,

21 2013

http://www.sansimera.gr/media/photos/main/Xounta-Foinikas.jpgΜε αφορμ την σημεριν 46η επτειο απ την ημρα που μια χοφτα στρατιωτικν επβαλαν την γνωστ δικτατορα της 21ης Απριλου 1967 θα θελα να ασχοληθ με να σγχρονο φαινμενο σχετικ με αυτ το θμα. Πρκειται για τια την πρκειται για τη συστηματικ προσπθεια που γνεται στε να ανενοχοποιηθε και να αγιοποιηθε αυτ η εποχ.

Με ιδεολογματα του στιλ τι «Εκενοι τουλχιστον δεν κλεψαν», «δεν καναν περιουσες», «ε, ρε Παπαδπουλο που χρειζονται τα σημεριν λαμγια» που συναντοσαμε στο παρελθν και που απ το 2010 κι μετ αυτο οι παινοι επεκτθηκαν και στο χρο της οικονομας με εκφρσεις του στιλ: «Επ χοντας ο κσμος τρωγε ψωμκι», «αν δεν μιλοσες ζοσες καλ», «ττε δεν υπρχε οικονομικ κρση στην Ελλδα, πως σμερα». Λες και η μεταπολεμικ Ευρπη γνρισε ττε πιο γενικευμνη κρση απ σημερινς που βινουμε λοι μας.

Ββαια αυτ τα ιδεολογματα εναι απρροια του αναπφευκτου θυμο, αναμεμειγμνου μως με γνοια και σκοπιμτητα, η πολιτικ αυτ «μδα» παργει μια θεωρα πολ επικνδυνη στη λογικ τι κατ την επταετ δικτατορα τθηκε σε γψο η διαφθορ και χι η ελληνικ κοινωνα. τι η χοντα φρουροσε, σαν κρβερος, το δημσιο χρμα.

Στο παρν αφιρωμα θα ασχοληθομε με το μθο, που σχετζεται με τη διαφθορ την εποχ της δικτατορας. Θα ασχοληθομε με το αν υπρξε δεν υπρξε διαφθορ εκενη την εποχ.

Πρτη παρατρηση: Οι ισχυρισμο περ «λιτο» βου των δικτατρων και περ «αδιφθορης» χοντας βασζονται αποκλειστικ και μνο στην εικνα παρακμς που εξπεμπαν αυτο οι νθρωποι πειτα απ την αποκαθλωσ τους. Δεν εναι αυτ επιτομ των εννοιν «αφλεια» «υποκρισα» - κατ περπτωση;

http://agiotokos-kappadokia.gr/wp-content/uploads/2011/08/Untitled-1.jpgΔετερη παρατρηση: ντως, «τα λαμγια χρειζονται ναν Παπαδπουλο»- τουλχιστον τα εκκολαπτμενα. Χρειζονται, για να προυν ... μαθματα ταχτητας, τσο στη λψη αποφσεων, σο και στη σναψη καλν «κοινωνικν σχσεων»

 

Διπλασιασμς των αποδοχν των χουντικν «πολιτικν» προσπων

Ας μη λησμονομε τι πριν καλ- καλ προλβουν να ζεστνουν τις καρκλες των πολιτικν αξιωμτων οι που κατλαβαν, οι συνταγματρχες νομοθτησαν την αξηση των αποδοχν τους. Σχεδν διπλασασαν τον πρωθυπουργικ μισθ: Απ τις 23.600 δρχ τον ανβασαν στις 45.000 δρχ, προς μεγλη χαρ του πρτου χουντικο πρωθυπουργο, του Κωνσταντνου Κλλια. Ο διος ο Γιργος Παπαδπουλος ανλαβε πρωθυπουργικ καθκοντα αργτερα, το Δεκμβριο του 1967.

Με την δια ρθμιση αυξθηκαν οι αποδοχς των υπουργν και υφυπουργν, απ τις 22.400 στις 35.000 δρχ. Θεσπστηκαν επσης και ημερσια «εκτς δρας»- χλιες δρχ για τον πρωθυπουργ και 850 για υπουργος και υφυπουργος.

 

Ομολογα του Σββα Κωσταντπουλου

http://4.bp.blogspot.com/-yHCNrLsCndY/UKQaGIums0I/AAAAAAAAACc/eTMuzAPYVuM/s1600/papadopoulos-+onasis.jpg Εναι γνωστ τι ο Παπαδπουλος εχε στη διθεσ του βλα στο Λαγονσι, στην οποα διμενε αντ αστεου ενοικου. Η βλα ανκε στον Αριστοτλη Ωνση. «Σμπτωση»: Ο Παπαδπουλος στριζε τον Ωνση στη διαμχη που εχε με λλους «Κροσους» της εποχς, με «μλο της ριδος» το περιβητο τρτο διυλιστριο της χρας. Επειδ μως σε θματα διαπλοκς εναι αναγκαος κποιος ... πλουραλισμς, το λλο «πρωτοπαλκαρο» του καθεσττος, ο Νκος Μακαρζος, τχθηκε στο πλευρ του Νιρχου.

Τσμπα οι – ενοτε γριες – διαμχες που μανονταν επ χρνια, για το θμα αυτ, στο εσωτερικ της «αδιφθορης» χοντας: Τελικ, το 1972, ο Ωνσης αποσρθηκε και το τρτο διυλιστριο ανλαβαν οι Ανδρεδης – Λτσης. να ακμη δθηκε στο Βαρδινογιννη.

Προτο «μιλσουν» τα αποδεδειγμνα στοιχεα, ας δοθε ο λγος στον διο τον προπαγανδιστικ στυλοβτη της χοντας: Τον εκδτη της εφημερδας «Ελεθερος Κσμος», Σββα Κωσταντπουλο. Η δικτατορα εχε συμπληρσει μισ τος ζως, ταν ο Κωσταντπουλος γνωστοποησε - με επιστολ- στον Κωνσταντνο Καραμανλ ορισμνες διαπιστσεις του:

«Λυπομαι, διτι εμαι υποχρεωμνος να μνημονεσω και να λλο εκτκτως λυπηρν φαινμενον. Ενεφανσθη και αναπτσσεται μα νο-φαυλοκρατα. Ατομικ ρουσφτια, προσωπικα εξυπηρετσεις, τακτοποισεις συγγενν, ατομικ προβολ και οτω κθε εξς)» («Αρχεο Καραμανλ», τ.7ος).

Τα δια και χειρτερα τνιζε στον Κ. Καραμανλ ο ακραιφνς χουντικς Κωσταντπουλος, το Δεκμβριο του '73. Αναφερταν στην περοδο Παπαδπουλου, τον οποο εχε δη ανατρψει (25 Νοεμβρου '73) ο λεγμενος «αρατος δικττορας», Δημτρης Ιωαννδης. Τνιζε λοιπν:

«Εδημιουργθη μα αποπνικτικ ατμσφαιρα σκανδλων δια την οποαν δεν δυνμεθα ακμη να γνωρζωμεν μχρι ποου σημεου ανταπεκρνετο εις την πραγματικτητα. Πντως, αντιστοιχα υπρχε οπωσδποτε» («Αρχεο Καραμανλ», τ.7ος)

Η αλθεια εναι τι για πολλ απ αυτ τα σκνδαλα ... δυνμεθα μια χαρ να «γνωρζωμεν» λεπτομρειες, πως θα δομε στη συνχεια. Ας προτξουμε μως τα πιο «light» κροσματα, προτο παραδοθομε στον λιγγο τον οποο «εγγυνται» τα οικονομικ μεγθη ορισμνων ιστορικν ...ξαφρισμτων.

«Ατομικ ρουσφτια, προσωπικα εξυπηρετσεις, τακτοποισεις συγγενν». Πολλ μπορε να εννοοσε ο Κωσταντπουλος, αλλ ας περιοριστομε στην οικογενειοκρατα, πως την τμησε η κορυφαα «τριανδρα» της χοντας. Παπαδπουλος, Παττακς, Μακαρζος.

 

Το βλεμα των αδελφν, γαμπρν, κουνιδων κλπ

Ο Παπαδπουλος κανε τον ναν αδελφ του, τον Κωνσταντνο, στρατιωτικ ακλουθο, Γενικ Γραμματα του Υπουργεου Προεδρας, Περιφερειακ Διοικητ Αττικς και «υπουργ παρ τω πρωθυπουργ». Ο λλος αδελφς, ο Χαρλαμπος, προφανς ανεχταν λιγτερες σκοτορες. Αρκστηκε στη Γενικ Γραμματεα του Υπουργεου Δημσιας Τξης, στην οποα αναρριχθηκε σε χρνο ρεκρ. Ττοια λματα στην υπαλληλικ ιεραρχα, θα τα ζλευε και ο φημισμνος αθλητς του επ κοντ.

Το Στλιο Παττακ, πλι, τον ενθουσαζαν οι κατασκευς- πως δεχνει και η ψχωσ του με ... το μυστρ. Αποφσισε λοιπν να αναθσει στο γαμπρ του, τον Αντρα Μεντση, διφορες επικερδες δουλεις με το Δμο Αθηναων. Κατασκευ υπγειου γκαρζ στην πλατεα Κλαυθμνος, τεχνικς μελτες, κλπ. Πρακτικ πργματα, πολλ χρματα...

Ο Μακαρζος διρισε τον κουνιδο του, Αλξανδρο Ματθαου, υπουργ Γεωργας και – αργτερα- Βρειας Ελλδας. «Αι ββαιοι μικρολοβιτοραι του Ματθαου» συμπεριλαμβνονταν στα πολλ συμπτματα διαφθορς του καθεσττος, που διγνωσε και κοινοποησε με επιστολ του στον Κ. Καραμανλ ο γνωστς «γεφυροποις», Ευγγελος Αβρωφ (Οκτβριος 1968). Κατ τα φαινμενα, μως, ο Ματθαου ταν ... περιστερκι εν συγκρσει προς δυο λλους «εθνοσωτρες». Τον Ιωννη Λαδ και το Μιχλη Ρουφογλη.

Ο Λαδς απκτησε το σκωπτικ προσωνμιο «κριος καθαρ χρια», χρη στη ροπ του προς τα ... θαλασσοδνεια. Ο Ρουφογλης, αρχηγς της Κεντρικς Υπηρεσας Πληροφοριν, γινε δισημος για δυο βασικς συνθεις του. Η πρτη: Με τη γυνακα του Ντλλα, φωτομοντλο που νυμφεθηκε το '73, επιδθηκαν σε «θορυβδεις δεξισεις, δημοσας εμφανσεις με μεγαλοπλουσους, επδειξιν πλοτου» (εκφρσεις του Σββα Κωσταντπουλου). Η λλη συνθεια: Η εξασφλιση δανειοδοτσεων σε «ημετρους», φυσικ με επιβρυνση των κρατικν τραπεζν. Στην πριμη μεταπολιτευτικ περοδο, τον Αγουστο και το Σεπτμβριο του 1974, το περιοδικ «Ταχυδρμος» αποκλυψε δυο σχετικ γγραφα του Ρουφογλη. Μια κατηγορα δανεων αναφερταν ως «χαριστικ και επισφαλ». Στα «χορηγηθντα» δνεια καταγραφταν ποσ νω του 1,5 δισεκατομμυρου και στα «υπ γκρισιν» πνω του 1,6 δισεκατομμυρου δρχ.

 

Στο πρτο μνα της εξουσας

http://1.bp.blogspot.com/-NbsgSHPrDmE/UCkOo272agI/AAAAAAAAXRY/WPL8tXoeoh4/s320/lamogia-sta-xaki.jpgΚαι για να μην λησμονομε την ιστορα ας δομε μως, με κποια χρονικ σειρ, μερικ απ τα χουντικ σκνδαλα - ορσημα. Ασφαλς και δεν μπορομε να τα παρουσισουμε λα, αλλ θα παρουσισουμε μνο εκενα που εμες θεωρομε σημαντικτερα και τα οποα ονομζουμε ορσημα.

Πρτο «ορσημο»: Οι δικττορες λες και ταν τοιμοι απ καιρ υπγραψαν την πρτη τους τερατδη σμβαση, προτο καν συμπληρωθε μνας απ το πραξικπημα – ναι, ττοια αδημονα εχαν! Τη Δευτρα, 15 Μαου 1967 ανθεσαν στην αμερικανικ εταιρεα Litton το ακαθριστο ργο της παροχς «υπηρεσιν οργανσεως και διεκπεραισεως της οικονομικς αναπτξεως», κπου στην Κρτη και τη Δυτικ Πελοπννησο.

Υποτθεται τι η εταιρεα θα φρντιζε να γνουν επενδσεις ψους 840 εκατομμυρων δολαρων για 12 χρνια. Το ελληνικ δημσιο της δωσε ως προκαταβολ 1,2 εκ. δολρια και ανλαβε τις εξς υποχρεσεις: Να καλψει σα ξοδα θα κανε η Litton για να «αναπτυξιακ της ργο» συν 11% ως ποσοστ κρδους, αλλ να εξασφαλσει και προμθεια 2% επ της αξας κθε επνδυσης, απ αυτς που θα «φερνε» η εταιρεα.

δια, περπου, ρθμιση για τη Litton εχε προωθσει στη Βουλ το 1966 μια απ τις «κυβερνσεις των αποστατν» – εκενη του Στεφανπουλου. Οι αντιδρσεις των λλων πολιτικν δυνμεων, μως, ακρωσαν το εγχερημα, το Σεπτμβριο του τους εκενου. Για την ακρβεια, το ανβαλαν για οκτ μνες.

Τι κανε στην ουσα η Litton, αξιοποιντας την προσφορ της χοντας προς αυτν; Δεν προσλκυε επενδυτς, δλωνε μως ξοδα και πληρωνταν απ το ελληνικ κρτος! Εμπρκτως η δια η χοντα αναγνρισε το φισκο της ανθεσης, τερματζοντας την ισχ της σμβασης, την Τετρτη, 15 Οκτωβρου 1969 (ΦΕΚ 1969/Α/268). μως – λα κι λα- η Litton πρε και το επιπρσθετο 11% επ των δηλωθντων εξδων της!

Η επσημη εξγηση του καθεσττος για λση της σμβασης; «Αι ελληνικα υπηρεσαι εναι εις θσιν να συνεχσουν νευ ειδικς βοηθεας τας προσπαθεας δια την ανπτυξιν»...

Αυτ που η χοντα ομολγησε εμπρκτως, νωρτερα το εχε δηλσει ευθαρσς στο περιοδικ «Ramparts» ο Ρμπερτ Αλαν, υπεθυνος του γραφεου της εταιρεας στην Αθνα: «Τα κρδη μας εναι ασφαλς μεγλα, διτι ουσιαστικ δεν κνουμε εμες επενδσεις».

Ο Αλαν εχε κθε λγο να συμπαθε το δικτατορικ καθεστς και ουδποτε κρυψε αυτ του την αγπη. ταν κποτε κλθηκε να σχολισει τα βασανιστρια και τις διξεις σε βρος των αντιφρονοντων, επε: «Οι περισστεροι εξριστοι και φυλακισμνοι ζουν σε νησι, πως εναι η Καταλνα (σ.σ. θρετρο στην Καλιφρνιας). Εναι ελεθεροι να πηγανουν και να ρχονται. Αναπνουν καθαρ αρα, βρσκονται κθε μρα σε ωραο ηλιλουστο περιβλλον και απλς δεν χουν επικοινωνα με τον ξω κσμο».

 

Αυτ δεν ταν «Τμα», ταν πραγματικ θαμα

http://4.bp.blogspot.com/-MRiK2DEvGkM/To8etlwc5nI/AAAAAAAAEX4/LBfpyPPEEsc/s1600/DSC03112.JPGΔετερο «ορσημο»: Το Σββατο, 14 Δεκεμβρου 1968, ο Παπαδπουλος ανακονωσε τι κατφθασε η ρα να εκπληρσει η «Ελλς Ελλνων Χριστιανν» μια υπσχεση, την οποα εχε δσει προς τον Θε η Δ Εθνοσυνλευση που πραγματοποιθηκε στο ργος το 1829: Την ανγερση ενς μεγαλοπρεπος ναο του Σωτρος. Ως τπος ορστηκαν τα Τουρκοβονια. Το «Τμα», πως καθιερθηκε να λγεται, αντιπροσπευε στο πακρο τη μεγαλομανα του καθεσττος. «Θα αποτελσει, μετ την οικοδμησν του, το τρτο αρχιτεκτονικ οικοδμημα των Αθηνν, μετ τον κλασσικ Παρθεννα και τον Βυζαντιν Λυκαβηττ», γραφε η «Ηχ των Ενπλων Δυνμεων» τον Ιονιο του 1973. Μχρι ττε, δεν εχαν γνει καν τα οριστικ σχδια του ργου. Κι οτε θα γνονταν ποτ...

Τι ακριβς συνβαινε με το «Τμα»; Γιατ ... δεν χτιζταν τποτα, επ χρνια; Απ τη δση του '68 η χουντικ προπαγνδα εχε αρχσει να διαφημζει περιπτσεις ανθρπων, οι οποοι κατθεταν για αυτν τον «ιερ σκοπ» τον οβολ τους. Τον Μιο του '69 συγκροτθηκε και μια «Αντατη Επιτροπ», με πρεδρο τον πρωθυπουργ Παπαδπουλο και μλη τον αρχιεπσκοπο Ιερνυμο και πντε υπουργος. Ανμεσ τους, ο Παττακς (Εσωτερικν) και ο Μακαρζος (Συντονισμο). Εν ολγοις, ολκληρη η κορυφαα χουντικ «τριανδρα» επβλεπε τα του ργου, χοντας την αρωγ – πραν των λλων υπουργν- και ενς «Γνωμοδοτικο Συμβουλου», που το απρτιζαν πρυτνεις, ακαδημακο, ο δμαρχος Δημ. Ρτσος και λλοι παργοντες. Απ τον Ιονιο του '69 επβλεπαν και το «Ειδικ Ταμεο» που συστθηκε ττε, για την οικονομικ διαχεριση του ργου.

Μυστριο κλυπτε τα του «Τματος», μχρι τον Ιανουριο του '74. Ττε δημοσιεθηκε ο απολογισμς του «Ειδικο Ταμεου». Αυτ δεν ταν «Τμα», ταν … θαμα. Στο «Ταμεο» εχαν εισρεσει 453,3 εκατομμρια δρχ, εκ των οποων εχαν εξαφανιστε τα 406 εκατομμρια! λα αυτ δαπανθηκαν – υποτθεται- για απαλλοτρισεις, «προπαρασκευαστικ ργα», «μελτες», εργασες «διοικσεως και λειτουργας»...

Απ τη συνολικ «αποταμευση» των 453,3 εκατομμυρων, τα 230 ταν δνεια. Τα 180 προλθαν απ εισφορς και δωρες, τμμα των οποων κλυψαν φορες του Δημοσου – πχ η Αγροτικ Τρπεζα δωσε 10 εκατομμρια. Τα υπλοιπα 43,3 εκατομμρια ταν «επιχοργηση» απ τον τακτικ προπολογισμ.

Την αχαλνωτη διασπθιση δημοσου χρματος την υπογραμμζει να ακμη στοιχεο: Στην τριετα 1970 -73 γιναν τρεις διαγωνισμο για «προσχδια» του «Τματος». Απτυχαν παταγωδς και κηρχθηκαν γονοι. Ελχιστοι αρχιτκτονες ενδιαφρθηκαν και κατθεσαν προτσεις, μολοντι τα αντστοιχα χρηματικ βραβεα ταν κρως χορταστικ. Συνολικ, στην τριετα υποβλθηκαν 73 προτσεις, καμα μως δεν κρθηκε ικανοποιητικ. Κι μως, μοιρστηκε – μαζ με τους επανους για τις σχετικς προσπθειες- το ποσ των 3.650.000 δρχ. Ποσ που υπερβαινε 900 φορς το μσο μισθ ενς εργαζμενου στον ιδιωτικ τομα.

Κποιοι ενδεχομνως διερωτνται πς «βγκαν στη φρα» τα οικονομικ στοιχεα του «Τματος», προτο καταρρεσει η χοντα. Η απντηση εναι απλ: Εχε δη αποκαθηλωθε - προ δυο μηνν- ο Παπαδπουλος κι ο Ιωαννδης δεν εχε καννα λγο να κρβει τη «φαυλοκρατα» των «λλων».

 

Η μεγλη ευεργεσα προς τον κριο Μακντναλντ

Τρτο «ορσημο»: Το 1969 φανεται πως οι μζες της Litton εχαν ξεκοκαλιστε. ταν λοιπν ρα για μα ακμη μεγλη, αποικιοκρατικ σμβαση, απ' αυτς που ταν υπογρφονται τρα τιν μπορε να «μαρτυρον» για τους διαχειριστς δημσιου χρματος: Αν δεν εναι ηλθιοι, αν δεν νιθουν - για κποιο λγο- εξαναγκασμνοι, ττε σγουρα κτι λλο περιμνουν. Οι δυο τελευταες εκδοχς φυσικ μπορον να συνυπρξουν...

Ο Μακαρζος υπγραψε με τον εργολβο Ρμπερτ Μακντναλντ, απ τις ΗΠΑ, σμβαση για την κατασκευ της Εγναντας Οδο (ΦΕΚ 1969/Α/15). Ποια ταν η κατληξη; Ο Αμερικανς πρε τα μπογαλκια του κι φυγε, εν το Δημσιο εχε επιβαρυνθε σε βαθμ απστευτο.

Μοιραο ταν να συμβε αυτ. Το ργο υπολογστηκε στα 150 εκ. δολρια, εκ των οποων σχεδν το 1/3 θα το κλυπτε το ελληνικ κρτος. Οι χακ φλαρχοι της στρατοκρατομενης ελληνικς Μπανανας, μως, δεν χαλιναγγησαν τη γαλαντομα τους. Εγγυθηκαν τα δνεια του Μακντναλντ, τον «διευκλυναν» με αμτρητα ομλογα, του δωσαν 4,5 εκ. δολρια ως προκαταβολ και ρισαν την αμοιβ του επ των εξδων, συνυπολογζοντας σε αυτ τη χρηματοδτηση του ... Δημοσου!

Το φοβερ ταν τι θα διεκπεραωναν το ργο γηγενες υπερεργολβοι – ο Αμερικανς απλς θα μεριμνοσε για μελτες και δνεια. Εν ο Μακντλαντ διαπστωνε πως δεν επαρκοσαν τα 150 εκ. δολρια, εχε δυο επιλογς. Να ψξει για περισστερα «να θεωρηθ εκτελσας την σμβασιν μα τη συμπληρσει της κατασκευς τμματος της οδο, οτινος η αξα ανρχεται εις 150 εκ. δολρια».

Ο Μακντναλντ δεν εξασφλισε καμα χρηματοδτηση – σως να μην εχε και λγους να το κνει. Αποχαιρτησε, λγοντας σως νοερ κποιο «thanks folks» για τα 4,8 εκ. δολρια συν τα 33,4 εκ. σε ομλογα ελληνικο δημοσου που πρλαβε να τσεπσει.

 

«Στεγαστικ αποκατστασις» και θεσμοθτηση ατιμωρησας

Τταρτο «ορσημο»: Το 1970 οι δικττορες θεσμοθτησαν τη στεγαστικ αποκατσταση «αξιωματικν διαδραματισντων εξχοντα ρλον» στο πραξικπημα. Διτι, καλο οι μισθο, καλ τα αξιματα και τα ρουσφτια, αλλ αν δεν εχες – βρε αδελφ- να εγγυημνο, καλ κεραμδι πνω απ το κεφλι σου, κινδνευες. Θα σε πετχαινε ο αναρχο- κομμουνισμς «ασκεπ» και θα σου νοιγε το κεφλι...

 

Απαλλαγ των χουντικν απ ποινικς ευθνες

Πμπτο «ορσημο»: Περοδος εορτν ταν, οι «εθνοσωτρες» αποφσισαν – σως εν ψει πρωτοχρονις - να κνουν λλο να καλ δρο στον εαυτ τους. Καλ και ωφλιμο στο ... διηνεκς – τσι τουλχιστον λπιζαν. Την Τετρτη, 30 Δεκεμβρου 1970, νομοθτησαν τα «περ ευθνης υπουργν». Μεταβατικ διταξη (παρ. 48) του ΝΔ 802 ριζε τι δεν μποροσε να ασκηθε δωξη εναντον υπουργο υφυπουργο της δικτατορας, παρ μνο εν το αποφσιζαν οι ... συνδελφο του.

Για να χουν απολτως συχο το κεφλι τους, οι συνταγματρχες συμπεριλαβαν κτι ακμη στη ρθμιση: «Παργραψαν» λα τα εγκλματα, «δια τα οποα δεν ησκθη ποινικ δωξις μχρι της ημρας συγκλσεως» κποιας Βουλς, μελλοντικς.

Εν επιτγχανε το κατοπιν εγχερημα της λεγμενης «φιλελευθεροποησης», με τον Μαρκεζνη και τις ελεγχμενες εκλογς, κατ πσα βεβαιτητα θα επιβωνε αυτ η ασυλα που πρσφεραν στην αφεντι τους οι συνταγματρχες. Δυστυχς για αυτος, πειτα απ την εξγερση του Πολυτεχνεου κατστη ανφικτη η «μετσταση» ττοιων χουντικν θεσμν στο κοινοβουλευτικ τοπο.

 

Η απαλλαγ του Τομ Πππας

http://2.bp.blogspot.com/-TptvRvp-t6Q/UT2U9pbjsmI/AAAAAAAAYZ0/XN-yr4-Xbbw/s1600/xoynta5.jpgκτο «ορσημο»: Το Μιο του 1972, ταν η χοντα απλλαξε τον ελληνοαμερικαν επιχειρηματα Τομ Πππας απ τις αντισταθμιστικς υποχρεσεις, για ξι αγροτοβιομηχανικς μονδες σε διφορες περιοχς της χρας (ΦΕΚ 1972/Α/72).

Αυτ ταν το δετερο χατρι των συνταγματαρχν προς τον Πππας. Το πρτο – πιθαντατα και το μεγαλτερο – εχε γνει τσσερα χρνια νωρτερα (ΦΕΚ 1968/Α/201). ταν το «πρσινο φως» για τα εργοστσια εμφιλωσης της Coca- Cola, το οποο εχαν αρνηθε να «ανψουν» οι προδικτατορικς κυβερνσεις, θεωρντας το συγκεκριμνο σχδιο του επιχειρηματα κρως ανταγωνιστικ προς την εγχριο παραγωγ αναψυκτικν.

Ο Πππας εχε απασχολσει και για λλο λγο, εντοντατα, το ελληνικ πολιτικ σστημα πριν απ το πραξικπημα: Η νωση Κντρου και η ΕΔΑ εχαν καταγγελει ως προνομιακος, μχρι αηδας τους ρους της επνδυσης, που εχε κνει στη Θεσσαλονκη, με το διυλιστριο της ESSO, το '62. Το φθινπωρο του '64, μλιστα, η κυβρνηση της νωσης Κντρου επβαλλε στον Πππας τροποποηση της συγκεκριμνης σμβασης.

 

Η χρηματοδτηση της εκστρατεας του Νξον!

http://perierga.gr/wp-content/uploads/2011/04/protaprilia_1.jpg Ο Τομ Πππας ταν διαπρσιος υποστηρικτς της χοντας. Τσο γργορα συντελστηκε η μεταξ τους οικονομικ – πολιτικ διαπλοκ, στε το 1967, στην κυβρνηση Κλλια , διορστηκε υπουργς Δημσιας Τξης νας προσωπρχης του επιχειρηματα, ο Παλος Τοτμης. Στη συνχεια ο Τοτμης ανλαβε καθκοντα προδρου της ΕΤΒΑ. Ο Τομ Πππας ταν παρλληλα υποστηρικτς και βασικς χρηματοδτης της προεκλογικς εκστρατεας του Νξον, για τις αμερικανικς εκλογς του 1968.

«Παρλληλα»; χι ακριβς. Κατ τα φαινμενα ο Πππας βρκε τρπο να ενσει τις δυο μεγλες συμπθεις του, την ελληνικ χοντα και το Νξον. Με δεσμος χρματος. Κτι πολ ενδιαφρον κατθεσε στο αμερικανικ Κογκρσο ο λληνας δημοσιογρφος Ηλας Δημητρακπουλος, που ζοσε στην Ουσιγκτον: τι η χοντα ενσχυσε το ταμεο της προεκλογικς εκστρατεας του Νξον με 549.000 δολρια.

Τα χρματα αυτ τα εχε διοχετεσει η CIA στην ΚΥΠ, με σκοπ να «αναβαθμιστε» η δρση της ελληνικς Υπηρεσας, να γνει πιο αποτελεσματικ το αντικομουνιστικ της ργο, κλπ. Στη συνχεια, κατ' εντολ Παπαδπουλου και με μοχλ το Ρουφογλη, γινταν η «ανακκλωση» και τα χρματα δευαν προς το Νξον.

 

Τα κρατα ου Μπαλπουλου

βδομο «ορσημο»: Πμπτη, 21 Σεπτεμβρου 1972. Ο Παττακς δωσε εντολ να «διατεθον το ταχτερον εις την κατανλωσιν» τα κρατα. Ποια κρατα; Της Αργεντινς. Αυτ που «μαριζαν», αυτ που θα «ξμεναν». Τα γνωστ και ως «κρατα Μπαλπουλου». Μαζ με το «Τμα», σως το πιο εμβληματικ σκνδαλο της χοντας!

Ο Μιχλης Μπαλπουλος ταν υφυπουργς Εμπορου. Αυτς κι ο Γενικς Διευθυντς του Υπουργεου, ο Ζαφερης Παπαμιχαλπουλος, κθισαν στο εδλιο για το σκνδαλο των κρετων. Σκνδαλο πολυεππεδο, με κατηγορητριο πλοσιο!

Η σοβαρτερη κατηγορα σε βρος των δυο, ταν πως χρηματζονταν «κατ συρρον» απ μεγαλμπορους της Ροδεσας που επεδωκαν να αποκτσουν μονοπωλιακ προνμια στην εισαγωγ κρατος. Αποτλεσμα της συγκντρωσης αδειν εισαγωγς σε χρια λγων ταν οι ανατιμσεις στις τιμς του κρατος – σως, ακμη, οι ευνοημνοι μποροι να θελαν τσι να καλπτουν και τα ξοδα των δωροδοκιν...

Απαγορετηκε, επσης, για κποιο διστημα η διθεση ντπιου κρατος, στε να προωθηθον στην αγορ τα προβληματικ, εκενα της Αργεντινς. Η προαναφερθεσα εντολ του Παττακο ταν γραπτ και αναγνστηκε στο δικαστριο.

Χαρακτηριστικ εναι η κατθεση του Αντνη Σαμαρκη για το θμα γαλλικ περιοδικ Le Nouvel Observateur (21.7.1975): «Στην πρσφατη δκη ενς απ τους συνταγματρχες, του Μπαλπουλου, υπουργο Εμπορου επ χοντας, συνβηκε κτι το καταπληκτικ. Ο Μπαλπουλος αρχικ διηθυνε τον ελληνικ τουρισμ (θση στην οποα εκδλωσε μια αδιαμφισβτητη επιτηδειτητα στο ρπαγμα), πειτα σαν υπουργς Εμπορου εχε 'αντιμετωπσει' μια σοβαρ κρση εφοδιασμο της αγορς με κρατα, διεξγοντας (τυχαα ββαια με ανθρπους της Νοτου Αφρικς) λαθρεμπριο με σπια κρατα, που τα πρσφερε, επ μνες ολκληρους, στους Ελληνες καταναλωτς. Θα νμιζε κανες τι πρκειται για θεατρικ ργο του Μπρεχτ. Ο Μπαλπουλος καταδικστηκε αρχικ σε μερικ χρνια φυλκιση και κανε φεση. Οταν η υπθεσ του πγε στο Εφετεο, ο εισαγγελας της Δημοκρατας, παραδξως, μετατρπηκε σε δικηγρο της υπερσπισης. Ουσιαστικ, επε, τι οι συνταγματρχες δεν καναν πραξικπημα αλλ επανσταση, το καθεστς τους μνο δικτατορα δεν ταν, ταν τιμ να εναι κανες υπουργς υπ το καθεστς τους, κλπ.»

 

Ο Μπαλπουλος γινε σλγκαν και ... στα γπεδα

Ο Μπαλπουλος καταδικστηκε τον Ιονιο του '74 σε ποιν φυλκισης 3,5 ετν, η οποα μειθηκε σε 14 μνες το 1976. Το σκνδαλο των κρετων ταν το μοναδικ που «στειλε» στο εδλιο αξιωματοχους της χοντας, προτο καταρρεσει η χοντα. Η εξγηση εναι η δια με εκενη, για τη δημοσιοποηση των ατασθαλιν του «Τματος»: Ο Ιωαννδης επιθυμοσε να καταδεξει τι ταν αναγκαα, απ ηθικς πλευρς, η ανατροπ του Παπαδπουλου.

Κπως τσι μεινε στην Ιστορα το νομα του Μπαλπουλου, τον οποον περιβαλαν επσης επμονες φμες για ατασθαλες στον ΕΟΤ, ταν ταν γραμματας του οργανισμο.

http://2.bp.blogspot.com/-E7Vp2w_2hFw/TszllAkBLaI/AAAAAAAACH8/gyr3BZnvu_0/s1600/ContentSegment_11778853%2524W1000_H0_R0_P0_S1_V1%2524Jpg.jpgΤο σκνδαλο των κρετων ενπνευσε και τους ... φιλθλους. Εν κποιος ποδοσφαιριστς δεν απδιδε καλ, η κερκδα τον αποκαλοσε με ευκολα «βδι Αργεντινς» «κρας του Μπαλπουλου».

Μσα σε αυτ τη θελλα των σκανδλων, φνταζαν «παρωνυχδες» σσονος σημασας οι απ' ευθεας αναθσεις – χωρς διαγωνισμος- ργων σε διφορες εταιρεες. σο για τη «λιτ» ζω που καναν οι συνταγματρχες και οι δικο τους νθρωποι, θα ξιζε τον κπο να διαβσει κανες τις εξιστορσεις της Ντλλας Ρουφογλη, τσο για τη δικ της ντλτσε βτα, σο και για τη χλιδ της διαμονς της διας και της Δσποινας Παπαδοπολου στο Παρσι, ταν – κποια στιγμ- το επισκφθηκαν οι δο τους.

Για την συνηθισμνη εν Ελλδι ζω της, η Ντλλα Ρουφογλη χει πει:

«Αρχζω να ρβω την καινορια μου γκαρνταρμπα στους μετρ της ραπτικς για τους οποους μχρι τρα κανα επιδεξεις. Η ζω μου χει αλλξει τελεως, το διο και η συμπεριφορ λων απναντ μου. Μου φρονται με κδηλο σεβασμ και τα κομπλιμντα τους εναι υπερβολικ. Αλλ μου αρσει. Εγ εξακολουθ να φρομαι φιλικ προς τους παλιος γνωστος και τους καινοριους, πλοσιους φιλοχουντικος επιχειρηματες που πληθανουν μρα με τη μρα μαζ με τα ραβασκια για ρουσφτια. Αισθνομαι πως χω υποχρωση να εξυπηρετσω τους πντες. Ο Μιχλης συνθως δεν αρνεται. Γεομαι τη δναμη της εξουσας, και με μαγεει» (Λεωνδας Παπγος, «Σημεισεις 1967-1977»).

 

Χαβιρι Περσας και παγωμνα καβορια Αλσκας

Υπρχαν μως και τα κτακτα περιστατικ, πως οι αρραβνες της με το Ρουφογλη. «Την επμενη βδομδα καινορια δρα, καινοριες ανθοδσμες, φρσκα ψρια απ' λα τα νησι της Ελλδας, κοτες με το καλτερο χαβιρι της Περσας και παγωμνα καβορια της Αλσκας καταφθνουν στο σπτι. Δεν ξρω τι να τα κνω».

 Για την Ιστορα: Τους αρραβνες του ζεγους τμησαν προβεβλημνοι επιχειρηματες, πως οι Λτσης και Κιοσογλου. Στο γμο τους; Το αδιαχρητο. Θυμται η Ντλλα: «Ο Παλος Βαρδινογιννης, ο εφοπλιστς Θεοδωρακπουλος με το γιο του τον Τκη, ο Κστας Δρακπουλος των διυλιστηρων, ο Νκος Ταβουλρης των ναυπηγεων, το ζεγος Μποδοσκη, ο Αγγελος Κανελλπουλος των τσιμντων 'Τιτν' με τη γυνακα του, ο Τομ Πππας, ο Γ. Λρας, ο Γιργος Ταβλριος, εφοπλιστς απ τη Να Υρκη με τη γυνακα του και ο Γιννης Λτσης με τη μεγλη του κρη, αφο η γυνακα του την δια μρα πντρευε την ανηψι της σε λλη εκκλησα».

 

Συμπρασμα

Φυσικ πολλ ακμα θα μποροσα να γραφτον. Δεν χρειζεται γιατ γνεται κατανοητ πια ταν η αδιφθορη δικτατορα! λα εναι νας μθος κι να ψεδος.

Αναμφβολα, η χοντα διγκωσε τη διαφθορ την οποα – για να εμαστε ακριβες- παρλαβε απ τα προηγομενα χρνια.

http://1.bp.blogspot.com/_RfH9_tiXSTE/TMyNjSgcbCI/AAAAAAAACmk/l9Hj7ZWHkXg/s1600/maurogialouros.jpgΑσφαλς και δεν πρπει να λησμονομε τα προ της δικτατορας σκνδαλα. Επιγραμματικ να αναφρουμε τα εξς:

Σκνδαλο «Siemens», δρασε και ττε για σους δεν το γνωρζουν, που προκλεσε και τη ρξη στις σχσεις του Παπγου με τον Μαρκεζνη, το 1954. Κατ την οκταετας (1955- 63) Καραμανλ χουμε τα «βραχδη οικπεδα της Φιλοθης» και τα φουσκωμνα κρδη εργολβων, μχρι την ηλεκτροδτηση της «Πεσιν» με ρους σκανδαλωδς ευνοκος για την οποα παραπμφθηκαν στο ειδικ δικαστριο οι Κ. Καραμανλ, Π. Παπαληγορα και Ν. Μρτη. Εξαγορς βουλευτν στην περοδο της αποστασας, το 1965. λα αυτ τα κατγραψε ο ελληνικς κινηματογρφος με τα αρπαχτικ του Μαυρογιαλορου στην ταινα «ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ» με το αεμνηστο Λμπρο Κωνσταντρα.

Ας σταματσουμε λοιπν την  «καραμλα» πως η διαφθορ και το ρουσφτι γεννθηκαν απ το '74 κατ τη διρκεια της Μεταπολτευσης. Δεν εξυπηρετε αυτ η θεωρεα τποτα λλο απ τους σκοπος εκενων που θλουν να βλψουν της Δημοκρατα στον τπο μας.

 

Διαβστε ακμα:

Αφιρωμα στην αποφρδα μρα της 21ης Απριλου 1967