:

7 2012

Βασλης Φουρτονης: δσκαλος, αναπληρωματικς Αιρετς ΑΠΥΣΠΕ Αττικς

Περιγραφ: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/c/c8/Alan_Turing_photo.jpgΟ Βρετανς λαν Μθισον Τιορινγκ  (Alan Matheson Turing, γεννθηκε στις 23 Ιουνου 1912., Υπρξε νας σπουδαος μαθηματικς, καθηγητς της λογικς, κρυπτογρφος και το σπουδαιτερο εναι τι θεωρεται ο πατρας της επιστμης των υπολογιστν. Με τη δοκιμ Τιορινγκ , εχε μια σημαντικ και χαρακτηριστικ συμβολ στη συζτηση σχετικ με τη τεχνητ νοημοσνη: εν εναι δυνατ να ειπωθε τι μια μηχαν γνωρζει και μπορε να σκεφτε. Παρεχε μα επσημη ννοια του αλγορθμου και των υπολογσιμων αριθμν με τη μηχαν Τιορινγκ , διατυπνοντας την ευρως αποδεκτ κδοση "Τιορινγκ " με την διατριβ του για την καθολικ μηχαν Τιορινγκ , δηλαδ τι οποιοδποτε πρακτικ πρτυπο υπολογισμο χει ετε να ιστιμο ετε να υποσνολο των ικανοττων μιας μηχανς Τιορινγκ .

Η συνεισφορ του Τιορινγκ  κατ τη διρκεια του Β' Παγκοσμου πολμου δεν αναγνωρστηκαν ποτ δημσια κατ τη διρκεια της ζως του επειδ η εργασα του ταν απρρητη.

 Βρισκμαστε στο Λονδνο την νοιξη του 1940. Ττε νας νεαρς μαθηματικς μπανει στο δωμτιο 40 του Μπλτσλε Παρκ, στην Υπηρεσα Σημτων και Κωδικν SIGINT με στχο να σπσει τους γερμανικος κδικες επικοινωνας και το διαβητο Enigma. ταν ττε που ο Τσρτσιλ βρισκταν στα πρθυρα απελπισας. Η κατσταση για τη Βρετανα εναι τραγικ, αφο οι Γερμανο εχαν σπσει τον αγγλικ κδικα μετδοσης σημτων και με τις πληροφορες που αποσποσαν βθιζαν τα πλοα του αγγλικο στλου το να μετ το λλο. Τα μλη της υπηρεσας SIGINT βρσκονταν στο σκοτδι.

Ο Τιορινγκ ενσωματθηκε γργορα στην ομδα και με την παρμβασ του αποκρυπτογραφθηκε ο κδικας της Λουφτβφε. τσι εξουδετερθηκε ο ραδιοφρος Knickebein, που κατηθυνε τα γερμανικ βομβαρδιστικ στην Αγγλα. Κριτριο για την επιστρτευση του Τιορινγκ στη SIGINT ταν η ανατρεπτικ μελτη του «Περ υπολογσιμων αριθμν» που δημοσιεθηκε το 1937 και εξθεσε τον ντροπαλ και ευλωτο Τιορινγκ στον ξω κσμο με τραγικς, πως αποδεχθηκε, συνπειες. Η επιτυχα του βασιζταν στη στρατηγικ αναζτησης «λανθασμνων λσεων». Για τον σκοπ αυτν χρησιμοποιοσε να πριμο εδος υπολογιστ ενορχηστρνοντας την αφαιρετικ λειτουργα του με απστευτη μαεστρα. Κθε φορ που οι Γερμανο τροποποιοσαν τους κωδικος επικοινωνας, ο Τιορινγκ τους αποκρυπτογραφοσε ολονα και με μεγαλτερη ευχρεια. Ετσι ο Τσρτσιλ μθαινε τα πντα για τις επικεμενες κινσεις των αντιπλων, για τα σχδια εναντον της Ελλδας, ακμη και για την επιχερηση Μπαρμπαρσα.

Απ τα 13 του αποκαλφθηκε το ταλντο του στα μαθηματικ. Η φυσικ κλση του Τιορινγκ  προς τα μαθηματικ και την επιστμη δεν ταν ικαν να κερδσει τον σεβασμ των δασκλων του στο Sherborne, να δισημο και ακριβ δημσιο σχολεο, το οποο δινε περισστερη μφαση στους κλασσικος. Ο διευθυντς του μλιστα γραψε στους γονες του: "Ελπζω τι δεν θα πσει μεταξ δο σχολν. Εν πρκειται να μενει στο δημσιο σχολεο, πρπει να στοχεσει να γνει μορφωμνος. Εν πρκειται να γνει απλς επιστημονικς ειδικς, σπαταλ το χρνο του σε να δημσιο σχολεο".

Παρ το γεγονς αυτ, ο Τιορινγκ  συνχισε να παρουσιζει αξιοπρσεκτες δυναττητες στις επιστμες που αγαποσε, λνοντας προηγμνα προβλματα χωρς ακμη να χει μελετσει το στοιχειδη λογισμ. Αξιοπρσεκτο εναι το γεγονς τι το 1928, σε ηλικα δκα ξι ετν, μελτησε την εργασα του λμπερτ Ανστιν και χι μνο την κατλαβε αλλ προεξτεινε τα ερωτματα του Ανστιν για τους νμους του Νετωνα για την κνηση, σε να κεμενο το οποο δεν δημοσιεθηκε.

Τα χρνια εκενα ανακαλπτει και την ομοφυλοφιλα του και ερωτεεται ναν συμμαθητ του, ο οποος μως λγους μνες αργτερα πεθανει απ φυματωση. Η απλεια αυτ συντρβει την πστη του και τον οδηγε στον αθεσμ και στην πεποθηση τι λα τα φαινμενα χουν υλιστικ βση.

Μετ το σχολεο γνεται δεκτς στο King's College του Πανεπιστημου του Κιμπριτζ, που μεταξ των λλων διδσκεται απ τον Τζον Μιναρντ Κινς και τον Ε. Μ. Φρστερ. Το εκε περιβλλον αποδεχθηκε εξαιρετικ ελεθερο και ανεκτικ, στο οποο ο Τιορινγκ ευτχησε, αν και δεν θεωρθηκε ποτ αρκετ κομψς για να γνει μλος των πιο κλειστν κοινωνικν κκλων του κολεγου. Με την αποφοτησ του δχτηκε τη θση του καθηγητ μαθηματικς λογικς που του προσφρθηκε στο King's που και θα μποροσε να εχε παραμενει αν δεν εχε μεσολαβσει ο Β' Παγκσμιος Πλεμος και η εφερεση της «μηχανς Τιορινγκ».

Περιγραφ: http://radio.weblogs.com/0105910/images/turing_enigma_2.jpgΗ μηχαν αυτ, κατασκευασμνη σαν γραφομηχαν, αποτλεσε το προσχδιο για τον πρτο σγχρονο υπολογιστ. ταν μια υποθετικ κατασκευ ικαν να επιλσει με τη βοθεια αλγορθμων λα τα προβλματα που μπορον να τεθον. Λειτουργοσε με το να επεξεργζεται πληροφορες που αναγρφονταν σε μια κορδλα, θεωρητικ πειρου μκους. Καθς ο επεξεργαστς μεταφερταν απ το να τετργωνο της κορδλας στο λλο, αντιδροσε στις αλληλοδιδοχες εντολς προσαρμζοντας τη συμπεριφορ του ανλογα. Η διαδικασα αυτ αποτελοσε κατ τον Τιορινγκ αναπαραγωγ της ανθρπινης λογικς. Θεωρητικ, ανλογα με την κορδλα που επεξεργαζταν, το μηχνημα μποροσε να κνει υπολογισμος, να παζει σκκι να ζωγραφζει εικνες.

Με βση τις παραπνω ιδες του αποσπστηκε απ το Κιμπριτζ και μαζ με μαθηματικος, πρωταθλητς σκακιο και αιγυπτιολγους γινε μλος της ομδας του Μπλτσλε Παρκ. Η επιτυχα της SIGINT ταν αναμφισβτητα αποτλεσμα ομαδικς προσπθειας, πως εξλλου ομαδικ ταν και η δημιουργα του πρτου υπολογιστ. Ο ρλος του Τιορινγκ, μως, ο οποος για λγους εθνικς ασφλειας αναγνωρστηκε πολ μετ τον θνατ του, υπρξε καθοριστικς τσο για την επιτυχα της SIGINT σο και για τον σχεδιασμ ενς πρωτγονου - για τα σημεριν δεδομνα - ηλεκτρονικο υπολογιστ που αποκωδικοποιοσε με μεγλη ταχτητα τις επικοινωνες των ναζιστν στον Ατλαντικ.

Μετ τον πλεμο ο Τιορινγκ επστρεψε στο Κιμπριτζ που και λπιζε να απολασει την ρεμη ακαδημακ ζω. Το νεοδρυθν Τμμα Μαθηματικν του Βρετανικο Εργαστηρου Φυσικς μως του δωσε τη δυναττητα να κατασκευσει την πρτη αληθιν «μηχαν Τιορινγκ», την ονομαζμενη ACE (Automatic Computing Engine). Ο Τιορινγκ δχτηκε. Γργορα μως ανακλυψε, προς μεγλη δυστυχα του, τι η γραφειοκρατα και οι αλλεπλληλες αναβολς θα στκονταν εμπδιο στην πραγματοποηση των ιδεν του και αποφσισε να αποχωρσει.

Περιγραφ: Ο Alan Turing με δο συναδλφους και ναν υπολογιστ Ferranti τον Ιανουριο του 1951. Τορινγκ εχε δη ασχολονται με την κατασκευ τσο του Κολοσσο και, αργτερα, την αυτματη υπολογιστικ μηχαν.Επστρεψε στο Κιμπριτζ και στη συνχεια εγκαταστθηκε στο Μντσεστερ, δεχμενος πρταση του ομνυμου πανεπιστημου για την κατασκευ ενς υπολογιστ πως τον περιγραφε ο διος σε να δημοσευμ του το 1939. Ττε μλιστα αναθερησε μερικς απ τις ιδες του: ισχυριζταν πλον τι μια μηχαν μπορε να μαθανει απ τις οδηγες της και ρα να τις τροποποιε.

Το 1950 στο βρετανικ φιλοσοφικ περιοδικ «Mind» διατυπνει τις ιδες του για το «τεστ μμησης» που αργτερα μετονομστηκε «τεστ Τιορινγκ». (Φανταστετε ναν ανακριτ απομονωμνο σε να δωμτιο να επικοινωνε με ναν νθρωπο και ναν υπολογιστ. Αν ο ανακριτς δεν μπορε να διαχωρσει, βσει των ερωτσεων που θτει και των απαντσεων που λαμβνει, ποιος εναι ο νθρωπος και ποιος ο υπολογιστς, ττε μπορε να ισχυριστε κανες τι και ο υπολογιστς «σκφτεται», πως ακριβς σκφτεται και ο νθρωπος.)

Ο Τιορινγκ ταν υπερβολικ σως αισιδοξος σχετικ με τις μελλοντικς εξελξεις στον χρο της τεχνητς νοημοσνης. «Μια μρα» λεγε «οι κυρες θα βγζουν τους υπολογιστς τους βλτα στο πρκο και θα λνε η μα στην λλη: "Δεν θα πιστψεις τι επε σμερα το πρω ο μικρς μου υπολογιστς!"». Εναι πντως γεγονς πλον τι ποιος πατει το κουμπ στω και για να ανοξει την οθνη του υπολογιστ του χρησιμοποιε μια σγχρονη ενσρκωση της «μηχανς Τιορινγκ».

Η ζω του Τιορινγκ δυστυχς πρε τραγικ τροπ: στο Μντσεστερ, στερα απ ληστεα στο σπτι που κατοικοσε, ομολγησε στην αστυνομα τι διατηροσε ερωτικ σχση με ναν απ τους υππτους του εγκλματος. Οι ομοφυλοφιλικς σχσεις την εποχ εκενη θεωρονταν κακοργημα και ο Τιορινγκ δικστηκε και βρθηκε νοχος. Γλτωσε τη φυλακ αλλ υποβλθηκε σε σειρ εμβολιασμν με θηλυκς ορμνες που σκπευαν να «καταστελουν» τις επιθυμες του. «Μεγαλνει το στθος μου» λεγε τρομαγμνος σε ναν φλο του. Στις 7 Ιουνου του 1954, μη μπορντας να αντξει λλο, αυτοκτνησε τργοντας να μλο βουτηγμνο σε υδροκυνιο. Ηταν μλις 42 ετν.\

Το 2012 χει χαρακτηρισθε ως Διεθνς τος λαν Τιορινγκ, για να τιμηθε το πολυσχιδς ργο του γγλου μαθηματικο, κρυπτογρφου και πρωτοπρου της πληροφορικς λαν Τιοριγκ, με αφορμ τη συμπλρωση ενς αινα απ τη γννησ του (1912-1954).