,

του Κστα Λογαρ απ το protagon.gr

28 2013

http://2.bp.blogspot.com/-JYcKEjqQ7qM/TgRl7dKO3yI/AAAAAAAALRk/lSlCmDmP8qc/s1600/DSC_0062.JPGΔεν πρπει να περσει γλωσσικ απαρατρητη η επιχειρηματολογα της δλωσης Καραμανλ. Γιατ εναι αντιπροσωπευτικ μιας νοοτροπας. Ο πρην πρωθυπουργς αποφνθηκε την περασμνη Κυριακ: «Εγ τον Τσπρα τον “πω”. χει κτι το φρσκο. Πτυχε να εναι αξιωματικ αντιπολτευση με πολ υψηλ ποσοστ».  

Δεν θα μενω στην πολιτικ πλευρ της δλωσς του (λλωστε, ακμα και ο πλον σχετος μπορε να καταλβει τι η «εκτμηση» εναι μπηχτ στον Σαμαρ για σα επε ο υπουργς του περ εκτναξης του χρους επ Γαλζιας διακυβρνησης). Θα αναφερθ στην επιχειρηματολογα υπρ Τσπρα απ την ποψη της γλσσας – στο ‘κτι φρσκο’ και ‘στα ποσοστ’– κι ο λγος μου δεν αφορ  καθλου τον Πρεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να πεσει ο κ. Καραμανλς και να τον πιστψουμε, θα πρεπε να εχε δσει δεγματα διορατικτητας επ πρωθυπουργας του. τι το μτι του κοβε και ττε, ταν επλεγε συνεργτες, τοποθετοσε υπουργος και στελχωνε το κμμα του και την Κυβρνηση. τι ξερε να κβει φτσα και να βγζει συμπρασμα.

Εκ του αποτελσματος μως, δεν τεκμαρεται κτι ττοιο. ταν ο Παυλδης, ο Βουλγαρκης, ο Παυλπουλος οι πιο σωστς επιλογς που του βγκαν και απδωσαν;  Εχε δει και σ’ αυτος τη φρεσκδα, τη γνιμη σκψη (την οποα βλπει τρα και στον κ. Τσπρα);  μπως εχε προοιωνιστε  την αποτελεσματικτητα του Αλογοσκοφη,  του Παπαθανασου, του Ορφανο,  του Πολδωρα και των υπολοπων με την δια σιγουρι που τρα αποφανεται για κποιον λλον; Ο πολιτικς του βος δεν συνηγορε υπρ του, το κυβερνητικ του ργο τον διαψεδει.

Ακμα χειρτερο επιχερημα υπρ του Τσπρα εναι τι «πτυχε - λει- να εναι αντιπολτευση με πολ υψηλ ποσοστ». Και ο διος, εξλλου, εχε καταφρει να οδηγσει το κμμα του δο φορς στην εκλογικ νκη. Ποιο το αποτλεσμα;  Τα δημοσιονομικ ελλεμματα πραν την ανηφρα, το διογκωμνο δη χρος εκτινχτηκε στα ψη, και ξεκνησε η πορεα προς τη βυσσο την οποα ολοκλρωσαν οι επμενοι θριαμβικ.

Θλω να πω τι χωρς στχο, δχως πργραμμα, δχως ραμα, χωρς δουλει και πυγμ, ραθυμντας και περ λλα τυρβζοντας, τι νημα χει η εκλογικ νκη;  Επομνως, τα κριτρια που θτει ως βση του συλλογισμο του εναι ωλα. Αυτ το κριτριο ακριβς ‘πς θα προυμε τις εκλογς’ –  αναγκαο αλλ ελχιστα επαρκς – νοιξε το δρμο στο πολιτικ ψεδος και στην πελατειακ τακτικ.

Η ανωτρω διατπωση Καραμανλ δεχνει τι ο πολιτικς κσμος δεν  μαθε. Δεν λλαξε αντληψη, συμπεριφορς και γλσσα. Αυτν την αλλαγ νοοτροπας θα θελε ο μσος πολτης να την ανιχνεσει στη γλσσα πρωτστως –  και στην πρξη – του  πολιτικο κσμου.

Κι αντ γι’ αυτ, τι εξακολουθε να ακοει ο καθνας μας ; Κουβντες που θυμζουν οπαδος οι οποοι ενδιαφρονται μνο να παρνει ττλους η ομδα τους. Με τι χρηματισμος, με τι μαφιζικες μεθδους, καθλου δεν τους νοιζει. Γι’ αυτ και η χρα κι οι θεσμο πγαν κατ διαβλου. Η πολιτικ ζω εξαντλονταν στο ντρμπι της επμενης Κυριακς, η δε επτευξη των στχων ακολουθοσε πρακτικς Ψωμιδη.

χι δεν εναι κριτρια πολιτικ αυτ. Δεν εναι λογικ. Ας μου λεγε ο Καραμανλς τι τον πει τον Τσπρα γιατ εναι Παναθηνακς, να τον πιστψω. Κι εγ μαζ.