,

3 2013

Κθε χρνιο ττοια εποχ βλπουμε και ξαναβλπουμε στις τηλεορσεις ταινες που χουν αν κνουν με το Θεο Δρμα. Αυτ καθεαυτ το γεγονς των Αγων Παθν υπρξε απ πολ νωρς θεματικ γεγονς για την κινηματογραφικ παραγωγ.

http://newportvintagebooks.com/store/dustjackets/images/photoplays/PP_KingofKings.jpgτσι με το ξεκνημα του κινηματογρφου γινε προσπθεια να αναπαραχθε το θεο Δρμα. τσι τα «Πθη», σμφωνα με τους ιστορικο του κινηματογρφου, τροφοδοτον θεματικ τον κινηματογρφο απ το ξεκνημ του, με πρτη προσπθεια αυτ που κποιος Φρανκ Ρσελ εναι ο πρτος ηθοποις που υποδεται τον Χριστ στη μεγλη οθνη.

Ακολουθε η πρτη ολοκληρωμνη ταινα που χει σχση με τη ζω και τα Πθη του Χριστο ανκει στην αποχ του λεγμενου Βωβο κινηματογρφου και γυρστηκε του 1927. Ττλος της King of Kings - Ο Βασιλες των Βασιλων του Σεσλ Ντε Μιλ. Πρκειται για αμερικνικη βουβ ταινα, η πρτη που ασχολθηκε με το θεο δρμα. Εξαιρετικ μουσικ, συμπαθες ερμηνεες και εφ πρωτγνωρα για το 1927. Τους νασικο ρλου ερμηναουν οι: H.B. Warner (Ιησος), Dorothy Cumming (Μαρα), Ernest Torrence (Πτρος) κ.α.

 

QUO VADISΤο 1951 βγανει στις αθουσες Quo Vadis του Μρβιν Λιρι. Πρκειτςσι για την κινηματογραφικ μεταφορ της κλασικς νουβλας του Ερκου Σινκεβιτζ, που αποτελε μια απ τις πιο πληθωρικς υπερπαραγωγς του Χλιγουντ. Τα εξαρετα σκηνικ και κοστομια, οι εκατοντδες κομπρσοι και η πλοσια καλλιτεχνικ παραγωγ συμβλλουν στην ανπτυξη ενς λαμπρο θεματος, που ενισχεται απ τις δραματικς ερμηνεες των Ρμπερτ Τιλορ και Ντμπορα Κερ στους πρωταγωνιστικος ρλους. Μαζ τους, οι Λο Γκεν, Φνλε Κρι και ο Πτερ Ουστνοφ, που προσφρει μια εξαιρετικ ερμηνεα ως ο παρανοκς Νρων.

Η υπθεση της ταινας: Ο Μρκους Βινσιους, θριαμβευτς πολεμιστς, επιστρφει με τις λεγενες του στην αινια πλη για να απολασει τις χαρς που χει να του προσφρει. Ο αυτοκρτορας Νρων χει προετοιμσει μα μεγλη φιστα γι’ αυτν. ταν ο Μρκους συναντ την μορφη Λυγα, γοητεεται και η λξη εναι αμοιβαα. ταν μως μαθανει τι η Λυγα και ο αδελφς της ανκουν στη ριζοσπαστικ αρεση τους χριστιανος που χει αρχσει να εξαπλνεται στην πλη, βρσκεται σε μεγλο δλημμα και θα ζητσει απ τον παρφρονα αυτοκρτορα Νρων να του την δσει για σκλβα.

 

http://4.bp.blogspot.com/-zTuU0Omgp_8/UXmHxWJUPaI/AAAAAAAABnM/b7Bjfw3-50M/s1600/%CE%A7%CE%99%CE%A4%CE%A9%CE%9D.jpgΤο 1953 θα βγεις τις αθουσες η πασγνωστη ταινα «The Robe Ο Χιτν» του Henry Koster, που τους βασικος ρλους ενσαρκνουν οι: Richard Burton, Dean Jagger, Victor Mature, Richard Boone

Η συγκεκριμνη ταινα υπρξε η πρτη ταινα που γυρστηκε σε cinemascope στην ιστορα του κινηματογρφου. Επσςη «Ο Χιτν» ταν υποψφιος για πντε βραβεα Οσκαρ το 1953, ανμεσα τους αυτ της Καλτερης Ταινας και Καλτερου Ανδρικο Ρλου για την ερμηνεα του Ρτσαρντ Μπρτον, που ο Μπρτον υποδεται τον Μαρκλο Γλλιο τον Ρωμαο εκατνταρχο ο οποος ταν υπεθυνος για την επβλεψη της σταρωσης του Ιησο.

«Ο Χιτν» εναι να ιστορικ μυθιστρημα γραμμνο απ το συγγραφα Λιντ Ντγκλας το. ταν να απ τα βιβλα με τις μεγαλτερες πωλσεις τη δεκαετα του 1940. Μπκε στη λστα μπεστ σλλερ των Τιμς της Νας Υρκης τον Οκτβριο του 1942 και τσσερις βδομδες αργτερα ανβηκε στο Νο.1, θση που κρτησε για σχεδν να χρνο. Ο Χιτν μεινε στη λστα για λλα δο χρνια, επιστρφοντας αρκετς φορς τα επμενα τη, συμπεριλαμβανομνου και του 1953, οπτε και κυκλοφρησε η κινηματογραφικ του κδοση.

Η υπθεση του ργου ξετυλγεται την εποχ της κατπτωσης της Ρωμακς Αυτοκρατορας με τους φοβερος διωγμος των χριστιανν και τις ραδιουργες των Ρωμαων αριστοκρατν. Ο νεαρς Ρωμαος χιλαρχος Μρκελλος Γαλλων, γνος μιας ττοιας αριστοκρατικς οικογνειας, σταυρνει το Χριστ κι στερα παζει στα ζρια τον Χιτνα Του, τον οποο και κερδζει. Ξαφνικ μως, νιθει κτι να αλλζει μσα του και ο Μρκελλος γνεται χριστιανς. Τθεται στην υπηρεσα του Ναζωραου χοντας σντροφ του τον Κορνθιο σκλβο του, Δημτριο, που η δυνατ πστη τους στο Χριστ εξισνει τον ρχοντα με τον δολο, για να τους κνει δυο καλος φλους-αδερφος.

 

http://image.toutlecine.com/photos/b/a/r/barabbas-1962-07-g.jpgΦτνουμε στο 1961 οπτε στις αθουσες βγανει η κλασικ αμερικανοταλικ ταινα «Barabbas Βαραβς» του Richard Fleischer με πρωταγωνιστς τους: Anthony Quinn, Silvana Mangano, Arthur Kennedy, Katy Jurado, Harry Andrews, Vittorio Gassman, Norman Wooland, Valentina Cortese, Jack Palance, Ernest Borgnine

Στην ταινα αυτ ο Πντιος Πιλτος αποφασζει να δσει χρη σ' ναν απ τους δο σταυρωμνους, τον Ιησο τον Ναζωραο τον ληστ Βαραββ. ταν το πλθος επιλγει τον Βαραββ, αυτς πανηγυρζει για την απελευθρωσ του και πηγανει στην Ραχλ που τον περιφρονε και του αποκαλπτει τι πιστεει στη διδασκαλα του Ναζωραου. Ο Βαραββς την ειρωνεεται, αλλ οι φβοι τον βασανζουν. Η Ραχλ λιθοβολεται μχρι θαντου για την πστη της, ο Βαραββς ξαναγυρζει στο γκλημα και, ταν τον συλλαμβνουν, τον στλνουν να δουλψει στα ορυχεα της Ιταλας για τα επμενα 20 χρνια. Μετ απ μια θεομηνα, το ορυχεο καταστρφεται εν ο Βαραββς και ο σκλβος Σαχκ, που εναι οι μοναδικο επιζντες, στλνονται σε μια σχολ μονομχων στη Ρμη. Ττε, ο Σχακ τον παρασρει στο Χριστιανισμ. Ο Σαχκ αφνει την τελευταα του πνο στην αρνα επειδ δεν δχτηκε να απαρνηθε την πστη του εν ο Βαραββς καταφρνει να νικσει τον αντπαλ του και κερδζει την ελευθερα του. Αργτερα, ταν βλπει τη Ρμη τυλιγμνη στις φλγες, προσπαθε να βοηθσει τους Χριστιανος, αλλ τον συλλαμβνουν και τον στλνουν στο σταυρ. Εκε, ο Βαραββς, αφνοντας την τελευταα του πνο, γαληνεει παραδδοντας την ψυχ του στον Κριο.

 

Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΕΩΝΕπσης το 1961 ο Νκολας Ρι που, λγα χρνια πριν, εχε γυρσει τον "Επανασττη χωρς αιτα” με τον Τζιμς Ντιν, γυρζει τον "Βασιλι των βασιλων” με βασικο πρωταγωνιστς τους: Jeffrey Hunter (Ιησος), Siobhan McKenna (Μαρα), Hurd Hadfield (Πντιος Πιλτος), Ron Rudwell (Λοκιος) κ.α.

Αυτ εναι η δετερη ταινα για τα πθη του Ιησο που προρχεται απ το Χλιγουντ της περοδο της χρυσς ακμς του. Αφηγητς της ιστορας ο ρσον Γουλς σε κεμενο του συγγραφα επιστημονικς φαντασας Ρι Μπρντμπερι.

Το 63 π.Χ. αποτλεσε την αρχ μιας εποχς φβου και αβεβαιτητας για τους Εβραους καθς πρκειται για τη χρονι που οι Ρωμαοι κατκτησαν την Ιουδαα. Ο ρωμακς ζυγς, υπ το καθεστς της βασιλεας του Ηρδη, εναι αβσταχτος μως οι Εβραοι δεν παουν να διατηρον το θρρος τους και την πστη στη ζω τρφοντας την ελπδα πως κποια στιγμ θα εμφανιστε ο Μεσσας, ο γιος του Θεο, για να τους απελευθερσει.

Εκενη την εποχ ο Ιησος γεννιται στη Βηθλεμ και δεν εναι λγοι αυτο που πιστεουν ακρδαντα πως αυτς εναι ο μελλοντικς βασιλις των Εβραων. Η διδασκαλα του για την λευση της Βασιλεας των Ουρανν αλλ και τα θαματ του δεν αργον να τραβξουν την προσοχ των Αρχν, που ανησυχον για το ενδεχμενο εξγερσης ενντια στους Ρωμαους κατακτητς. Ο Ιησος συλλαμβνεται απ τους Ρωμαους, για να οδηγηθε ενπιον του Πντιου Πιλτου και να καταδικαστε σε σταρωση στο λφο του Γολγοθ. Πρκειται ουσιαστικ για επανκδοση της ταινας του Σεσλ Ντε Μιλ. Στην Ελλδα η ταινα προβλλεται κθε χρνο, σως ως εναλλακτικ του Ιησο του Τζεφιρλι.

 

Το 1964 ο Πιρ Πολο Παζολνι βγζει στις αθουσες την ταινα Il Vangelo secondo Matteo Τα κατ Ματθαον πθη με τους: . Enrique Irazoqui (Ιησος), Margherita Caruso (Μαρα σε νεαρ ηλικα), Susanna Pasolini (Μαρα σε μεγαλτερη ηλικα), Marcello Morante (Ιωσφ), Mario Socrate (Ιωννης ο Βαπτιστς) κ.α.

http://nuovo.stensen.org/wp-content/uploads/2012/02/vangelo.jpgΕναι μια λυρικ, ευρωπακ προσγγιση της Εβδομδας των Παθν απ τον Ιταλ σκηνοθτη Πιρ Πολο Παζολνι, γυρισμνη εξολοκλρου σε να ρημο χωρι της Ιταλας και με κλασικ μουσικ θματα απ Μπαχ, Προκοπεφ κ.α. Στο ρλο του Ιησο ο Ισπανς αριστερς φοιτητς Ενρκε Ιραζκι που ρθε στη Ρμη για να λβει βοθεια ανατροπς του δικττορα Φρνκο στην Ισπανα και κατληξε πρωταγωνιστς του Παζολνι. “Ο Παζολνι, χωρς να πει λξη, ρχισε να με περιεργζεται και μου επε τι με θελε για τον ρλο του Χριστο για μια ταινα που ετομαζε τα τελευταα δο χρνια”, θα πει αργτερα για την εμπειρα του αυτ. Ο “θεος” μαρξιστς Παζολνι προσεγγζει το θεο δρμα με ναν ξεχωριστ, ποιητικ τρπο που λαβε δημσιους επανους μχρι και απ το Βατικαν (ππας Ιωννης XXIII) καθς η καταγραφ του σβεται πλρως τα Ευαγγλια αλλ ρχισε να δχεται κριτικ απ τους “δικος” του που τον κατηγρησαν με διφορα. “Ο Χριστς εναι νας μικρς προλετριος που πορεεται με μικρος προλετριους”, τους απντησε μσες κρες αυτς.

 

http://1.bp.blogspot.com/-8wOhxR02GUU/Tvj7HkETFXI/AAAAAAAAAco/pNmziKR4BQs/s1600/the-greatest-story-ever-told-poster.jpgΜια χρονι μετ, το 1965, θα ακολουθσει νας λλος σκηνοθτης του Χλιγουντ, ο Τζορτζ Στβενς (κατ σμπτωση εχε σκηνοθετσει και αυτς τον Τζιμς Ντιν) με τη «The Greatest Story Ever Told Η Ωραιτερη Ιστορα του Κσμου» και βασικος πρωταγωνιστς τους: Μαξ φον Σντοφ - Ιησος, Ντροθυ Μακ Γκουιρ -Παρθνος Μαρα, Τσρλτον στον - Ιωννης ο Βαπτιστς, Τλυ Σαβλας - Πντιος Πιλτος, Μρτιν Λαντου - Καφας, Τζοννα Ντνχαμ - Μαρα Μαγδαλην, Χοσ Φερρ - Ηρδης Αντπας, Τζνετ Μργκολιν - Μαρα απ τη Βηθανα, Ντιβιντ Μακ Κλουμ -Ιοδας Ισκαριτης, Ρτσαρντ Κρτε - Βαραββς, να Μπλιν - Μρθα απ τη Βηθανα. Εδ ο Μαξ φον Σντοφ να υποδεται ναν «διαφορετικ» Ιησο, μως το κοιν δεχνει πια σημδια κπωσης μλλον οι εποχς χουν αλλξει και η βιομηχανα του κινηματογρφου δυσκολεεται να το αντιληφθε.

Το σενριο της ταινας περιλαμβνει τη Γννηση του Ιησο στη φτνη της Βηθλεμ, τη φυγ στην Αγυπτο, τα παιδικ και νεανικ χρνια, τη Βφτιση στον Ιορδνη ποταμ, τη συνντηση με τους μαθητς, τη διδασκαλα, τα θαματα, την εσοδος στην Ιερουσαλμ, το Μυστικς Δεπνος, τη σλληψη, τη Σταρωση, την Ανσταση και η Ανληψη.

 

http://img651.imageshack.us/img651/1912/toposkraniou2highzcv.jpgΤην νοιξη του 1973 στην Ελλδα, κι εν ο νεολαιστικος αναβρασμς και η αμφισβτηση του χουντικο καθεσττος, που ξεκιν με την κατληψη της Νομικς τον Φεβρουριο και κορυφνεται τον Νομβριο με το Πολυτεχνεο κυριαρχον στην ατμσφαιρα, ο νος σκηνοθτης Κστας Αριστπουλος γυρζει την πρτη του μεγλου μκους ταινα στη Μνη: εναι μια ανατρεπτικ παραλλαγ των «Παθν», με ττλο «Τπος κρανου» και με σαφες επιρρος απ το «Κατ Ματθαον Ευαγγλιο» του Παζολνι. Η ταινα στοχεει ιδιατερα στο καθεστς των Απριλιανν, καθς ρωας εναι νας Χριστς-εργτης, που το παργγελμ του στους μαθητς του εναι «ταν λεψω, να πρετε τα βουν».

 

 

 

 

 

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRzU9aAEQzrUxB6vwqGwfZsK3tpg6afrg_5n_zF8fTgri0aoxtrYAΕναι η χρονι της υπερπαραγωγς «Jesus Christ Superstar Ιησος Χριστς Υπρλαμπρο στρο» του Νρμαν Τζοισον και πρωτασγωνιστς τους: Τεντ Νλι (Χριστς), Καρλ ντερσον (Ιοδας Ισκαριτης), Ιβν λιμαν (Μαρα Μαγδαλην), Μπρι Ντνεν (Πντιος Πιλτος), Μπομπ Μπγκαμ (Καφας), Κερτ Γιγκγιαμ (ννας), Τζος Μστελ (Βασιλις Ηρδης), Λρι Μρσαλ (Σμων ο Ζηλωτς)

Η ταινα περιγραφε τα τελευταα χρνια της ζως του Χριστο, η εσοδος στα Ιεροσλυμα, η σλληψη και η σταρωσ του, σε μορφ ροκ περας. Τη μουσικ χει γρψει ο Αντριου Λιντ Βμπερ και το λιμπρτο ο Τιμ Ρις.

Γνσιο τκνο της εποχς της αμφισβτησης, το «Jesus Christ Superstar» τον καιρ που πρωτοπροβλθηκε γινε κκκινο παν για διφορες πληθυσμιακς ομδες παγκοσμως. Οι φανατικο χριστιανο θερησαν προκλητικ τη σνδεση του Ιησο με την «τρισκατρατη» μουσικ ροκ, οι Εβραοι διγνωσαν αντισημιτισμ, εν κποιοι αντιρατσιστς αντιμετπισαν με καχυποψα το γεγονς τι ο μνος μαρος ηθοποις-τραγουδιστς που κρατ μεγλο ρλο στην ταινα υποδεται τον Ιοδα. Τα παρατργουδα δεν λειψαν οτε απ την ελληνικ καριρα της ταινας, με συγκεντρσεις διαμαρτυρας των πιστν ξω απ τους κινηματογρφους και με την αρχικ απαγρευσ της.

 

Φτνουμε στο 1977 οπτε ο Ιταλς Φρνκο Τζεφιρλι βγζει 4 επεισδια με ττλο Jesus from Nazareth Ο Ιησος απ τη Ναζαρτ. Εναι ηhttp://elniplex.files.wordpress.com/2012/04/greatest-story.jpg?w=211&h=300 πλον μεγαλτερη, δισημη και πολυπαιγμνη παραγωγ, με πλθος δισημων πρωταγωνιστν που δνει την ξεκθαρη εκδοχ του Βατικανο για τον Ιησο και τη ζω του.

Αμτρητα εξωτερικ γυρσματα στο Μαρκο και την Τυνησα, εκατοντδες κομπρσοι, πιστ μεταφορ των Ευαγγελων. Τους βασικος ρλους ενσαρκνουν οι: Robert Powell (Ιησος), Anne Bancroft (Μαρα Μαγδαλην), James Farentino (Πτρος), Ian Mc Shane (Ιοδας), Christofer Plummer (Ηρδης Αντπας), Olivia Hussey (Μαρα), John Duttine (Ιωννης Ευαγγελιστς), Lawrence Olivier (Νικδημος), Michael York (Ιωννης ο Βαπτιστς) κ.α.

Ο Τζεφιρλι κνει κστινγκ μνες ολκληρους. Για Ιησο προορζει αστρες τπου Αλ Πατσνο και Ντστιν Χφμαν. ταν βλπει τον Πουελ σκφτεται τι εναι κατλληλος για το ρλο του Ιοδα. Στην πορεα αλλζει ποψη και κνει τον Πουελ τον διασημτερο κινηματογραφικ Ιησο λων των εποχν που πληροσε ξεκθαρα τη μορφ που εχε ο μσος χριστιανς στο νου για Εκενον. Αντιδρσεις εχαν προκαλσει ττε δηλσεις του Πουελ τι δεν χει ιδιατερη σχση με την εκκλησα και τον Ιησο εν εναι νας απλς αστικς μθος η φημολογα τι τρελθηκε, τι δεν ξαναδολεψε κτλ.

 

 

 

http://images2.static-bluray.com/reviews/5729_5.jpgΤο 1988 βγανει στις αθουσες η ταινα με ττλο The last temptation of Christ Ο Τελευταος Πειρασμς του Μρτιν Σκορτσζε του Νκου Καζαντζκη και βασικος πρωταγωνιστς τους: Willem Dafoe (Ιησος), Harcey Keitel (Ιοδας), Verna Bloom (Μαρα), Barbara Hershey (Μαρα Μαγδαλην), Paul Greco (Ζηλωτς) κ.α.

Πρκειται για τη μοναδικ ταινα που θγει τη δυαδικ υπσταση του Ιησο (θες, νθρωπος) και γι’ αυτ ξεσκωσε πλθος αντιδρσεων παγκοσμως. Η ταινα ως κομμτι τχνης εναι συλλεκτικ, ως περιεχμενο γκειται στη σκοπι του θεατ. Στην Ελλδα τριακσιες περπου χιλιδες θεατς προλαβανουν να τη δουν στις κινηματογραφικς αθουσες πριν απαγορευτε καθς διφοροι κκλοι απειλοσαν μχρι και με κψιμο των αιθουσν. Η εικνα ενς πολ γινου Ιησο δεν ρεσε σε πολλος. Η κπληξη της ταινας εναι τι στο ρλο του Πιλτου εμφανζεται ο τραγουδιστς Ντιβιντ Μπου.

 

http://www.testimoniesofheavenandhell.com/Pictures-Of-Jesus/wp-content/uploads/2013/04/Jesus-Picture-Carrying-Cross-The-Passion-Of-Christ-Movie.jpgΤλος το 2004 εμφανζεται η ταινα The passion of the Christ Τα Πθη του Χριστο του Μελ Γκμπσον και βασικος πρωταγωνιστς τους: Jim Caviezel (Ιησος), Maia Morgestern (Μαρα), Christo Jinkov (Ιωννης), Francesco De Vito (Πτρος), Monica Bellucci (Μαγδαλην) κ.α.

Αυτ εναι και η τελευταα ταινα που γινε για τη ζω και τα πθη του Ιησο. σως η πισττερη μορφ Ιησο προς το γενικ πρτυπο εικνας του. Πολλς σκηνς εναι γυρισμνες στα Αραμακ (διλεκτος περιοχς δρσης του Ιησο) και λες στα δια τοπα με το Κατ Ματθαον Ευαγγλιο του Παζολνι. Ο Μελ Γκμπσον, σκληρς και πιστς καθολικς καταθτει την πστη του στοχεοντας με τις σκληρς σκηνς, που σε κποια σημεα αγγζουν την υπερβολ (ακος μχρι και τον χο των καρφιν κατ το μαστγωμα του Ιησο), στα μτια και μσω αυτν στην καρδι των θεατν του.

Η ταινα αφηγεται τις δδεκα τελευταες ρες της ζως του Θεανθρπου στη Γη ξεκινντας με τον Ιησο να προσεχεται στον Κπο της Γεσθημανς, που πγε μαζ με τους μαθητς Του μετ τον Μυστικ Δεπνο. Ακολουθε η ανκρισ Του, τα βασανιστρια, η πορεα στο Γολγοθ, και τλος η Σταρωση Του. Στο Passion, οι διλογοι εναι λγοι και η εικνα τις περισστερες φορς μιλ απ μνη της. Η ωμ απεικνιση σε κνει ορισμνες στιγμς να μην αντχεις να κοιτς την οθνη και ο θρυβος που ακολουθε την ταινα ως αντισημιτικ, θτοντας θμα νισης αντιμετπισης στην παρουσαση Φαρισαων - Ρωμαων, σως να ευσταθε μερικς. Το «The Passion Of The Christ» εναι μια ταινα γυρισμνη με τρομερ ρεαλισμ και οι σκηνς των βασανιστηρων και της σταρωσης αναμενταν να προκαλσουν αντιδρσεις.