Ôá ðïëéôéêÜ êüììáôá êáôÜ ôçí ÅðáíÜóôáóç ôïõ 1821

του ÃéÜííç Ìçëéïý, , ÊáèçãçôÞ, ÐïëéôéêÞò Ïéêïíïìßáò óôï Å.Ì.Ð.

ÄåõôÝñá 25 Ìáñôßïõ 2013

Η ΕλληνικÞ ΕπανÜσταση προÝκυψε ως αποτÝλεσμα της αποσýνθεσης και διÜλυσης του ασιατικοý τρüπου παραγωγÞς στην ΟθωμανικÞ Αυτοκρατορßα, διαδικασßα που στις περιοχÝς της Νüτιας ΕλλÜδας, üπου ξÝσπασε κυρßως η ΕπανÜσταση, συναρθρþθηκε με τη δημιουργßα και κυριαρχßα καπιταλιστικþν κοινωνικþν σχÝσεων. Οι δημιουργοýμενες και σταδιακÜ επεκτεινüμενες αστικÝς σχÝσεις προσÝλαβαν, αναγκαστικÜ, Ýνα εθνικü ιδεολογικü πρüσημο. Η διαδικασßα αυτÞ ολοκληρþθηκε με τη συγκρüτηση του νεοελληνικοý κρÜτους, πρÜγμα που με τη σειρÜ του επιτÜχυνε τη δημιουργßα σχÝσεων ατομικÞς ιδιοκτησßας και την επÝκταση του χþρου κυριαρχßας του (εμπορικοý και εφοπλιστικοý) κεφαλαßου.

Λßγο μετÜ το ξÝσπασμα της ΕπανÜστασης, τον ΙανουÜριο του 1822, συγκλÞθηκε στην Επßδαυρο η πρþτη ΕθνοσυνÝλευση των ΕλλÞνων, η οποßα εξÝλεξε την πρþτη δημοκρατικÞ κυβÝρνηση της ΕλλÜδας και επικýρωσε το πρþτο Σýνταγμα. Με το Σýνταγμα κατοχυρþνεται το δικαßωμα της ιδιοκτησßας, καταργεßται το ασιατικü (οθωμανικü και εκκλησιαστικü) δßκαιο, υιοθετεßται το γαλλικü εμπορικü δßκαιο, θεσμοθετεßται η διÜκριση ανÜμεσα στην εκτελεστικÞ και τη νομοθετικÞ εξουσßα κ.λπ. Διαμορφþνεται δηλαδÞ το τυπικü αστικü θεσμικü πλαßσιο, το οποßο και αποτελεß το κοινü στρατηγικü Ýδαφος üλων των πολιτικο-κοινωνικþν δυνÜμεων που συμμετεßχαν στην ΕπανÜσταση.

Στο πλαßσιο της νÝας θεσμικÞς-κρατικÞς τÜξης και συγκρüτησης διαμορφþνονται αρχικÜ τρßα πολιτικÜ ρεýματα: Το πρþτο, υπü την ηγεσßα του ΑλÝξανδρου ΜαυροκορδÜτου, στοχεýει στην πολιτικÞ ενοποßηση των απελευθεροýμενων περιοχþν με βÜση τους νεοεισαγüμενους αστικοδημοκρατικοýς θεσμοýς. Επρüκειτο για την πολιτικÜ φιλελεýθερη πτÝρυγα της ΕπανÜστασης, στην οποßα εντÜσσονται οι ηγετικÝς κοινωνικοπολιτικÝς δυνÜμεις των νησιþν (κυρßως ¾δρα, ΣπÝτσες, ΨαρÜ) και οι στρατιωτικοß ηγÝτες της ΣτερεÜς ΕλλÜδας. Στην πρþτη ΕθνοσυνÝλευση η πτÝρυγα αυτÞ ελÝγχει το Εκτελεστικü.

Το δεýτερο, βραχýβιο üπως αποδεßχθηκε, πολιτικü ρεýμα της ΕπανÜστασης τασσüταν υπÝρ της διατÞρησης των τοπικþν εξουσιþν. Το εκπροσωποýσαν οι προεστοß της ΠελοποννÞσου, οι οποßοι εßχαν Þδη πριν απü την πρþτη ΕθνοσυνÝλευση συγκροτÞσει Ýνα δικü τους αντιπροσωπευτικü σþμα, την ΠελοποννησιακÞ Γερουσßα. Το ρεýμα αυτü Ýλεγχε κατÜ την πρþτη ΕθνοσυνÝλευση το νομοθετικü (Βουλευτικüν). Η πολιτικÞ στρατηγικÞ των ΠελοποννÞσιων προεστþν προσÝβλεπε σε μια ομοσπονδιακοý τýπου αστικÞ κρατικÞ συγκρüτηση, στο πλαßσιο της οποßας η ΠελοποννησιακÞ Γερουσßα θα διατηροýσε μια αυξημÝνη αυτονομßα απü την κεντρικÞ κυβÝρνηση. ΚεντρικÞ φυσιογνωμßα αυτοý του συντηρητικοý-ομοσπονδιακοý ρεýματος Þταν ο Πετρüμπεης ΜαυρομιχÜλης.

Στη διÜρκεια του πολÝμου αναδεικνýεται üμως και μια τρßτη πολιτικÞ δýναμη: Η ηγεσßα του στρατοý υπü τον Κολοκοτρþνη, η οποßα αντιτασσüταν στον κατακερματισμü της πολιτικÞς εξουσßας που επιδßωκαν οι προεστοß. Η διεξαγωγÞ του πολÝμου ευνοοýσε την πτÝρυγα αυτÞ, και Ýτσι ο Κολοκοτρþνης κατÜφερε να κυριαρχÞσει στον πελοποννησιακü χþρο σε σýντομο χρονικü διÜστημα περιορßζοντας την εξουσßα των προεστþν. Η πολιτικÞ στοχοθεσßα αυτοý του πολιτικοý ρεýματος περιελÜμβανε τον περιορισμü των φιλελεýθερων θεσμþν του αστικοý αντιπροσωπευτικοý συστÞματος που εισÞγαγε η πρþτη ΕθνοσυνÝλευση. Επρüκειτο για την συγκεντρωτικÞ-συντηρητικÞ πτÝρυγα της ΕπανÜστασης (σε διÜκριση με τη συντηρητικÞ-ομοσπονδιακÞ πτÝρυγα των προεστþν).

Οι ανακατατÜξεις που Ýλαβαν χþρα μετÜ την πρþτη ΕθνοσυνÝλευση επικυρþθηκαν στη δεýτερη ΕθνοσυνÝλευση τον ΜÜρτιο του 1823 στο ¶στρος, η οποßα κατÞργησε üλες τις τοπικÝς εξουσßες συμπεριλαμβανομÝνης της ΠελοποννησιακÞς Γερουσßας. Ταυτüχρονα η ΕθνοσυνÝλευση αναγνωρßζει την ελευθερßα του τýπου, ενþ απαγορεýει τη δουλοπαροικßα, τη δουλεßα και τα βασανιστÞρια. ΕπιπλÝον ενισχýεται το Βουλευτικüν, που τþρα περνÜει στα χÝρια της φιλελεýθερης πτÝρυγας υπü τον ΜαυροκορδÜτο (στην πτÝρυγα αυτÞ ανÞκουν επßσης οι Κουντουριþτης, Θ. ΝÝγρης, ΚωλÝττης). Το Εκτελεστικü ελÝγχεται απü τη συντηρητικÞ-συγκεντρωτικÞ πτÝρυγα υπü τον Κολοκοτρþνη.

Ο Κολοκοτρþνης επιχειρεß, üμως, σε σýντομο χρονικü διÜστημα μετÜ τη δεýτερη ΕθνοσυνÝλευση να ελÝγξει με πραξικοπηματικü τρüπο και το Βουλευτικü. Ο ΜαυροκορδÜτος καταφεýγει στην ¾δρα και το 1823 ξεσπÜει ο πρþτος εμφýλιος πüλεμος. Ο Κολοκοτρþνης ηττÜται, εξασφαλßζοντας πÜντως αμνηστßα για τον εαυτü του και τους οπαδοýς του. Τον ΜÜρτιο ου 1824 ξεσπÜ ο δεýτερος εμφýλιος πüλεμος. Η φιλελεýθερη πτÝρυγα, που ελÝγχει την κυβÝρνηση, καταφÝρνει να επιβληθεß και πÜλι χÜρη στην παρÝμβαση των οπλαρχηγþν της ΣτερεÜς (ΚαρατÜσος, Γκοýρας, ΚαραúσκÜκης. ΔρÜκος, ΤζαβÝλας). Ο Κολοκοτρþνης φυλακßζεται τον ΦλεβÜρη του 1825 στην ¾δρα, φροýραρχος της οποßας Þταν ο ΜακρυγιÜννης.

Με την εισβολÞ του αιγυπτιακοý στρατοý υπü τον ΙμπραÞμ-πασÜ αποφυλακßζεται ο Κολοκοτρþνης και ενισχýεται σημαντικÜ ο πολιτικüς ρüλος των ενüπλων. Εντοýτοις στην τρßτη ΕθνοσυνÝλευση που συγκαλεßται τον ΜÜιο του 1827 στην ΤροιζÞνα επιβεβαιþνεται και πÜλι η ιδεολογικÞ ηγεμονßα της φιλελεýθερης πτÝρυγας. Το Σýνταγμα που ψηφßζει η ΕθνοσυνÝλευση εßναι το δημοκρατικüτερο της εποχÞς σε ολüκληρη την Ευρþπη.

Περß το τÝλος της ΕπανÜστασης αποκρυσταλλþνονται τελικÜ τρßα πολιτικÜ κüμματα: Η πολιτικÜ φιλελεýθερη πτÝρυγα της ΕπανÜστασης (ΜαυροκορδÜτος- Κουντουριþτης, κ.Ü.) ιδρýει το λεγüμενο «αγγλικü» κüμμα. Η συγκεντρωτικÞ-συντηρητικÞ πτÝρυγα (Κολοκοτρþνης, ΑνδρÝας ΜεταξÜς κ.Ü.) ιδρýει το ονομαζüμενο «ρωσικü» κüμμα. ΠαρÜλληλα, απü τη φιλελεýθερη πτÝρυγα εßχε απü το τÝλος του 1825 διασπαστεß μßα μερßδα υπü τον ΚωλÝττη, η οποßα ιδρýει το λεγüμενο «γαλλικü» κüμμα. Το κüμμα αυτü θα εξασφαλßσει εξαρχÞς την υποστÞριξη των οπλαρχηγþν της ΣτερεÜς ΕλλÜδας και μετÜ την Ανεξαρτησßα, ιδßως κατÜ την πρþτη φÜση της συνταγματικÞς μοναρχßας μετÜ το 1843, θα αναδειχθεß στην ηγετικÞ πολιτικÞ δýναμη της χþρας.

Τα ονüματα υπü τα οποßα παρÝμειναν στην ιστορßα τα πρþτα ελληνικÜ πολιτικÜ κüμματα δεν αντιστοιχοýσαν σε «επιρροÝς» των ΜεγÜλων ΔυνÜμεων αλλÜ στα κυρßαρχα ιδεολογικÜ προτÜγματα των κομμÜτων αυτþν: Το «αγγλικü» κüμμα πρüτασσε την προσÞλωσÞ του στη συνταγματικÞ-κοινοβουλευτικÞ τÜξη που χαρακτÞριζε τη Βρετανßα, το «ρωσικü» κüμμα την επαγγελßα ενüς ισχυροý χριστιανορθοδüξου κρÜτους που θα εκτüπιζε τους Οθωμανοýς απü την Ευρþπη. Ο ιδεολογικüς προσανατολισμüς του «γαλλικοý» κüμματος συνÝκλινε με εκεßνον του ρωσικοý σε ü,τι αφορÜ την προσÞλωση στον εδαφικü επεκτατισμü. Δεν ακολουθοýσε üμως το «ρωσικü» κüμμα στον χριστιανορθüδοξο ιδεολογικü προσανατολισμü του και στις αντßστοιχες ασιατικÝς καθηλþσεις του (üπως Þταν π.χ. οι σχÝσεις του «ρωσικοý» κüμματος με τα υπολεßμματα του «παλιοý καθεστþτος», τους «ιππüτες των ορÝων», δηλαδÞ τους ληστÝς).

Βεβαßως η ιδεολογßα της ΜεγÜλης ΙδÝας, üπως επßσης και η εμμονÞ στην αναγκαιüτητα της συνταγματικÞς διακυβÝρνησης, αποτελοýσαν κοινÝς ιδεολογικοπολιτικÝς σταθερÝς και των τριþν κομμÜτων. Οι διαφορÝς Ýγκειντο κυρßως στην ιερÜρχηση των προτεραιοτÞτων και στον ιδιαßτερο ιδεολογικü χρωματισμü της κοινÞς στρατηγικÞς. Δεν θα πρÝπει, δηλαδÞ, να αντιλαμβανüμαστε μηχανιστικÜ τις διαφορÝς αυτÝς, ως Ýκφραση της διαφοροποßησης των κυρßαρχων τÜξεων σε κÜποιες αντßστοιχες μερßδες. Τα πολιτικÜ κüμματα εßναι λιγüτερο οι εκπρüσωποι των κυρßαρχων τÜξεων και πολý περισσüτερο οι οργανωτÝς της κοινωνικÞς συναßνεσης προς την εξουσßα, δηλαδÞ οργανικÜ τμÞματα ενüς ιδεολογικοý μηχανισμοý του κρÜτους. Ο πραγματικüς οργανωτÞς του μπλοκ της εξουσßας, το πραγματικü κüμμα της αστικÞς τÜξης εßναι το καπιταλιστικü κρÜτος ως σýνολο. Με την ΕπανÜσταση και τα γεγονüτα που τη συνüδευσαν καθ’ üλη την περßοδο 1821-1827 η ελληνικÞ αστικÞ τÜξη κατÜφερε να θÝσει τα θεμÝλια του δικοý της «κüμματος».