Ï ìåãÜëïò ìáñáèùíïäñüìïò ÓôÝëéïò Êõñéáêßäçò

Ôñßôç 5 Éïõíßïõ 2012

Βασßλης Φουρτοýνης: δÜσκαλος, αναπληρωματικüς Αιρετüς ΑΠΥΣΠΕ ΑττικÞς

ΠεριγραφÞ: http://img101.imageshack.us/img101/4743/13boston1946.jpgΟ ΣτÝλιος Κυριακßδης γεννÞθηκε στις 4 Ιουνßου 1910 και πÝθανε στις 10 Δεκεμβρßου 1987 στη ΦιλοθÝη, üπου κατοικοýσε και Þταν αθλητÞς δρüμων ημιαντοχÞς και αντοχÞς, με ιδιαßτερη Ýφεση στον μαραθþνιο. ¸γινε παγκοσμßως γνωστüς, üταν κÝρδισε τον διÜσημο Μαραθþνιο της Βοστüνης, το 1946, χρησιμοποιþντας αυτÞν την περιφανÞ νßκη ως üχημα ευαισθητοποßησης της κοινÞς γνþμης για την δραματικÞ κατÜσταση της ΕλλÜδος.

Γιος των αγροτþν ΓιÜννη και ΕλÝνης Κυριακßδη απü την ΠÜφο της Κýπρου. Με την παραμικρÞ αιτßα πÞγαινε με τα πüδια στο απÝναντι χωριü που απεßχε 15 με 20 χιλιüμετρα. ¸βγαλε το ΓυμνÜσιο στην ΠÜφο κι απü την εφηβικÞ του ηλικßα Üρχισε να παßρνει μÝρος σε αγροτικοýς αγþνες εκπροσωπþντας το χωριü του. Το 1930 γρÜφτηκε στον Γυμναστικü Σýλλογο Ολýμπια Λεμεσοý τον οποßο δεν εγκατÝλειψε, μÝχρι και το τÝλος της αθλητικÞς του σταδιοδρομßας (παρüλο που αργüτερα εγκαταστÜθηκε στην ΑθÞνα). Για Ýνα διÜστημα εργÜστηκε ως υπÜλληλος του ΔÞμου Λεμεσοý.

Το 1934 μετακüμισε και εγκαταστÜθηκε στο ΧαλÜνδρι, üπου απü το 1936 εργÜστηκε ως εισπρÜκτορας της ΔΕΗ (τüτε ΗλεκτρικÞς Εταιρεßας), χωρßς να εγκαταλεßψει τον αθλητισμü. Διακρßθηκε αρκετÝς φορÝς στην ΕλλÜδα και στα ΒαλκÜνια με την εθνικÞ ομÜδα, ενþ κατÝρριψε την πανελλÞνια επßδοση του Σπýρου Λοýη στον Μαραθþνιο (επßδοση τεσσÜρων περßπου δεκαετιþν). Ο Λοýης φÝρεται να τον υποδÝχθηκε στο σπßτι του στο Μαροýσι λÝγοντÜς του: «Παιδß μου ΣτÝλιο, να τρÝχεις πÜντα, γιατß εμεßς οι ¸λληνες γεννηθÞκαμε για να τρÝχουμε. Μüνο Ýτσι καταφÝραμε να ζÞσουμε τüσους αιþνες».

ΦτÜνουμε στο 1940 οπüτε ξεσπÜ ο καταστροφικüς πüλεμος. ΥπÝφερε ο κüσμος. Το ßδιο και ο Κυριακßδης και η οικογÝνειÜ του. Κüβει το τρÝξιμο και κοιτÜζει να δει τι θα κÜνει μüνο για να ζÞσει αυτü και η οικογÝνειÜ του.

ΠεριγραφÞ: http://img265.imageshack.us/img265/5937/kyriakideslouis.jpg¸ρχεται η πεßνα, η δυστυχßα, οι θÜνατοι στην ΑθÞνα. ¸βλεπε τους παλιοýς του συναθλητÝς, εκεßνη την μεγÜλη ομÜδα του 1930, να λιμοκτονοýν Þ να τους σκοτþνει ο γερμανικüς κατοχικüς στρατüς.

Το 1941, μετÜ την εßσοδο ναζιστικþν γερμανικþν δυνÜμεων στην ΑθÞνα παντρεýτηκε την ΙφιγÝνεια με την οποßα απÝκτησαν τρßα παιδιÜ: την ΕλÝνη, την Μαßρη και τον ΔημÞτρη. Για τα δýσκολα χρüνια της ΚατοχÞς, ο ßδιος δÞλωσε πως το γαμÞλιο δþρο του Þταν Ýνα ψωμß (κι αυτü μισü).

Το 1943 στο ΧαλÜνδρι, συνελÞφθη απü Γερμανοýς με Üλλα 49 Üτομα (τα οποßα εκτελÝστηκαν) εξαιτßας ενüς φüνου Γερμανοý στρατιþτη. Ο Γερμανüς αξιωματικüς υπηρεσßας Þταν μαραθωνοδρüμος και τον Üφησε ελεýθερο, üταν βρÞκε στο πορτοφüλι του την ταυτüτητÜ του και την κÜρτα διαπßστευσης των Ολυμπιακþν Αγþνων του 1936 στο Βερολßνο.

Ο γιος του ΔημÞτρης Κυριακßδης ανÝφερε: «Μια Üλλη φορÜ, üταν οι Γερμανοß εισÝβαλαν στο σπßτι μας, βρÞκαν Ýνα ΠεριγραφÞ: http://img237.imageshack.us/img237/1033/5olympicgamesberlin1936.jpgÜλμπουμ με φωτογραφßες απü τους ΟλυμπιακοýςΑγþνες του Βερολßνου. Στην πρþτη σελßδα Þταν ο Χßτλερ. “ΧÜιλ Χßτλερ!” εßπαν και εξαφανßστηκαν. ¸τσι εδüθη εντολÞ να μην πηγαßνει κανεßς στο σπßτι του Κυριακßδη. Απü τüτε ο πατÝρας μου Ýκρυβε στο υπüγειü μας τους συμμÜχους που Ýπεφταν με τα αλεξßπτωτα και Ýφευγαν αργüτερα στην Αßγυπτο».

 

Ποýλησε τα μισÜ Ýπιπλα για να πÜει να τρÝξει!

Το 1946 παρÜ το εμφýλιο αυτüς παßρνει την μεγÜλη απüφαση να ξανατρÝξει. Λßγη προπüνηση, ελÜχιστο φαγητü απü τους γεßτονες, δýσκολα χρüνια. ¹θελε να πÜει στην ΑμερικÞ. Στην Βοστþνη. Στον φημισμÝνο μαραθþνιο! Ελπßζοντας üτι και μüνο με την παρουσßα του θα μπορÝσει να ευαισθητοποιÞσει τους ΑμερικÜνους για να βοηθÞσουν τον λαü μας που τα περνοýσε δýσκολα üσο ποτÝ Üλλοτε.

Πþς, üμως, να αγορÜσει εισιτÞριο για την ΑμερικÞ; Με τι λεφτÜ; Μαζεýει και πουλÜει τα μισÜ Ýπιπλα του σπιτιοý. ΠιÜνει πÝντε δραχμÝς στο χÝρι, του δßνουν με τα πολλÜ και κÜμποσα ακüμα απü την δουλειÜ του και πÜει και βγÜζει αεροπορικü εισιτÞριο. Μονü! Δεν εßχε λεφτÜ για «μετ' επιστροφÞς».

ΜÝσα απü τα χαλÜσματα της ΑθÞνας, βρÞκε το κουρÜγιο να πετÜξει για ΑμερικÞ ρισκÜροντας τα πÜντα. Με μοναδικü σκοπü να. τρÝξει! Τßποτα Üλλο!

 

«Θα πεθÜνεις στα πρþτα χιλιüμετρα»

Ο πιο δýσκολος μαραθþνιος της εποχÞς - κι ακüμα φημισμÝνος - Þταν αυτüς της Βοστþνης. Φαβορß ο τερÜστιος ¶γγλος ΚÝνεθ ΜπÝιλι και ο ΑμερικÜνος, νικητÞς της προηγοýμενης χρονιÜς, Τζüνι ΚÝλι. Κι απü κοντÜ Ýνας Καναδüς αθληταρÜς.

Πριν τον αγþνα üλοι οι αθλητÝς Ýπρεπε να περÜσουν απü γιατρü. ΠÜει και ο Κυριακßδης, τον εξετÜζουν οι ΑμερικÜνοι και του λÝνε:

«Δεν μπορεßς να τρÝξεις.».

- Μα, γιατß; Γιατß δεν μπορþ ενþ Ýκανα τüσο ταξßδι;

- Εßσαι πολý αδýναμος, νεαρÝ ¸λληνα. Θα πεθÜνεις στον δρüμο απü την εξÜντληση, Ýτσι κοκαλιÜρης üπως εßσαι. Δεν θα αντÝξεις οýτε για μερικÜ χιλιüμετρα.

Παßρνει ουσιαστικÜ την προσωπικÞ ευθýνη και λÝει «φÝρτε μου το χαρτß να το υπογρÜψω üτι θα τρÝξω κι αναλαμβÜνω üποιον κßνδυνο υπÜρχει για την ζωÞ μου. Θα τρÝξω κι ας πεθÜνω εδþ πÝρα.».

Αρχßζει ο αγþνας. 20 Απριλßου 1946 Þτανε. Ξεκßνησε αργÜ ο ΣτÝλιος Κυριακßδης, αλλÜ ανÝβαζε στροφÝς. ¼λο και πλησßαζε τους πρþτους, üλο και πατοýσε καλýτερα. Στο 40 χιλιüμετρο Ýπιασε τον ΚÝλι, τον πρωτοπüρο.

Ναι, κÝρδισε! Με πανευρωπαúκü ρεκüρ! Παραμιλοýσε η ΑμερικÞ.

 

«Εγþ Ýτρεχα για τον εαυτü μου, ο Κυριακßδης για Ýναν λαü»

 Ο πρüεδρος των ΗΠΑ Τροýμαν καλεß τον Κυριακßδη στον Λευκü Οßκο, μαζß με τον δεýτερο, τον ΑμερικÜνο Τζüνι ΚÝλι.

Κι üταν λÝμε ΚÝλι να αναφÝρουμε üτι 15 φορÝς βγÞκε στην καριÝρα του μÝσα στην πρþτη πεντÜδα του μαραθωνßου της Βοστþνης, ενþ το 2000 ανακηρýχθηκε απü το Runner's World ο κορυφαßος δρομÝας για τον περασμÝνο αιþνα.

ΡωτÜει ο ΧÜρι Τροýμαν τον Τζüνι ΚÝλι: «ΚαλÜ, βρε παιδß μου. Πþς Ýχασες απ' αυτüν τον κοκαλιÜρη (σ.σ. Ýτσι τον Ýλεγαν οι εφημερßδες) κι αδýναμο ¸λληνα;».

ΑπÜντηση ΚÝλι: «Μüνο εγþ Ýχασα; ΚανÝνας δεν μπüρεσε να τον κερδßσει. Εγþ Ýτρεχα για τον εαυτü μου κι αυτüς για Ýναν ολüκληρο λαü, για μια ιδεολογßα...».

Ο Τροýμαν χαμογελÜει και γυρνÜει προς τον Κυριακßδη. «Εσý, παιδß μου, εßσαι Üξιος συγχαρητηρßων. Για πες μου. Τι θες να κÜνω για σÝνα; Θες ροýχα; Τρüφιμα να δυναμþσεις; ΧρÞματα; ¼,τι θες απü μÝνα».

 

«Δεν θÝλω τßποτα για μÝνα, μüνο για τους ¸λληνες που λιμοκτονοýν»

ΑπÜντηση Κυριακßδη: «Σας ευχαριστþ, πρüεδρε. Δεν θÝλω τßποτα για εμÝνα. Το μüνο που ζητþ, κýριε Τροýμαν, εßναι να στεßλετε ροýχα και τρüφιμα στα 7 εκατομμýρια ¸λληνες που λιμοκτονοýν. Αυτü ζητÜω. Να βοηθÞσετε τον λαü μου που υποφÝρει».

Αυτü που Ýγινε μετÜ Þταν απßστευτο. Απü δωρεÝς των ΑμερικÜνων μαζεýτηκαν τüνοι απü τρüφιμα, φÜρμακα, κουβÝρτες. Δεν εßχαν πþς να τα μεταφÝρουν. Μüλις βρÝθηκαν Ýξι καρÜβια, με τη συνδρομÞ της οικογÝνειας Λιβανοý, Ýφτασε η βοÞθεια στην ΕλλÜδα. Το «ΠακÝτο Κυριακßδη», üπως το ονüμασαν.

Συγκεντρþθηκαν, επßσης, 250.000 δολÜρια για να δοθοýν στους ταλαιπωρημÝνους ¸λληνες απü την ΚατοχÞ και τον Εμφýλιο! Ποσü τερÜστιο για την εποχÞ. ¼λες οι αμερικÜνικες εφημερßδες τον εßχαν πρωτοσÝλιδο, ενþ ο ßδιος Ýτρεχε απü Πολιτεßα σε Πολιτεßα της ΑμερικÞς για να φÝρει κι Üλλη βοÞθεια στην τσακισμÝνη ΕλλÜδα.

 

¸να εκατομμýριο κüσμος στην υποδοχÞ!

 ΠεριγραφÞ: http://ktisis.cut.ac.cy/bitstream/10488/911/1/G.S.O0189.jpg¸νας λαüς που πÝθαινε στους δρüμους απü την εισβολÞ του ναζισμοý και τον Εμφýλιο, μπüρεσε να χαμογελÜσει ξανÜ απ' αυτüν τον τερÜστιο ¸λληνα. Την μÝρα που Þρθε απü τις ΗΠΑ στην ΑθÞνα, στις 23 ΜαÀου, ξεχýθηκε στους δρüμους Ýνα εκατομμýριο κüσμος για να τον υποδεχτεß.

Εßχαν φτÜσει απ' üλη την ΕλλÜδα Üνθρωποι στην πρωτεýουσα για να τον ευχαριστÞσουν. Εκεßνη τη μÝρα Þταν η πρþτη φορÜ που φωταγωγÞθηκε ξανÜ η Ακρüπολη απü τüτε που Üρχισε ο πüλεμος. Και θεωρÞθηκε το πρþτο χαρμüσυνο γεγονüς για τον τüπο ýστερα απü τüσα καταραμÝνα χρüνια. Ο Κυριακßδης Ýδωσε χαρÜ, περηφÜνια, ανακοýφιση στους συνανθρþπους του.

Πüσο γνÞσιος ο ΣτÝλιος Κυριακßδης! Πüσο αυθεντικüς. Και τι ψυχÞ! Μεγαλεßο.

Ο γιüς του, απλüχερα και χωρßς να ζητÞσει ποτÝ καμßα αμοιβÞ, προσÝφερε χρüνια μετÜ üλα τα κειμÞλια του ΣτÝλιου Κυριακßδη στο Μουσεßο του Μαραθωνßου δρüμου στον Μαραθþνα (αξßζει να το επισκεφθεßτε κÜποια φορÜ).

 

 

 

Με διαμÜντι!

ΜÝσα σ' αυτÜ που Ýγιναν δωρεÜ στο Μουσεßο εßναι και το μετÜλλιο τερÜστιας αξßας απü τον νικητÞριο αγþνα στην Βοστþνη. ¸να μετÜλλιο που Þταν συλλεκτικü ακüμα και τüτε, αφοý για εκεßνη και μüνο τη χρονιÜ εßχε τοποθετηθεß στο κÝντρο του Ýνα διαμÜντι!

Ο ΣτÝλιος Κυριακßδης εßναι ακüμα και σÞμερα Üγνωστος στους περισσüτερους ¸λληνες φιλÜθλους. Στις ΗΠΑ, üμως, Ýχουν γρÜψει βιβλßα για το κατüρθωμÜ του, Ýχουν γυρßσει βραβευμÝνα ντοκιμαντÝρ (NBC), ενþ ετοιμÜζουν και μια ταινßα απü την Disney με παραγωγοýς τους Mark Ciardi και Gordon Gray.

¶νθρωπος της προσφορÜς, με υψηλÜ ιδεþδη, γνþστης της βαριÜς κληρονομιÜς αυτοý του τüπου στον αθλητισμü και τον πολιτισμü, Ýνας μοναδικüς αθλητÞς που λατρεýτηκε στην εποχÞ του. Θα μποροýσε και σÞμερα να αποτελεß φÜρο Ýμπνευσης για üλους μας, αλλÜ μÜλλον σε πολλοýς το üνομÜ του δεν λÝει κÜτι.

Κι ας Ýκανε, πÝρα απ' üλα τα Üλλα, κι Ýναν τερÜστιο Üθλο απü καθαρÜ αθλητικÞς Üποψης, αφοý η νßκη στον μαραθþνιο της Βοστþνης θεωρεßται κÜτι τρομερÜ δýσκολο.

 

ΤιμÝς και διακρßσεις

ΠεριγραφÞ: http://img571.imageshack.us/img571/9315/boston46.jpgΟ ΣτÝλιος Κυριακßδης τιμÞθηκε πολλÝς φορÝς απü διÜφορους φορεßς για την προσφορÜ του, üπως με τον «Μεγαλüσταυρο του Φοßνικος», απü τον βασιλιÜ των ΕλλÞνων, καθþς και με Üλλες διακρßσεις απü διÜφορους δÞμους (Αθηνþν, Πειραιþς, ΦιλοθÝης, Πατρþν κ.Ü.), απü τον κυβερνÞτη της πολιτεßας της ΜασαχουσÝτης (ΗΠΑ), απü την ΕπιτροπÞ των Ολυμπιακþν Αγþνων κ.Ü. Στο αθλητικü μουσεßο της ΜασαχουσÝτης των Η.Π.Α., υπÜρχει μüνιμη Ýκθεση προς τιμÞν του ΣτÝλιου Κυριακßδη, με ονομασßα «Στυλιανüς Κυριακßδης – ΤρÝχοντας για την ανθρωπüτητα». Ο δÞμος του Χüπκιντον στη ΜασαχουσÝτη, Ýχει τοποθετÞσει Ýνα γλυπτü που παρουσιÜζει τον ΣτÝλιο Κυριακßδη να τρÝχει και δßπλα του τον Σπýρο Λοýη να του δεßχνει τον δρüμο προς την νßκη, κοντÜ στο σημεßο εκκßνησης του Μαραθωνßου της Βοστüνης. ¸να αντßγραφο του ßδιου γλυπτοý Ýχει τοποθετηθεß και στον «αδελφü» δÞμο Μαραθþνα, στην ΕλλÜδα.

Ο ΣτÝλιος Κυριακßδης, κατÜ την διÜρκεια της αθλητικÞς του σταδιοδρομßας, εκτüς απü το χρυσü μετÜλλιο στον Μαραθþνιο της Βοστüνης, Ýχει να παρουσιÜσει:

* 1 χρυσü στα 1.000 μÝτρα, στο Παγκýπριο ΠρωτÜθλημα.

* 1 χρυσü (1934) και 1 αργυρü μετÜλλιο (1935) στα 1.500 μÝτρα στο Παγκýπριο ΠρωτÜθλημα.

* 6 χρυσÜ μετÜλλια στα 5.000 μÝτρα: 3 στο ΠανελλÞνιο ΠρωτÜθλημα (1934, 1936, 1937, 1938) και 2 στο Παγκýπριο ΠρωτÜθλημα (1934, 1935).

* 8 χρυσÜ μετÜλλια στα 10.000 μÝτρα: 4 στο ΠανελλÞνιο ΠρωτÜθλημα (1934, 1936, 1937, 1938), 1 στο Παγκýπριο ΠρωτÜθλημα (1935), 2 στους Βαλκανικοýς Αγþνες (1934, 1936) και 1 στους Ελληνο-Αιγυπτιακοýς Αγþνες (1938).

* 9 χρυσÜ μετÜλλια σε μαραθþνιους αγþνες: 3 στο ΠανελλÞνιο ΠρωτÜθλημα (1933, 1934, 1936), 2 στο Παγκýπριο ΠρωτÜθλημα (1934, 1935) και 4 στους Βαλκανικοýς Αγþνες (1934, 1936, 1937, 1939).

Σημεßωσε συνολικÜ 36 εθνικÝς επιδüσεις, ενþ με τα χρþματα της ελληνικÞς εθνικÞς ομÜδας εßχε συμμετÜσχει και στους Ολυμπιακοýς Αγþνες του Βερολßνου (1936) και του Λονδßνου (1948), τερματßζοντας ενδÝκατος και δÝκατος üγδοος αντßστοιχα.

Ο ßδιος, μÝχρι το τÝλος της ζωÞς του, δεν σταμÜτησε να ασχολεßται με τον αθλητισμü, πüτε ως προπονητÞς και πüτε ως διοικητικüς παρÜγοντας. Ο ΣτÝλιος Κυριακßδης, δεν σταμÜτησε οýτε το φιλανθρωπικü του Ýργο, üταν κüπασε ο θüρυβος γýρω του. ΕιδικÜ μετÜ την απüσυρσÞ του απü τους αγωνιστικοýς χþρους, δεν σταμÜτησε να βοηθÜ üπως μποροýσε, üσους αναξιοπαθεßς εßχαν ανÜγκη, ενþ δεν σταματοýσε να προτρÝπει τα παιδιÜ να στραφοýν στον αθλητισμü. Δημιοýργησε το γυμναστÞριο και τον «Αθλητικü ¼μιλο ΦιλοθÝης», ενþ ασχολÞθηκε και με τον προσκοπισμü.