Ï ÊáñáìáíëÞò, ï Ôóßðñáò êé ï Ðáíáèçíáúêüò

του Κþστα ΛογαρÜ απü το protagon.gr

ÐÝìðôç 28 Öåâñïõáñßïõ 2013

http://2.bp.blogspot.com/-JYcKEjqQ7qM/TgRl7dKO3yI/AAAAAAAALRk/lSlCmDmP8qc/s1600/DSC_0062.JPGΔεν πρÝπει να περÜσει γλωσσικÜ απαρατÞρητη η επιχειρηματολογßα της δÞλωσης ΚαραμανλÞ. Γιατß εßναι αντιπροσωπευτικÞ μιας νοοτροπßας. Ο πρþην πρωθυπουργüς αποφÜνθηκε την περασμÝνη ΚυριακÞ: «Εγþ τον Τσßπρα τον “πÜω”. ¸χει κÜτι το φρÝσκο. ΠÝτυχε να εßναι αξιωματικÞ αντιπολßτευση με πολý υψηλü ποσοστü».  

Δεν θα μεßνω στην πολιτικÞ πλευρÜ της δÞλωσÞς του (Üλλωστε, ακüμα και ο πλÝον Üσχετος μπορεß να καταλÜβει üτι η «εκτßμηση» εßναι μπηχτÞ στον ΣαμαρÜ για üσα εßπε ο υπουργüς του περß εκτßναξης του χρÝους επß ΓαλÜζιας διακυβÝρνησης). Θα αναφερθþ στην επιχειρηματολογßα υπÝρ Τσßπρα απü την Üποψη της γλþσσας – στο ‘κÜτι φρÝσκο’ και ‘στα ποσοστÜ’– κι ο λüγος μου δεν αφορÜ  καθüλου τον Πρüεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Για να πεßσει ο κ. ΚαραμανλÞς και να τον πιστÝψουμε, θα Ýπρεπε να εßχε δþσει δεßγματα διορατικüτητας επß πρωθυπουργßας του. ¼τι το μÜτι του Ýκοβε και τüτε, üταν επÝλεγε συνεργÜτες, τοποθετοýσε υπουργοýς και στελÝχωνε το κüμμα του και την ΚυβÝρνηση. ¼τι Þξερε να κüβει φÜτσα και να βγÜζει συμπÝρασμα.

Εκ του αποτελÝσματος üμως, δεν τεκμαßρεται κÜτι τÝτοιο. ¹ταν ο Παυλßδης, ο ΒουλγαρÜκης, ο Παυλüπουλος οι πιο σωστÝς επιλογÝς που του βγÞκαν και απÝδωσαν;  Εßχε δει και σ’ αυτοýς τη φρεσκÜδα, τη γüνιμη σκÝψη (την οποßα βλÝπει τþρα και στον κ. Τσßπρα);  ¹ μÞπως εßχε προοιωνιστεß  την αποτελεσματικüτητα του Αλογοσκοýφη,  του Παπαθανασßου, του Ορφανοý,  του Πολýδωρα και των υπολοßπων με την ßδια σιγουριÜ που τþρα αποφαßνεται για κÜποιον Üλλον; Ο πολιτικüς του βßος δεν συνηγορεß υπÝρ του, το κυβερνητικü του Ýργο τον διαψεýδει.

Ακüμα χειρüτερο επιχεßρημα υπÝρ του Τσßπρα εßναι üτι «πÝτυχε - λÝει- να εßναι αντιπολßτευση με πολý υψηλü ποσοστü». Και ο ßδιος, εξÜλλου, εßχε καταφÝρει να οδηγÞσει το κüμμα του δýο φορÝς στην εκλογικÞ νßκη. Ποιο το αποτÝλεσμα;  Τα δημοσιονομικÜ ελλεßμματα πÞραν την ανηφüρα, το διογκωμÝνο Þδη χρÝος εκτινÜχτηκε στα ýψη, και ξεκßνησε η πορεßα προς τη Üβυσσο την οποßα ολοκλÞρωσαν οι επüμενοι θριαμβικÜ.

ΘÝλω να πω üτι χωρßς στüχο, δßχως πρüγραμμα, δßχως üραμα, χωρßς δουλειÜ και πυγμÞ, ραθυμþντας και περß Üλλα τυρβÜζοντας, τι νüημα Ýχει η εκλογικÞ νßκη;  ΕπομÝνως, τα κριτÞρια που θÝτει ως βÜση του συλλογισμοý του εßναι Ýωλα. Αυτü το κριτÞριο ακριβþς ‘πþς θα πÜρουμε τις εκλογÝς’ –  αναγκαßο αλλÜ ελÜχιστα επαρκÝς – Üνοιξε το δρüμο στο πολιτικü ψεýδος και στην πελατειακÞ τακτικÞ.

Η ανωτÝρω διατýπωση ΚαραμανλÞ δεßχνει üτι ο πολιτικüς κüσμος δεν  Ýμαθε. Δεν Üλλαξε αντßληψη, συμπεριφορÝς και γλþσσα. ΑυτÞν την αλλαγÞ νοοτροπßας θα Þθελε ο μÝσος πολßτης να την ανιχνεýσει στη γλþσσα πρωτßστως –  και στην πρÜξη – του  πολιτικοý κüσμου.

Κι αντß γι’ αυτü, τι εξακολουθεß να ακοýει ο καθÝνας μας ; ΚουβÝντες που θυμßζουν οπαδοýς οι οποßοι ενδιαφÝρονται μüνο να παßρνει τßτλους η ομÜδα τους. Με τι χρηματισμοýς, με τι μαφιüζικες μεθüδους, καθüλου δεν τους νοιÜζει. Γι’ αυτü και η χþρα κι οι θεσμοß πÞγαν κατÜ διαβüλου. Η πολιτικÞ ζωÞ εξαντλοýνταν στο ντÝρμπι της επüμενης ΚυριακÞς, η δε επßτευξη των στüχων ακολουθοýσε πρακτικÝς ΨωμιÜδη.

¼χι δεν εßναι κριτÞρια πολιτικÜ αυτÜ. Δεν εßναι λογικÞ. Ας μου Ýλεγε ο ΚαραμανλÞς üτι τον πÜει τον Τσßπρα γιατß εßναι Παναθηναúκüς, να τον πιστÝψω. Κι εγþ μαζß.