23 2011

Βασλης Φουρτονης: δσκαλος, αναπληρωματικς Αιρετς ΑΠΥΣΠΕ Αττικς, Αντιπρεδρος Συλλγου Εκπ/κν «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

Βντεο της ΕΤ1 απ την εκπομπ «Σαν σμερα»

 

Περιγραφ: http://3.bp.blogspot.com/_KCuHoU9QBUU/ShzSHpPOdtI/AAAAAAAASfw/e5Z6m_H7oMw/s400/lambrakis-grigoris.jpgΔευτρα, 27 Μαου 1963 εναι η μρα που ο αγωνιστς της αριστερς και της ειρνης Γρηγρης Λαμπρκης υποκπτει στα τραματ του, μετ τη δολοφονικ επθεση που δχθηκε στις 22 Μαου 1963 στη Θεσσαλονκη απ τους παρακρατικος: Σπρο Γκοτζαμνη και Μανλη Εμμανουηλδη.

λα γιναν το απγευμα της Τετρτης 22 Μαου στη Θεσσαλονκη, που το παρακρτος βρισκταν σε παροξυσμ λγω της προγραμματισμνης συγκντρωσης για την ειρνη με ομιλητ τον δη στοχοποιημνο Γρηγρη Λαμπρκη.

 

Ποιος ταν

Ο Γρηγρης Λαμπρκης, πολιτικς και υφηγητς του Πανεπιστημου Αθηνν, γεννθηκε τo 1912 στην Κεραστσα της Τεγας που βγαλε το Γυμνσιο. Στη συνχεια σποδασε στην Ιατρικ του Πανεπιστημου Αθηνν. Απ τα νεανικ του χρνια εχε ιδιατερη κλση στον κλασικ αθλητισμ και ανακηρχτηκε πολλς φορς βαλκανιονκης στο λμα εις μκος. Μλιστα κατεχε το πανελλνιο ρεκρ του αθλματος αυτο για εκοσι τρα χρνια (1936-1959).

Kατ την περοδο της Γερμανοταλικς κατοχς λαβε ενεργ μροςστην Εθνικ Αντσταση . Το 1943 δρυσε την «νωση των Ελλνων Αθλητν» και διοργνωσε αγνες, απ τα σοδα των οποων ενσχυσε τα λακ συσστια. Μετ τις σπουδς του κανε το διδακτορικ στο Πανεπιστμιο της Αθνας και αργτερα γινε υφηγητς της Ιατρικς Σχολς στην δρα της Γυναικολογας. Δραστριος, παρλληλα διατηροσε κλινικ στην οποα δχεται δωρεν τους φτωχος.

 

Τα γεγοντα

Εκενο το βρδυ ο Λαμπρκης θα μιλοσε σε εκδλωση που διοργνωνε στη Θεσσαλονκη η Ελληνικ Επιτροπ για τη Διεθν φεση και Ειρνη «ΕΕΔΥΕ».

Περιγραφ: http://2.bp.blogspot.com/_KCuHoU9QBUU/ShzR074Id3I/AAAAAAAASfY/dFmGdXdoHnw/s400/assets_LARGE_t_420_1784862_type11495.jpgΤην δια ρα το επσημο κρτος εχε χαλαρσει αφο να τριμερο νωρτερα εχε αναχωρσει απ εκε ο Πρεδρος της Γαλλικς Δημοκρατας Σαρλ ντε Γκολ. χι δα τι θα τα δινε λα για την περιφρορηση μιας συγκντρωσης που, εκ των πραγμτων, εχε το χρμα της Αριστερς, δεδομνου τι η ΕΕΔΥΕ ανκει στο χρο της αριστερς.

Το μποκοτζ εχε ξεκινσει απ το μεσημρι ταν ξαφνικ -και προφανς μετ τις ντονες πισεις ενστλων και παρακρατικν- ο ιδιοκττης του κντρου «Πικαντλι» της Αριστοτλους κανε πσω και δεν παραχρησε την αθουσα. τσι, τα τοπικ στελχη της ΕΕΔΥΕ κατληξαν στην αθουσα του Δημοκρατικο Συνδικαλιστικο Κινματος, Βενιζλου και Ερμο, για να πραγματοποισουν τη συγκντρωσ τους.

Ξεκινντας η εκδλωση πλθος, παρακρατικν και αστυνομικν με πολιτικ εχαν καταλβει τα γειτονικ πεζοδρμια, κραυγζοντας συνθματα και προπηλακζοντας σους προσρχονταν στην αθουσα για να προυν μρος σε αυτ. λλοι αστυνομικο, νστολοι, αν και παρντες σε μεγλο αριθμ δεν λμβαναν καννα μτρο για την αποτροπ των παρακρατικν ενεργειν, παρ τις διαμαρτυρες των οργανωτν και του διου του Λαμπρκη, ενς μλους δηλαδ του ελληνικο κοινοβουλου.

Πιστο στη λογικ των αντισυγκεντρσεων, εισηγητς των οποων φερταν ο Γεργιος Γεωργαλς, μλος της Επιτροπς για την αντιμετπιση του κομμουνιστικο κινδνου που εχε συστσει ο πρωθυπουργς Κωνσταντνος Καραμανλς μετ τις εκλογς του 1958 και μετπειτα κυβερνητικς εκπρσωπος του καθεσττος της 21ης Απριλου, παρατχθηκαν απναντι απ την αθουσα.

Με το που φτασε ο Λαμπρκης ρμησαν πνω του, με την ανοχ των οργνων της «εννμου τξεως». Το διο καναν λγο μετ και σε ναν λλο βουλευτ της ΕΔΑ, τον Γιργη Τσαρουχ.

Τον Τσαρουχ τον παρλαβε ασθενοφρο αλλ οι παρακρατικο, εκενη τη μοιραα για τον Λαμπρκη βραδι, κατφεραν να βγλουν το φορεο ξω για να τον χτυπσουν πιο βαρι στο κεφλι. Τελικ το ασθενοφρο αναχρησε. Το μοιραο για εκενον θα συνβαινε πντε χρνια μετ, ταν βασανστηκε σχημα στις 9 Μαου 1968 απ τα κρατικ ργανα της Χοντας, με αποτλεσμα να φγει απ τη ζω

Η συγκντρωση χει ολοκληρωθε. παντες οι παριστμενοι «γαλονδες» εχαν διαβεβαισει τον Λαμπρκη τι τποτα δεν επρκειτο να συμβε.

Τποτα εκτς απ τη δολοφονα του! Με το που εξλθε απ το χρο της συγκντρωσης, μλις που πρλαβε να βαδσει κποια μτρα. Το μοιραο τρκυκλο της ιστορας κανε την εμφνισ του κι πεσε πνω του με ση ταχτητα διθετε. Οι χωροφλακες, καμι διακοσαρι τον αριθμ, δεν το… εδαν. Οτε ταν φτασε οτε ταν φυγε!

Ο Λαμπρκης εχε δεχθε χτπημα στο κεφλι με λοστ και στις 27 Μαου, πειτα απ 99 ρες στην εντατικ, φηνε την τελευταα του πνο. Και μπορε τα «ργανα της τξεως» να μην εδαν το τρκυκλο, αλλ το εδε και το παραεδε ο «Τγρης» και δεν χασε καιρ. Πδηξε πνω στο τρκυκλο και χτυπντας τον οδηγ Σπρο Γκοτζαμνη και το συνεπιβτη Μανλη Εμμανουηλδη κατφερε να τους παραδσει στην ιστορα! «Τγρης» ταν το παρατσοκλι του 34χρονου πλασι Μανλη Χατζηαποστλου.

 

Η μαρτυρα του Μανλη Εμμανουηλδη

Για την υπθεση εκενη, ο Εμμανουηλδης, με αρκετς καταδκες στην πλτη για παιδεραστα και σεξουαλικς επιθσεις, εχε καταδικαστε απ το κακουργιοδικεο Θεσσαλονκης, μετ την ολοκλρωση της ανκρισης, στην οποα ανακριτς ταν ο Χρστος Σαρτζετκης, σε κθειρξη 8,5 ετν, εν η ποιν του Γκοτζαμνη ταν 11 χρνια. Ανακριτς της υπθεσης, που εχε συνταρξει χι μνο το πανελλνιο αλλ και ολκληρο τον κσμο, ταν ο δικαστς Χρστος Σαρτζετκης.

Ο Εμμανουηλδης, που απ χρνια πασχε απ την καρδι του, και διατηρονταν με μα μικρ σνταξη του ΟΓΑ, πθανε μνος στη Β καρδιολογικ κλινικ του Ιπποκρτειου Νοσοκομεου Θεσσαλονκης. Ηταν αρκετ απρσιτος τπος και τα τελευταα χρνια εχε κψει εντελς τις σχσεις με τους συγγενες και τους ελχιστους φλους του.

Η τελευταα συνντευξη, που παραχρησε ο Εμμανουηλδης, ταν το 1988 στο Μακεδονικ Πρακτορεο Ειδσεων και δνοντας μια συγκλονιστικ να δισταση στις συνθκες της εκτλεσης του μαραθωνοδρμου της Ειρνης, εχε δηλσει τι «δουλει της χοντας, ταν η δολοφονα του Λαμπρκη».

Ο λλοτε κατ' επγγελμα «εθνικφρων» Εμμανουλ Εμμανουηλδης, που μαζ με τον μεταφορα Σπρο Γκοτζαμνη εχε κατηγορηθε και καταδικαστε σαν συμμτοχος στο θνατο του μρτυρα της Ειρνης, στην δια συνντευξη, δημσια επρριψε την ευθνη στους επδοξους ττε πραξικοπηματες για την οργνωση και εκτλεση του εγκλματος.

«Αν εχα πργματι εγ σκοτσει το Λαμπρκη, σμερα θα μουνα με περιουσα, θα τα κονμαγα και δεν θα ψαχνα δεξι και αριστερ για να πακτο τσιγρα. Αν μουνα ο δολοφνος, σμερα θα ζοσα νετα», τνιζε ο Εμμανουηλδης. Προσθτοντας πως «αντθετα μ' αυτν, λοι σοι μπλχτηκαν στην υπθεση Λαμπρκη απ τους αστυνομικος και τους ανθρπους του παρακρτους, σμερα εναι με βλες, με περιουσες και πολλ λεφτ. ποιος ανακατετηκε με αυτ την ιστορα και γνριζε πρσωπα και πργματα, τον βοθησαν για να του κλεσουνε το στμα. Αντθετα σοι δεν γνριζαν και τυχαα μπλχτηκαν, πως εγ, δεν γρισαν να μας δουν. Σπρια πουλοσα στην παραλα και με κυνηγοσαν».

«ριξαν σε μας λη την ευθνη της δολοφονας, για να σκεπσουν και να προφυλξουν τους πραγματικος δολοφνους και τους εγκεφλους που οργνωσαν το γκλημα», επμενε ο Εμμανουηλδης. Προσδιορζοντας μλιστα σαν τον κριο νοχο στην οργνωση και συγκλυψη της δολοφονας, τον ττε υπομοραρχο της ασφλειας Δημτριο Κατσολη, να τομο με μεγλη πργματι δραστηριτητα στην υπθεση Λαμπρκη, που μως, λες και κποιο αρατο ισχυρ χρι να τον προσττευε, μεινε στο απυρβλητο και δεν ασχολθηκε καν με την περπτωσ του η δικαιοσνη.

 

Ο ρλος του Κατσολη

«Το πρω εκενο της 22 Μαου, μας ειδοποησε ο Καπελνης να εμαστε στις 5 το απγευμα στο 5ο αστυνομικ τμμα, που μας θελαν για μια δουλει. Μαζευτκαμε εκε καμι διακοσαρι τομα και σηκθηκε και μας μλησε ο υπομοραρχος Κατσολης, λγοντας πως πρεπε να πμε και να εμποδσουμε τους κομμουνιστς να κνουν τη συγκντρωση για την Ειρνη και τι εμες θα παριστναμε τους αγανακτισμνους πολτες. «Στχος μας εναι ο Λαμπρκης», επε ο υπομοραρχος πριν διαλυθομε.

Κι μως, συνχιζε ο Εμμανουηλδης, ο Κατσολης δεν εχε καμι δουλει στο 5ο τμμα, γιατ υπηρετοσε στην Εθνικ Ασφλεια, στο τμμα "δωξης κομμουνισμο», εν αν θελε κποιος απ το 5ο να μας μιλσει, υπρχαν εκε και ο διοικητς του και ο προστμενος του παραρτματος της Εθνικς Ασφλειας.

Ο Κατσολης, συμμετεχε επσης με πολιτικ και στην αντισυγκντρωση δνοντας οδηγες, αν και τη μρα εκενη ταν εκτς υπηρεσας. ταν να πολ σκοτειν τομο. Για τον Κατσολη λεγαν λεγαν ο Μαργαρτης που ταν κουμπρος του Καπελνη μαζ με τον Κολωνιρη κι ναν ακμη αξιωματικ: «Πλι μας τα κανε μοσκεμα ο Κατσολης».

Επσης για τον Κατσολη, ο Εμμανουηλδης πρσθετε πως απ' τι εχε μθει, ταν πρκτορας της ΚΥΠ και ο σνδεσμος μεταξ ασφλειας-ΚΥΠ, παρνοντας εντολς απ τον Καραμπρη που υπηρετοσε στην ΚΥΠ Θεσσαλονκης και μετεχε απ ττε στην «Επαναστατικ Επιτροπ» που εχε δημιουργηθε με επικεφαλς τον επδοξο ακμη ττε δικττορα Γεργιο Παπαδπουλο.

«Εμαι σγουρος τι η παρα του Παπαδπουλου οργνωσε τη δολοφονα, επιδικοντας την αποσταθεροποηση και την αναταραχ», δλωνε ο Εμμανουηλδης.

Μετ τη δολοφονα του Λαμπρκη, ο Κατσολης μετατθηκε στην Αθνα, που σαν μπιστο πρσωπο τοποθετθηκε επικεφαλς της φρουρς στη δκη του ΑΣΠΙΔΑ, εχε δε δεσμος με τη χοντα σ' λη τη διρκεια της δικτατορας και ενεργ ανμιξη στα γεγοντα του Πολυτεχνεου, πως εχε αποκαλψει ο πρκτορας της ΚΥΠ Πμπας. Αποστρατεθηκε για τη δρση του αυτ με το βαθμ του ταγματρχη αμσως μετ τη μεταπολτευση.

λα αυτ τα στοιχεα, που επικαλονταν ο Εμμανουηλδης, δημιοργησαν κποιο σοβαρ προβληματισμ, δνοντας να δισταση στην υπθεση, μως δεν απντησαν στο κρσιμο ερτημα: Αν δεν ευθνονται οι Γκοτζαμνης και Εμμανουηλδης για το γκλημα, ττε με ποι τρπο δολοφονθηκε ο Λαμπρκης;

Σμφωνα με την εκδοχ που επικρτησε στη δκη, μλις ο Λαμπρκης βγανοντας απ την αθουσα που γνονταν η συγκντρωση των φλων της Ειρνης φτασε στη γωνα Ερμο – Βενιζλου - Σπανδων, ξεκνησε την δια στιγμ το τρκυκλο που μχρι εκενη την ρα ταν σταματημνο στο τλος της οδο Σπανδων, σε απσταση 5 μτρων. Μλις το τρκυκλο φτασε δπλα στον Λαμπρκη, ο Εμμανουηλδης που ταν πνω στην καρτσα τον χτπησε με να σιδερολοστ στο κεφλι, πεσε ο Λαμπρκης και το τρκυκλο που οδηγοσε ο Γκοτζαμνης πρασε απ πνω του, αποτελεινοντς τον.

Ο Εμμανουηλδης, ισχυρζονταν αντθετα πως ταν το τρκυκλο φτασε στη γωνα, το σμα του Λαμπρκη ταν δη πεσμνο στο κατστρωμα του δρμου και το τρκυκλο πρασε απ πνω του. Αν εναι σωστ αυτ η εκδοχ, ττε πως βρθηκε πεσμνος ο Λαμπρκης;

«Μπορε κποιος να τον χτπησε την ρα που ο Λαμπρκης διαμαρτρονταν στην αστυνομα που φηνε ανενχλητους τους τραμποκους» επμενε στους ισχυρισμος του ο Εμμανουηλδης. Και δυστυχς, το μυστικ το πρε μαζ του.

 

 

 

Πηγς:

1. Κστα Παπαωννου «Πολιτικ δολοφονα. Θεσσαλονκη '48 - Θεσσαλονκη '63», 2 τμοι, Αθνα 1993, εκδ. Το Ποντκι

2. , 1988 , .

3. (), . (1963-1966), 1995, .

4. " " (. , 1988)

5. " " ( 1995, . ).

6. () " . (1963-1966)", 1995, . )

7. ƻ ( ) . ( 1969 , (), () ( ).

8. http://www.newsit.gr

9. http://arcadia.ceid.upatras.gr

10. http://el.wikipedia.org

11. http://respentza.blogspot.com

 

Δετε το Βντεο της ΕΤ1 απ την εκπομπ «Σαν σμερα»

Πγαινε στην αρχ