ÊÝéìðñéôæ: ÁõôÝò åßíáé ïé 12 óçìáíôéêüôåñåò áñ÷áéïëïãéêÝò áíáêáëýøåéò ôïõ 2012

του Bασßλη Φουρτοýνη, δÜσκαλου

ÓÜââáôï 5 Éáíïõáñßïõ 2013

ΑυτÝς εßναι οι 12 σημαντικüτερες αρχαιολογικÝς ανακαλýψεις κατÜ το ΚÝιμπριτζΑρχαιολογικÞ ανασκüπηση του 2012, που πραγματοποιÞθηκε απü ερευνÞτρια του Πανεπιστημßου του ΚÝιμπριτζ, εßδε πρüσφατα το φως της δημοσιüτητας μÝσα απü την ιστοσελßδα του BBC.

Η λßστα των 12 αρχαιολογικþν ανακαλýψεων, που επιλÝγει η Λουßζ Ιλς (Louise Iles) και παραθÝτει σε μορφÞ μηνιαßας καταγραφÞς, μπορεß να μην περιλαμβÜνει ελληνικÜ θÝματα Þ να επικεντρþνεται σε πολλÜ αγγλοσαξωνικÜ Þ διÜσημα ευρÞματα, üπως το πολυσυζητημÝνο ημερολüγιο των ΜÜγια Þ οι νÝες Ýρευνες για τον ¶νθρωπο των ΠÜγων, ωστüσο, δεν παýει να Ýχει ενδιαφÝρον, κυρßως για τους λÜτρεις της αρχαιολογßας και του μυστηρßου.

 

1. ΠοτÜ και τσιγÜρα

ΜÜγια ναοýΗ χρονιÜ ξεκßνησε με την ανακÜλυψη üτι οι προúστορικοß κÜτοικοι του Περοý κατανÜλωναν καλαμπüκι Þδη απü το 4700 π. Χ., χßλια χρüνια νωρßτερα απ' ü,τι πιστευüταν μÝχρι σÞμερα. Πρüκειται για την παλαιüτερη χρÞση αραβοσßτου στη Νüτια ΑμερικÞ, προúüν που Ýφτανε στο πιÜτο των ανθρþπων της εποχÞς üχι μüνο με τη μορφÞ του καλαμποκÜλευρου, αλλÜ και του ποπ κορν, üπως αναφÝρεται χαρακτηριστικÜ στο Üρθρο.

Επßσης, ανÜλυση που Ýγινε σε πÞλινη φιÜλη των ΜÜγια βρÝθηκαν υπολεßμματα καπνοý και νικοτßνης, που χρονολογοýνται μεταξý 600 και 900 μ. Χ., ανακÜλυψη που επιβεβαιþνει üτι οι ΜÜγια γνþριζαν το κÜπνισμα, üπως εξÜλλου δεßχνουν και οι σχετικÝς απεικονßσεις στην τÝχνη τους.

Οι ανακαλýψεις περß... καταχρÞσεων συνεχßστηκαν στην «παγωμÝνη» Γροιλανδßα αυτÞ τη φορÜ, üπου πριν απü 1.000 χρüνια περßπου εγκαταστÜθηκαν οι Βßκινγκς. Εκεß, οι γνωστοß λÜτρεις της μπßρας, παρÜ το τρομερü κρýο, κατÜφεραν να καλλιεργÞσουν κριθÜρι και, προφανþς, να απολαýσουν το αγαπημÝνο τους ποτü. 

 

2. ¼τζι ο 'Ανθρωπος των ΠÜγων

Oetzi ο IcemanΗ «κρýα» καταγωγÞ του ¼τζι, του Ανθρþπου των ΠÜγων, το μουμιοποιημÝνο σþμα του οποßου βρÝθηκε το 1991 στις 'Αλπεις μεταξý Ιταλßας και Αυστρßας, ανασκευÜστηκε τον περασμÝνο ΦεβρουÜριο. ΑνÜλυση στο γονιδßωμα του ανθρþπου που Ýπεσε θýμα δολοφονßας πριν απü περßπου 5.000 χρüνια, τροποποßησε τη θεωρßα που μÝχρι σÞμερα υποστÞριζε üτι η καταγωγÞ του συνδεüταν με τον τüπο εýρεσÞς του. Αντßθετα, ο ¼τζι φαßνεται üτι εßχε σχÝση με τον νüτο και συγκεκριμÝνα με την ΚορσικÞ Þ τη Σαρδηνßα, γεγονüς που σημαßνει üτι ο 'Ανθρωπος των ΠÜγων, αν και μεγÜλωσε και Ýζησε κοντÜ στην περιοχÞ που βρÝθηκε, εßχε μια βαθýτερη συγγÝνεια με τη Μεσüγειο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Πολýτιμος σταυρüς

Σταυρüς ταφÞ βρÝθηκαν σε CambridgeshireΜια ασυνÞθιστη και περßτεχνη ταφÞ του 7ου αι. μ. Χ. Þρθε στο φως τον περασμÝνο ΜÜρτιο, υπογραμμßζοντας τις δυναμικÝς αλλαγÝς που διαδραματßστηκαν στην κοινωνßα της ýστερης ΑγγλοσαξωνικÞς Αγγλßας. Ο περßτεχνος τÜφος, που βρÝθηκε σε χωριü κοντÜ στο ΚÝιμπριτζ, ανÞκε σε νεαρü κορßτσι περßπου 16 ετþν, το οποßο φοροýσε Ýναν πανÝμορφο σταυρü απü χρυσü και πολýτιμο λßθο. Σýμφωνα με τους αρχαιολüγους, η ταφÞ συνδυÜζει ειδωλολατρικÜ και χριστιανικÜ στοιχεßα, μια «συγχþνευση» που δεßχνει με απτü τρüπο τη μετÜβαση απü τον παγανισμü στον Χριστιανισμü σε μια κρßσιμη στιγμÞ για την ανÜπτυξη της σýγχρονης Βρετανßας.

 

 

 

4. ΚατασκευÜζοντας πλοßο της ΕποχÞς του Χαλκοý στην ΚορνουÜλη

ΣκÜφος κτιρßου στην ΚορνουÜληΧρησιμοποιþντας αντßγραφα αρχαßων εργαλεßων, αρχαιολüγοι, μηχανικοß και ναυπηγοß απü τη Βρετανßα, τη Γαλλßα, τη Νορβηγßα, την Τουρκßα και αλλοý Ýνωσαν τις δυνÜμεις τους και κατασκεýασαν Ýνα πλοßο της ΕποχÞς του Χαλκοý, μÞκους 16 μÝτρων. Ο σχεδιασμüς του βασßστηκε σε υπολεßμματα πλοßου, ηλικßας 4.000 ετþν, που εßχε εντοπιστεß παλαιüτερα στο North Ferriby, βορειοανατολικÜ της Βρετανßας. ΤÝτοια πλεοýμενα χρησιμοποιοýνταν πιθανüτατα για τη μεταφορÜ μετÜλλων (κασσßτερο, χαλκü, χρυσü) στην ηπειρωτικÞ Ευρþπη. Το πρüγραμμα κατασκευÞς του πλοßου Þταν αποτÝλεσμα της συνεργασßας του Πανεπιστημßου του Exeter και του Ναυτικοý Μουσεßου της ΚορνουÜλης.

 

5. Θεωρßες καταστροφÞς

ΗμερολογιακÞς χαρακτÞρες Η εßδηση για την ανακÜλυψη του αρχαιüτερου αστρονομικοý ημερολογßου των ΜÜγια (9ος αιþνας) Ýκανε τον γýρο του κüσμου τον ΜÜιο. Το ημερολüγιο απεικονιζüταν σε τοιχογραφßες που εßχαν φιλοτεχνηθεß στους εσωτερικοýς τοßχους ενüς εγκαταλειμμÝνου κτιρßου στην τοποθεσßα Xultún στη ΒενεζουÝλα, το οποßο πιθανüτατα στÝγαζε το εργαστÞριο ενüς γραφÝα της εποχÞς. Τα ιερογλυφικÜ που Þταν γραμμÝνα στους τοßχους «μιλοýσαν» για ημερολογιακοýς και αστρονομικοýς πßνακες, καθþς και για σεληνιακοýς και πλανητικοýς κýκλους που θα συνÝβαιναν ως και 7.000 χρüνια στο μÝλλον, δημιουργþντας τις πολυσυζητημÝνες θεωρßες καταστροφÞς για το τÝλος του κüσμου.

 

 

 

6. Το πεßραμα των Νησιþν του ΠÜσχα

http://www.nooz.gr/Uploads/aclass/Statues_.jpgΤα θεüρατα αγÜλματα των Νησιþν του ΠÜσχα «περπÜτησαν», σýμφωνα με πεßραμα που πραγματοποßησαν την περασμÝνη χρονιÜ επιστÞμονες απü το Πολιτειακü ΠανεπιστÞμιο της Καλιφüρνιας, οι οποßοι με ευφÜνταστο τρüπο και μακριÜ σκοινιÜ μετακßνησαν üρθιο Ýνα αντßγραφο των τερÜστιων moai, üπως εßναι γνωστÜ τα διÜσημα αγÜλματα των νησιþν. Το πεßραμα αποδεικνýει üτι τα αγÜλματα θα μποροýσαν να μετακινηθοýν και αλλιþς, πÝραν της χρÞσης ξýλινων πασσÜλων, που μÝχρι πρüτινος Þταν και η επικρατÝστερη εξÞγηση και η οποßα εßχε οδηγÞσει στην υπüθεση üτι αυτüς Þταν και ο λüγος αποψßλωσης των δασþν.

Τη θεωρßα üτι οι κÜτοικοι των Νησιþν του ΠÜσχα αποψßλωσαν τα δÜση και κατÝστρεψαν τους φυσικοýς πüρους του τüπου τους για να μεταφÝρουν τα περßπου 1.000 θεüρατα αγÜλματα στις θÝσεις που στÝκονται, αμφισβÞτησε κι Ýνα βιβλßο που κυκλοφüρησε τον Ιοýνιο («The Statues That Walked: Unraveling the Mystery of Easter Island»). ΜÜλιστα, οι συγγραφεßς του θεωροýν üτι για την εκτεταμÝνη αποψßλωση Ýφταιγαν οι ποντικοß που Ýφτασαν στο νησß μαζß με τους πρþτους αποßκους και οι οποßοι, επειδÞ δεν εßχαν φυσικοýς εχθροýς, κατÝφαγαν üλους τους σπüρους των δÝντρων, εμποδßζοντας Ýτσι τη φυσικÞ αναδÜσωση.

 

7. Μεσαιωνικü σουτιÝν

http://www.nooz.gr/Uploads/aclass/Medieval_Bra.jpgΣουτιÝν του 15ου αιþνα ανακαλýφθηκε σε αυστριακü κÜστρο. Το εσþρουχο Þταν Ýνα απü τα 3.000 καλοδιατηρημÝνα εßδη υφÜσματος που βρÝθηκαν κατÜ τη διÜρκεια εργασιþν ανακαßνισης του ΚÜστρου ΛÝνγκεμπεργκ στην Αυστρßα. ΑνÜμεσα στα εξαιρετικÜ σπÜνια κομμÜτια υφÜσματος Þταν Ýνα σουτιÝν του 15ου αιþνα, καθþς και σλιπ, τα οποßα Ýμοιαζαν με αυτÜ που φοριοýνται σÞμερα, ανακαλýψεις που Ýδωσαν μια καλÞ εικüνα απü την πολý ιδιωτικÞ υπüθεση των εσωροýχων στη μεσαιωνικÞ Ευρþπη.

 

 

 

 

 

 

 

8. Μυστηριþδες ηφαßστειο

ΜΟΛΑ ανασκαφÞ σε Spitalfields Σε ποια περιοχÞ βρισκüταν το ηφαßστειο που εξερρÜγη το 1258, εκτοξεýοντας οκτþ φορÝς περισσüτερα αερολýματα και σωματßδια απü ü,τι η Ýκρηξη του ηφαιστεßου Κρακατüα το 1883; ΤουλÜχιστον μÝχρι τον περασμÝνο Ιοýλιο η τοποθεσßα του παρÝμενε μυστικÞ απü τους επιστÞμονες, οι οποßοι δÞλωναν üτι θα αποκαλυπτüταν σýντομα στις επιστημονικÝς δημοσιεýσεις. Ωστüσο, τα υπολεßμματα που Üφησε πßσω του δεν εßναι καθüλου κρυφÜ, καθþς Ýχουν βρεθεß σε πυρÞνες πÜγου, ιζÞματα λιμνþν και, μüλις πρüσφατα, σε μαζικοýς τÜφους που ανασκÜφτηκαν στο Λονδßνο.

Τα ιστορικÜ Ýγγραφα πÜντως μαρτυροýν την ερÞμωση που προκÜλεσε η Ýκρηξη του μυστηριþδους ηφαιστεßου, οι εκπομπÝς του οποßου εμπüδισαν το φως και τη ζÝστη του Þλιου να φτÜσει στη γη, ενþ οι καταστροφÝς στις σοδειÝς οδÞγησαν χιλιÜδες ανθρþπους στην πεßνα και στον θÜνατο.

 

 

9. ΠροúστορικÞ οδοντιατρικÞ

http://www.nooz.gr/Uploads/aclass/Beeswax_Fil_Cavity.jpg¸να απü τα αρχαιüτερα δεßγματα οδοντιατρικÞς Þρθε στο φως τον περασμÝνο ΣεπτÝμβριο με την κατÜ τýχη ανακÜλυψη ενüς κεριοý που εßχε τοποθετηθεß σε ραγισμÝνο νεολιθικü δüντι. Το δüντι ανÞκε σε Üνδρα ηλικßας 24 ως 30 ετþν, ο οποßος Ýζησε πριν απü περßπου 6.500 χρüνια σε περιοχÞ της σημερινÞς Σλοβενßας.

ΥψηλÞς ανÜλυσης τρισδιÜστατες εικüνες του δοντιοý αποκÜλυψαν μια περιοχÞ εκτεθειμÝνης οδοντßνης, καθþς και μια κÜθετη ρωγμÞ που Ýφτανε μÝχρι τον θÜλαμο του πολφοý, κατÜσταση που σßγουρα συνοδευüταν απü δυνατü πονüδοντο, ο οποßος μÜλλον επιχειρÞθηκε να αντιμετωπιστεß με το κερß.

 

 

 

 

 

 

10. ΚÜντο üπως η Toyota

ΒÝλη που αποτελοýν μÝρος του Ýργου ΠÞλινο ΣτρατüΜια νÝα Ýρευνα απü την ομÜδα του Ινστιτοýτου Αρχαιολογßας του UCL και του Μουσεßου του Μαυσωλεßου του ΑυτοκρÜτορα Qin Shi Ηuang στην Κßνα απÝδειξε üτι το μοντÝλο παραγωγÞς που χρησιμοποßησαν οι τεχνßτες για την κατασκευÞ των 7.000 πολεμιστþν, αρμÜτων και αλüγων του ΠÞλινου Στρατοý πριν απü 2.000 χρüνια Þταν τüσο εξελιγμÝνο, που μπορεß να συνδεθεß με την γνωστÞ αυτοκινητοβιομηχανßα Toyota.

Η ανÜλυση των πανομοιüτυπων μπροýντζινων αιχμþν βελþν που φÝρουν οι πÞλινοι πολεμιστÝς οδÞγησε τους ερευνητÝς στην υπüθεση üτι πρüκειται για αντικεßμενα που κατασκευÜστηκαν με τη χρÞση της μεθüδου μαζικÞς παραγωγÞς, γνωστÞ ως «Toyotism». Πρüκειται για διαδικασßα κατÜ την οποßα οι υψηλÞς εξειδßκευσης τεχνßτες, χρησιμοποιþντας Ýνα κυψελοειδÝς σýστημα παραγωγÞς, φτιÜχνουν üχι μεμονωμÝνα εξαρτÞματα αλλÜ πλÞρη τελικÜ προúüντα: Ýνα ευÝλικτο σýστημα που μεγιστοποιεß την εργασßα και ελαχιστοποιεß τα απüβλητα.

 

 

 

11. ΜεσολιθικÝς Ýρευνες

ΣκÜψτε στο Star CarrΤη ΜεσολιθικÞ Βρετανßα αφορÜ η ανακÜλυψη του Νοεμβρßου. Τα νÝα στοιχεßα δεßχνουν üτι οι Üνθρωποι της εποχÞς δεν Þταν συνÝχεια σε κßνηση οýτε ζοýσαν σε πρüχειρα καταλýματα, üπως πιστευüταν μÝχρι σÞμερα. ΜεσολιθικÜ κτßρια που ανασκÜφτηκαν στο Echline της Σκοτßας και στο Lunt Meadows στο ΜερσεúσÜιντ, χρονολογοýνται το 8300 και το 5800 π. Χ., αντßστοιχα. Επßσης, νÝες Ýρευνες στο Σταρ Καρ (Star Carr), μια απü τις πιο διÜσημες μεσολιθικÝς τοποθεσßες της χþρας, επιβεβαιþνουν τα παραπÜνω, καθþς πριν απü 11.000 χρüνια η περιοχÞ εκτεινüταν σε περισσüτερα απü 2 εκτÜρια, περιλÜμβανε μια ξýλινη πλατφüρμα μÞκους 30 μÝτρων δßπλα στη λßμνη και τουλÜχιστον μια θÝση σπιτιοý, «εικüνα» που δεν ταιριÜζει και πολý σε Ýναν μικρü χþρο συγκÝντρωσης κυνηγþν-συλλεκτþν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 12. ΤÜφος σε κρÜνος

Σßδερο κρÜνος ΗλικßαΜια παρÜξενη ανακÜλυψη εßδε το φως της δημοσιüτητας τον περασμÝνο ΔεκÝμβριο. Πρüκειται για μια σπÜνια ταφÞ σε Ýνα εξßσου σπÜνιο κρÜνος της βρετανικÞς ΕποχÞς του ΣιδÞρου. Το μπροýντζινο κρÜνος, που χρονολογεßται τον 1ο αι. π. Χ., κÜποτε περιεßχε σÜκο με αποτεφρωμÝνα οστÜ, το πρþτο δεßγμα ταφÞς σε κρÜνος που Ýχει βρεθεß. Αναλýσεις που διεξÜγονται αναμÝνονται να ρßξουν φως στον τρüπο που το κρÜνος, το οποßο δεν προÝρχεται απü τη Βρετανßα, Ýφτασε στο ΚαντÝρμπουρι σε μια περßοδο πολÝμου και ρωμαúκÞς εισβολÞς.