,

24 2012

Βασλης Φουρτονης: δσκαλος, αναπληρωματικς Αιρετς ΑΠΥΣΠΕ Αττικς

Διβασα πρσφατα στο ιστολγιο του πρην Υφυπουργο Παιδεας και Καθηγητ Πιθανοττων και Στατιστικς του Οικονομικ Πανεπιστμιο Αθηνν κ Γιννη Πανρετου να ρθρο σε δο συνχειες με θμα «Τα Διδακτορικ και οι Πολιτικο».

Στο ρθρο του αυτ ο κ. Πανρετος αναφρεται στα μαμο διδακτορικ και εστιζεται στις περιπτσεις  του Ογγρου Πρεδρου κ. Schmitt, της ελληνιδας και συμβολου του υπουργο εξωτερικν Γκντο Βεστερβλε, κας Μαργαρτας Μαθιοπολου και του ελληνικς καταγωγς ευρωβουλευτ των Γερμανν Ελευθρων Δημοκρατν Γιργου Χατζημαρκκη.

Και στις τρεις παραπνω περιπτσεις τα πανεπιστμια αφαρεσαν αυτος τους ττλους και τα ποια προνομα αυτο παρεχαν, γιατ θεωρθηκαν προντα λογοκλοπς, κοινς αντιγραφς.

«Η λλειψη ηθικς στην πολιτικ αποτελε να απ τους κριους λγους απαξωσς της. ταν κποιος χει, σε μια κορυφαα διαδικασα της ζως του, εξαπατσει τους δασκλους του, τους συμφοιτητς του και την επιστημονικ κοιντητα, τι εχγγυα παρχει για χρηστ σκηση των πολιτικν του ευθυνν και καθηκντων;», λει ο κ. Πανρετος και χει απλυτο δκιο.

μως κ. καθηγητ, ας αφσουμε τους ξω και ας δομε τι κνουμε εμες εδ στην Ελλδα. Ας δομε την ελλαδικ πραγματικτητα.

λοι αυτο οι ττλοι, μεταπτυχιακο και διδακτορικο, που κυκλοφορον γρω μας εναι προντα ρευνας πραγματικς και μχθου; Μπως κποια απ αυτ εναι μαμο κατ το κοινς λεγμενο;

Υπρχει λλειψη ηθικς μνο απ τους πολιτικος και απ κποιους τους πανεπιστημιακος που χουν δημιουργσει μια ολκληρη βιομηχανα ττλων;

Εσες ως πανεπιστημιακς δσκαλος δεν το γνωρζετε αυτ;

Για να γνω πιο κατανοητς θα αναφερθ στο χρο νου την πρωτοβθμια εκπαδευση.

Στο παρελθν κποιοι εκπαιδευτικο της πρωτοβθμιας πγαν στη Ιταλα στα πανεπιστμια Università degli Studi di Roma "La Sapienza και Università degli Studi dell'Aquila λλα και σε λλα πανεπιστμια της Βουλγαρας και της Ρουμανας και απχτησαν ττοιους ττλους. Γνωρζετε πολ καλ τον τρπο γιατ χει συζητηθε το θμα και στην ελληνικ Βουλ μετ απ ερτηση του ττε βουλευτ του ΣΥΝ Θανση Λεβντη και εχε υπρξει δσμευση μη αναγνρισς τους. μως και αναγνριση γινε, αλλ και το χειρτερο, και χρση τους για κατληψη θσης στη εκπαδευση.

Για το γεγονς το οποοι προκυψε το 2005 και εμες απ το εχαμε ασχοληθε συνεχς με το θμα αυτ και μλιστα με ρθρο μας στις 22/03/2011 καταγγλλαμε την αναγνρισ τους. Δυστυχς κανες δεν ασχολθηκε σοβαρ με αυτ το ζτημα και κανες δεν μας κουσε.

Το χειρτερο εναι τι χι μνο δεν μας κουσαν λλα δωσαν τη δυναττητα να χρησιμοποιηθον αυτο οι «ττλοι» για την επιλογ διευθυντν σχολικν μονδων, αλλ να μη χρησιμοποιηθον  για την επιλογ Σχολικν Συμβολων γιατ εκε θα εξετζονταν οι κτοχο τους στην γνση της γλσσας, εν δεν γινε το διο για την επιλογ διευθυντν. Πς το κρνετε εσες αυτ; Εναι ηθικ; Δεν ασχολομαι με το νμιμο.

Εναι δυνατν να εναι κτοχοι διδακτορικο ττλου ελληνικο πανεπιστημου, πνε χρνια τρα, δο αδρφια και η σζυγος του ενς απ αυτ απ τον διο καθηγητ, οι οποοι μλιστα γιναν και Σχολικο Σμβουλοι;

Για πια ηθικ μιλμε…

Υπρχει κποιος πνακας κ. καθηγητ με τους ττλους των διδακτορικν διατριβν των ελληνικν πανεπιστημων, στε να μπορομε να διαπιστνομε κποιο θμα χει ξαναδοθε, γιατ χουμε το φαινμενο να χει η σζυγος διδακτορικ και το διο με κποιες μικροαλλαγς να εκπονε και ο σζυγς της φυσικ στον διο καθηγητ;

Για πια ηθικ μιλμε…

Δεν γνωρζετε τι το τδε πανεπιστμιο εξυπηρετε τα μλη της τδε συνδικαλιστικς πολιτικς παρταξης και το λλο της λλης και πει λγοντας. Μλιστα σε αυτ τον τομα σμφωνα με αυτ που διαρρονται υπρχει καλ μοιρασι σε λους!

Για πια ηθικ μιλμε…

Ττε που εσες σασταν Υφυπουργ αφαιρσατε κανναν ττλο μαμο;

Για πια ηθικ μιλμε…

Ας μην σας ταλαιπωρ λλο… Τουλχιστον αυτο, οι ξω, ταν διαπιστνουν κτι που εναι λθος το διορθνουν αμσως πληρνοντας ο υπατιος τις συνπειες, εν εμες κ. καθηγητ, δυστυχς, το επιβραβεουμε! Τι λλο να πεις.