ÁöéÝñùìá óôï Èåüäùñï Áããåëüðïõëï

ÊõñéáêÞ 29 Éáíïõáñßïõ 2012

Βασßλης Φουρτοýνης: δÜσκαλος, αναπληρωματικüς Αιρετüς ΑΠΥΣΠΕ ΑττικÞς

Το μετÝωρο βÞμα της ΑριστερÜς

Μια "επßκαιρη" συνÝντευξη του Θüδωρου Αγγελüπουλου εßκοσι χρüνια πριν, για την κατÜρρευση του "υπαρκτοý" και την αριστερÜ, στη ΜαριÜννα ΠολυχρονιÜδου (για το περιοδικü "ΕπτÜμισι") με αφορμÞ το "ΜετÝωρο βÞμα του πελαργοý"

* Πþς θα καταγρÜφατε κινηματογραφικÜ το «ΜετÝωρο βÞμα της... ΑριστερÜς» στον τüπο μας, μετÜ τις εξελßξεις που σηματοδüτησε η κατÜρρευση του συστÞματος των χωρþν του πρþην «υπαρκτοý σοσιαλισμοý»; Ως τÝλος των ψευδαισθÞσεων Þ ως αρχÞ της αυταπÜτης;

Εßναι πολý φυσικü η αριστερÜ να αισθÜνεται την απþλεια και το κενü χωρßς να βλÝπει ακüμη κανÝνα αýριο. Μπορεß να γßνει ολüκληρη ανÜλυση του τι σημαßνει το βßαιο πÝρασμα απü εβδομÞντα χρüνια «κρατικοý καπιταλισμοý» σε μια κατÜσταση ελεýθερης αγορÜς. Εßναι τÝλος των ψευδαισθÞσεων, αν βÝβαια υπÞρξαν. Γιατß το ερþτημα εßναι πüσοι απü τους ανθρþπους αυτοýς πßστευαν στο λεγüμενο σοσιαλιστικü πεßραμα. ΑυτÜ που συμβαßνουν τþρα εκεß με την Ýξαρση του εγκλÞματος, την πορνεßα, την πεßνα δεν δεßχνουν καθüλου üτι οι Üνθρωποι αυτοß διÝθεταν σοσιαλιστικÞ συνεßδηση. Το αντßθετο. Απü την Üλλη μεριÜ μπορεß να εßναι αρχÞ της αυταπÜτης, απü τη στιγμÞ που οι Üνθρωποι αυτοß νομßζουν üτι η λýση του προβλÞματος εßναι η ελεýθερη αγορÜ, ο Üγριος καπιταλισμüς. ¼λα αυτÜ σηματοδοτοýν τις εξελßξεις στην Ευρþπη. Μßα Ευρþπη των προσφýγων, üπου το πρüβλημα της προσφυγιÜς επιτεßνεται ολοÝνα και θα εßναι αυτü που θα χαρακτηρßζει τα μελλοντικÜ χρüνια. Γι' αυτü οýτε η ΕνωμÝνη Ευρþπη θα πÜει τüσο ομαλÜ üσο προβλεπüταν απü τους σχεδιαστÝς της. Στο μÝλλον φοβοýμαι πως θα αντιμετωπßσει τα φαντÜσματα του παρελθüντος...

* ΦοβÜστε επανÜληψη της Ιστορßας;

Ναι, üχι üμως με την Ýννοια üτι η ιστορßα κÜνοντας κýκλους επιστρÝφει στο ßδιο σημεßο. Η ιστορßα προχωρÜ σπειροειδþς, υπÜρχει ωστüσο ανÜγκη γÝννησης ενüς καινοýργιου ορÜματος, ενüς καινοýργιου ουμανισμοý. Θα 'λεγα κÜπως τολμηρÜ, η εφεýρεση ενüς καινοýργιου Διαφωτισμοý.

* Και η συμβολÞ της ΤÝχνης σ' αυτüν τον νÝο Διαφωτισμü;

Η τÝχνη πÜντα εκφρÜζει και αντανακλÜ αυτü που συμβαßνει, Þ οραματßζεται αυτü που θα συμβεß αýριο. Μπορεß να εßναι το αλÜτι της γης, το Üγγιγμα του Θεοý, η μεταβολÞ της καθημερινüτητας σε αιωνιüτητα. Ωστüσο δεν εßναι αυτÞ που θα αλλÜξει τον κüσμο.

* Και η αριστερÜ; ΑυτÞ θα μπορÝσει ν' αλλÜξει τον κüσμο; Τι θα προτεßνατε εσεßς Ýνας αριστερüς, εκπρüσωπος μιας γενιÜς που φÝρνει ιστορικÝς ευθýνες (δεν εννοþ προσωπικÝς, αλλÜ συλλογικÝς) στη δικÞ μου γενιÜ, που ιδεολογικÜ εßναι σα να της Ýχετε τραβÞξει το χαλß κÜτω απ' τα πüδια;

ΠραγματικÜ δεν ξÝρω τι θα μποροýσε να προτεßνει κανεßς στη νÝα γενιÜ. Εγþ απü τη μεριÜ μου και αυτü που κÜνει αυτÞ η ταινßα μου üπως και η προηγοýμενη, εßναι μßα πρüταση ονεßρου. Μßα πρüταση ανακÜλυψης μιας καινοýργιας ουτοπßας. ΥπÜρχει Ýνα παραμýθι μÝσα στην ταινßα που μιλÜει για την εποχÞ στην οποßα αναφÝρονται üλοι οι μελλοντολüγοι, γýρω στο 4000, που η Γη θα πλησιÜσει πολý τον ¹λιο και θ' αρχßσει να καßγεται. ¼ταν λοιπüν θ' αρχßσει να καßγεται η Γη, λÝει το παραμýθι, οι Üνθρωποι του πλανÞτη μας θα πρÝπει να φýγουν ο καθÝνας απü το μÝρος που βρßσκεται και θα βρεθοýν üλοι στην Ýρημο της ΣαχÜρας üπου Ýνα παιδß θ' αμολýσει Ýνα χαρταετü. Ο χαρταετüς θα πÜει πολý ψηλÜ και θα χαθεß στο διÜστημα. ¼λη η ανθρωπüτητα θα κρατÜει απü κÜτι, Ýνα ζþο, Ýνα φυτü, λßγους σπüρους στÜρι. Θα πιαστοýν απü το σπÜγκο και θα φýγουν με το χαρταετü στο διÜστημα σε αναζÞτηση Üλλου πλανÞτη. ΜÝσα απü αυτü το παραμýθι φαßνεται üτι ο μοναδικüς τρüπος σωτηρßας αυτοý του κüσμου εßναι να ονειρεýεται. Γιατß απü τη στιγμÞ που δεν ονειρεýεται εßναι Üρρωστος.

* ΜÝσα στην «αχρωματοψßα» των ημερþν μας, εσεßς προτεßνετε να ονειρευτοýμε. Ωστüσο τι σας κÜνει να ελπßζετε üτι μετÜ την «καταιγßδα» το «ουρÜνιο τüξο» δεν θα Ýχει απολÝσει εντελþς τη σημειωτικÞ των χρωμÜτων του;

Αν και φαßνεται üτι ο κüσμος üλος Ýχει φορÝσει σκοýρα γυαλιÜ και δεν βλÝπει τßποτα, δεν εßναι Ýτσι. Γιατß ακüμη και üταν δεν αντιδρÜ, ακüμη και üταν δεν προφÝρει τα χρþματα, ξÝρει üτι υπÜρχουν.

* Δηλþνετε αισιüδοξος δηλαδÞ;

Οýτε αισιüδοξος οýτε απαισιüδοξος. ΑπλÜ βλÝπω τα πρÜγματα πÜντα σε σýνδεση με Ýνα παρελθüν και πÜντα με μια ιστορικÞ προοπτικÞ. Γιατß αυτü που απουσιÜζει σÞμερα στη στÜση των ανθρþπων εßναι η ιστορικÞ προοπτικÞ. ¼λοι Ýχουν μßα αßσθηση τÝλους, σαν πραγματικÜ üλα να τελειþνουν εδþ.

* ΜοιÜζει σαν κÜποιοι να το επιθυμοýν...

ºσως ναι, κÜποιοι να το επιθυμοýν, ßσως και να το επιδιþκουν...

Η ΜαριÜννα ΠολυχρονιÜδου εßναι καθηγÞτρια - διδÜκτωρ

ΠολιτικÞς Επικοινωνßας Πανεπιστημßου Αθηνþν