του Κστα Ρεσβνη απ το protagon.gr

28 2013

https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQzpKNnNC4CExggqeksMKajS_X5unq7EPxqjRoZ0y_xVL-xXkicIAΠολ θα θελα να συναντοσα τους γονες που συνδευσαν τα εξχρονα και οκτχρονα παιδι τους στη φωλι του ναζιστικο κοκου και τα παρδωσαν σε «παιδαγωγος» της Χρυσς Αυγς. Θα θελα να τους ρωτσω «γιατ σ’ αυτος;». Υποθτω τι η απντησ τους θα ταν «για να γνουν καλο λληνες και καλο χριστιανο» κτι ττοιο. στερα, θα τους ρωτοσα αν χουν διαβσει τα ιδεολογικ ντοκουμντα των νεοναζ. Δεν ξρω πσοι θα με καναν να ανατριχισω με να "ναι" και πσοι θα με αποσβλωναν με να "χι". Το σγουρο εναι πως αγνοον σε τι περιπτειες ρχνουν παιδκια, που ακμα συλλαβζουν διαβζοντας.

βλεπα τη φωτογραφα με τα πιτσιρκια σε στση προσοχς, με αυτοκλλητα στο στθος, πσω τους τα ξυρισμνα κεφλια των σωματαρδων και πλι τους τις «παιδαγωγος», με μαρες μπλοζες, κοσμημνες με το ναζιστικ σμβολο και φοβθηκα. Αν μχρι τρα εχαμε να αντιπαλψουμε τους τραμποκους μαχαιροβγλτες, τρα χουμε απναντ μας να ολοκληρωμνο σχδιο μλυνσης της ελληνικς κοινωνας εξ απαλν ονχων. Το νεοναζιστικ πλνο εναι προφανς, μιας και το δαφος εχε προετοιμαστε ναν μνα πριν, πως διβασα στα ΝΕΑ, με να κεμενο περ προπαγνδας του χουντικο Γεωργαλ (τι σκελετος ξεθβουνε!) που εχε αναρτσει η Χ.Α. στην ιστοσελδα της: «Η παιδικ ηλικα εναι κατλληλη για να διαμορφωθον οι τσεις, οι κλσεις, τα ιδεδη, δια μσου της φαντασας(…) Δεν χει σημασα αν ο ρωας ταν πραγματικς φανταστικς. ταν, πια, καθιερωθε στην παιδικ συνεδηση κποιος σαν ρωας, αρχζει η κυρως φση της προπαγνδας». Εδ, πντως, ο ρωας εναι ορατς: Κασιδιρης.

Ζτησα τη συνδρομ ενς ειδικο επιστμονα, του φλου μου Νκου Ζηλκη, καθηγητ ΑΠΘ και προδρου της Πανελλνιας Παιδοψυχιατρικς Εταιρεας, με να ερτημα: "Τι σημανει ιδεολογικ κατχηση σε παιδι μικρν παιδιν;". Διαβστε τον: «Παιδι 6-12 ετν, της λεγμενης σχολικς ηλικας, χουν την ικαντητα σε νοητικ/γνωστικ εππεδο για μθηση, εν ψυχοσυναισθηματικ αναζητον πρτυπα για ταυτσεις που θα ενισχσουν το Εγ, μετ τα (ψυχικ) ταραχδη χρνια της βρεφονηπιακς ηλικας. Και απχουν ακμα απ τις συγκροσεις της εφηβεας, μσα απ τις οποες εκφρζεται η αμφισβτηση της αυθεντας (των γονιν και, κατ’ επκταση, κθε εξουσας) στην πορεα του εφβου προς την αυτονμησ του. Εναι ηλικα κατ την οποα, πως λγεται, το παιδ ρουφει σαν το σφουγγρι, χωρς να χει την ικαντητα αντστασης κριτικς απρριψης. Στην αναπτυξιακ πορεα, κατ την παιδικ και εφηβικ ηλικα, ο ρλος του περιβλλοντος, κατ πρτο του οικογενειακο και στη συνχεια του ευρτερου κοινωνικο - ρα ο κσμος των ενηλκων - οφελει να εναι στηρικτικς, προστατευτικς και διευκολυντικς μιας ομαλς ψυχολογικς ανπτυξης. Στη συγκεκριμνη περπτωση του "φασιστικο παιδομαζματος" παραβιζονται και τα τρα, χι μνο απ τους προπαγανδιστς της Χρυσς Αυγς αλλ - κυρως - απ τους γονες αυτν των παιδιν. Για τους λγους αυτος θεωρ τι εδ πρκειται για μια μορφ παραμλησης και κακοποησης των παιδιν αυτν. Υποθτω τι θα εναι μεση η αντδραση της κυβρνησης, του Συνηγρου του Παιδιο, που μχρι τρα εναι ιδιατερα ευασθητος σε ττοια θματα. Η Παιδοψυχιατρικ Εταιρεα Ελλδος θα αντιδρσει μεσα και θα παρακολουθε απ κοντ αυτ τα φαινμενα που, δυστυχς, πολλαπλασιζονται τελευταα».

Πντως, οι Κασιδιρηδες δεν πρπει να υπερηφανεονται για πρωττυπη δρση. Ο πργονς τους Γκμπελς εχε παραγγελει επιτραπζιο παιδικ παιχνδι που το μορασε σε χιλιδες ομδες παιδιν - που δδασκαν οι ττε «παιδαγωγο» του - και που το διαφμιζε ως «διασκεδαστικ και εκπαιδευτικ». Ο ττλος του, "Juden, raus". Τη συνχεια την ξρουμε.