:

tvxs.gr

17 2013

http://www.left.gr/upload/24464_1.jpgΗ Χρυσ Αυγ γινε γνωστ πανελλαδικ πριν απ 4 χρνια, καθς την περοδο που εχαν φανε στον ορζοντα της Ελλδας τα πρτα μαρα σννεφα της οικονομικς κρσης επλεξε βσει σχεδου -δοκιμασμνου ιστορικ-να αποπροσανατολσει τον κσμο απ το κυραρχο ζτημα που ταν η οικονομα και η διαχεριση της επερχμενης κρσης και να τον στρψει στο ζτημα της ανωτερτητας της ελληνικς φυλς ναντι των «υπανθρπων που χουν κατακλσει την χρα μας».

Ο ρατσισμς κατ των μεταναστν για την ΧΑ εναι απλυτα αντστοιχος με τον αντισημιτισμ των Ναζ, κατ το τι δεν αποτελε παρ τη μθοδο για να παρουσισει μια λλη εκδοχ της ιστορας, υπηρετντας απλυτα το σστημα, με το να θολνει την πραγματικ ουσα της οικονομικς κρσης. Με αυτ την ννοια ο πραγματικς αντπαλος της ΧΑ εξ αρχς δεν ταν οι μετανστες αλλ η ταξικ πλη και η Αριστερ, γι αυτ και σε μεγλο βαθμ υποστηρχθηκε και υποστηρζεται απ το σστημα.

Ενδιαφρον απ αυτ την ποψη χει να εξετσει κανες απ το διο το βιβλο του Χτλερ «ο Αγν μου» το πως ο Ναζισμς χρησιμοποησε την ρατσιστικ ιδεολογα σαν να «Δορειο ππο», προκειμνου να «αλσει» τα λακ στρματα υπρ του καπιταλιστικο συστματος. Γρφει λοιπν ο Χτλερ (τ. Β σελ. 274-275): «εναι χρος του πολιτικο ηγτη να δεχνει, πως ακμα και οι πιο διαφορετικο εχθρο ανκουν σε μια μοναδικ κατηγορα. Αν μιλμε στις μζες για πολλος εχθρος, μπορε να τους προκαλσουμε περπλοκες συζητσεις και αμφιβολες χωρς δισταγμος. Πρπει να βομβαρδζουμε αδικοπα τον εχθρ με ψματα και κατηγορες, ωστου να δημιουργηθε κατσταση ομαδικο παροξυσμο: σ' αυτ το σημεο, ο λας για να ξαναβρε την ηρεμα του, εναι διατεθειμνος να θυσισει το θμα που διαλξαμε».

Στην Γερμανα μετ τον Πρτο Παγκσμιο Πλεμο, με την βαθι πολιτικ, οικονομικ και ιδεολογικ κρση, που την μστιζε, σκοπς του ναζισμο ταν να δημιουργσει μια κατσταση φαντασιακς απειλς, απ τον να Εχθρ, τους Εβραους, στο πρσωπο των οποων οι Ναζ εχαν συνδσει τον φιλελεθερο καπιταλισμ, τον κομμουνισμ και το κοινοβουλευτικ σστημα, καθς κποιοι εκπρσωποι λων αυτν τχαινε να χουν εβρακ καταγωγ. Κατ' αντιστοιχα η ΧΑ επιτιθμενη στα λγια και στην πρξη κατ των μεταναστν και αναδεικνοντας τους μετανστες την κρια πηγ του κακο στην Ελλδα σμερα, επιτθεται κατ του κεφαλαου, «που τους φερε» (φθην εργατικ χρια), της Αριστερς «που τους προστατεει» και κατ του Κοινοβουλου «που νομοθετε υπρ τους». Η λακστικη λογικ του με να σμπρο πολλ τρυγνια.

Ας δομε μως πως περιγρφει ο Χτλερ τον λγο παρξης του ναζιστικο κμματος (τ.Β σελ. 55) «πρπει να εξασφαλσουμε στην ρατσιστικ θεωρα να αγωνιστικ ργανο, σαν αυτ που εναι ο μαρξισμς για την διεθνιστικ θεωρα. Αυτς εναι ο σκοπς που ακολουθε και επιδικει το εργατικ εθνικοσοσιαλιστικ κμμα της Γερμανας: να καθοριστε για το κμμα η ρατσιστικ θεωρα, καθς και οι προηγηθεσες συνθκες επιτυχας των ρατσιστικν αντιλψεων». Και παρακτω αναλοντας τον σκοπ του ρατσιστικο κρτους δηλνει «ο αντατος σκοπς του ρατσιστικο κρτους πρπει να εναι η φροντδα της προστασας λων αυτν που εκπροσωπον την πρωταρχικ ρτσα και που αυτο διαδδουν τον πολιτισμ και αποσκοπον στην ομορφι και την ηθικ αξιοποηση της αντερης κοινωνας».

Αντιγρφοντας ακριβς τα λγια του πνευματικο της καθοδηγητ η ΧΑ ξεκνησ πριν απ 4 χρνια και συνεχζει μχρι σμερα την καμπνια για την «Ελλδα στους λληνες», για τις ελληνικς γειτονις, τα συσστια μνο για λληνες, το αμα μνο για λληνες, τους παιδικος σταθμος μνο για τα ελληνπουλα κ.ο.κ, θτοντας ουσιαστικ τα θεμλια για να ρατσιστικ κρτος, κτι που να πολλος δεχνει μχρι στιγμς να πετυχανει, καθς η ατζντα της χει απλυτα υιοθετηθε απ την ΝΔ, με ναι μεν αλλ απ το ΠΑΣΟΚ, βρσκει ποικλες μεν αλλ μουδιασμνες αντιδρσεις απ την Αριστερ και χει απλυτη απχηση για την μεγλη πλειοντητα των ΜΜΕ. Απ την αστυνομα χει απλυτη κλυψη και συμμετοχ, στην δε Δικαιοσνη, πως απδειξε η υποχρηση στο θμα της απκτησης της ελληνικς ιθαγνειας των παιδιν μεταναστν βρσκει ευκοα τα.

Και πλι γυρνντας στον Χτλερ αξζει να δομε το μσος που τρφει προς τα εργατικ συνδικτα και την ταξικ πλη (τ. Β σελ. 235-237) καθς αναφρει τι τα εργατικ σωματεα και συνδικτα ενς εθνικ σοσιαλιστικο ρατσιστικο κρτους «δεν χουν καμι σχση με τον ταξικ αγνα, καθς ο μεν ναζιστς εργτης πρπει να ξρει τι αξηση της εθνικς οικονομας σημανει πντα και την δικ του επρκεια αγαθν και την υλικ ευτυχα, ο δε ναζιστς εργοδτης οφελει να γνωρζει τι η ευτυχα κι η χρηματικ επρκεια του εργτη εναι οι απαρβατοι και πρτοι ροι για την παρξη και την ανπτυξη της δικς του οικονομικς ευρωστας».

Η κατργηση της πλης των τξεων απ τους Ναζ ταν που τους νοιξε διπλατα τις πρτες συνεργασας και εξυπηρτησης του μεγλου κεφαλαου, κτι που επσης μιμομενη επιχειρε η ΧΑ, ταν αρνεται την φορολγηση του εφοπλιστικο κεφαλαου αλλ και ταν επιδικει να προσληφθον λληνες στη θση μεταναστν σε επιχειρσεις, με πακιστανικ μως μεροκματα. Ουσιαστικ η ΧΑ επιδικει την πακιστανοποηση των ελλνων εργατν κι αυτ εναι κτι που δεν χει καταδειχθε επαρκς απ τα συνδικτα.

Για να γνει πντως αντιληπτ πσο επικνδυνο εναι να διαποτζεται καθημεριν μια κοινωνα με το ρατσιστικ δηλητριο σαν αντδοτο στην νοδο της ταξικς πλης, πως αναλεται και απ τον Θ. Λποβατς (Το φαινμενο του ρατσισμο και του Αντισημιτισμο ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ, 9 Ιονιος 1989), πως ο Εβραος για τους Ναζ τσι και ο Μετανστης για την ΧΑ δεν θεωρεται να ανθρπινο υποκεμενο, αλλ αντιμετωπζεται ως νας δαμονες, να ζο (εξ ου και η προσφιλς στους χρυσαυγτες κφραση «υπνθρωποι» «κατσαρδες»), που φταει πντα για λα. «Επειδ παραμνει αννυμος (στη σλληψη του ρατσιστ: βλπε τους αριθμος που γραφαν πνω στα δρμα τα των καταδκων στα χιτλερικ στρατπεδα συγκντρωσης) αποτελε να εδος αρνητικο φετχ, που ο ρατσιστς αντισημτης πρπει να κακομεταχειριστε για να εξ υψσει τον εαυτ του».

λη αυτ η διαδικασα- πως περιγρφεται απ τον Ι. Λουκ στο βιβλο του «Εθνικοσοσιαλισμς και Ελληνισμς»- στηρζεται σε να συνδυασμ του αρχακο μαγικο τρπου σκψης και της εκμετλλευσης τους γχους που παργεται στα υποκεμενα που βινουν μια απειλ: ο Εθνικοσοσιαλισμς, δνοντας στην κοινωνικ αβεβαιτητα και κρση που βωναν οι Γερμανο του Μεσοπολμου διαστσεις υπαρξιακς απειλς, μετερχμενος καθαρ λακστικες μεθδους, πτυχε τον παραπνω συνδυασμ παρουσιζοντας το εβρακ στοιχεο ως τον δημιουργ λων των ανμαλων κοινωνικν συνθηκν, τις οποες ταξινμησε σε δο κατηγορες: το κθε μορφς διεθνιστικ πνεμα και την κθε εδους επανσταση που αποσκοποσε στην κοινωνικοπολιτικ χειραφτηση των μαζν.

Απ αυτ την ποψη η ΧΑ δεν εναι τυχαο που λο και πιο συχν στην ιστοσελδα της συνδει την Αριστερ με τον Σιωνισμ, υιοθετντας ναν κλιμακομενο αντισημιτικ λγο, καθς επσης και το γεγονς τι πσω απ τα επικριτικ απναντι της δημοσιεματα στα διεθν ΜΜΕ βλπει να κρβονται οι «σιωνιστς».