ÁöéÝñùìá óôï Èåüäùñï Áããåëüðïõëï

ÊõñéáêÞ 29 Éáíïõáñßïõ 2012

Βασßλης Φουρτοýνης: δÜσκαλος, αναπληρωματικüς Αιρετüς ΑΠΥΣΠΕ ΑττικÞς

ΒιογραφικÜ στοιχεßα

27 Απριλßου 1935: ΓεννιÝται στην ΑθÞνα. Μεγαλþνει στην περιοχÞ του Αγßου ΠαντελεÞμωνα και τελειþνει το δημοτικü της περιοχÞς και επßσης το 2ο ΓυμνÜσιο στην Αχαρνþν. ΣυμμαθητÝς και φßλοι καλοß στο Β´ ΓυμνÜσιο Αχαρνþν, ο ΑλÝκος Φασιανüς, ο ΧρÞστος ΓιανναρÜς, ο ΛευτÝρης Παπαδüπουλος.

Ο παγκüσμιας φÞμης σκηνοθÝτης καταγüταν απü τη Μεσσηνßα, και συγκεκριμÝνα απü το χωριü Αμπελιþνα της Εßρας του ΔÞμου Οιχαλßας στην οποßα μÜλιστα ο αδελφüς του Νßκος Ýχει δημιουργÞσει ξενοδοχειακÞ επιχεßρηση. Εßναι Ýνα μικρü χωριü στα üρια με το νομü Ηλεßας κοντÜ στην Ανδρßτσαινα.

1953: ΕισÜγεται στη ΝομικÞ ΣχολÞ Αθηνþν την οποßα εγκαταλεßπει στο πτυχßο.

1961: Φεýγει για τη Γαλλßα και γρÜφεται στη Σορβüννη üπου παρακολουθεß μαθÞματα γαλλικÞς φιλολογßας και φιλμολογßας, με καθηγητÝς τον Ζορζ Σαντοýλ και τον Μιτρý, τους οποßους ξανασυνÜντησε αργüτερα στην IDHEC. ΠαρÜλληλα παρακολουθεß μαθÞματα εθνολογßας με το Λεβß Στρος. Για να αντεπεξÝλθει στα Ýξοδα των σπουδþν δουλεýει στη ρεσεψιüν της Cite Universitaire μαζß με τον γλýπτη ΓερÜσιμο ΣκλÜβο.

1962-63: Γßνεται δεκτüς, ýστερα απü εξετÜσεις, στην περßφημη σχολÞ κινηματογρÜφου IDHEC. Η διαφωνßα και σýγκρουσÞ του με τον καθηγητÞ της σκηνοθεσßας οδηγεß σε πρüωρη λÞξη τις σπουδÝς του.

1963-64: Συνεχßζει τη φοιτητικÞ του διαδρομÞ στο Musee de l'homme κοντÜ στον εθνολüγο - σκηνοθÝτη Ζαν Ρους, üπου διδÜσκεται το σινεμÜ-ντιρÝκτ.

1964: ΕπιστροφÞ στην ΕλλÜδα. Η επÜνοδος στην πατρßδα συνοδεýεται απü Ýνα επεισüδιο με την αστυνομßα καθþς βÜδιζε ανýποπτος κατÜ τη διÜρκεια διαδÞλωσης. Επεισüδιο που τον επηρÝασε και Üλλαξε την διÜθεση και τα σχÝδιÜ του. Τüτε η σκηνοθÝτις Τþνια ΜαρκετÜκη του προτεßνει να συνεργαστεß σαν κριτικüς με την εφημερßδα «ΔημοκρατικÞ ΑλλαγÞ». Προς μεγÜλη Ýκπληξη üλων Ýμεινε στην ΕλλÜδα και εργÜστηκε ως κριτικüς κινηματογρÜφου.

1965: Οι Φüρμινξ (ο ΒαγγÝλης Παπαθανασßου και ο αδελφüς του και μÜνατζερ του συγκροτÞματος), του προτεßνουν να γυρßσει μια ταινßα ΑμερικανικÞς παραγωγÞς που θα προωθοýσε την περιοδεßα τους στην ΑμερικÞ. Τüτε, ο Θüδωρος Αγγελüπουλος, κÜνει και το πρþτο του γýρισμα στη Θεσσαλονßκη, στο Παλαß ντε Σπüρ, στη διÜρκεια συναυλßας του συγκροτÞματος, με 8.000 θεατÝς. Η περιοδεßα ματαιþθηκε και οι «Φüρμινξ» δεν ολοκληρþθηκαν ποτÝ.

1968: «ΕκπομπÞ» πρþτη ταινßα μικροý μÞκους. ΣυμμετοχÞ στο ΦεστιβÜλ Θεσσαλονßκης. Βραβεßο κριτικþν.

1969: Την 1η Σεπτεμβρßου κυκλοφορεß το πρþτο τεýχος του ιστορικοý περιοδικοý «Σýγχρονος κινηματογρÜφος». ΣυνιδρυτÝς ο Θ. Αγγελüπουλος με τον Β. Ραφαηλßδη. Οι δυο τους συνÝλαβαν την ιδÝα της οργÜνωσης και εκτÝλεσης ενüς θεωρητικοý περιοδικοý για τον κινηματογρÜφο που θα παρακολουθοýσε και θα σχολßαζε την σýγχρονη πρωτοπορßα. Στη συντακτικÞ επιτροπÞ οι : Τþνης ΛυκουρÝσης, Γιþργος Κüρρας, ΛÜκης ΠαπαστÜθης, Κþστας ΣφÞκας, Ροýλα Μητροποýλου, Ρßτσα ΝτÜκου. ΟργÜνωση και διεκπεραßωση : ΠαντελÞς Βοýλγαρης.

1970: «ΑναπαρÜσταση». Πρþτη μεγÜλου μÞκους ταινßα. Σαρþνει τα βραβεßα του ΦεστιβÜλ Θεσσαλονßκης. Βραβεßο Ζþρζ Σαντοýλ για την καλýτερη ταινßα που προβλÞθηκε στη Γαλλßα το 1971. Καλýτερη ξÝνη ταινßα στο ΦεστιβÜλ του Hyeres (1971). ΕιδικÞ μνεßα της FIPRESCI (ΔιεθνÞς ¸νωση Κριτικþν ΚινηματογρÜφου) στο ΦεστιβÜλ Βερολßνου (1971).

1972: «ΜÝρες του '36» Βραβεßο σκηνοθεσßας και φωτογραφßας στο ΦεστιβÜλ Θεσσαλονßκης. Βραβεßο της FIPRESCI στο ΦεστιβÜλ Βερολßνου (1972).

1974-75: «Ο Θßασος». ΕικοσιπÝντε διεθνÞ βραβεßα.

ΚÜννες (1975) απü τη FIPRESCI., Ταορμßνα Βερολßνο (Βραβεßο ΙΝΤΕΡΦΙΛΜ), Λονδßνο (1979,Καλýτερη ταινßα της χρονιÜς), Ιαπωνßα (Καλýτερη ταινßα της χρονιÜς), Θεσσαλονßκη (1975, Βραβεßα καλýτερης ταινßας, σκηνοθεσßας, σεναρßου, Α αντρικοý και Α γυναικεßου ρüλου, ΠΕΚΚ).

Καλýτερη ταινßα της δεκαετßας 1970 - 1980 απü την ¸νωση Ιταλþν κριτικþν.

Βραβεßο BFΙ, καλýτερη ταινßα της χρονιÜς.

ΑνÜμεσα στις 100 καλýτερες ταινßες στην Ιστορßα του Παγκüσμιου ΚινηματογρÜφου απü μια ΔιεθνÞ επιτροπÞ κριτικþν και ιστορικþν του ΚινηματογρÜφου

1977: «Κυνηγοß». Επßσημη συμμετοχÞ στο ΦεστιβÜλ των Καννþν.

Βραβεßο Καλýτερης ταινßας στο ΦεστιβÜλ του ΣικÜγο.

Βραβεßο της ¸νωσης Τοýρκων Κριτικþν.

1979: Στη διÜρκεια των γυρισμÜτων του «ΜεγαλÝξανδρου» γνωρßζει τη Φοßβη Οικονομοποýλου, διευθýντρια παραγωγÞς, η οποßα εßναι απü τüτε η σýντροφος της ζωÞς του.

1980: «Ο ΜεγαλÝξανδρος». Χρυσü ΛιοντÜρι στο ΦεστιβÜλ Βενετßας,

Βραβεßα της FIPRESCI και Cinema Nuovo στο ßδιο φεστιβÜλ.

Βραβεßο της ΠΕΚΚ στη Θεσσαλονßκη.

1980: ΓεννιÝται η πρþτη του κüρη ¶ννα.

1981: «Χωριü Ýνα, κÜτοικος Ýνας» (διÜρκεια 20').

ΤηλεοπτικÞ παραγωγÞ της ΥΕΝΕΔ. ΑναφÝρεται στην εγκατÜλειψη του χωριοý ΝÝα ΣεβÜστεια του νομοý Θεσσαλονßκης απü τον τελευταßο του κÜτοικο.

1982: ΓεννιÝται η Κατερßνα, δεýτερη κüρη.

1983: «ΑθÞνα, επιστροφÞ στην Ακρüπολη».

Μια διαφορετικÞ ΑθÞνα. Της ιστορßας και του προσωπικοý μýθου του σκηνοθÝτη (διÜρκεια 43'). Ποßηση : ΣεφÝρη, Λειβαδßτη. ΜουσικÞ : ΧατζηδÜκη, Κηλαηδüνη, Σαββüπουλου.

1984: «Ταξßδι στα Κýθηρα».

Βραβεßο σεναρßου στις ΚÜννες. Βραβεßο FIPRESCI καλýτερης ταινßας. ΚρατικÜ βραβεßα Καλýτερης ταινßας, Σεναρßου, Α' ανδρικοý ρüλου, Α' γυναικεßου ρüλου, Σκηνογραφßας, Βραβεßο Κριτικþν στο ΦεστιβÜλ Ρßο ντε ΤζανÝúρο (1984).

1985: ΓεννιÝται η Τρßτη κüρη, η ΕλÝνη.

1985: Chevalier dans lordre des Arts et des Letrres απü το Υπουργεßο Πολιτισμοý της ΓαλλικÞς Δημοκρατßας.

1986: «Ο Μελισσοκüμος». Επßσημη συμμετοχÞ στο φεστιβÜλ Βενετßας.

1988: «Τοπßο στην ομßχλη». Αργυρü ΛιοντÜρι στο ΦεστιβÜλ της Βενετßας.

Βραβεßο FELIX Καλýτερης ΕυρωπαúκÞς ταινßας απü την ΕυρωπαúκÞ Ακαδημßα ΚινηματογρÜφου.

1991: «Το μετÝωρο βÞμα του πελαργοý».

Επßσημη συμμετοχÞ στο ΦεστιβÜλ των Καννþν.

1992: Του απονÝμεται το παρÜσημο του «Ιππüτη της Λεγεþνας της ΤιμÞς» απü την ΓαλλικÞ Δημοκρατßα.

1995: «Το βλÝμμα του ΟδυσσÝα».

Grand Prix της ΕπιτροπÞς στο ΦεστιβÜλ των Καννþν καθþς και το βραβεßο της FIPRESCI. ΕυρωπαúκÞ Ακαδημßα ΚινηματογρÜφου, βραβεßο FELIX (των κριτικþν) καλýτερης ευρωπαúκÞς ταινßας . Καλýτερη ταινßα της χρονιÜς

1995: Επßτιμος διδÜκτωρ του πανεπιστημßου των Βρυξελλþν.

1997: Του απονÝμεται το παρÜσημο «Officier dans l'Ordre des Arts et des Lettres», απü το Centre National de la Cinematographie στη Γαλλßα.

1998: «Μια Αιωνιüτητα και Μια ΜÝρα».

Χρυσüς Φοßνικας του ΦεστιβÜλ των Καννþν, και το Prix Ecumenique.

Κρατικü βραβεßο καλýτερης ΕλληνικÞς ταινßας για το 1998.

Βραβεßο σκηνοθεσßας. Βραβεßο σεναρßου.

1999: Officier de la legion d'honneur, απü τον Πρüεδρο της ΓαλλικÞς Δημοκρατßας.

1999: Επßτιμος διδÜκτωρ του πανεπιστημßου «Universite Paris X Nanterre».

2001:Επßτιμος διδÜκτωρ του πανεπιστημßου του Essex στην Αγγλßα

2004: Επßτιμος διδÜκτωρ του πανεπιστημßου "Stendhal-Grenoble3" στη Γαλλßα

2004: «Τριλογßα Ι: Το λιβÜδι που δακρýζει» Βραβεßο της Διεθνοýς ¸νωσης Κριτικþν ΚινηματογρÜφου (FIPRESCI). Καλýτερη ΕυρωπαúκÞ ταινßα για το 2004.

2005: Του απονÝμεται το παρÜσημο «Grande Officiale del Ordine al Merito della Repubblica Italiana»

2007: Eπßτιμος διδÜκτωρ του πανεπιστημßου «Sheffield» στην Αγγλßα

2008: Επßτιμος διδÜκτωρ του πανεπιστημßου της Ρþμης, Ιταλßα

2008: Επßτιμος διδÜκτωρ του πανεπιστημßου της ΔυτικÞς Μακεδονßας , ΕλλÜδα

2009: Τριλογßα 2 , «Η Σκüνη του Χρüνου», Επßσημη ΣυμμετοχÞ στο ΦεστιβÜλ του Βερολßνου

2009: Επßτιμος διδÜκτωρ του Πανεπιστημßου Αιγαßου.

2010: Επßτιμος διδÜκτωρ του Πανεπιστημßου του Ισμßρ, Τουρκßα

2012: «Η ¶λλη ΘÜλασσα», ΜεγÜλου μÞκους ταινßα σε παραγωγÞ με πρωταγωνιστÞ τον Τüνι Σερβßλλο, που δεν πρüλαβε να τελειþσει.

http://www.theoangelopoulos.com/cv_gr.htm