: 12 2012

του Bασλη Φουρτονη, δσκαλου

5 2013

Αυτς εναι οι 12 σημαντικτερες αρχαιολογικς ανακαλψεις κατ το ΚιμπριτζΑρχαιολογικ ανασκπηση του 2012, που πραγματοποιθηκε απ ερευντρια του Πανεπιστημου του Κιμπριτζ, εδε πρσφατα το φως της δημοσιτητας μσα απ την ιστοσελδα του BBC.

Η λστα των 12 αρχαιολογικν ανακαλψεων, που επιλγει η Λουζ Ιλς (Louise Iles) και παραθτει σε μορφ μηνιαας καταγραφς, μπορε να μην περιλαμβνει ελληνικ θματα να επικεντρνεται σε πολλ αγγλοσαξωνικ δισημα ευρματα, πως το πολυσυζητημνο ημερολγιο των Μγια οι νες ρευνες για τον νθρωπο των Πγων, ωστσο, δεν παει να χει ενδιαφρον, κυρως για τους λτρεις της αρχαιολογας και του μυστηρου.

 

1. Ποτ και τσιγρα

Μγια ναοΗ χρονι ξεκνησε με την ανακλυψη τι οι προστορικο κτοικοι του Περο κατανλωναν καλαμπκι δη απ το 4700 π. Χ., χλια χρνια νωρτερα απ' ,τι πιστευταν μχρι σμερα. Πρκειται για την παλαιτερη χρση αραβοστου στη Ντια Αμερικ, προν που φτανε στο πιτο των ανθρπων της εποχς χι μνο με τη μορφ του καλαμποκλευρου, αλλ και του ποπ κορν, πως αναφρεται χαρακτηριστικ στο ρθρο.

Επσης, ανλυση που γινε σε πλινη φιλη των Μγια βρθηκαν υπολεμματα καπνο και νικοτνης, που χρονολογονται μεταξ 600 και 900 μ. Χ., ανακλυψη που επιβεβαινει τι οι Μγια γνριζαν το κπνισμα, πως εξλλου δεχνουν και οι σχετικς απεικονσεις στην τχνη τους.

Οι ανακαλψεις περ... καταχρσεων συνεχστηκαν στην «παγωμνη» Γροιλανδα αυτ τη φορ, που πριν απ 1.000 χρνια περπου εγκαταστθηκαν οι Βκινγκς. Εκε, οι γνωστο λτρεις της μπρας, παρ το τρομερ κρο, κατφεραν να καλλιεργσουν κριθρι και, προφανς, να απολασουν το αγαπημνο τους ποτ. 

 

2. τζι ο 'Ανθρωπος των Πγων

Oetzi ο IcemanΗ «κρα» καταγωγ του τζι, του Ανθρπου των Πγων, το μουμιοποιημνο σμα του οποου βρθηκε το 1991 στις 'Αλπεις μεταξ Ιταλας και Αυστρας, ανασκευστηκε τον περασμνο Φεβρουριο. Ανλυση στο γονιδωμα του ανθρπου που πεσε θμα δολοφονας πριν απ περπου 5.000 χρνια, τροποποησε τη θεωρα που μχρι σμερα υποστριζε τι η καταγωγ του συνδεταν με τον τπο ερεσς του. Αντθετα, ο τζι φανεται τι εχε σχση με τον ντο και συγκεκριμνα με την Κορσικ τη Σαρδηνα, γεγονς που σημανει τι ο 'Ανθρωπος των Πγων, αν και μεγλωσε και ζησε κοντ στην περιοχ που βρθηκε, εχε μια βαθτερη συγγνεια με τη Μεσγειο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Πολτιμος σταυρς

Σταυρς ταφ βρθηκαν σε CambridgeshireΜια ασυνθιστη και περτεχνη ταφ του 7ου αι. μ. Χ. ρθε στο φως τον περασμνο Μρτιο, υπογραμμζοντας τις δυναμικς αλλαγς που διαδραματστηκαν στην κοινωνα της στερης Αγγλοσαξωνικς Αγγλας. Ο περτεχνος τφος, που βρθηκε σε χωρι κοντ στο Κιμπριτζ, ανκε σε νεαρ κορτσι περπου 16 ετν, το οποο φοροσε ναν πανμορφο σταυρ απ χρυσ και πολτιμο λθο. Σμφωνα με τους αρχαιολγους, η ταφ συνδυζει ειδωλολατρικ και χριστιανικ στοιχεα, μια «συγχνευση» που δεχνει με απτ τρπο τη μετβαση απ τον παγανισμ στον Χριστιανισμ σε μια κρσιμη στιγμ για την ανπτυξη της σγχρονης Βρετανας.

 

 

 

4. Κατασκευζοντας πλοο της Εποχς του Χαλκο στην Κορνουλη

Σκφος κτιρου στην ΚορνουληΧρησιμοποιντας αντγραφα αρχαων εργαλεων, αρχαιολγοι, μηχανικο και ναυπηγο απ τη Βρετανα, τη Γαλλα, τη Νορβηγα, την Τουρκα και αλλο νωσαν τις δυνμεις τους και κατασκεασαν να πλοο της Εποχς του Χαλκο, μκους 16 μτρων. Ο σχεδιασμς του βασστηκε σε υπολεμματα πλοου, ηλικας 4.000 ετν, που εχε εντοπιστε παλαιτερα στο North Ferriby, βορειοανατολικ της Βρετανας. Ττοια πλεομενα χρησιμοποιονταν πιθαντατα για τη μεταφορ μετλλων (κασστερο, χαλκ, χρυσ) στην ηπειρωτικ Ευρπη. Το πργραμμα κατασκευς του πλοου ταν αποτλεσμα της συνεργασας του Πανεπιστημου του Exeter και του Ναυτικο Μουσεου της Κορνουλης.

 

5. Θεωρες καταστροφς

Ημερολογιακς χαρακτρες Η εδηση για την ανακλυψη του αρχαιτερου αστρονομικο ημερολογου των Μγια (9ος αινας) κανε τον γρο του κσμου τον Μιο. Το ημερολγιο απεικονιζταν σε τοιχογραφες που εχαν φιλοτεχνηθε στους εσωτερικος τοχους ενς εγκαταλειμμνου κτιρου στην τοποθεσα Xultún στη Βενεζουλα, το οποο πιθαντατα στγαζε το εργαστριο ενς γραφα της εποχς. Τα ιερογλυφικ που ταν γραμμνα στους τοχους «μιλοσαν» για ημερολογιακος και αστρονομικος πνακες, καθς και για σεληνιακος και πλανητικος κκλους που θα συνβαιναν ως και 7.000 χρνια στο μλλον, δημιουργντας τις πολυσυζητημνες θεωρες καταστροφς για το τλος του κσμου.

 

 

 

6. Το περαμα των Νησιν του Πσχα

http://www.nooz.gr/Uploads/aclass/Statues_.jpgΤα θερατα αγλματα των Νησιν του Πσχα «περπτησαν», σμφωνα με περαμα που πραγματοποησαν την περασμνη χρονι επιστμονες απ το Πολιτειακ Πανεπιστμιο της Καλιφρνιας, οι οποοι με ευφνταστο τρπο και μακρι σκοινι μετακνησαν ρθιο να αντγραφο των τερστιων moai, πως εναι γνωστ τα δισημα αγλματα των νησιν. Το περαμα αποδεικνει τι τα αγλματα θα μποροσαν να μετακινηθον και αλλις, πραν της χρσης ξλινων πασσλων, που μχρι πρτινος ταν και η επικρατστερη εξγηση και η οποα εχε οδηγσει στην υπθεση τι αυτς ταν και ο λγος αποψλωσης των δασν.

Τη θεωρα τι οι κτοικοι των Νησιν του Πσχα αποψλωσαν τα δση και κατστρεψαν τους φυσικος πρους του τπου τους για να μεταφρουν τα περπου 1.000 θερατα αγλματα στις θσεις που στκονται, αμφισβτησε κι να βιβλο που κυκλοφρησε τον Ιονιο («The Statues That Walked: Unraveling the Mystery of Easter Island»). Μλιστα, οι συγγραφες του θεωρον τι για την εκτεταμνη αποψλωση φταιγαν οι ποντικο που φτασαν στο νησ μαζ με τους πρτους αποκους και οι οποοι, επειδ δεν εχαν φυσικος εχθρος, κατφαγαν λους τους σπρους των δντρων, εμποδζοντας τσι τη φυσικ αναδσωση.

 

7. Μεσαιωνικ σουτιν

http://www.nooz.gr/Uploads/aclass/Medieval_Bra.jpgΣουτιν του 15ου αινα ανακαλφθηκε σε αυστριακ κστρο. Το εσρουχο ταν να απ τα 3.000 καλοδιατηρημνα εδη υφσματος που βρθηκαν κατ τη διρκεια εργασιν ανακανισης του Κστρου Λνγκεμπεργκ στην Αυστρα. Ανμεσα στα εξαιρετικ σπνια κομμτια υφσματος ταν να σουτιν του 15ου αινα, καθς και σλιπ, τα οποα μοιαζαν με αυτ που φοριονται σμερα, ανακαλψεις που δωσαν μια καλ εικνα απ την πολ ιδιωτικ υπθεση των εσωροχων στη μεσαιωνικ Ευρπη.

 

 

 

 

 

 

 

8. Μυστηριδες ηφαστειο

ΜΟΛΑ ανασκαφ σε Spitalfields Σε ποια περιοχ βρισκταν το ηφαστειο που εξερργη το 1258, εκτοξεοντας οκτ φορς περισστερα αερολματα και σωματδια απ ,τι η κρηξη του ηφαιστεου Κρακατα το 1883; Τουλχιστον μχρι τον περασμνο Ιολιο η τοποθεσα του παρμενε μυστικ απ τους επιστμονες, οι οποοι δλωναν τι θα αποκαλυπτταν σντομα στις επιστημονικς δημοσιεσεις. Ωστσο, τα υπολεμματα που φησε πσω του δεν εναι καθλου κρυφ, καθς χουν βρεθε σε πυρνες πγου, ιζματα λιμνν και, μλις πρσφατα, σε μαζικος τφους που ανασκφτηκαν στο Λονδνο.

Τα ιστορικ γγραφα πντως μαρτυρον την ερμωση που προκλεσε η κρηξη του μυστηριδους ηφαιστεου, οι εκπομπς του οποου εμπδισαν το φως και τη ζστη του λιου να φτσει στη γη, εν οι καταστροφς στις σοδεις οδγησαν χιλιδες ανθρπους στην πενα και στον θνατο.

 

 

9. Προστορικ οδοντιατρικ

http://www.nooz.gr/Uploads/aclass/Beeswax_Fil_Cavity.jpgνα απ τα αρχαιτερα δεγματα οδοντιατρικς ρθε στο φως τον περασμνο Σεπτμβριο με την κατ τχη ανακλυψη ενς κεριο που εχε τοποθετηθε σε ραγισμνο νεολιθικ δντι. Το δντι ανκε σε νδρα ηλικας 24 ως 30 ετν, ο οποος ζησε πριν απ περπου 6.500 χρνια σε περιοχ της σημερινς Σλοβενας.

Υψηλς ανλυσης τρισδιστατες εικνες του δοντιο αποκλυψαν μια περιοχ εκτεθειμνης οδοντνης, καθς και μια κθετη ρωγμ που φτανε μχρι τον θλαμο του πολφο, κατσταση που σγουρα συνοδευταν απ δυνατ πονδοντο, ο οποος μλλον επιχειρθηκε να αντιμετωπιστε με το κερ.

 

 

 

 

 

 

10. Κντο πως η Toyota

Βλη που αποτελον μρος του ργου Πλινο ΣτρατΜια να ρευνα απ την ομδα του Ινστιτοτου Αρχαιολογας του UCL και του Μουσεου του Μαυσωλεου του Αυτοκρτορα Qin Shi Ηuang στην Κνα απδειξε τι το μοντλο παραγωγς που χρησιμοποησαν οι τεχντες για την κατασκευ των 7.000 πολεμιστν, αρμτων και αλγων του Πλινου Στρατο πριν απ 2.000 χρνια ταν τσο εξελιγμνο, που μπορε να συνδεθε με την γνωστ αυτοκινητοβιομηχανα Toyota.

Η ανλυση των πανομοιτυπων μπροντζινων αιχμν βελν που φρουν οι πλινοι πολεμιστς οδγησε τους ερευνητς στην υπθεση τι πρκειται για αντικεμενα που κατασκευστηκαν με τη χρση της μεθδου μαζικς παραγωγς, γνωστ ως «Toyotism». Πρκειται για διαδικασα κατ την οποα οι υψηλς εξειδκευσης τεχντες, χρησιμοποιντας να κυψελοειδς σστημα παραγωγς, φτιχνουν χι μεμονωμνα εξαρτματα αλλ πλρη τελικ προντα: να ευλικτο σστημα που μεγιστοποιε την εργασα και ελαχιστοποιε τα απβλητα.

 

 

 

11. Μεσολιθικς ρευνες

Σκψτε στο Star CarrΤη Μεσολιθικ Βρετανα αφορ η ανακλυψη του Νοεμβρου. Τα να στοιχεα δεχνουν τι οι νθρωποι της εποχς δεν ταν συνχεια σε κνηση οτε ζοσαν σε πρχειρα καταλματα, πως πιστευταν μχρι σμερα. Μεσολιθικ κτρια που ανασκφτηκαν στο Echline της Σκοτας και στο Lunt Meadows στο Μερσεσιντ, χρονολογονται το 8300 και το 5800 π. Χ., αντστοιχα. Επσης, νες ρευνες στο Σταρ Καρ (Star Carr), μια απ τις πιο δισημες μεσολιθικς τοποθεσες της χρας, επιβεβαινουν τα παραπνω, καθς πριν απ 11.000 χρνια η περιοχ εκτεινταν σε περισστερα απ 2 εκτρια, περιλμβανε μια ξλινη πλατφρμα μκους 30 μτρων δπλα στη λμνη και τουλχιστον μια θση σπιτιο, «εικνα» που δεν ταιριζει και πολ σε ναν μικρ χρο συγκντρωσης κυνηγν-συλλεκτν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 12. Τφος σε κρνος

Σδερο κρνος ΗλικαΜια παρξενη ανακλυψη εδε το φως της δημοσιτητας τον περασμνο Δεκμβριο. Πρκειται για μια σπνια ταφ σε να εξσου σπνιο κρνος της βρετανικς Εποχς του Σιδρου. Το μπροντζινο κρνος, που χρονολογεται τον 1ο αι. π. Χ., κποτε περιεχε σκο με αποτεφρωμνα οστ, το πρτο δεγμα ταφς σε κρνος που χει βρεθε. Αναλσεις που διεξγονται αναμνονται να ρξουν φως στον τρπο που το κρνος, το οποο δεν προρχεται απ τη Βρετανα, φτασε στο Καντρμπουρι σε μια περοδο πολμου και ρωμακς εισβολς.