5 2012

Βασλης Φουρτονης: δσκαλος, αναπληρωματικς Αιρετς ΑΠΥΣΠΕ Αττικς

Περιγραφ: http://img101.imageshack.us/img101/4743/13boston1946.jpgΟ Στλιος Κυριακδης γεννθηκε στις 4 Ιουνου 1910 και πθανε στις 10 Δεκεμβρου 1987 στη Φιλοθη, που κατοικοσε και ταν αθλητς δρμων ημιαντοχς και αντοχς, με ιδιατερη φεση στον μαραθνιο. γινε παγκοσμως γνωστς, ταν κρδισε τον δισημο Μαραθνιο της Βοστνης, το 1946, χρησιμοποιντας αυτν την περιφαν νκη ως χημα ευαισθητοποησης της κοινς γνμης για την δραματικ κατσταση της Ελλδος.

Γιος των αγροτν Γιννη και Ελνης Κυριακδη απ την Πφο της Κπρου. Με την παραμικρ αιτα πγαινε με τα πδια στο απναντι χωρι που απεχε 15 με 20 χιλιμετρα. βγαλε το Γυμνσιο στην Πφο κι απ την εφηβικ του ηλικα ρχισε να παρνει μρος σε αγροτικος αγνες εκπροσωπντας το χωρι του. Το 1930 γρφτηκε στον Γυμναστικ Σλλογο Ολμπια Λεμεσο τον οποο δεν εγκατλειψε, μχρι και το τλος της αθλητικς του σταδιοδρομας (παρλο που αργτερα εγκαταστθηκε στην Αθνα). Για να διστημα εργστηκε ως υπλληλος του Δμου Λεμεσο.

Το 1934 μετακμισε και εγκαταστθηκε στο Χαλνδρι, που απ το 1936 εργστηκε ως εισπρκτορας της ΔΕΗ (ττε Ηλεκτρικς Εταιρεας), χωρς να εγκαταλεψει τον αθλητισμ. Διακρθηκε αρκετς φορς στην Ελλδα και στα Βαλκνια με την εθνικ ομδα, εν κατρριψε την πανελλνια επδοση του Σπρου Λοη στον Μαραθνιο (επδοση τεσσρων περπου δεκαετιν). Ο Λοης φρεται να τον υποδχθηκε στο σπτι του στο Μαροσι λγοντς του: «Παιδ μου Στλιο, να τρχεις πντα, γιατ εμες οι λληνες γεννηθκαμε για να τρχουμε. Μνο τσι καταφραμε να ζσουμε τσους αινες».

Φτνουμε στο 1940 οπτε ξεσπ ο καταστροφικς πλεμος. Υπφερε ο κσμος. Το διο και ο Κυριακδης και η οικογνει του. Κβει το τρξιμο και κοιτζει να δει τι θα κνει μνο για να ζσει αυτ και η οικογνει του.

Περιγραφ: http://img265.imageshack.us/img265/5937/kyriakideslouis.jpgρχεται η πενα, η δυστυχα, οι θνατοι στην Αθνα. βλεπε τους παλιος του συναθλητς, εκενη την μεγλη ομδα του 1930, να λιμοκτονον να τους σκοτνει ο γερμανικς κατοχικς στρατς.

Το 1941, μετ την εσοδο ναζιστικν γερμανικν δυνμεων στην Αθνα παντρετηκε την Ιφιγνεια με την οποα απκτησαν τρα παιδι: την Ελνη, την Μαρη και τον Δημτρη. Για τα δσκολα χρνια της Κατοχς, ο διος δλωσε πως το γαμλιο δρο του ταν να ψωμ (κι αυτ μισ).

Το 1943 στο Χαλνδρι, συνελφθη απ Γερμανος με λλα 49 τομα (τα οποα εκτελστηκαν) εξαιτας ενς φνου Γερμανο στρατιτη. Ο Γερμανς αξιωματικς υπηρεσας ταν μαραθωνοδρμος και τον φησε ελεθερο, ταν βρκε στο πορτοφλι του την ταυττητ του και την κρτα διαπστευσης των Ολυμπιακν Αγνων του 1936 στο Βερολνο.

Ο γιος του Δημτρης Κυριακδης ανφερε: «Μια λλη φορ, ταν οι Γερμανο εισβαλαν στο σπτι μας, βρκαν να Περιγραφ: http://img237.imageshack.us/img237/1033/5olympicgamesberlin1936.jpgλμπουμ με φωτογραφες απ τους ΟλυμπιακοςΑγνες του Βερολνου. Στην πρτη σελδα ταν ο Χτλερ. “Χιλ Χτλερ!” επαν και εξαφανστηκαν. τσι εδθη εντολ να μην πηγανει κανες στο σπτι του Κυριακδη. Απ ττε ο πατρας μου κρυβε στο υπγει μας τους συμμχους που πεφταν με τα αλεξπτωτα και φευγαν αργτερα στην Αγυπτο».

 

Πολησε τα μισ πιπλα για να πει να τρξει!

Το 1946 παρ το εμφλιο αυτς παρνει την μεγλη απφαση να ξανατρξει. Λγη προπνηση, ελχιστο φαγητ απ τους γετονες, δσκολα χρνια. θελε να πει στην Αμερικ. Στην Βοστνη. Στον φημισμνο μαραθνιο! Ελπζοντας τι και μνο με την παρουσα του θα μπορσει να ευαισθητοποισει τους Αμερικνους για να βοηθσουν τον λα μας που τα περνοσε δσκολα σο ποτ λλοτε.

Πς, μως, να αγορσει εισιτριο για την Αμερικ; Με τι λεφτ; Μαζεει και πουλει τα μισ πιπλα του σπιτιο. Πινει πντε δραχμς στο χρι, του δνουν με τα πολλ και κμποσα ακμα απ την δουλει του και πει και βγζει αεροπορικ εισιτριο. Μον! Δεν εχε λεφτ για «μετ' επιστροφς».

Μσα απ τα χαλσματα της Αθνας, βρκε το κουργιο να πετξει για Αμερικ ρισκροντας τα πντα. Με μοναδικ σκοπ να. τρξει! Τποτα λλο!

 

«Θα πεθνεις στα πρτα χιλιμετρα»

Ο πιο δσκολος μαραθνιος της εποχς - κι ακμα φημισμνος - ταν αυτς της Βοστνης. Φαβορ ο τερστιος γγλος Κνεθ Μπιλι και ο Αμερικνος, νικητς της προηγομενης χρονις, Τζνι Κλι. Κι απ κοντ νας Καναδς αθληταρς.

Πριν τον αγνα λοι οι αθλητς πρεπε να περσουν απ γιατρ. Πει και ο Κυριακδης, τον εξετζουν οι Αμερικνοι και του λνε:

«Δεν μπορες να τρξεις.».

- Μα, γιατ; Γιατ δεν μπορ εν κανα τσο ταξδι;

- Εσαι πολ αδναμος, νεαρ λληνα. Θα πεθνεις στον δρμο απ την εξντληση, τσι κοκαλιρης πως εσαι. Δεν θα αντξεις οτε για μερικ χιλιμετρα.

Παρνει ουσιαστικ την προσωπικ ευθνη και λει «φρτε μου το χαρτ να το υπογρψω τι θα τρξω κι αναλαμβνω ποιον κνδυνο υπρχει για την ζω μου. Θα τρξω κι ας πεθνω εδ πρα.».

Αρχζει ο αγνας. 20 Απριλου 1946 τανε. Ξεκνησε αργ ο Στλιος Κυριακδης, αλλ ανβαζε στροφς. λο και πλησαζε τους πρτους, λο και πατοσε καλτερα. Στο 40 χιλιμετρο πιασε τον Κλι, τον πρωτοπρο.

Ναι, κρδισε! Με πανευρωπακ ρεκρ! Παραμιλοσε η Αμερικ.

 

«Εγ τρεχα για τον εαυτ μου, ο Κυριακδης για ναν λα»

 Ο πρεδρος των ΗΠΑ Τρομαν καλε τον Κυριακδη στον Λευκ Οκο, μαζ με τον δετερο, τον Αμερικνο Τζνι Κλι.

Κι ταν λμε Κλι να αναφρουμε τι 15 φορς βγκε στην καριρα του μσα στην πρτη πεντδα του μαραθωνου της Βοστνης, εν το 2000 ανακηρχθηκε απ το Runner's World ο κορυφαος δρομας για τον περασμνο αινα.

Ρωτει ο Χρι Τρομαν τον Τζνι Κλι: «Καλ, βρε παιδ μου. Πς χασες απ' αυτν τον κοκαλιρη (σ.σ. τσι τον λεγαν οι εφημερδες) κι αδναμο λληνα;».

Απντηση Κλι: «Μνο εγ χασα; Καννας δεν μπρεσε να τον κερδσει. Εγ τρεχα για τον εαυτ μου κι αυτς για ναν ολκληρο λα, για μια ιδεολογα...».

Ο Τρομαν χαμογελει και γυρνει προς τον Κυριακδη. «Εσ, παιδ μου, εσαι ξιος συγχαρητηρων. Για πες μου. Τι θες να κνω για σνα; Θες ροχα; Τρφιμα να δυναμσεις; Χρματα; ,τι θες απ μνα».

 

«Δεν θλω τποτα για μνα, μνο για τους λληνες που λιμοκτονον»

Απντηση Κυριακδη: «Σας ευχαριστ, πρεδρε. Δεν θλω τποτα για εμνα. Το μνο που ζητ, κριε Τρομαν, εναι να στελετε ροχα και τρφιμα στα 7 εκατομμρια λληνες που λιμοκτονον. Αυτ ζητω. Να βοηθσετε τον λα μου που υποφρει».

Αυτ που γινε μετ ταν απστευτο. Απ δωρες των Αμερικνων μαζετηκαν τνοι απ τρφιμα, φρμακα, κουβρτες. Δεν εχαν πς να τα μεταφρουν. Μλις βρθηκαν ξι καρβια, με τη συνδρομ της οικογνειας Λιβανο, φτασε η βοθεια στην Ελλδα. Το «Πακτο Κυριακδη», πως το ονμασαν.

Συγκεντρθηκαν, επσης, 250.000 δολρια για να δοθον στους ταλαιπωρημνους λληνες απ την Κατοχ και τον Εμφλιο! Ποσ τερστιο για την εποχ. λες οι αμερικνικες εφημερδες τον εχαν πρωτοσλιδο, εν ο διος τρεχε απ Πολιτεα σε Πολιτεα της Αμερικς για να φρει κι λλη βοθεια στην τσακισμνη Ελλδα.

 

να εκατομμριο κσμος στην υποδοχ!

 Περιγραφ: http://ktisis.cut.ac.cy/bitstream/10488/911/1/G.S.O0189.jpgνας λας που πθαινε στους δρμους απ την εισβολ του ναζισμο και τον Εμφλιο, μπρεσε να χαμογελσει ξαν απ' αυτν τον τερστιο λληνα. Την μρα που ρθε απ τις ΗΠΑ στην Αθνα, στις 23 Μαου, ξεχθηκε στους δρμους να εκατομμριο κσμος για να τον υποδεχτε.

Εχαν φτσει απ' λη την Ελλδα νθρωποι στην πρωτεουσα για να τον ευχαριστσουν. Εκενη τη μρα ταν η πρτη φορ που φωταγωγθηκε ξαν η Ακρπολη απ ττε που ρχισε ο πλεμος. Και θεωρθηκε το πρτο χαρμσυνο γεγονς για τον τπο στερα απ τσα καταραμνα χρνια. Ο Κυριακδης δωσε χαρ, περηφνια, ανακοφιση στους συνανθρπους του.

Πσο γνσιος ο Στλιος Κυριακδης! Πσο αυθεντικς. Και τι ψυχ! Μεγαλεο.

Ο γις του, απλχερα και χωρς να ζητσει ποτ καμα αμοιβ, προσφερε χρνια μετ λα τα κειμλια του Στλιου Κυριακδη στο Μουσεο του Μαραθωνου δρμου στον Μαραθνα (αξζει να το επισκεφθετε κποια φορ).

 

 

 

Με διαμντι!

Μσα σ' αυτ που γιναν δωρε στο Μουσεο εναι και το μετλλιο τερστιας αξας απ τον νικητριο αγνα στην Βοστνη. να μετλλιο που ταν συλλεκτικ ακμα και ττε, αφο για εκενη και μνο τη χρονι εχε τοποθετηθε στο κντρο του να διαμντι!

Ο Στλιος Κυριακδης εναι ακμα και σμερα γνωστος στους περισστερους λληνες φιλθλους. Στις ΗΠΑ, μως, χουν γρψει βιβλα για το κατρθωμ του, χουν γυρσει βραβευμνα ντοκιμαντρ (NBC), εν ετοιμζουν και μια ταινα απ την Disney με παραγωγος τους Mark Ciardi και Gordon Gray.

νθρωπος της προσφορς, με υψηλ ιδεδη, γνστης της βαρις κληρονομις αυτο του τπου στον αθλητισμ και τον πολιτισμ, νας μοναδικς αθλητς που λατρετηκε στην εποχ του. Θα μποροσε και σμερα να αποτελε φρο μπνευσης για λους μας, αλλ μλλον σε πολλος το νομ του δεν λει κτι.

Κι ας κανε, πρα απ' λα τα λλα, κι ναν τερστιο θλο απ καθαρ αθλητικς ποψης, αφο η νκη στον μαραθνιο της Βοστνης θεωρεται κτι τρομερ δσκολο.

 

Τιμς και διακρσεις

Περιγραφ: http://img571.imageshack.us/img571/9315/boston46.jpgΟ Στλιος Κυριακδης τιμθηκε πολλς φορς απ διφορους φορες για την προσφορ του, πως με τον «Μεγαλσταυρο του Φονικος», απ τον βασιλι των Ελλνων, καθς και με λλες διακρσεις απ διφορους δμους (Αθηνν, Πειραις, Φιλοθης, Πατρν κ..), απ τον κυβερντη της πολιτεας της Μασαχουστης (ΗΠΑ), απ την Επιτροπ των Ολυμπιακν Αγνων κ.. Στο αθλητικ μουσεο της Μασαχουστης των Η.Π.Α., υπρχει μνιμη κθεση προς τιμν του Στλιου Κυριακδη, με ονομασα «Στυλιανς Κυριακδης – Τρχοντας για την ανθρωπτητα». Ο δμος του Χπκιντον στη Μασαχουστη, χει τοποθετσει να γλυπτ που παρουσιζει τον Στλιο Κυριακδη να τρχει και δπλα του τον Σπρο Λοη να του δεχνει τον δρμο προς την νκη, κοντ στο σημεο εκκνησης του Μαραθωνου της Βοστνης. να αντγραφο του διου γλυπτο χει τοποθετηθε και στον «αδελφ» δμο Μαραθνα, στην Ελλδα.

Ο Στλιος Κυριακδης, κατ την διρκεια της αθλητικς του σταδιοδρομας, εκτς απ το χρυσ μετλλιο στον Μαραθνιο της Βοστνης, χει να παρουσισει:

* 1 χρυσ στα 1.000 μτρα, στο Παγκπριο Πρωτθλημα.

* 1 χρυσ (1934) και 1 αργυρ μετλλιο (1935) στα 1.500 μτρα στο Παγκπριο Πρωτθλημα.

* 6 χρυσ μετλλια στα 5.000 μτρα: 3 στο Πανελλνιο Πρωτθλημα (1934, 1936, 1937, 1938) και 2 στο Παγκπριο Πρωτθλημα (1934, 1935).

* 8 χρυσ μετλλια στα 10.000 μτρα: 4 στο Πανελλνιο Πρωτθλημα (1934, 1936, 1937, 1938), 1 στο Παγκπριο Πρωτθλημα (1935), 2 στους Βαλκανικος Αγνες (1934, 1936) και 1 στους Ελληνο-Αιγυπτιακος Αγνες (1938).

* 9 χρυσ μετλλια σε μαραθνιους αγνες: 3 στο Πανελλνιο Πρωτθλημα (1933, 1934, 1936), 2 στο Παγκπριο Πρωτθλημα (1934, 1935) και 4 στους Βαλκανικος Αγνες (1934, 1936, 1937, 1939).

Σημεωσε συνολικ 36 εθνικς επιδσεις, εν με τα χρματα της ελληνικς εθνικς ομδας εχε συμμετσχει και στους Ολυμπιακος Αγνες του Βερολνου (1936) και του Λονδνου (1948), τερματζοντας ενδκατος και δκατος γδοος αντστοιχα.

Ο διος, μχρι το τλος της ζως του, δεν σταμτησε να ασχολεται με τον αθλητισμ, πτε ως προπονητς και πτε ως διοικητικς παργοντας. Ο Στλιος Κυριακδης, δεν σταμτησε οτε το φιλανθρωπικ του ργο, ταν κπασε ο θρυβος γρω του. Ειδικ μετ την απσυρσ του απ τους αγωνιστικος χρους, δεν σταμτησε να βοηθ πως μποροσε, σους αναξιοπαθες εχαν ανγκη, εν δεν σταματοσε να προτρπει τα παιδι να στραφον στον αθλητισμ. Δημιοργησε το γυμναστριο και τον «Αθλητικ μιλο Φιλοθης», εν ασχολθηκε και με τον προσκοπισμ.