Ï Üëëïò ðüëåìïò ãéá ôá ãåíüóçìá

ÄåõôÝñá 5 Ìáñôßïõ 2012

ÐÜó÷ïò MáíäñáâÝëçò, åöçìåñßäá ÊÁÈÇÌÅÑÉÍÇ

Στις αρχÝς της δεκαετßας του ’50 η πολιομυελßτιδα Þταν η πιο μεταδοτικÞ νüσος στις ΗΠΑ. Το 1955 ο μεγÜλος Αμερικανüς καθηγητÞς Jonas Edward Salk ανακοßνωσε την ανακÜλυψη του εμβολßου κατÜ του θανατηφüρου ιοý. MετÜ την ανακÜλυψη, ο ερευνητÞς ρωτÞθηκε ποιος θα Ýχει την πατÝντα για το νÝο φÜρμακο. «Θα Ýλεγα ο κüσμος», απÜντησε ο Salk. «Δεν υπÜρχει πατÝντα. Mπορεßς να πατεντÜρεις τον Þλιο;».

ΚατÜ μια Ýννοια το εμβüλιο κατÜ της πολιομυελßτιδας Þταν ευθýς εξ αρχÞς γενüσημο φÜρμακο. ΕπειδÞ δεν εßχε πατÝντα (Ýνα νομικü τερτßπι που δημιουργεß τεχνητü μονοπþλιο για περιορισμÝνο χρüνο) εκατομμýρια παιδιÜ εμβολιÜστηκαν και η ασθÝνεια θεωρεßται σχεδüν εξαφανισμÝνη.

 

ΑυτÞ τη στιγμÞ σε ολüκληρο τον κüσμο διεξÜγεται Ýνας διαφορετικüς πüλεμος για τα γενüσημα. ΠολλÝς χþρες, των οποßων ο πληθυσμüς μαστßζεται απü ασθÝνειες, παρÜγουν «πειρατικÜ» τα φÜρμακα που χρειÜζονται, þστε να εξασφαλßσουν üτι ειδικÜ οι φτωχοß δεν θα πεθÜνουν επειδÞ κÜποια πολυεθνικÞ Ýχει Ýνα χαρτß που της δßνει την ευκαιρßα να τιμολογεß τα φÜρμακα üπως θÝλει. Το 2000 η Βραζιλßα εßχε καταγεγραμμÝνα 1,2 εκατ. κροýσματα AIDS. Η θεραπεßα κÜθε ασθενοýς κüστιζε με πατενταρισμÝνα φÜρμακα 4.500 δολÜρια κατ’ Ýτος (το ßδιο κοκτÝιλ στις αναπτυγμÝνες χþρες τιμολογοýνταν 10.000 δολ.).

Τα οκτþ απü τα 12 φÜρμακα του κοκτÝιλ παρÜγονταν τοπικÜ, αλλÜ η κυβÝρνηση αποφÜσισε να επιτρÝψει την εισαγωγÞ γενοσÞμων τους απü üλο τον κüσμο. ΦυσικÜ Ýγινε ο «κακüς χαμüς». Οι ΗΠΑ (πιεζüμενες απü το λüμπι των φαρμακοβιομηχανιþν) προσÝφυγαν στον Παγκüσμιο Οργανισμü Εμπορßου, αλλÜ τελικÜ η Βραζιλßα κÝρδισε. ΚατÜφερε να δþσει καθολικÞ περßθαλψη στους ασθενεßς, εξοικονομþντας ταυτüχρονα 1,1 δισ. δολÜρια. Η επιτροπÞ Ανθρωπßνων ΔικαιωμÜτων του ΟΗΕ σχεδüν ομüφωνα (απεßχαν οι ΗΠΑ) ψÞφισε üτι η πρüσβαση στην θεραπεßα του AIDS εßναι ανθρþπινο δικαßωμα.

Το ßδιο Ýκανε και η Νüτια ΑφρικÞ üταν αποφÜσισε να εισαγÜγει απü τρßτες χþρες φÜρμακα που παρÜγονταν φθηνÜ επειδÞ παραβßαζαν τις πατÝντες των παραγωγþν εταιρειþν. Επειτα απü πολλÝς δικαστικÝς διαμÜχες οι φαρμακευτικÝς εταιρεßες συμβιβÜστηκαν: δßνουν τα φÜρμακα με Ýκπτωση 70 - 90%!

 

Ο πüλεμος για τα γενüσημα θα τραβÞξει σε μÜκρος. Οι φαρμακοβιομηχανßες υποστηρßζουν üτι οι πατÝντες και η υψηλÞ τιμÞ χρηματοδοτοýν την Ýρευνα για την παραγωγÞ νÝων φαρμÜκων. Οι ακτιβιστÝς υπÝρ της καθολικÞς περßθαλψης δεßχνουν τα υπÝρογκα κÝρδη των εταιρειþν και ζητοýν την ευρεßα χρÞση των γενüσημων φαρμÜκων, ακüμη και με παραβßαση των νüμων περß πνευματικÞς ιδιοκτησßας. Μüνο η ελληνικÞ αριστερÜ, ξεκομμÝνη απü τα παγκüσμια ρεýματα και τυφλωμÝνη απü το αντιμνημονιακü της μÝνος, κρÜτησε επαμφοτερßζουσα στÜση. Ενßσχυσε κατ’ ουσßαν το μÝτωπο των εταιρειþν, αναπαρÜγοντας κινδυνολογßες, αυτÝς που αποφÝρουν σε κÜποιους πολλÜ κÝρδη σε βÜρος των ασθενþν και των ασφαλιστικþν Ταμεßων.

Τα λεφτÜ εßναι πολλÜ. Ο τζßρος των συνταγογραφοýμενων φαρμÜκων θα εßναι το 2013 παγκοσμßως 1 τρισ. δολÜρια. Απü αυτÜ τα λεφτÜ Ýνα μεγÜλο ποσü δßνεται για το λüμπινγκ των εταιρειþν. ΠουθενÜ üμως στον κüσμο δεν βγαßνουν γιατροß στην τηλεüραση, üπως κατÞγγειλε ο κ. ΛοβÝρδος, για να κινδυνολογÞσουν üτι: «Θα πεθÜνουν οι Üνθρωποι. Οδηγοýνται στις ΜΕΘ σωρηδüν». ΥπÜρχει ιατρικÞ δεοντολογßα που τηρεßται δρακüντεια απü τους ιατρικοýς συλλüγους. Στην ΕλλÜδα πÜλι, πρüεδρος του μεγαλýτερου ιατρικοý συλλüγου εßναι ο κ. Γ. Πατοýλης...