ÁöéÝñùìá óôï Èåüäùñï Áããåëüðïõëï

ÊõñéáêÞ 29 Éáíïõáñßïõ 2012

Βασßλης Φουρτοýνης: δÜσκαλος, αναπληρωματικüς Αιρετüς ΑΠΥΣΠΕ ΑττικÞς

Ç åßäçóç ôïõ èáíÜôïõ ôïõ óôá äéåèíÞ ÌÌÅ

Την τραγικÞ εßδηση του θανÜτου του «βραβευμÝνου ¸λληνα κινηματογραφιστÞ, γνωστοý για το αργü και ονειρικü του στυλ σαν σκηνοθÝτη» μετÝδωσε απü νωρßς ο Guardian.

«Ο Αγγελüπουλος κÝρδισε πλÞθος βραβεßων σε ευρωπαúκÜ κυρßως ΦεστιβÜλ, στη διÜρκεια μιας 40χρονης και πλÝον καριÝρας πßσω απü την κÜμερα» αναφÝρει το περιοδικü Time.

«Ο βραβευμÝνος ¸λληνας σκηνοθÝτης, διÜσημος για τις αργÝς σκηνÝς του, που πολλÝς φορÝς θýμιζαν üνειρο, σκοτþθηκε σε αυτοκινητιστικü δυστýχημα, την þρα που γýριζε την τελευταßα του ταινßα» μετÝδιδε η Washington Post, δημοσιεýοντας αναλυτικü αφιÝρωμα στη ζωÞ και την καριÝρα του Αγγελüπουλου, κλεßνοντας μÜλιστα τη δημοσßευση με την ειρωνικÞ σÞμερα φρÜση του «φοβÜμαι τι θα φÝρει το αýριο».

«Ο Αγγελüπουλος υπÞρξε εμβληματικÞ φιγοýρα του ελληνικοý σινεμÜ, με μια τερÜστια καριÝρα Þδη απü τη δεκαετßα του 1970» αναφÝρει το Γαλλικü Πρακτορεßο ΕιδÞσεων,

ενþ το Reuters αναφÝρει üτι ο "Τheo" δεν πρüλαβε να ολοκληρþσει την τελευταßα του ταινßα που "η οποßα εßχε θÝμα την οικονομικÞ κρßση".

Η γαλλικÞ Le Monde θυμÜται τη βρÜβευση του Αγγελüπουλου με το Χρυσü Φοßνικα το 1998 για την ταινßα "Μßα Αιωνιüτητα και μια ΜÝρα", αναρτþντας μÜλιστα φωτογραφßα απü την απονομÞ του βραβεßου στην ΚρουαζÝτ, σταθμü στην καριÝρα του ¸λληνα auteur. Στην τραγικÞ απþλεια για το ελληνικü σινεμÜ αναφÝρεται και η Figaro.

AλλÜ και η ιταλικÞ Repubblica αφιερþνει εκτενÝς Üρθρο στα Ýργα και τις ημÝρες του αδικοχαμÝνου δημιουργοý.

Ο πολιτικüς κüσμος για τον Αγγελüπουλο

«¸νας απü τους σημαντικüτερους δημιουργοýς της Ýβδομης τÝχνης και κορυφαßος πρεσβευτÞς του ελληνικοý πολιτισμοý χÜθηκε απρüσμενα χθες βρÜδυ», αναφÝρει ο υπουργüς Πολιτισμοý και Τουρισμοý, Παýλος ΓερουλÜνος, στο συλλυπητÞριο μÞνυμÜ του.

«Μπορεß να μην πρüλαβε να ολοκληρþσει την τελευταßα ταινßα της ζωÞς του, την "¶λλη θÜλασσα", αλλÜ ο Αγγελüπουλος μÜς ταξßδεψε ßσως üσο κανÝνας Üλλος ¸λληνας σκηνοθÝτης με το Ýργο του. Του οφεßλουμε üλοι μας Ýνα τερÜστιο "ευχαριστþ". Στην περßπτωσÞ του, η λÝξη "αναντικατÜστατος" αποκτÜ πραγματικü περιεχüμενο» ανÝφερε.

 «Ο Θüδωρος Αγγελüπουλος υπÞρξε πολßτης του κüσμου, Ýνας απü τους σημαντικüτερους δημιουργοýς του ευρωπαúκοý και του παγκüσμιου κινηματογρÜφου και πρωτßστως πρεσβευτÞς του ελληνικοý πολιτισμοý» αναφÝρει σε δÞλωσÞ του ο Πρüεδρος της ΒουλÞς, Φßλιππος ΠετσÜλνικος.

«Ο Αγγελüπουλος Þταν Ýνας ποιητÞς του κινηματογρÜφου και ο θÜνατüς του εßναι μεγÜλη απþλεια, ειδικÜ αυτÞν την περßοδο που Ýχουμε ακüμα περισσüτερο ανÜγκη την τÝχνη» σχολßασε ο εκπρüσωπος της ΝΔ, ΓιÜννης ΜιχελÜκης.

«¸νας μεγÜλος Üνθρωπος της ¸βδομης ΤÝχνης, πρωτοπüρος του ποιοτικοý κινηματογρÜφου, ο Θüδωρος Αγγελüπουλος, Ýφυγε απροσδüκητα απü τη ζωÞ. Ο αδüκητος θÜνατüς του συγκλονßζει τον καλλιτεχνικü κüσμο» αναφÝρει το ΛΑΟΣ σε ανακοßνωσÞ του για τα θÜνατο του σκηνοθÝτη.

«Η ΕλλÜδα πενθεß τον τραγικü θÜνατο του Θüδωρου Αγγελüπουλου, του μÝγιστου σκηνοθÝτη, του παγκüσμιου κινηματογραφιστÞ, του γνÞσιου δημοκρÜτη, που περπÜτησε συνεπÞς πÜντα τους δρüμους της αριστερÜς» ανÝφερε ο πρüεδρος της ΔημοκρατικÞς ΑριστερÜς, Φþτης ΚουβÝλης.

 «Πρωτοπüρος και δημιουργικüς, Ýφτιαξε μια ολüκληρη σχολÞ σκÝψης για το σýγχρονο ελληνικü κινηματογρÜφο» δÞλωσε η Ντüρα ΜπακογιÜννη.