη του στοχεýοντας με τις σκληρÝς σκηνÝς, που σε κÜποια σημεßα αγγßζουν την υπερβολÞ (ακοýς μÝχρι και τον Þχο των καρφιþν κατÜ το μαστßγωμα του Ιησοý), στα μÜτια και μÝσω αυτþν στην καρδιÜ των θεατþν του. Η ταινßα αφηγεßται τις δþδεκα τελευταßες þρες της ζωÞς του Θεανθρþπου στη Γη ξεκινþντας με τον Ιησοý να προσεýχεται στον ΚÞπο της ΓεσθημανÞς, üπου πÞγε μαζß με τους μαθητÝς Του μετÜ τον Μυστικü Δεßπνο. Ακολουθεß η ανÜκρισÞ Του, τα βασανιστÞρια, η πορεßα στο ΓολγοθÜ, και τÝλος η Σταýρωση Του. Στο Passion, οι διÜλογοι εßναι λßγοι και η εικüνα τις περισσüτερες φορÝς μιλÜ απü μüνη της. Η ωμÞ απεικüνιση σε κÜνει ορισμÝνες στιγμÝς να μην αντÝχεις να κοιτÜς την οθüνη και ο θüρυβος που ακολουθεß την ταινßα ως αντισημιτικÞ, θÝτοντας θÝμα Üνισης αντιμετþπισης στην παρουσßαση Φαρισαßων - Ρωμαßων, ßσως να ευσταθεß μερικþς. Το «The Passion Of The Christ» εßναι μια ταινßα γυρισμÝνη με τρομερü ρεαλισμü και οι σκηνÝς των βασανιστηρßων και της σταýρωσης αναμενüταν να προκαλÝσουν αντιδρÜσεις. |