Απü το λαúκισμü και τη δημαγωγßα, στην πρüταξη πολιτικþν εξυγßανσης και ανÜπτυξης

ΠαρασκευÞ 2 Μαρτßου 2012

ΓιÜννης ΚουμÝντος: Περιφερειακüς ΔιευθυντÞς Εκπαßδευσης ΑττικÞς

Ζοýμε στη χþρα μας μια ολüπλευρη κρßση. Κρßση οικονομικÞ, θεσμικÞ, κοινωνικÞ, ηθικÞ, πολιτικÞ. Ταυτüχρονα υπÜρχει και μßα αμφισβÞτηση της μορφÞς-μοντÝλου οικοδüμησης του σýγχρονου νεοελληνικοý κρÜτους και της πολιτικÞς διακυβÝρνησης.

Ενüς νεοελληνικοý κρÜτους, μιας κοινωνßας και ενüς πολιτικοý συστÞματος που οικοδομÞθηκε στη βÜση πρακτικþν και πολιτικþν του οθωμανικοý φεουδαρχισμοý. ΔηλαδÞ της παρÜλληλης λειτουργßας κρÜτους και παρακρÜτους, διοßκησης και παραδιοßκησης, οικονομßας και παραοικονομßας, παιδεßας και παραπαιδεßας, νüμιμης πολεοδομßας και αυθαßρετης, ασýδοτης δüμησης κ.λπ. ΑυτÞ η παρÜλληλη λειτουργßα δημιοýργησε την «ανÜγκη» πολιτικÞς ýπαρξης διαμεσολαβητþν, μεσαζüντων και παραγüντων.

Η αυτονüητη τÞρηση κανüνων και νüμων που υπÞρξε λαúκÞ κατÜκτηση, ουσιαστικÞ Üμυνα και προστασßα των λαþν της δυτικÞς και κεντρικÞς Ευρþπης απÝναντι στις αυθαιρεσßες των φεουδαρχþν και της καθολικÞς εκκλησßας, απετÝλεσε τη βÜση της δημιουργßας των αστικþν Ευρωπαúκþν δημοκρατικþν πολιτευμÜτων. ΑυτÞ η λειτουργßα της νομιμüτητας και της ισüτητας δεν Ýγινε ποτÝ αποδεκτÞ, οýτε απü το κρατικο-πολιτικü μüρφωμα, οýτε απü την κατÜ βÜση αγροτικÞ και εμπορικÞ νεοελληνικÞ κοινωνßα.

Η μεταπρατικÞ αστικÞ τÜξη της χþρας μας, δεν απÝκτησε ποτÝ της αυτονομßα και εθνικÞ συνεßδηση. Χρησιμοποßησε προς üφελος της τις ιστορικÝς φÜσεις εξÝλιξης και συγκρüτησης του νεοελληνικοý κρÜτους. Εκμεταλλεýθηκε τους απελευθερωτικοýς αγþνες, τη μεγÜλη εσωτερικÞ μετανÜστευση, την κοινωνικÞ κινητικüτητα και την αστικοποßηση του αγροτικοý πληθυσμοý. Η συντÞρηση του κρÜτους των δýο παρÜλληλων δομþν, παγßωσε την ιδεολογικÞ ηγεμονßα των διαμεσολαβητþν στη συνεßδηση της νεοελληνικÞς κοινωνßας.

Με την χρησιμοποßηση των ενδιÜμεσων πολιτικþν παραγüντων για πρüσβαση στο νεοελληνικü κρÜτος και των πÜσης φýσεως μεσαζüντων για την πρüσβαση στις προμÞθειες και στα δημüσια Ýργα, ουσιαστικÜ ληστεýθηκε ο παραγωγικüς, φυσικüς, πολιτιστικüς, ιστορικüς και ηθικüς πλοýτος της χþρας.

Στην ελληνικÞ πραγματικüτητα η αποθÝωση της λειτουργßας των παρÜλληλων θεσμþν και των συνδετικþν τους συστατικþν ,των διαμεσολαβητþν δημιοýργησε και αýξησε Ýνα κρατικο-κοινωνικü μüρφωμα ιδιüτυπης φεουδαρχßας .Σε αυτü κυριαρχοýσε και κυριαρχεß η προσωπικÞ, ατομικÞ και συντεχνιακÞ επιβßωση , ενþ ταυτüχρονα κατÝστρεφε και καταστρÝφει κÜθε εßδους θεσμü κοινωνικÞς συνοχÞς, διαφÜνειας, ισüτητας και νομιμüτητας. ΑυτÞ η ιστορικÞ καθυστÝρηση εκφρÜσθηκε σε üλα τα επßπεδα της νεοελληνικÞς κοινωνßας.

Δεν εßναι τυχαßο πως μüνο απü τη μεταπολßτευση του 1974 και μÝχρι σÞμερα Ýχουμε τα μακροβιüτερα και ομαλüτερα πολιτικÜ και θεσμικÜ χρüνια λειτουργßας της νεοελληνικÞς δημοκρατßας, χωρßς στρατιωτικÜ πραξικοπÞματα και συνταγματικÝς εκτροπÝς. ΑυτÞ η χρονικÜ καθυστερημÝνη επßλυση του θεσμικοý και πολιτειακοý προβλÞματος της χþρας, αντανακλÜ και την ανωριμüτητα του συστÞματος, συγκρινüμενο με τις δυτικÝς και κεντρικÝς ευρωπαúκÝς χþρες και προσδιορßζει «τις παιδικÝς αρρþστιες» της νεοελληνικÞς πραγματικüτητας.

Στο πρüσφατο παρελθüν οι οικονομικÝς εισροÝς και πüροι της ΕΟΚ και της ΕΕ δεν επενδýθηκαν σε υποδομÝς και ανÜπτυξη, αλλÜ μετασχηματßσθηκαν σε κατανÜλωση και προσωρινÞ ευημερßα. ΟυσιαστικÜ χÜθηκε η ευκαιρßα για μßα ισüρροπη οικονομικÞ και κοινωνικÞ ανÜπτυξη, η οποßα και θα ισχυροποιοýσε τη χþρα στο διεθνÞ καταμερισμü εργασßας και παραγωγÞς. Η αποδüμηση της üποιας παραγωγικÞς υποδομÞς και η Üναρχη, ασχεδßαστη αýξηση του τριτογενÞ τομÝα, των υπηρεσιþν ,του τουρισμοý και της ναυτιλßας, ταυτüχρονα με την αýξηση της κοινωνικÞς κινητικüτητας, διαμüρφωσε ευμετÜβλητες, ελαστικÝς κοινωνικÝς συνειδÞσεις και νÝες κοινωνικÝς εντÜξεις.

Αυτü Þταν το πλαßσιο πÜνω στο οποßο ισχυροποιÞθηκε η νεοελληνικÞ μεταπρατικÞ αστικÞ τÜξη, η οποßα δεν εßχε και δεν Ýχει εθνικÜ χαρακτηριστικÜ, δεν εßχε και δεν Ýχει δημοκρατικÞ θεσμικÞ παρÜδοση, δεν εßχε και δεν Ýχει κοινωνικÝς ευαισθησßες.

 

Η ηγεμονßα του νεοφιλελευθερισμοý και η κρßση.

Κανεßς δεν μπορεß να αρνηθεß πως υπÜρχει και μßα γενικüτερη κρßση του παγκüσμιου οικονομικοý συστÞματος. Ενüς συστÞματος κυρßαρχα καπιταλιστικοý, αγοραßου και αντικοινωνικοý. ΣÞμερα, η ΕλλÜδα της κρßσης κατατÜσσεται ανÜμεσα στις πρþτες τριÜντα οικονομικÜ ανεπτυγμÝνες χþρες στον κüσμο. ΠαρÜ ταýτα αποτελεß αδýναμο κρßκο του συστÞματος, αφοý εßναι οικονομικÜ εξαρτημÝνη και ανισο-αναπτυγμÝνη, Üρα και περισσüτερο ευÜλωτη στις παγκüσμιες χρηματοπιστωτικÝς αναταρÜξεις της διεθνοýς οικονομßας και κερδοσκοπßας.

 Η παγκüσμια ιδεολογικÞ ηγεμονßα και η εφαρμοσμÝνη κυριαρχßα της οικονομικÞς φιλοσοφßας της ΣχολÞς του ΣικÜγο, με ηγÝτη τον Φρßτμαν, οικοδüμησε τα τελευταßα πενÞντα χρüνια μßα αντßληψη νεοφιλελεýθερης παγκοσμιοποßησης, η οποßα μÜχεται οποιαδÞποτε μορφÞ κρατικÞς παρÝμβασης. ΠροÝκταση της αντßληψης αυτÞς εßναι το δüγμα της απüλυτης κυριαρχßας της αγορÜς πÜνω στις κοινωνßες και της απορýθμισης των κοινωνικþν κατακτÞσεων αλληλεγγýης και συνοχÞς.

ΜÝσα στο πλαßσιο αυτÞς της διαμÜχης, η συγκρüτηση ενüς σýγχρονου και αποτελεσματικοý κρÜτους, που μπορεß να ακολουθεß και να ασκεß πολιτικÝς ανÜπτυξης αλλÜ και αναδιανομÞς μÝσα απü την υποστÞριξη ποιοτικþν συστημÜτων Δημüσιας Διοßκησης, Παιδεßας, Υγεßας και ΚοινωνικÞς ΑσφÜλισης, αποτελεß προγεφýρωμα Üμυνας στη λαßλαπα της νεοφιλελεýθερης παγκοσμιοποßησης.

Εßναι επßσης γεγονüς πως η σημερινÞ πολιτικÞ ηγεσßα αλλÜ και οι πολιτικοß συσχετισμοß εντüς της ΕΕ εßναι κατþτεροι των περιστÜσεων, αλλÜ και δÝσμιοι του χρηματοπιστωτικοý ευρωπαúκοý συστÞματος. Αδυνατοýν να προσφÝρουν πολιτικÝς ανÜπτυξης και προστασßας των υπαρχüντων κοινωνικþν κατακτÞσεων και δικαιωμÜτων των ευρωπαúκþν κοινωνιþν.

Παρüτι υπÜρχει παγκοσμιοποßηση , κυριαρχßα των αγορþν και ευρωπαúκüς ζωτικüς χþρος, εßναι εμφανÝς πως τα Ýθνη κρÜτη, οι εθνικÝς οικονομßες εξακολουθοýν να διαδραματßζουν καθοριστικü ρüλο στις εξελßξεις του χρηματοπιστωτικοý συστÞματος και της νομισματικÞς σταθερüτητας του Ευρþ.

Η ανασυγκρüτηση λοιπüν του ελληνικοý κρÜτους, η διαφÜνεια και η νομιμüτητα στην Üσκηση της δημüσιας διοßκησης, η ποιοτικÞ αναβÜθμιση της δημüσιας Εκπαßδευσης σε üλες τις βαθμßδες και η προαγωγÞ της Παιδεßας, η σýνδεση των Πανεπιστημßων και ΤΕΙ με τις παραγωγικÝς ανÜγκες της χþρας, η υποστÞριξη ενüς αποτελεσματικοý, αξιοπρεποýς συστÞματος Υγεßας και ΚοινωνικÞς ΑσφÜλισης δεν αποτελοýν διαχειριστικÝς πολιτικÝς, αλλÜ αναγκαßους και ικανοýς üρους για την κοινωνικÞ συνοχÞ και προûπüθεση για τον σχεδιασμü πολιτικþν ανÜπτυξης, παραγωγικÞς συσσþρευσης και δßκαιης αναδιανομÞς του εθνικοý πλοýτου.

 

Πρüταγμα η υιοθÝτηση αξιüπιστων στρατηγικþν επιλογþν

Αποδεßχθηκε περßτρανα πως η αναποτελεσματικüτητα, η διαπλοκÞ, η διαφθορÜ της δημüσιας διοßκησης σε üλες της τις εκφρÜσεις, στο κρÜτος, στους οργανισμοýς, στην τοπικÞ αυτοδιοßκηση, αλλÜ και η κυριαρχßα της λογικÞς της γραφειοκρατßας και συνδιαχεßρισης των πολιτικþν κομμÜτων και των συνδικαλιστικþν οργανþσεων, οδÞγησε σε αδιÝξοδο λειτουργικü και οικονομικü την ελληνικÞ κοινωνßα.

Οι αυξÞσεις του ΑΕΠ, που εμφανßζονταν στα ελληνικÜ δημοσιονομικÜ Þταν «μαγικÞ εικüνα»,αφοý ουσιαστικÜ προÝρχονταν απü τις εισροÝς των ταμεßων της Ε.Ε. και üχι απü την αýξηση των δημüσιων και ιδιωτικþν επενδýσεων και της παραγωγÞς εντüς της χþρας.

Ο διεθνÞς ανταγωνισμüς εßναι αμεßλικτος. Ο δανεισμüς και ο καταναλωτικüς παρÜδεισος  Ýφτασε στο τÝλος του για τη νεοελληνικÞ κοινωνßα.

¼μως το παρÜλληλο σýστημα διαπλεκüμενων, διαμεσολαβητþν και μεσαζüντων, ατομικÜ και συλλογικÜ ευνοÞθηκε. Χαρακτηριστικü παρÜδειγμα η «εξαγωγÞ» πλοýτου απü τη χþρα μας. Το αναποτελεσματικü, διαπλεκüμενο κρÜτος Þταν και εßναι αδýναμο, ανßκανο να αποδþσει φορολογικÞ δικαιοσýνη. Η μονομερÞς συμπßεση των εργαζομÝνων, δηλαδÞ του ενεργοý πληθυσμοý που δεν φοροδιαφεýγει, δημιουργεß συνεχεßς φαýλους κýκλους ýφεσης. 

Στη σημερινÞ ολüπλευρη κρßση της πατρßδας μας, απαιτεßται η πρüταξη και υιοθÝτηση αξιüπιστων στρατηγικþν επιλογþν και τακτικþν για τη διασφÜλιση μιας προοδευτικÞς πορεßας εξüδου απü αυτÞν.

Η αδÞριτη ανÜγκη δημοσιονομικÞς εξυγßανσης και απομεßωσης του χρÝους, δεν συνεπÜγεται τον μονüδρομο της αποδιÜρθρωσης της ελληνικÞς κοινωνßας και οικονομßας, δεν συνεπÜγεται την αποδυνÜμωση της κοινωνικÞς ασφÜλισης, της δημüσιας υγεßας και παιδεßας.

Η εσφαλμÝνη νεοφιλελεýθερη αντßληψη της «αυτορρýθμισης των αγορþν» που πρεσβεýει üτι η ανÜπτυξη και η Ýξοδος απü την κρßση θα προÝλθει απü «τον αυτüματο πιλüτο» των ιδιωτικþν πρωτοβουλιþν, αρκεß να υπÜρχουν κßνητρα, οδηγεß σε αδιÝξοδο, επιτεßνει την κρßση και προσφÝρει τη χþρα και την προοπτικÞ της σε ευκαιριακοýς, ανεξÝλεγκτους διεθνεßς επενδυτÝς. Οι χαμηλοß φορολογικοß συντελεστÝς, οι Üνευ üρων ιδιωτικοποιÞσεις, το ελαστικü θεσμικü πλαßσιο που ευνοεß τα κÝρδη και την επιχειρηματικüτητα, δεν αρκοýν για να υπÜρξει ανÜπτυξη και Ýξοδος απü την κρßση.

Η Ýξοδος απü την κρßση και η απαραßτητη βελτßωση της ανταγωνιστικüτητας της χþρας μας θα μποροýσε να επιτευχθεß με την ýπαρξη ενüς ευρýτερου στρατηγικοý σχεδιασμοý σε τοπικü, περιφερειακü εθνικü και κλαδικü επßπεδο σε τομεßς που υπÜρχει συγκριτικü πλεονÝκτημα. Με την ευρýτερη κινητοποßηση και συσπεßρωση κοινωνικþν και παραγωγικþν δυνÜμεων με στüχο την ανασυγκρüτηση της δημüσιας διοßκησης, του κρÜτους, την παραγωγικÞ αναδιÜρθρωση της οικονομßας, την ανÜληψη συγκεκριμÝνων επενδυτικþν πρωτοβουλιþν, την διατÞρηση και δημιουργßα θÝσεων εργασßας, τη συγκρüτηση κατÜλληλων κοινωνικþν συμμαχιþν και συνεργασιþν.

¼μως για την υλοποßηση των προαναφερüμενων πολιτικþν, η δημοκρατικÞ, θεσμικÞ, συντεταγμÝνη λειτουργßα της πολιτεßας, αποτελεß την βασικÞ προûπüθεση για τον στρατηγικü οικονομικü ,αναπτυξιακü και κοινωνικü επανασχεδιασμü για την διαμüρφωση μιας προοδευτικÞς πρüτασης εξüδου της πατρßδας μας απü την κρßση.