2 2012

,

Περιγραφ: Να μθοδος για περισστερη επιτυχα στην εξωσωματικ γονιμοποησηΗ εξωσωματικ γονιμοποηση (IVF) χει οδηγσει στην γννηση 5 εκατομμυρων παιδιν σε λο τον κσμο απ το 1978 ταν γεννθηκε το πρτο «παιδ του σωλνα» ως σμερα, σμφωνα με νες εκτιμσεις.

πως ανακοινθηκε στο ετσιο συνδριο της Ευρωπακς Εταιρεας Ανθρπινης Αναπαραγωγς & Εμβρυολογας (ESHRE), κθε χρνο γονιμοποιονται στο εργαστριο και γεννιονται σχεδν 350.000 μωρ.

Ο αριθμς αυτς αντιπροσωπεει το 0,3% των 130 εκατομμυρων νων γεννσεων που καταγρφονται ετησως σε λο τον πλαντη.

«Με την βοθεια της εξωσωματικς δημιουργθηκαν εκατομμρια οικογνειες με παιδι, μεινοντας τσι σημαντικ την εππτωση της υπογονιμτητας», επε ο δρ Ντιβιντ νταμσον, επικεφαλς της Διεθνος Επιτροπς Παρακολοθησης των Τεχνολογιν Υποβοηθομενης Αναπαραγωγς (ICMART).

Η εξωσωματικ γονιμοποηση και μα υποκατηγορα της, η μικρογονιμοποηση (ICSI), κατ την οποα το σπερματοζωριο εισγεται απ’ ευθεας μσα στο ωριο, αποτελον τις πιο ευρως εφαρμοζμενες τεχνικς της εξωσωματικς.

Το πρτο «παιδ του σωλνα» παγκοσμως εναι η Λουζ Μπρουν, η οποα γεννθηκε τον Ιολιο του 1978, πειτα απ εννα χρνια προσπαθειν.

Η ICMART κανε τους υπολογισμος για τα 5 εκατομμρια μωρ με αφορμ το 28ο Συνδριο της ESHRE, το οποο ρχισε χθες στην Κωνσταντινοπολη.

Οι ειδικο της ICMART βσισαν το συμπρασμ τους στον αριθμ των εξωσωματικν και των μικρογονιμοποισεων που καταγρφηκαν επισμως ως και το 2008, και σε υπολογισμος για τα επμενα τη, για τα οποα διασταυρωμνα στατιστικ στοιχεα δεν χουν ακμα ανακοινωθε.

Σμφωνα με τα στοιχεα, κθε χρνο γνονται σε λο τον κσμο 1,5 εκατομμριο κκλοι εξωσωματικς – με περισστερο απ το να τρτο απ αυτος να πραγματοποιονται στην Ευρπη.

Τα ποσοστ επιτυχας χουν πλον σταθεροποιηθε, με το σχεδν να τρτο των γονιμοποιημνων εμβρων που εμφυτεονται στις γυνακες να οδηγον στη γννηση βρεφν.

Η ESHRE τονζει τι στην Ευρπη υπρχει πλον η τση να εμφυτεονται στη γυνακα σε κθε κκλο εξωσωματικς λιγτερα μβρυα, με αποτλεσμα να χουν ελαττωθε οι πολδυμες κυσεις που συνοδεονται απ υψηλτερο κνδυνο επιπλοκν για τη μητρα, γννηση βρεφν με χαμηλ σωματικ βρος και αναπτυξιακς δυσκολες.

Στην πραγματικτητα, ο αριθμς των τριδμων γεννσεων χει μειωθε κτω απ 1%, εν για πρτη φορ μειθηκε και ο αριθμς των διδμων γεννσεων, οι οποες πλον αντιπροσωπεουν λιγτερο απ το 20% του συνλου των γεννσεων πειτα απ εξωσωματικ.

 

25 Ιουλου 1978 - Γεννιται το πρτο «μωρ του σωλνα» στον κσμο

Περιγραφ: exosomatikh_20_1_2011.jpgΗ μθοδος αναπτχθηκε απ τον βρεταν γυναικολγος και μαιευτρα Πτρικ Στπτοου, σε συνεργασα με τον βιολγο και φυσιολγο Ρμπερτ ντουαρτς. Το πρτο «παιδ του σωλνα» γεννθηκε στις 25 Ιουλου του 1978, στο νοσοκομεο λνταμ της Αγγλας, υπ την επβλεψη του δκτορος Στπτοου.

Ο δρ. ντουαρτς, ομτιμος καθηγητς στο Πανεπιστμιο του Κιμπριτζ, ρχισε απ την δεκαετα του 1950 να αναζητ τρπους εξωσωματικς γονιμοποησης ως πιθανς θεραπεας εναντον της υπογονιμτητας. Στο πλασιο αυτ, δημιοργησε στην Κλινικ Bourn Hall το πρτο κντρο εξωσωματικς γονιμοποησης στον κσμο.

Ο Βρετανς επιστμονας ανακλυψε πολλς σημαντικς αρχς της ανθρπινης γονιμοποησης και κατρθωσε να γονιμοποισει ανθρπινα ωρια στο εργαστριο.

Οι προσπθεις του καρποφρησαν στις 25 Ιουλου 1978, ταν γεννθηκε το πρτο «παιδ του σωλνα» πως το αποκλεσαν ττε: η Λουζ Μπρουν, η οποα με τη σειρ της απκτησε το πρτο της παιδ στις 20 Δεκεμβρου 2006 (η σλληψη γινε με φυσικ τρπο).

Η γννηση της Λουζ Μπρουν γινε πρτη εδηση σχεδν σε λα τα μσα ενημρωσης, µε κποιους δημοσιογρφους να κνουν ακμη και τους καθαριστς της κλινικς προκειμνου να φτσουν στην πηγ της εδησης. Απ ττε περισστερα απ τσσερα εκατομμρια παιδι χουν γεννηθε με την δια μθοδο σε ολκληρο τον κσμο, μεταξ των οποων και η μικρτερη αδερφ της Λουζ. Η δια μαθε για την «ιδιαιτερτητ» της λγο πριν συμπληρσει τα πντε της χρνια.

Στον «πατρα» της εξωσωματικς γονιμοποησης, δρ. Ρμπερτ ντουαρτς, απονεμθηκε το φετιν βραβεο Νμπελ Ιατρικς. Ο Βρετανς επιστμονας τιμθηκε επειδ χρη στη δουλει του γινε εφικτ να ξεπεραστε το πρβλημα της υπογονιμτητας που αφορ περισστερο απ το 10% των ζευγαριν σε λο τον κσμο

Οι δο επιστμονες παρακολουθοσαν εξλλου στεν την εξλιξ της και η οικογνει της τους επισκεπτταν τακτικ στα σπτια τους. ταν ο Πτρικ Στπτοου πθανε το 1988, η 10χρονη Λουζ αισθνθηκε τι χασε να «αγαπημνο μλος της οικογνεις της». «Εναι λγο τρομακτικ να εσαι το πρτο παιδ του σωλνα, αλλ μου προκαλε να ευχριστο συνασθημα η σκψη τι εν δεν εχα γεννηθε εγ δεν θα εχαν ρθει στη ζω πολλ παιδι μετ απ μνα», εχε δηλσει σε μια εκδλωση πριν απ πντε χρνια. Σμερα, η Λουζ Μπρουν εργζεται σε μια εταιρεα στο Μπρστολ. Στα 28 της χρνια γινε το πρτο «παιδ του σωλνα» που φερε στον κσμο το δικ του παιδ. Ο τοκετς της ταν φυσιολογικς.

 

20 Ιανουαρου 1982 - Γεννιται το πρτο «μωρ του σωλνα» στην Ελλδα

Στην Ελλδα, το πρτο παιδ με εξωσωματικ γονιμοποηση γεννθηκε στις 20 Ιανουαρου του 1982, με καισαρικ τομ και ββαια την παρουσα του δρ. Στπτοου, ο οποος χειροργησε τη μητρα, Στλλα Ιορδανδου, μαζ με να επιτελεο των ελλνων επιστημνων, με επικεφαλς τους Αλκ. Κλλια και Στ. Κτεν. Το κοριτσκι που γεννθηκε, η Χριστνα Ιορδανδου ταν το 1ο μωρ του σωλνα στην Ελλδα και το 13ο παγκοσμως.

 

Ο κ. Στλιος Κτενς θυμται

Περιγραφ: http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcR1HgMqsIlrMjfHaZmIvJcDDD6eHv7ghFe9u_LqU7EyjT6g7jASwmuT03TMΟ προθλαμος του μαιευτηρου ταν γεμτος απ κσμο, που αδημονοσε για το ευτυχς γεγονς το οποο νοιγε το δρμο σε χιλιδες γονες με πρβλημα υπογονιμτητας.

«Κριε Κτεν, ετοιμαστετε για χειρουργεο. Σε μα ρα, θα γνει καισαρικ τομ...», ακοστηκε η φων της νοσοκμας απ τη μισνοιχτη πρτας. Και μλις ο νεαρς ττε γυναικολγος ρχισε να κατεβανει τα σκαλι για να φθσει στο χειρουργεο, πισωπτησε εμβρντητος. «Τι εναι λος αυτς ο κσμος εδ μσα;» αναρωτθηκε.

«Πρτη φορ βλεπα να συμβανει κτι ττοιο. Ακμη και μπροστ στην πρτα του χειρουργεου, που κανονικ απαγορεεται, υπρχε κσμος που περμενε με αγωνα», λει ο κ. Στλιος Κτενς. ταν απγευμα της 20ς Ιανουαρου 1982. Στο χειρουργεο βρισκταν μια νεαρ γυνακα απ τη Θεσσαλονκη, η κ. Στλλα Ιορδανδου, η πρτη γυνακα στην Ελλδα που εχε μενει γκυος με την μθοδο της εξωσωματικς γονιμοποησης.

«Εγ εκενη τη μρα εφημρευα στο Μαιευτριο Μητρα και αμσως κατβηκα στο χειρουργεο για να πραγματοποισουμε την επμβαση. Μχρι ττε, κανες δεν μου εχε πει τι σε λγα λεπτ επρκειτο να γεννηθε στην Ελλδα το πρτο παιδ του σωλνα, πως αποκαλοσαν ττε τα ελχιστα παιδι που εχαν ρθει στον κσμο με εξωσωματικ γονιμοποηση» εξηγε ο κ. Κτενς.

Συνεχζοντας την αφγησ του αναφρει: «Μια νεαρ γυνακα δεν μπορε να αποκτσει παιδ λγω γυναικολογικο προβλματος. Προσπαθε 10 χρνια να το καταφρει. Με τη βοθεια του Αλκιβιδη Κλλια πηγανει στο Λονδνο.

Μαζ κι ο ντρας της. Συναντ τον Στπτοου που της χαρζει το θαμα της μητρτητας. ρχεται στην Ελλδα, κυοφορε, λα πνε τλεια, καμα επιπλοκ και αυτ τη στιγμ κτω απ ξι ζευγρια μτια, μια να ζω γεννιται!».

Το παιδ ταν υγιστατο θυμται ο κ. Στ. Κτενς. Και η μητρα το διο. «μως ο απηχος εκενης της στιγμς, εκενης της απλς καισαρικς επμβασης, θα αργοσε να κοπσει». Για μρες χτυποσαν τα τηλφωνα απ συναδλφους αλλ και δημοσιογρφους διαφρων χωρν. «Μας ρωτοσαν πληροφορες για τη μητρα, για το πς πγε η επμβαση, πς ταν το παιδ». ταν κορτσι.