ÁöéÝñùìá óôï Èåüäùñï Áããåëüðïõëï

ÊõñéáêÞ 29 Éáíïõáñßïõ 2012

Βασßλης Φουρτοýνης: δÜσκαλος, αναπληρωματικüς Αιρετüς ΑΠΥΣΠΕ ΑττικÞς

Η ΕΚΠΟΜΠΗ (1968)

 

Ασπρüμαυρη μικροý μÞκους. ΔιÜρκεια: 23'.

ΣενÜριο: Θüδωρος Αγγελüπουλος

Σκηνοθεσßα: Θüδωρος Αγγελüπουλος

Φωτογραφßα: Γιþργος Αρβανßτης

ΜοντÜζ: Γιþργος Τριανταφýλλου

¹χος: ΘανÜσης Αρβανßτης

ΕρμηνευτÝς: Θüδωρος ΚατσαδρÜμης, Λßνα Τριανταφýλλου, Νßκος ΜαστορÜκης, Μßρκα Καλατζοποýλου.

ΠαραγωγÞ: Θüδωρος Αγγελüπουλος

 

Περßληψη

Μια ομÜδα δημοσιογρÜφων ζητÜ στο δρüμο απü τους περαστικοýς να τους ορßσουν τα χαρακτηριστικÜ που, κατÜ τη γνþμη τους, συνθÝτουν τον «ιδανικü Üνδρα», ενþ βÜσει των απαντÞσεων, Ýνας σχεδιαστÞς φτιÜχνει Ýνα εßδος identikit. Στη συνÝχεια, οι ßδιοι οι δημοσιογρÜφοι ψÜχνουν ανÜμεσα στον κüσμο τον Üντρα που ανταποκρßνεται σ’ αυτÞ την περιγραφÞ. Ανακαλýπτουν Ýναν μικροαστü, λßγο σεξομανÞ, ο οποßος πετÜει απü τη χαρÜ του üταν του ανακοινþνουν üτι Ýχει επιλεγεß ως ο «ιδανικüς Üνδρας» κι Ýχει κερδßσει ως βραβεßο να περÜσει μια νýχτα με μια ντßβα του κινηματογρÜφου. Ο μικροαστüς ετοιμÜζεται με μεγÜλη ανυπομονησßα για το ραντεβοý, αποκρýπτοντας το ραντεβοý απü τη σýζυγο, αλλÜ, üταν φτÜνει στο χþρο που του υπÝδειξαν, κι αφοý περιμÝνει για þρες, αντß για την ντßβα, εμφανßζονται οι δημοσιογρÜφοι της Ýρευνας. Τον οδηγοýν στο στοýντιο και του δßνουν Ýνα δακτυλογραφημÝνο κεßμενο που πρÝπει να διαβÜσει: εßναι η ενθουσιþδης Ýκθεση πεπραγμÝνων μιας εκπληκτικÞς συνÜντησης με μßα ντßβα.

ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ (1970)

Ασπρüμαυρη ταινßα μεγÜλου μÞκους.

ΠεριγραφÞ: http://melittag.files.wordpress.com/2012/01/ft0039.jpg?w=300&h=215ΔιÜρκεια: 110'.

ΣενÜριο: Θüδωρος Αγγελüπουλος

Σκηνοθεσßα: Θüδωρος Αγγελüπουλος

Συνεργασßα στο σενÜριο: ΣτρατÞς ΚαρρÜς, ΘανÜσης Βαλτινüς

Φωτογραφßα: Γιþργος Αρβανßτης

ΜουσικÞ: ΔημοτικÞ μουσικÞ και τραγοýδια

ΜοντÜζ: ΤÜκης Δαυλüπουλος

¹χος: ΘανÜσης Αρβανßτης

ΕρμηνευτÝς: Τοýλα Σταθοποýλου (ΕλÝνη), ΓιÜννης Τüτσικας (αγροφýλακας), ΘÜνος ΓραμμÝνος (αδελφüς της ΕλÝνης), Πετρος ΧοιδÜς (εισαγγελÝας), ΜιχÜλης Φωτüπουλος (Üντρας της ΕλÝνης), ΑλÝξανδρος Αλεξßου(αστυνüμος), ΓιÜννης ΜπαλÜσκας (αξιωματικüς της χωροφυλακÞς), Μερσοýλα ΚαψÜλη (κουνιÜδα της ΕλÝνης), Νßκος ΑλεβρÜς (Βοηθüς ΕισαγγελÝας), ΧρÞστος Παληγιαννüπουλος, ΤÝλης ΣαμαντÜς, ΠÜνος Παπαδüπουλος, Τþνης ΛυκουρÝσης, Θüδωρος Αγγελüπουλος (ΔημοσιογρÜφοι).

ΠαραγωγÞ: Γιþργος Σαμιþτης

Διεýθυνση ΠαραγωγÞς: ΧρÞστος Παληγιαννüπουλος

 

Περßληψη

ΜετÜ απü χρüνια δουλειÜ στη Γερμανßα, Ýνας Üντρας επιστρÝφει στο χωριü του, Τυμφαßα της Ηπεßρου: μια χοýφτα πÝτρινα σπßτια σε μια Ýρημη, τραχιÜ και αποδεκατισμÝνη περιοχÞ απü τα τüσα χρüνια μετανÜστευσης, üπου μετρÜνε τις μÝρες τους οι λιγοστοß εναπομεßναντες κÜτοικοι - γÝροι, γυναßκες και μικρÜ παιδιÜ. ΚανÝνας δεν τον περιμÝνει, ενþ η κüρη του, στο κατþφλι του σπιτιοý, δεν τον αναγνωρßζει. Λßγες μÝρες αργüτερα, η σýζυγος, με τη βοÞθεια του εραστÞ της, τον σκοτþνει και τον θÜβει στον κÞπο, φυτεýοντας κρεμμυδÜκια πÜνω στον τÜφο του. Καßει τα ροýχα και τα λιγοστÜ υπÜρχοντÜ του, και διαδßδει στο χωριü üτι ο Üντρας της ξαναÝφυγε για τη Γερμανßα. Για να κÜνει ακüμα πιο πιστευτÞ την αναχþρησÞ του και για να δημιουργÞσει Ýνα Üλλοθι, φεýγει με τον εραστÞ της για τα ΓιÜννενα. Στο ξενοδοχεßο δßνουν το üνομα του συζýγου και μιας Üλλης γυναßκας. Στο χωριü üμως η ξαφνικÞ αναχþρηση του μετανÜστη δημιουργεß υποψßες και γρÞγορα θα φθÜσει η αστυνομßα. Αυτüς εßναι ο πυρÞνας του θÝματος που θα αναπτυχθεß μÝσα απü διαφορετικÝς Ýρευνες: τη γραφειοκρατικÞ (της ανÜκρισης) που αναζητÜ Ýναν Ýνοχο για να κλεßσει την υπüθεση, κι εκεßνην μιας ομÜδας δημοσιογρÜφων, η οποßα, καταγρÜφοντας τις μαρτυρßες των κατοßκων, αναδεικνýει το κοινωνιολογικü πλαßσιο που υπÝλθαψε αυτÞ την ιστορßα. Το χρονικü του φüνου ολοκληρþνεται με τη σýλληψη της γυναßκας, αλλÜ η δραματικÞ κοινωνικÞ πραγματικüτητα του χωριοý παραμÝνει ανοιχτÞ πληγÞ. Η ταινßα τελειþνει με την επανÜληψη της σκηνÞς του φüνου. Η αμετÜβλητη πραγματικüτητα πÜνω στην οποßα ωρßμασε ο φüνος, παραμÝνει εκεß.

ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ '36 (1972)

¸γχρωμη. ΔιÜρκεια 110'.

ΣενÜριο - Σκηνοθεσßα: Θüδωρος Αγγελüπουλος.

Συνεργασßα στο σενÜριο: ΠÝτρος ΜÜρκαρης, ΘανÜσης Βαλτινüς, ΣτρατÞς ΚαρρÜς

Φωτογραφßα: Γιþργος Αρβανßτης

ΣκηνικÜ - Κοστοýμια: ΜικÝς ΚαραπιπÝρης

ΕπιμÝλεια ΜουσικÞς: Γιþργος ΠαπαστεφÜνου

ΜοντÜζ: Βασßλης Συρüπουλος

¹χος: ΘανÜσης Αρβανßτης

Βοηθοß σκηνοθÝτες: Νßκος ΚουτελιδÜκης, Γ.ΦωτιÜδης, ΘÜνος ΓραμμÝνος

ΕρμηνευτÝς: Κþστας Παýλου (Σοφιανüς), ΠÝτρος ΜÜρκαρης (συνδικαλιστÞς που δολοφονεßται), ΧρÞστος Καλαβροýζος (Üλλος συνδικαλιστÞς), ΠÝτρος ΖαρκÜδης (ΛουκÜς), Χριστüφορος Κ.ΝÝζερ (διευθυντÞς της φυλακÞς), ΘÜνος ΓραμμÝνος (σοφÝρ του ΚριεζÞ, αδελφüς του Σοφιανοý), Βασßλης ΤσÜγκλος (δεσμοφýλακας), ΓιÜννης ΚανδÞλας (ΚριεζÞς), Χριστüφορος ΧειμÜρας (υπουργüς), ΠÝτρος ΧοúδÜς (εισαγγελÝας), ΤÜκης ΔουκÜκος (αρχηγüς της αστυνομßας), Κþστας ΣφÞκας (βοηθüς εισαγγελÝα), ΘανÜσης Βαλτινüς (υπολοχαγüς ιππικοý), Γιþργος Κυρßτσης, Τοýλα Σταθοποýλου, ¸ρικα Δαροποýλου, ΑλÝξης Μποýμπης, Γιþργος Τσιφüς, ΓιÜννης ΣμαραγδÞς, ΛÜμπρος ΠαπαδημητρÜκης, Τιτßκα Βλαχοποýλου, ΚυριÜκος ΚατριβÜνος, Κþστας ΜανδÞλας, ΣτÜθης ΣτακιÜς, Νικüλαος Χατζηγεωργßου, Κ. Ιμπροχþρη, Α. Ζερβοý, ΑλÝκος Αργυρßου, ΓιÜννης Πανταζüπουλος, ΒαγγÝλης ΚαζÜν, ΠÜνος Κοκκινüπουλος, Γιþργος Σßβρης, ΤÝλης ΣαμαντÜς, ΙÜκωβος Παúρßδης

ΠαραγωγÞ: Γιþργος Παπαλιüς

Διεýθυνση παραγωγÞς: Γιþργος Σαμιþτης

 

Περßληψη

Οι «μÝρες του '36» εßναι αυτÝς που προετοßμασαν την εγκατÜσταση της φιλοφασιστικÞς δικτατορßας του στρατηγοý ΜεταξÜ. Σε μια πλατεßα γεμÜτη κüσμο και κÜτω απü Ýναν δυνατü Þλιο, δολοφονεßται Ýνας συνδικαλιστÞς. Οι υποψßες στρÝφονται στον Σοφιανü, Ýναν πρþην συνεργÜτη της αστυνομßας που Ýχει πÝσει σε δυσμÝνεια. Ο Σοφιανüς αγωνßζεται μÜταια ν' αποδεßξει την αθωüτητÜ του. ΑπελπισμÝνος, κρατÜει üμηρο στο κελß του Ýνα φßλο βουλευτÞ που τον επισκÝπτεται στη φυλακÞ, κι απειλεß να τον σκοτþσει αν δεν τον ελευθερþσουν. Εßμαστε στις παραμονÝς εκλογþν του 1936, και η κυβÝρνηση ΜεταξÜ, που μüλις στÝκεται üρθια χÜρη σ' εναν δýσκολο συμβιβασμü ανÜμεσα στις δυνÜμεις της ΔεξιÜς και του ΚÝντρου, βρßσκεται μια πολý λεπτÞ θÝση: αν αντισταθεß στον εκβιασμü του Σοφιανοý, προκαλþντας το θÜνατο του βουλευτÞ, θα χÜσει τη στÞριξη της ΔεξιÜς. Κι αν, αντßθετα, υποκýψει στον εκβιασμü κι αφÞσει ελεýθερο τον κρατοýμενο, θα χÜσει τη στÞριξη του ΚÝντρου. Το ποια «τÜξη» αποκαταστÜθηκε τελικÜ, το φανερþνει ξεκÜθαρα η σκηνÞ της εκτÝλεσης των διαδηλωτþν που κλεßνει την ταινßα.

Ο ΘΙΑΣΟΣ (1974-'75)

ΕλλÜδα. ¸γχρωμη. ΔιÜρκεια 230'.

ΣενÜριο - Σκηνοθεσßα : Θüδωρος Αγγελüπουλος.

Φωτογραφßα : Γιþργος Αρβανßτης

Βοηθüς ΔιευθυντÞ φωτογραφßας : Βασßλης Χριστομüγλου

ΣκηνικÜ : ΜικÝς ΚαραπιπÝρης

Κοστοýμια : Γιþργος ΠÜτσας

ΜουσικÞ : Λουκιανüς Κηλαηδüνης (Ακορντεüν: ΑντρÝας Τσεκοýρας). Τραγοýδι : ΙωÜννα Κιουρτσüγλου, ΝÝνα ΜεντÞ, ΔημÞτρης Καμπερßδης, Κþστας ΜεσσÜρης. ΕπιλογÞ στα τραγοýδια και στα κεßμενα: Φþτος Λαμπρινüς)

ΜοντÜζ : ΤÜκης Δαυλüπουλος, Γιþργος Τριανταφýλλου

¹χος : ΘανÜσης Αρβανßτης

Βοηθος σκηνοθÝτης : ΤÜκης ΚατσÝλης

ΕρμηνευτÝς : Εýα Κοταμανßδου (ΗλÝκτρα), Αλßκη Γεωργοýλη (ΜητÝρα), ΣτρÜτος ΠαχÞς (ΠατÝρας), Μαρßα Βασιλεßου (Χρυσüθεμη), ΒαγγÝλης ΚαζÜν (Αßγισθος), ΠÝτρος ΖαρκÜδης (ΟρÝστης), ΚυριÜκος ΚατριβÜνος (ΠυλÜδης), Γρηγüρης ΕυαγγελÜτος (ΠοιητÞς), ΓιÜννης Φýριος (ακορντεονßστας), Νßνα Παπαζαφειροποýλου (γριÜ), ΑλÝξης Μποýμπης (γÝρος), ΘÜνος ΓραμμÝνος, Κþστας ΣτυλιÜρης, Γιþργος ΒερλÞς, Κþστας ΜανδÞλας, Γιþργος Τσιφüς, ΙÜκωβος Παúρßδης, ΤÜκης ΔουκÜκος, Μαßρη Ανδροποýλου.

ΠαραγωγÞ : Γιþργος Παπαλιüς

Διεýθυνση παραγωγÞς : ΣτÝφανος ΒλÜχος

Συνεργασßα στην οργÜνωση : Γιþργος Σαμιþτης, ΧρÞστος Παληγιαννüπουλος, ΛευτÝρης Χαρωνßτης.

 

Περßληψη

Η ταινßα ακολουθεß τις περιπÝτειες ενüς περιοδεýοντος θιÜσου στην ΕλλÜδα απü το 1939 μÝχρι το 1952, ο οποßος προσπαθεß να παρουσιÜσει μια θεατρικÞ παρÜσταση του βουκολικοý δρÜματος του ΠερεσιÜδη Γκüλφω, η βοσκοποýλα. Η πολιτικÞ ιστορßα της ΕλλÜδας και η ιδιωτικÞ των μελþν του θιÜσου, (που εßναι ταυτüχρονα και μÝλη της ßδιας οικογÝνειας) πλÝκονται αξεδιÜλυτα. Απü τη μßα παρακολουθοýμε τις τελευταßες μÝρες της δικτατορßας του ΜεταξÜ, την Ýναρξη του πολÝμου, την ιταλικÞ εισβολÞ, τη γερμανικÞ κατοχÞ, την ΑπελευθÝρωση, την Üφιξη των συμμÜχων (¶γγλων αρχικÜ και Αμερικανþν στη συνÝχεια), την καταπßεση των «αριστερþν» αγωνιστþν και τον αιματηρü εμφýλιο πüλεμο, μÝχρι τις εκλογÝς του 1952 üπου κυριαρχοýν οι δυνÜμεις της ΔεξιÜς. Απü την Üλλη, οι περιπÝτειες της οικογÝνειας του ΟρÝστη, της αδελφÞς του, του πατÝρα του, της μητÝρας του και του εραστÞ της, παραπÝμπουν στον κεντρικü πυρÞνα του μýθου των Ατρειδþν. Ο πατÝρας εκτελεßται απü τους Γερμανοýς, μετÜ την προδοτικÞ καταγγελßα του εραστÞ της μητÝρας, κι ο ΟρÝστης, αντÜρτης της ΑριστερÜς, με τη συνεργασßα της αδελφÞς, θα σκοτþσει επß σκηνÞς τη μητÝρα του και τον εραστÞ της, για να Ýρθει και η δικÞ του εκτÝλεση κατÜ τη διÜρκεια των εκκαθαρßσεων που ακολοýθησαν τη γενικÞ καταστολÞ του ανταρτικοý κατÜ τον Εμφýλιο. Το κεντρικü πρüσωπο της ταινßας εßναι η μεγÜλη αδελφÞ (εκεßνη που, κατÜ το σχÞμα του μýθου, θα Þταν η ΗλÝκτρα), η μüνη της οικογÝνειας που, μετÜ τα δεκατρßα χρüνια Ιστορßας τα οποßα πραγματεýεται η ταινßα, μÝνει ως το τÝλος και φροντßζει τον μικρü ΟρÝστη, το γιο της μικρÞς αδελφÞς που Ýχει παντρευτεß Ýναν αμερικανü αξιωματικü. Η χρονολογικÞ κατασκευÞ της ταινßας, περßπλοκη και πολýπλοκη, κτßζεται με διαρκεßς χρονικοýς ελιγμοýς και συνεχεßς εναλλαγÝς εποχþν. Η ταινßα αρχßζει το 1952 και τελειþνει το 1939 μ' Ýνα πανομοιüτυπο πλÜνο.

ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ (1977)

ΕλλÜδα. ¸γχρωμη. ΔιÜρκεια 165'.

ΣενÜριο - Σκηνοθεσßα : Θüδωρος Αγγελüπουλος.

Συνεργασßα στο σενÜριο : ΣτρατÞς ΚαρρÜς

Φωτογραφßα : Γιþργος Αρβανßτης

ΣκηνικÜ : ΜικÝς ΚαραπιπÝρης

Κοστοýμια : Γιþργος ΖιÜκας

Στßχοι πρωτüτυπων τραγουδιþν : ΛευτÝρης Παπαδüπουλος

ΜουσικÞ & ΜουσικÞ επιμÝλεια : Λουκιανüς Κηλαηδüνης

ΜοντÜζ : Γιþργος Τριανταφýλλου

¹χος : ΘανÜσης Αρβανßτης

Βοηθοß σκηνοθÝτες : ΤÜκης ΚατσÝλης, Νßκος Τριανταφυλλßδης

ΕρμηνευτÝς : ΒαγγÝλης ΚαζÜν (Ξενοδüχος), ΜπÝτυ ΒαλÜσση (η Γυναßκα του), Γ. ΔÜνης (ΒιομÞχανος), Μαßρη Χρονοποýλου (η Γυναßκα του), Ηλßας Σταματßου (Εκδüτης), Αλßκη Γεωργοýλη (η Γυναßκα του), Νßκος Κοýρος (Στρατιωτικüς), Εýα Κοταμανßδου (η Γυναßκα του), ΣτρÜτος ΠαχÞς (ΕργολÜβος), Χριστüφορος Κ.ΝÝζερ (ΠολιτευτÞς), ΔημÞτρης Καμπερßδης (ΓιÜννης), ΛουκÜς ΧρÝλιας (εισαγγελÝας), ΤÜκης ΔουκÜκος (διοικητÞς χωροφυλακÞς), Βασßλης ΤσÜγκλος (ενωμοτÜρχης), Γιþργος Τζιφüς (Πρüεδρος ΑντικομουνιστικÞς Σταυροφορßας), ΑλÝκος Αργυρßου (βουλευτÞς).

ΠαραγωγÞ : Θüδωρος Αγγελüπουλος με τη συμμετοχÞ της γαλλικÞς ΙΝΑ και της ZDF.

ΕκτÝλεση παραγωγÞς : Νßκος Αγγελüπουλος

Διεýθυνση παραγωγÞς : ΣτÝφανος ΒλÜχος

Περßληψη

ΠαραμονÞ ΠρωτοχρονιÜς του 1977, μια ομÜδα κυνηγþν βρßσκει στην περιοχÞ κοντÜ στη λßμνη των Ιωαννßνων, μÝσα στο πυκνü χιüνι, το πτþμα ενüς αντÜρτη του Εμφυλßου. Το αßμα τρÝχει ακüμα φρÝσκο απ' την πληγÞ του, παρ' üλο που Ýχουν περÜσει κοντÜ τριÜντα χρüνια. Οι κυνηγοß, üλοι εκπρüσωποι της αστικÞς τÜξης, πολιτικÞς και οικονομικÞς (μαζß τους, üμως, κι Ýνας «ανανÞψας "αριστερüς"»), μεταφÝρουν το πτþμα στο ξενοδοχεßο τους, üπου και θα περÜσουν μια νýχτα ΠρωτοχρονιÜς γεμÜτη απ' τα φαντÜσματα της ιστορικÞς τους συνεßδησης και το φüβο του παρελθüντος. ΜπροστÜ σ' Ýνα μεγÜλο δικαστÞριο της Ιστορßας, που λαμβÜνει χþρο στη σÜλα χοροý του ξενοδοχεßου, οι καταθÝσεις τους μετατρÝπονται σε ζωντανοýς εφιÜλτες της συλλογικÞς τους συνεßδησης. Προς το τÝλος της ταινßας, ο αντÜρτης ζωντανεýει μÝσα στη φαντασßα των τρομοκρατημÝνων κυνηγþν, μετατρÝπεται σ' Ýνα εßδος εκδικητÞ της επανÜστασης. Αφοý ακοýσουν απ' τα χεßλη του την καταδικαστικÞ απüφαση, οι αστοß εκτελοýνται, για να ξεσηκωθοýν, βγαßνοντας απü Ýνα Üσχημο üνειρο. Το πτþμα θα επιστρÝψει στο χιüνι, και οι κυνηγοß θα συνεχßσουν την πορεßα τους στο κατÜλευκο τοπßο.

O ΜΕΓΑΛΕΞΑΝTΡΟΣ (1980)

ΕλλÜδα - Ιταλια. Εγχρωμη. ΔιÜρκεια: 210´.

Σκηνοθεσßα : Θüδωρος Αγγελüπουλος

ΣενÜριο : Θüδωρος Αγγελüπουλος

Συνεργασßα στο σενÜριο: ΠÝτρος ΜαρκÜκης

Φωτογραφßα: Γιþργος Αρβανßτης

ΣκηνικÜ: MικÝς ΚαραπιπÝρης

Κοστοýμια: Γιþργος ΖιÜκας

ΜουσικÞ: Χριστüδουλος ΧÜλαρης

ΜοντÜζ: Γιþργος Τριανταφýλλου

Βοηθüς σκηνοθÝτης: ΛευτÝρης ΧαρωνιτÞς

Βοηθοß σκηνοθÝτες: Σταýρος Καπλανßδης, ΣτÝφανος Δανιηλßδης

¹χος: Αργýρης Λαζαρßδης

ΜιξÜζ: ΘανÜσης ΓεωργιÜδης

Β' βοηθüς οπερατÝρ: ¶ντρεας ΣινÜνος

ΕρμηνευτÝς: Omero Antonutti (ΜεγαλÝξανδρος), Εýα Κοταμανßδου (κüρη του ΜεγαλÝξαντρου), ΜιχÜλης ΓιαννÜτος (ΔραγουμÜνος), Γρηγüρης ΕυαγγελÜτος (ΔÜσκαλος), Χριστüφορος Κ. ΝÝζερ (ΤσελÝπης,γαιοκτÞμονας), ΜιρÜντα ΚουνελÜκη (κυρßα ΤσελÝπη), Θανος ΓραμμÝνος, Τοýλα Σταθοποýλου, Φþτης ΠαπαλÜμπρου, Ηλßας Ζαφειρüπουλος, Ε.Γκüτσης, Χ.Πισιμßσης, Γ.Κωβαßος,Χ. ΤιμοθÝου, Χ.ΣταματÝλος, Francesco Carnelutti, Brizio Montianaro, Laura de Marchi,Claudio Betan, Norman Mozzato.

ΠαραγωγÞ: RAI, ZDF, Θüδωρος Αγγελüπουλος, ΕΚΚ

Διεýθυνση παραγωγÞς: ΣτÝφανος ΒλÜχος

Executive Producer: Φοßβη Σταυροποýλου

Εκπρüσωπος παραγωγüς της RAI: Lorenzo Ostumi

 

Περßληψη

ΠαραμονÞ της ΠρωτοχρονιÜς του 1900, δραπετεýει απü τη φυλακÞ, καβÜλα σ' Ýνα Üλογο, Ýνας επικßνδυνος ληστÞς: ο ΜεγαλÝξαντρος, üπως τον αποκαλεß ο λαüς, αφοý βλÝπει σ' αυτüν το μυθικü Üλογο των λαικþν εξεγÝρσεων. Με τη βοÞθεια των παλικαριþν του, απÜγει μια ομÜδα Üγγλων διπλωμÜτων και τους κρατÜει üμηρους στο χωριü του,ζητþντας απü την κυβÝρνηση αμνηστßα και την επιστροφÞ της γης στους χωρικοýς. Οι χωρικοß, που Ýχουν δημιουργÞσει μια κοινüτητα κÜτω απü την καθοδÞγηση ενüς δασκÜλου σοσιαλιστÞ, υποδÝχονται τον ΑλÝξανδρο και τους δικοýς του, και τον χαιρετßζουν ως λυτρωτÞ. Η αρμονßα ανÜμεσα στους ληστÝς και τους χωρικοýς δεν διαρκεß πολý. Ο ΑλÝξανδρος δε συμμετÝχει στη ζωÞ της κοινüτητας. ΜÝνει μüνος με τους συντρüφους του και τις επιληπτικÝς του κρßσεις. Δεν ανÝχεται κανενüς εßδους αντßδραση Þ διαφωνßα , και πολý γρÞγορα θα εκτελÝσει το δÜσκαλο και τη θετÞ του κüρη. ΑποδυναμωμÝνοι απü τις εσωτερικÝς διαμÜχες, οι χωρικοß χτυπιοýνται απ' το στρατü, που επιδιþκει την απελευθÝρωση των ομÞρων και τη σýλληψη του ΑλÝξανδρου. Αυτüς ο πληγωμÝνος γßνεται βορÜ του πλÞθους, και το σþμα του εξαφανßζεται. ¼,τι απÝμεινε απ' τον μυθικü Þρωα, εßναι Ýνα μαρμÜρινο κεφÜλι και λßγο αßμα γýρω του. Στην Ýρημη πλατεßα του χωριοý, μετÜ την αντιπαρÜθεση με το στρατü, ο μικρüς ΑλÝξανδρος, καβÜλα σ' Ýνα μουλÜρι, θα απομακρυνθεß με προορισμü την πüλη.

ΧΩΡΙΟ ΕΝΑ, ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΝΑΣ... (1981)

ΕλλÜδα. ¸γχρωμη. ΔιÜρκεια 20'.

ΣενÜριο : Θüδωρος Αγγελüπουλος, πÜνω σε μια ιδÝα του Κþστα ΡεσβÜνη

Σκηνοθεσßα : Θüδωρος Αγγελüπουλος

Φωτογραφßα : Γιþργος Αρβανßτης

Βοηθüς ΔιευθυντÞ φωτογραφßας : ΑντρÝας ΣινÜνος

ΜοντÜζ : Γιþργος Τριανταφýλλου

¹χος : ΘανÜσης Αρβανßτης

ΤηλεοπτικÞ ΠαραγωγÞ : ΥΕΝΕΔ, για την εκπομπÞ «Οι ρεπüρτερς»

Περßληψη

Η εγκατÜλειψη του χωριοý ΝÝα ΣεβÜστεια του Νομοý Θεσσαλονßκης απü τον τελευταßο κÜτοικο. ΣκηνÝς απ' το επεισüδιο αυτü επαναλÞφθηκαν στην ταινßα Ταξßδι στα Κýθηρα: ο χορüς του γÝρου (ΜÜνος ΚατρÜκης) στο κοιμητÞρι του χωριοý, με το τραγοýδι «ΩσÜν τα μÞλα, μÞλα κüκκινα, πουλß μου...», κι η αναχþρηση του κοινοτÜρχη (Διονýσης Παπαγιαννüπουλος) μ' Ýνα μουλÜρι φορτωμÝνο ροýχα, σκεýη και μια τηλεüραση. Το στρατιωτικü εμβατÞριο («Το πυροβολικü, το πυροβολικü...») ακοýγεται και στις δýο σκηνÝς. Το επεισüδιο μεταδüθηκε την 13.12.1981, þρα 20.15', απ' το κανÜλι της ΥΕΝΕΔ.

ΑΘΗΝΑ, ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ (1983)

ΕλλÜδα. ¸γχρωμη. ΔιÜρκεια 43'.

ΣενÜριο : Θüδωρος Αγγελüπουλος, πÜνω σε μια ιδÝα του Κþστα ΡεσβÜνη

Σκηνοθεσßα : Θüδωρος Αγγελüπουλος

Φωτογραφßα : Γιþργος Αρβανßτης

Πρüσθετα γυρßσματα : ΑντρÝας ΣινÜνος

Κεßμενα : Κþστας ΤαχτσÞς

ΣκηνικÜ - Κοστοýμια : ΜικÝς ΚαραπιπÝρης

ΜοντÜζ : Γιþργος Τριανταφýλλου

¹χος : ΘανÜσης ΓεωργιÜδης

ΜιξÜζ : ΘανÜσης Αρβανßτης

Βοηθüς σκηνοθÝτης : ΤÜκης ΚατσÝλης

Β' Βοηθüς σκηνοθÝτης : ΧÜρης Παπαδüπουλος

ΜουσικÜ ΘÝματα : ΜÜνος ΧατζιδÜκις, Μßκης ΘεοδωρÜκης, Λουκιανüς Κηλαηδüνης, Διονýσης Σαββüπουλος

Ποßηση : Γιþργος ΣεφÝρης, ΤÜσος Λειβαδßτης. ΑποσπÜσματα απü τις ταινßες Ο θßασος, Οι κυνηγοß, Ο ΜεγαλÝξαντρος.

ΠαραγωγÞ : Θüδωρος Αγγελüπουλος, για την ΕΡΤ και την Trans World Film.

Εμφανßζονται : Κþστας Μελεοýνης, Γιþργος Αλεξßου, Γιþργος ΧατζηιωÜννου, Νßκη ΜυριδÜκη.

Τα κεßμενα διαβÜζουν : ΠÝτρος Φυσσοýν, Κþστας Αρζüγλου

ΘÝατρο του Διονýσου.

ΣκοτÜδι και στο κÝντρο Ýνας φωτεινüς κýκλος. ΜÝσα στον κýκλο, Ýνας νÝος με κοντü Üσπρο παντελüνι και φτερÜ αγγÝλου. Πßσω του, μια δßκυκλη μοτοσικλÝτα. Σηκþνει το κεφÜλι προς τις αρχαßες κερκßδες και φωνÜζει.

 

ΑΦΗΓΗΤΗΣ

Δεν ξÝχασα τßποτα.

¼λα εßναι στη θÝση τους, τακτοποιημÝνα κατÜ σειρÜ,

ΠεριμÝνοντας το χÝρι να διαλÝξει

Μüνο δεν μπüρεσα να βρω τα παιδικÜ χρüνια,

ΜÞτε τον τüπο üπου γεννÞθηκε ο Þρωας του δρÜματος.

¼λα τ' Üλλα, να τα:

Οι προσωπßδες για τα τρßα κýρια συναισθÞματα,

Τα παραπετÜσματα, τα φþτα,

Τα σκοτωμÝνα παιδιÜ της ΜÞδειας,

Το φαρμÜκι και το μαχαßρι.

Τα λüγια, τα θυμÜσαι, που αρχßζουν:

Αρκεßτω βßος! Ιþ! Ιþ!

Αυτüς εßναι ο διακüπτης των μικροφþνων.

Θα σ' ακοýσουν þς τα πÝρατα του κüσμου.

Εμπρüς, προβολÝα! ΚαλÞ τýχη!

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΚΥΘΗΡΑ (1984)

ÅëëÜäá. ¸ã÷ñùìç. ÄéÜñêåéá 137'.

ΣενÜριο - Σκηνοθεσßα : Θüδωρος Αγγελüπουλος.

Συνεργασßα στο σενÜριο : ΘανÜσης Βαλτινüς, Tonino Guerra

Φωτογραφßα : Γιþργος Αρβανßτης

ΜοντÜζ : Γιþργος Τριανταφýλλου

ΣκηνικÜ : ΜικÝς ΚαραπιπÝρης

Κοστοýμια : Γιþργος ΖιÜκας

ΜουσικÞ : ΕλÝνη Καραúνδρου

Βοηθοß σκηνοθÝτες : ΤÜκης ΚατσÝλης, ΧÜρης Παπαδüπουλος, Νßκος ΣÝκερης

¹χος : ΘανÜσης Αρβανßτης, Ντßνος Κßττου, Νßκος ΑχλÜδης

ΜιξÜζ : ΘανÜσης Αρβανßτης

Βοηθüς μοντÝρ : ΔημÞτρης Βεúνüγλου

ΕρμηνευτÝς : ΜÜνος ΚατρÜκης (γÝρος), Μαßρη Χρονοποýλου (Βοýλα), Διονýσης Παπαγιαννüπουλος (Αντþνης), Δþρα ΒολανÜκη (γριÜ), Giulio Brogi (ΑλÝξανδρος), Γιþργος ΝÝζος (Παναγιþτης), Αθηνüδωρος Προýσαλης (μοßραρχος), ΜιχÜλης ΓιαννÜτος (λιμενÜρχης), ¶κης ΚαρÝγλης (Σπýρος), Βασßλης ΤσÜγκλος (πρüεδρος λιμενεργατþν), ΔÝσποινα ΓερουλÜνου (γυναßκα του ΑλÝξανδρου)

ΠαραγωγÞ : Ελληνικü ΚÝντρο ΚινηματογρÜφου (ΕΚΚ), ZDF, Channel Four, RAI, ET-1

Διεýθυνση παραγωγÞς : Γιþργος Σαμιþτης, Παýλος ΞενÜκης, Φοßβη Σταυροποýλου, ΒÝρα ΛυκουρÝση

Περßληψη

¸νας σκηνοθÝτης του κινηματογρÜφου, κουρασμÝνος απ' τις μυθοπλασßες, αναζητÜ μια ιστορßα ουσιαστικÞ και προσκολλÜται σ' Ýναν γÝρο που πουλÜει λεβÜντες στο δρüμο: τον Σπýρο, Ýναν πρþην κομμουνιστÞ, εξüριστο στην ΤασκÝνδη, που Ýχει επιστρÝψει στην πατρßδα μετÜ απü 32 χρüνια εξορßα. Στο χωριü του, που το εßχε υπερασπιστεß κατÜ τη διÜρκεια του πολÝμου, γßνεται μÜρτυρας ενüς ξεπουλÞματος της γης και των ιδεþν, και προσπαθεß να το αποτρÝψει. Ωστüσο, δεν μπορεß να συμπλεýσει με την πραγματικüτητα που συναντÜ. Απομονþνεται. Δεν μπορεß να επικοινωνÞσει με τα παιδιÜ του, με τους γýρω του. Μüνο η γυναßκα του, πιστÞ και υπομονετικÞ Πηνελüπη, τον ακολουθεß μÝχρι το τÝλος, μÝχρι το τελευταßο του ταξßδι.

¼λη η ταινßα:

1ο ΜÝρος:
2ο ΜÝρος:

Ο ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΣ (1986)

ΕλλÜδα. ¸γχρωμη. ΔιÜρκεια 120'.

Σκηνοθεσßα : Θüδωρος Αγγελüπουλος

ΣενÜριο : Θüδωρος Αγγελüπουλος, ΔημÞτρης Νüλλας

Συνεργασßα στο σενÜριο : Tonino Guerra

Φωτογραφßα : Γιþργος Αρβανßτης

ΣκηνικÜ : ΜικÝς ΚαραπιπÝρης

Κοστοýμια : Γιþργος ΖιÜκας

ΜουσικÞ : ΕλÝνη Καραúνδρου (Σαξüφωνο: Jan Garbarek. Τραγοýδι: Γιþργος ΝταλÜρας, Julie Massino)

¹χος : Νßκος ΑχλÜδης

ΜιξÜζ : ΘανÜσης Αρβανßτης

ΜοντÜζ : ΤÜκης Γιαννüπουλος

ΕρμηνευτÝς : Marcello Mastroianni (Σπýρος), ΝÜντια Μουροýζη (κοπÝλα), Serge Reggiani (Üρρωστος), ΤζÝνη ΡουσσÝα (γυναßκα του Σπýρου), Ντßνος Ηλιüπουλος (φßλος του Σπýρου, μηχανικüς προβολÞς), ΒÜσια Παναγοποýλου, ΔημÞτρης ΠουλικÜκος, Νßκος Κοýρος, ΓιÜννης Ζαβραδινüς, Χριστüφορος Κ.ΝÝζερ, Κþστας Κωνσταντüπουλος, Κþστας Τýμβιος, Ντüρα ΒολανÜκη, Αθηνüδωρος Προýσαλης, ΚαριοφυλιÜ ΚαραμπÝτη, ΣταμÜτης ΓαρδÝλης, ΣτρÜτος ΠÜχης, ΜιχÜλης ΓιαννÜτος.

ΠαραγωγÞ : Ελληνικü ΚÝντρο ΚινηματογρÜφου (ΕΚΚ), Marin Karmitz Productions, ET-1, RAI3, ICC, Θüδωρος Αγγελüπουλος.

Διεýθυνση παραγωγÞς : Αιμßλιος Κονιτσιþτης

Περßληψη

Ο Σπýρος, δÜσκαλος σε μια μικρÞ επαρχιακÞ πüλη üπου πÝρασε üλη του τη ζωÞ, μετÜ το γÜμο της κüρης του και την αναχþρηση του γιου του που θα συνεχßσει τις σπουδÝς του στην ΑθÞνα, ξαναρχßζει κι αυτüς το ταξßδι του, εγκαταλεßποντας τη διδασκαλßα, το σπßτι, τη γυναßκα του, διασχßζοντας τη χþρα με τις κυψÝλες, üπως Ýκαναν ανÝκαθεν ο πατÝρας του κι ο πατÝρας του πατÝρα του, ακολουθþντας το δρüμο της ¶νοιξης, το δρüμο των μελισσþν. Η συνÜντησÞ τους με μια κοπÝλα θα ξαναζωντανÝψει παλιÜ συναισθÞματα κι αναμνÞσεις. Για κεßνον, το παρελθüν εßναι üλα, για κεßνην, δεν εßναι τßποτα. Ο Σπýρος, üμως, παλιüς «αριστερüς» και αγωνιστÞς, εßναι μüνος του με το παρελθüν του και πολý κουρασμÝνος πια για να επιμεßνει στον αγþνα της ζωÞς: θα πεθÜνει αφημÝνος στην επßθεση των ßδιων του των μελισσþν...

ΤΟΠΙΟ ΣΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ (1988)

ΕλλÜδα. ¸γχρωμη. ΔιÜρκεια 125'.

ΣενÜριο - Σκηνοθεσßα : Θüδωρος Αγγελüπουλος.

Συνεργασßα στο σενÜριο: Tonino Guerra, ΘανÜσης Βαλτινüς

Φωτογραφßα : Γιþργος Αρβανßτης

ΣκηνικÜ : ΜικÝς ΚαραπιπÝρης

Κοστοýμια : Αναστασßα ΑρσÝνη

ΜουσικÞ : ΕλÝνη Καραúνδρου

¹χος : Μαρßνος Αθανασüπουλος, Alain Contault

ΜιξÜζ : ΘανÜσης Αρβανßτης

Βοηθüς σκηνοθÝτης : ΤÜκης ΚατσÝλης

ΣπÝσιαλ ΕφÝ : Gino de Rossi

ΕρμηνευτÝς : ΤÜνια Παλαιολüγου (Βοýλα), ΜιχÜλης ΖÝκε (ΑλÝξανδρος), ΣτρÜτος Τζþρτζογλου (ΟρÝστης), ΔημÞτρης Καμπερßδης (θεßος των παιδιþν), Βασßλης Κολοβüς (φορτηγατζÞς), ΓερÜσιμος ΣκιαδαρÝσης (στρατιþτης), Κþστας ΤσαπÝκος, ΑντρÝας Βαροýχας, ΝÜντια Μουροýζη, ΣωκρÜτης Αλαφοýζος, Ηλßας ΛογοθÝτης, Νßκος Κοýρος, ΒÜσια Παναγοποýλου, Παναγιþτης Μποτßνης, Τοýλα Σταθοποýλου, Εýα Κοταμανßδου, Αλßκη Γεωργοýλη, ΒαγγÝλης ΚαζÜν, ΚυριÜκος ΚατριβÜνος, Νßνα Παπαζαφειροποýλου, Γρηγüρης ΕυαγγελÜτος, ΣτρÜτος ΠαχÞς, Χριστüφορος Κ. ΝÝζερ, ΓιÜννης Φýριος

ΠαραγωγÞ : Paradis Film, La Generale d'Images, La S.E.P.T. (Paris), Ελληνικü ΚÝντρο ΚινηματογρÜφου (ΕΚΚ), ET-1, Basic Cinematografica (Roma), Θüδωρος Αγγελüπουλος.

Διεýθυνση παραγωγÞς : Αιμßλιος Κονιτσιþτης, Dominique Toussaint.

 

Περßληψη

Η Βοýλα κι ο ΑλÝξανδρος εßναι δυο παιδιÜ, αδÝλφια, που ο πατÝρας τους δουλεýει μετανÜστης στη Γερμανßα. ΑυτÞ, τουλÜχιστον, εßναι η απÜντηση που τους δßνει η μητÝρα τους üταν εκεßνα τον αναζητοýν. Μια μÝρα, επιβιβÜζονται σ' Ýνα τρÝνο που νομßζουν üτι θα τους μεταφÝρει στη Γερμανßα. Το ταξßδι τους δε φαßνεται να πραγματοποιεßται. Ο προορισμüς απομακρýνεται üσο τα παιδιÜ εμπλÝκονται σε μια διαρκÞ αντιπαρÜθεση με την πραγματικüτητα, που τους «καθυστερεß» σε διÜφορους ενδιÜμεσους σταθμοýς κατÜ μÞκος της χþρας. ΜετÜ απü μια σκληρÞ περιπλÜνηση στη ζωÞ και την ενηλικßωση, θα φτÜσουν σ' εκεßνο το σýνορο, πÝρα απ' το οποßο πιστεýουν üτι θα βρουν τελικÜ Ýναν πατÝρα, που αντιπροσωπεýει γι' αυτÜ μια ελπßδα. Αν, μετÜ την Ýρημη και παρακμασμÝνη χþρα που διÝτρεξαν, υπÜρχει η «Γερμανßα» πÝρα απ' αυτü το σýνορο, τüτε υπÜρχει ελπßδα τα παιδιÜ να βρουν μüνα τους το δρüμο για να βγουν απ´ τον δικü μας χαοτικü κüσμο.

ΤΟ ΜΕΤΕΩΡΟ ΒΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΡΓΟΥ... (1991)

ΕλλÜδα. ¸γχρωμη. ΔιÜρκεια 138'.

ΣενÜριο - Σκηνοθεσßα : Θüδωρος Αγγελüπουλος.

Συνεργασßα στο σενÜριο: Tonino Guerra, ΔημÞτρης Νüλλας

Διεýθυνση Φωτογραφßας : Γιþργος Αρβανßτης

Βοηθüς διευθυντÞ φωτογραφßας : ΑντρÝας ΣινÜνος

ΣκηνικÜ : ΜικÝς ΚαραπιπÝρης

Κοστοýμια : Γιþργος ΠÜτσας

ΜουσικÞ : ΕλÝνη Καραúνδρου

¹χος : Μαρßνος Αθανασüπουλος

ΜοντÜζ : ΓιÜννης Τσιτσüπουλος

ΜιξÜζ : ΘανÜσης Αρβανßτης, Franqoise Mysy

Βοηθοß σκηνοθÝτες : ΤÜκης ΚατσÝλης, ΕλÝνη ΠετρÜκη, ΔημÞτρης ΠετρÜκης, Α. Λαμπρßδης, Π.ΣτÜικος, Γ.Κατακουζηνüς, Σ.Δανιηλßδης.

ΕρμηνευτÝς: Marcello Mastroianni (βουλευτÞς), Jeanne Moreau (σýζυγüς του), Γρηγüρης ΠατρικαρÝας (δημοσιογρÜφος), Δþρα Χρυσικοý (κüρη), Ηλßας ΛογοθÝτης (στρατιωτικüς διοικητÞς), Βασßλης ΜπουγιουκλÜκης, ΔημÞτρης ΠουλικÜκος, ΓερÜσιμος ΣκιαδαρÝσης, Αθηνüδωρος Προýσαλης, ΜιχÜλης ΓιαννÜτος, Χριστüφορος Κ.ΝÝζερ.

ΠαραγωγÞ : Θüδωρος Αγγελüπουλος, Ε.Κ.Κ., Arena Films, Vega Films, Erre Produzioni

ΕκτÝλεση ΠαραγωγÞς : Φοßβη Οικονομοποýλου

Διεýθυνση παραγωγÞς : Αιμßλιος Κονιτσιþτης, Pierre Alain Shatzmann

Βοηθοß παραγωγÞς : Κþστας Λαμπρüπουλος, Νßκος ΣÝκερης

Περßληψη

¸νας πολιτικüς, μετÜ απü μια συνεδρßαση στη βουλÞ üπου εκφωνεß μÜλλον μια ποιητικÞ ανακοßνωση παρÜ Ýναν πολιτικü λüγο, εγκαταλεßπει το κοινοβοýλιο και το σπßτι του, κι εξαφανßζεται χωρßς ν' αφÞσει κανÝνα ßχνος. ¸νας δημοσιογρÜφος που κÜνει ρεπορτÜζ στην παραμεθüριο για τους εγκλωβισμÝνους στα σýνορα μετανÜστες και πρüσφυγες διαφüρων φυλþν, συναντÜ Ýναν Üντρα που η εξωτερικÞ του εμφÜνιση ταιριÜζει με τα χαρακτηριστικÜ του αγνοοýμενου πολιτικοý. ΠαρÜ τις ÝρευνÝς του και μια συνÜντηση που καταφÝρνει να οργανþσει ανÜμεσα στον Üγνωστο και τη γαλλßδα γυναßκα του πολιτικοý, η ταυτüτητα του αγνþστου παραμÝνει ανεξακρßβωτη. Η γυναßκα δεν τον αναγνωρßζει, κι εκεßνος δεν φαßνεται διατεθειμÝνος οýτε για μια στιγμÞ να μας δþσει Ýνα σημÜδι üτι δεν πρüκειται για τον πολιτικü που αγνοεßται. Σ' αυτüν τον κατακερματισμÝνο κüσμο üπου Ýχει καταφýγει, στην απομüνωση ενüς κüσμου με δικü του θεü και νüμο, συμπιεσμÝνο ανÜμεσα σε εμπüδια, σýνορα και üρια, üλα μετεωρßζονται σε μιαν αβÝβαιη πραγματικüτητα...

ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ (1995)

 ΕλλÜδα. ¸γχρωμη. ΔιÜρκεια 176'.

ΣενÜριο - Σκηνοθεσßα : Θüδωρος Αγγελüπουλος.

Συνεργασßα στο σενÜριο: Tonino Guerra, ΠÝτρος ΜÜρκαρης

Συνεργασßα στην προσαρμογÞ του σεναρßου : Giorgio Silvagni

Διεýθυνση Φωτογραφßας : Γιþργος Αρβανßτης

ΣκηνικÜ : Γιþργος ΠÜτσας, Miodrag Mile Nicolic

Κοστοýμια : Γιþργος ΖιÜκας

ΜουσικÞ : ΕλÝνη Καραúνδρου

¹χος : ΘανÜσης Αρβανßτης

ΜοντÜζ : ΓιÜννης Τσιτσüπουλος

ΜιξÜζ : Bernard Leroux

ΕρμηνευτÝς : Harvey Keitel (A.), Maia Morgenstern (γυναßκες του «ΟδυσσÝα»), Erland Josephson (συντηρητÞς της ΤαινιοθÞκης του ΣαρÜγεβο), ΘανÜσης ΒÝγγος (ταξιτζÞς), Γιþργος Μιχαλακüπουλος (Νßκος), Ντüρα ΒολανÜκη (ηλικιωμÝνη κυρßα), ΜÜνια Παπαδημητρßου, Angel Ivanof, Ljuba Tadic, Cert Llanaj, ΑγνÞ ΒλÜχου, ΓιÜννης Ζαβραδινüς, ΒαγγÝλης ΚαζÜν, Μßρκα Καλατζοποýλου, ΔημÞτρης Καμπερßδης, Εýα Κοταμανßδου

ΠαραγωγÞ : Θüδωρος Αγγελüπουλος, Ελληνικü ΚÝντρο ΚινηματογρÜφου (ΕΚΚ), Paradis Films, La Generale d'Images, La Sept Cinema, με τη συνεργασßα των: CANAL +, Basic Cinematografica, Istituto Luce, RAI, TeleMunchen, Concorde Films, Mega Channel (ΑθÞνα), Channel Four, και την υποστÞριξη του Eurimages

Παραγωγοß : Giorgio Silvagni, Eric Heumann, Dragan Ivanovic - Hevi, Ivan Milovanovic

ΕκτÝλεση παραγωγÞς : Φοßβη Οικονομοποýλου

Διεýθυνση παραγωγÞς : Κþστας Λαμπρüπουλος

Περßληψη

Ο ελληνοαμερικανüς σκηνοθÝτης Α. επιστρÝφει μετÜ απü πολλÜ χρüνια στην πατρßδα, αναζητþντας τρεις μπομπßνες ανεμφÜνιστου φιλμ των Αδελφþν ΜανÜκη, πιονÝρων του κινηματογρÜφου στα ΒαλκÜνια. Η απεγνωσμÝνη αναζÞτηση του φιλμ üπου καταγρÜφηκε το πρþτο βλÝμμα πÜνω σε τοýτη τη χερσüνησο, γßνεται ταυτüχρονα και η αναζÞτηση ενüς βλÝμματος απü πλευρÜς του Α. (του Αγγελüπουλου, κατ' επÝκταση), που ψÜχνει Ýνα καινοýριο τρüπο να ξαναδεß τον κüσμο. Η οδýσσεια του Α. δεν εßναι μια ομηρικÞ Οδýσσεια. ¼λα τα ομηρικÜ αντßστοιχα δεν αναγνωρßζονται παρÜ μüνο σαν σχÞματα, σκορπισμÝνα στοιχεßα στο μακρý ταξßδι της σýνθεσης. Τþρα που üλες οι ιδεολογßες κατÝρρευσαν, τþρα που το σοσιαλιστικü üνειρο κýλησε στο ποτÜμι της Ιστορßας, η περιπÝτεια του βλÝμματος απÝμεινε η μüνη περιπÝτεια να αφηγηθεßς.

ΜΙΑ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑ (1998)

ΕλλÜδα/Γαλλßα/Ιταλßα. ¸γχρωμη. ΔιÜρκεια 130'

ΣενÜριο - Σκηνοθεσßα : Θüδωρος Αγγελüπουλος.

Συνεργασßα στο σενÜριο : Tonino Guerra, ΠÝτρος ΜÜρκαρης

Διεýθυνση Φωτογραφßας : Γιþργος Αρβανßτης, ΑντρÝας ΣινÜνος

ΣκηνικÜ : Γιþργος ΖιÜκας, Κþστας ΔημητριÜδης

Κοστοýμια : Γιþργος ΠÜτσας

ΜουσικÞ : ΕλÝνη Καραúνδρου

¹χος : Νßκος Παπαδημητρßου

ΜιξÜζ : Κþστας Βαρυμποπιþτης

ΜοντÜζ : ΓιÜννης Τσιτσüπουλος

ΕκτÝλεση παραγωγÞς : Φοßβη Οικονομοποýλου

Διεýθυνση παραγωγÞς : ΛευτÝρης Χαρωνßτης, Νßκος ΣÝκερης

ΕρμηνευτÝς : Bruno Ganz (ΑλÝξανδρος), Isabelle Renauld (¶ννα), Fabrizio Bentivoglio (ποιητÞς), ΑχιλλÝας ΣκÝβης (μικρüς των φαναριþν), ΔÝσποινα ΜπεμπεδÝλη (μητÝρα), ºρις Χατζηαντωνßου (κüρη), ΕλÝνη Γερασιμßδου (οικονüμος), Νßκος Κοýρος (θεßος), ΑλεξÜνδρα Λαδικοý (μητÝρα 'Αννας), ΑλÝκος Ουδινüτης (πατÝρας ¶ννας), Βασßλης ΣεúμÝνης (γαμπρüς ΑλÝξανδρου)

ΠαραγωγÞ : Θüδωρος Αγγελüπουλος, Ελληνικü ΚÝντρο ΚινηματογρÜφου (ΕΚΚ), Paradis Films, Intermedias S.A., La Sept Cinema, CANAL +, Classic SRL, Istituto Luce, WDR&ARTE, με την υποστÞριξη του Eurimages

Περßληψη

Ο ΑλÝξανδρος, Ýνας μεσüκοπος συγγραφÝας, ασχολεßται με το ημιτελÝς Ýργο του Σολωμοý "Ελεýθεροι ΠολιορκημÝνοι". Απü το ποßημα λεßπουν λÝξεις, κι ο ΑλÝξανδρος αποπειρÜται να τις συγκεντρþσει, να τις αγορÜσει, üπως Ýκανε για τις δικÝς του λÝξεις κι ο Σολωμüς. Τοýτες οι λÝξεις μπαßνουν στο παζλ της συμπλÞρωσης του ημιτελοýς αριστουργÞματος για να στοιχειþσουν και την ζωÞ του ΑλÝξανδρου. ¼μως οι δυνÜμεις του Ýχουν εξαντληθεß, και ο ßδιος βαδßζει προς το θÜνατο. Ο χρüνος που του απομÝνει, ανÞκει στις αναμνÞσεις, στον απολογισμü μιας ζωÞς, γεμÜτης χαμÝνες ευκαιρßες και λÜθος κινÞσεις. Μüνο μια κßνηση υπÜρχει ακüμα: μια τυχαßα συνÜντηση μ' Ýνα Üστεγο αγüρι, παιδß των φαναριþν. ΠροσκολλÜται σε αυτü το παιδß, αναβÜλλει την «αναχþρηση» και παρατεßνει την αιωνιüτητα κατÜ μßα μÝρα, για να μεταφÝρει στον μικρü του φßλο κÜτι απü την γνþση του, ν' αφÞσει τα ßχνη του [πÜνω σε κÜποιον, μÝσα απü το βλÝμμα του οποßου θα σωθεß εκεßνος που φεýγει...

¼λη η ταινßα:

1ο ΜÝρος:
2ο ΜÝρος:

ΤΡΙΛΟΓΙΑ: ΤΟ ΛΙΒΑΔΙ ΠΟΥ ΔΑΚΡΥΖΕΙ (2004)

Σκηνοθεσßα : Θεüδωρος Αγγελüπουλος

ΣενÜριο: Θüδωρος Αγγελüπουλος, Tonino Guerra, ΠÝτρ. ΜÜρκαρης

Παßζουν:Αλ. Αúδßνη, Ν. Πουρσανßδης, Εýα Κοταμανßδου, Γ. ΑρμÝνης, Β. Κολοβüς, Τ. Σταθοποýλου, Μ. ΓιαννÜτος, Θ. Αργυρßου, Γρ. ΕυαγγελÜτος

Φωτογραφßα : ΑνδρÝας ΣινÜνος

ΣκηνικÜ : Γιþργος ΠÜτσας

Κοστοýμια : Ιουλßα Σταυρßδου

¹χος : Μαρßνος Αθανασüπουλος

ΜοντÜζ : Γιþργος Τριανταφýλλου

Παραγωγüς : Θεüδωρος Αγγελüπουλος

ΠαραγωγÞ : Θεüδωρος Αγγελüπουλος, Ελληνικü ΚÝντρο ΚινηματογρÜφου, ΕλληνικÞ Ραδιοφωνßα Τηλεüραση, Attika Art Productions, Bac Films S.A., Intermedias S.A., Arte France, με τη συμμετοχÞ του Canal + Classic SRL, Instituto Luce SpA, με τη συμμετοχÞ του Rai Cinema.

Με την υποστÞριξη του Εurimages

Γλþσσα: ΕλληνικÜ

ΔιÜρκεια: 185´

 

Περßληψη

Η ταινßα εκτυλßσσεται ολüκληρη στην ΕλλÜδα και χρονολογικÜ εξελßσσεται μεταξý 1919 και 1949. Αρχßζει με την εßσοδο του Κüκκινου Στρατοý στην Οδυσσü και την φυγÞ της εκεß ΕλληνικÞς παροικßας και τελειþνει το 1949, με το τÝλος του ελληνικοý Εμφυλßου πολÝμου.

ΤΡΙΛΟΓΙΑ ΙΙ: Η ΣΚΟΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (2008)

ΣενÜριο και Σκηνοθεσßα: ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

Σε συνεργασßα με: TONINO GUERRA, ΠΕΤΡΟ ΜΑΡΚΑΡΗ

Φωτογραφßα: ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΝΑΝΟΣ

ΜουσικÞ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΡΑΙΝΔΡΟΥ

ΕλληνικÞ ΣυμφωνικÞ ορχÞστρα της ΕΡΤ

Διεýθυνση ορχÞστρας: ΑλÝξανδρος ΜυρÜτ

Σολßστ: Ναταλßα Μιχαηλßδου

ΦωνητικÜ: ΑλÝξανδρος Μßχος, ΜαρλÝν Αγγελßδου, ΧρÞστος ΜÜστορας, ΛιÜνα ΠαπαλÝξη, ΑλÝξανδρος ΜπαλακÜκης

ΣκηνικÜ: ANDREA CRISANTI, ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ALEXANDER SCHERER, KONSTANTIN ZAGORSKIJ

Κοστοýμια: REGINA KHOMCKAYA, FRANCESCA SARTORI MARTINA SCHALL

¹χος: ΜΑΡΙΝΟΣ ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, JEROME AGHION

ΜοντÜζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΕΛΙΔΩΝΙΔΗΣ

ΜιξÜζ: ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΙΩΤΗΣ

Παραγωγüς: ΦΟΙΒΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΥ

Πρωταγωνιστοýν: WILLEM DAFOE, BRUNO GANZ, MICHEL PICCOLI, IRENE JACOB, CHRISTIANE PAUL, ΡΕΝΗ ΠΙΤΤΑΚΗ, ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ, NORMAN MOZZATO, ALESSIA FRANCHIN VALENTNA CARNELUTTI, TIZIANA PFIFFNER, CHANTEL BRATHWAITE, HERBERT MEURER SVIATOSLAV YSHAKOV, VLADIMIR BOGENKO, IVAN NEMTSEV, ΠÝτρος ΑλατζÜς, Tatiana Gladneva, Arish Galibian, Lev Sankin, Anja Lais, Jerry Mastrodomenico, Zoia Vasiytina, Vadim Pianov, Igor Mikhelson, Andreas Bach, Tim Jansen, Nicque Derenbach, Dela Gakpo, Nina Sytina, Gennadij Ermakov, Ilia Kharchev, ΦιλÞμων Φωτüπουλος, Olga Bybnova, Sergey Iordan

ΠαραγωγÞ: ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΕΡΤ., ΝOVA, STUDIO 217 ARS, Ministry of Culture of the Russian Federation, LICHTMEER FILM, Filmstiftung Nordhein Westfalen, Deutscher Filmforderfonds (DFFF), ARD Degeto, CLASSIC SRL, REGIONE LAZIO / FI.LA.S Spa, MiBAC - Ministero per i Beni e le Attivita Culturali , AMEDEO PAGANI, CLAUDIA POEPSEL, VLADIMIR REPNIKOV, ALEXANDER SKVORTSOV, MIKHAIL ZILBERMAN

Με την υποστÞριξη του Εurimages

 

Περßληψη

O Α, Αμερικανüς σκηνοθÝτης ελληνικÞς καταγωγÞς, γυρßζει μια ταινßα πÜνω στην ιστορßα του και την ιστορßα των γονιþν του. Μια ιστορßα που εξελßσσεται στην Ιταλßα, την Γερμανßα, την Ρωσßα, το ΚαζακστÜν, τον ΚαναδÜ και τις Η.Π.Α. Κεντρικü πρüσωπο, η ΕλÝνη, που διεκδικεßται και διεκδικεß το απüλυτο της αγÜπης. Ταυτüχρονα, Ýνα μακρý ταξßδι, στην μεγÜλη Ιστορßα και στα γεγονüτα των τελευταßων πενÞντα χρüνων που σημÜδεψαν τον 20ο αιþνα. Τα πρüσωπα της ταινßας κινοýνται σαν σε üνειρο, η σκüνη του χρüνου μπερδεýει τις μνÞμες. Ο Α τις αναζητÜ και τις ζει στο παρüν.