ÁöéÝñùìá óôï Èåüäùñï Áããåëüðïõëï

ÊõñéáêÞ 29 Éáíïõáñßïõ 2012

Βασßλης Φουρτοýνης: δÜσκαλος, αναπληρωματικüς Αιρετüς ΑΠΥΣΠΕ ΑττικÞς

Τι Ýλεγαν ο ßδιος και οι Üλλοι για τον Θüδωρο Αγγελüπουλο

ΠεριγραφÞ: Τι Ýλεγαν οι Üλλοι για τον Θüδωρο Αγγελüπουλο¼σο συσσωρεýονται τα κεßμενα που αποτßουν φüρο τιμÞς σε Ýναν απü τους σπουδαιüτερους ¸λληνες σκηνοθÝτες, εμεßς ανατρÝχουμε στην μεγαλýτερÞ του στιγμÞ διεθνοýς αναγνþρισης, την βρÜβευσÞ του με τον Χρυσü Φοßνικα για την ταινßα «Μια Αιωνιüτητα και μια ΜÝρα» τον ΜÜιο του 1998. Το φιλμ, με πρωταγωνιστÞ τον Μπροýνο Γκαντς αφηγεßται την ιστορßα ενüς ετοιμοθÜνατου συγγραφÝα, που συνδÝεται τις τελευταßες μÝρες της ζωÞς του με Ýνα Üστεγο αγüρι.

Ο ΧρÞστος ΜÞτσης, ΔιευθυντÞς τüτε του περιοδικοý ΣΙΝΕΜΑ, επÝλεξε εν εßδει editorial να συγκεντρþσει τα σημαντικüτερα σχüλια εκεßνων των ημερþν για την πολυσυζητημÝνη βρÜβευση. Στην πρþτη σελßδα εκεßνου του τεýχους μπορεß να βρει κανεßς τις αντικρουüμενες απüψεις και τους επαßνους, αποσπÜσματα του Τýπου και δηλþσεις του ßδιου του Αγγελüπουλου. ¼λα μαζß συνθÝτουν το παζλ της πιο σημαντικÞς βρÜβευσης του ελληνικοý σινεμÜ αλλÜ δßνουν και μια γεýση για την ποικιλßα των αντιδρÜσεων που προκαλοýσε το Ýργο του. Δεßτε πιο κÜτω την αυθεντικÞ σελßδα, üπως δημοσιεýτηκε στο τεýχος 92 του Περιοδικοý ΣΙΝΕΜΑ.

¼πως αγαπÜτε...

I love you forever and a day.

Ουßλιαμμ Σαßξπηρ, «¼πως ΑγαπÜτε»

 

Δεν ξÝρω τι εßναι πιο σπουδαßο. ΠÜντως, σημασßα Ýχει ο τρüπος με τον οποßο ο σκηνοθÝτης οδηγεßται την ιστορßα του. ΑυτÝ περιμÝνω! Καινοýργιους «δρüμους» αφÞγησης.

ΜÜρτιν ΣκορτσÝζε, Πρüεδρος της κριτικÞς επιτροπÞς του 51ου ΦεστιβÜλ Καννþν

 

¸χω συμμετÜσχει σε κριτικÝς επιτροπÝς και ξÝρω τα πρÜγματα απü τα μÝσα. Αλλα λÝμε και, στο τÝλος, Üλλα αποτελÝσματα βγÜζει η κÜλπη. Αλλοπρüσαλλα πρÜγματα, συμβιβασμοß, ισορροπßες.

Θüδωρος Αγγελüπουλος

 

Ο Χρυσüς Φοßνικας απονÝμεται ομüφωνα στο Μια Αιωνιüτητα και μßα ΜÝρα του Θüδωρου Αγγελüπουλου.

ΜÜρτινΣκοροεζε

 

Εßναι η πιο τολμηρÞ ταινßα μου. Οι επικÝς, οι ιδεολογικÝς μου ταινßες εßναι πια... εýκολες. Τις κÜνω με το αριστερü χÝρι. Μια ταινßα üμως που επικεντρþνεται στον Üνθρωπο εßναι κÜτι πιο δýσκολο.

Θüδωρος Αγγελüπουλος

 

Ο Αγγελüπουλος Ýδωσε μßα απü τις πιο εμπνευσμÝνες, γεμÜτες ομορφιÜ και ποßηση ταινßες του. Εßναι αξεπÝραστος και του αξßζει ο Χρυσüς Φοßνικας.

ΜισÝλ ΣιμÜν, Positif

 

Ο Φοßνικας κοιμÜται.

Liberation

 

¸να βραβεßο εßναι πιο χρÞσιμο για τους παραγωγοýς, δßνει αξßα στο φιλμ, αλλÜ δεν λýνει το δικü μου πρüβλημα. Το να καταλÜβω δηλαδÞ σε τι ποσοστü Ýχω καταφÝρει να πραγματοποιÞσω τι προθÝσεις μου.

Θüδωρος Αγγελüπουλος

 

Ο σημερινüς Φοßνικας ηχεß σαν Ýνα εßδος αποζημßωσης για τη μη απονομÞ του στον Αγγελüπουλο πριν απü μερικÜ χρüνια.

L' Unita

Ο Αγγελüπουλος üχι μüνον Üξιζε τον Φοßνικα, αλλÜ Ýπρεπε Þδη να τον Ýχει πÜρει. 0 Φοßνικας, üμως, δεν Ýρχεται να επανορθþσει μιαν αδικßα, αλλÜ να επιβραβεýσει Ýνα φιλμ που το αξßζει απüλυτα.

le Monde

 

Το üτι στην ταινßα ο Σολωμüς αγορÜζει λÝξεις, και μÜλιστα της μητρικÞς του γλþσσας, δεßχνει τη σημασßα του εθνικοý πολιτισμοý της ßδιας της χþρας, üσο μικρÞ κι αν εßναι αυτÞ, και ταυτüχρονα τη σημασßα της εθνικÞς κινηματογραφßας.

Τονßνο Γκουερα, σεναριογρÜφος του Μια Αιωνιüτητα και μßα ΜÝρα.

 

Εßναι μια μεγÜλη στιγμÞ για την ΕλλÜδα και τον ελληνικü κινηματογρÜφο.

Ζιλ ΝτασÝν

 

Εßναι μια μεγÜλη ελληνικÞ νßκη, αλλÜ κυρßως μια προσωπικÞ νßκη της πορεßας του Θ. Αγγελüπουλου.

ΠαντελÞς Βοýλγαρης

 

Εßναι σημαντικü το üτι κÜποιος ¸λληνας πÞρε τον Χρυσü Φοßνικα.

ΜιχÜλης ΚακογιÜννης

 

Νιþθω üτι αυτüς ο Χρυσüς Φοßνικας εßναι η δικαßωση μιας μοναχικÞς πορεßας, με την Ýννοια üτι κÜθε καλλιτÝχνης βαδßζει μüνος του μÝσα στον κüσμο.

Θüδωρος Αγγελüπουλος

 

ΕλληνικÝς συμμετοχÝς στο διαγωνιστικü πρüγραμμα του ΦεστιβÜλ Καννþν τα τελευταßα εßκοσι χρüνια! ΤÝσσερις (Θ. Αγγελüπουλος)

ΠορτογαλÝζικες: ΠÝντε (Μ. Ντε ΟλιβÝιρα, Π. Ρüχα) .ΔανÝζικες! ΕπτÜ (Λ. Φον Τρßερ, Μ. Ογκαστ, Τ. Βßντερμπεργκ)

Εγþ ανÞκω σε μια γενιÜ σκηνοθετþν που οδηγοýνται στο τÝλος της καριÝρας τους.

Θüδωρος Αγγελüπουλος

 

Ηλικßα των δýο Δανþν σκηνοθετþν που διαγωνßστηκαν στο φετινü ΦεστιβÜλ! Λαρς Φον Τρßερ, 42 ετþν. Τüμας Βßντερμπεργκ, 29 ετþν.

Η ταινßα μου παιζüταν στην ΑγορÜ, αλλÜ εγþ Þρθα στο ΦεστιβÜλ κυρßως για ενημÝρωση. Τα 'χασα! Εßμαστε πολý πßσω, φßλε μου!

ΡÝνος Χαραλαμπßδης

 

Η κυβÝρνηση της Πορτογαλßας ανακοßνωσε üτι θα ενισχýσει την κινηματογραφικÞ παραγωγÞ της χþρας με 7,3 δισεκατομμýρια δραχμÝς.

Απü το ρεπορτÜζ των εφημερßδων

Για την αντιγραφÞ, ΧρÞστος ΜÞτσης