Áíùíýìïõ ôïõ ¸ëëçíïò
ÅëëçíéêÞ Íïìáñ÷ßá Þôïé ëüãïò ðåñß åëåõèåñßáò

ÔåôÜñôç 23 Ìáñôßïõ 2011

Βασßλης Φουρτοýνης: δÜσκαλος, αναπληρωματικüς Αιρετüς ΑΠΥΣΠΕ ΑττικÞς, Αντιπρüεδρος Συλλüγου Εκπ/κþν «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

 

ΠεριγραφÞ: ImageΗ «ΕλληνικÞ Νομαρχßα», Ýργο ποý προδημοσιεýτηκε στην αρχÞ του δεκÜτου ενÜτου αιþνα και κυκλοφüρησε κρυφÜ στην Τουρκοκρατοýμενη ΕλλÜδα, Ýχει πÜρει, χÜρη στις προσπÜθειες των νεωτÝρων ιστορικþν, φιλολüγων και κριτικþν τη ζηλευτÞ θÝση που της αξßζει, μÝσα στη νÝα ΕλληνικÞ φιλολογßα. Το βιβλßο αυτü εßναι ιστορικü μνημεßο του νεοελληνικοý λüγου και αψεγÜδιαστο δεßγμα ελεýθερου και ανθρωπιστικοý στοχασμοý. ¼ θερμüς - μÝχρι πÜθους - πατριωτισμüς του, οι γιγÜντιες θεωρητικÝς συλλÞψεις του και Þ ευθýτητα του, προσδßδουν σ' αυτü μοναδικÞ αξßα οδηγοý και παιδαγωγοý. ΟρθÜ υποδεßχτηκε πþς το βιβλßο αυτü εßναι το βιβλßο του μÝλλοντος.

Η Ýρευνα δεν επÝτυχε ακüμη να λýσει οριστικÜ το πρüβλημα της πατρüτητας του βιβλßου. Δεν εßναι γνωστü το πραγματικü üνομα του συγγραφÝα της Νομαρχßας.

ΚατÜ καιροýς Ýχουν υποστηριχτεß διÜφορες απüψεις για το θÝμα αυτü. Εμεßς παρουσιÜζουμε σÞμερα κÜποιες απü αυτÝς:

1. Ο Ν. ΒÝης (1948) θεωρεß ως πιθανüτερο συγγραφÝα της ΕλληνικÞς Νομαρχßας τον Χριστüφορο Περραιβü, αλλÜ πιστεýει üτι δεν Ýχει γραφεß üλο το Ýργο απ´ αυτüν. ΑλλÜ κι αν δεν εßναι συγγραφÝας ο Περραιβüς σßγουρα εßναι αυτüς που Ýδωσε το υλικü για τη συγγραφÞ της Νομαρχßας. Εßναι σßγουρα οι συγκροýσεις του Περραιβοý με τους δεσποτÜδες της Ηπεßρου που κÜνουν τον ΒÝη να τον θεωρÞσεις ως πιθανü συγγραφÝα του Ýργου. Ο συγκεκριμÝνος μελετητÞς, θεωρεß ως πιθανüτερο τüπο Ýκδοσης του Ýργου το Λιβüρνο Þ την Πßζα. Για την πατρüτητα του συγγραφÝα , θεωρεß üτι αυτüς μπορεß να μην εßναι Ηπειρþτης αλλÜ και Θεσσαλüς Þ ΜοραÀτης. Στο τÝλος της σχετικÞς εργασßας του θÝτει δýο ερωτÞματα με τα οποßα τελειþνει την ερεýνα του :

α. Αν η ΕλληνικÞ Νομαρχßα εßναι γραμμÝνη απü Ýνα πρüσωπο Þ απü μια ομÜδα ΕλλÞνων, μια συντροφßα που εμπνÝεται απü τα κηρýγματα του ΡÞγα και συνεχßζει το Ýργο του.

β. με το να θεωρεßται επαναστατικü και συνωμοτικü Ýργο η Νομαρχßα θα πρÝπει να αναζητηθοýν σ´ αυτü πλαστÜ στοιχεßα, üπως υπÜρχουν τÝτοια στοιχεßα στα Ýργα αυτÞς της κατηγορßας. 20.

2. Ο Ν.Β.ΤωμαδÜκης (1948) θεωρεß συγγραφÝα της ελληνικÞς Νομαρχßας τον Σπ. ΣπÜχο , ακολουθþντας  στο σημεßο αυτü τον Α. Παπαδüπουλο – Βρεττü τη γνþμη του οποßου θεωρεß Ýγκυρη, λüγω του üτι ο Βρεττüς Ýζησε (- 1829) στην ΚÝρκυρα ως βιβλιοθηκÜριος του Γκßλφορντ και της Ιονßου Ακαδημßας , γνωρßζει πρüσωπα και πρÜγματα και εßναι βÝβαιος üτι πÞρε την πληροφορßα απü τον Α. ΙδρωμÝνο. Η θÝση αυτÞ του ΤωμαδÜκη αντικροýστηκε απü τον ΒαλÝτα με το επιχεßρημα üτι αν ο Βρετüς γνþριζε την ýπαρξη της Νομαρχßας θα την εßχε καταγρÜψει στην Βιβλιογραφßα του (1845)

3. Ο Γ. ΒαλÝτας (1949) , ο πρþτος ουσιαστικÜ , μετÜ την πρüχειρη Ýκδοση του ΤωμαδÜκη, και σημαντικüτερος εκδüτης του κειμÝνου , αναφÝρεται στο πρüσωπο του συγγραφÝα θεωρþντας üτι αυτüς εßναι Üνδρας þριμος στην ηλικßα των 42 ετþν, που Ýχει ζÞσει στην ¹πειρο , εßναι Ýμπορος στο επÜγγελμα και γνωρßζει καλÜ την τÝχνη του εμπορßου. Ο Üνδρας αυτüς Ýχει ζÞσει στο εξωτερικü και συγκεκριμÝνα στην Ιταλßα , εßναι πολýγλωσσος και Ýχει πεθÜνει πριν την επανÜσταση. ΑυτÜ τα χαρακτηριστικÜ αποδßδει στο πρüσωπο του συγγραφÝα και θεωρεß üτι αυτüς δεν μπορεß να εßναι οýτε ο Περραιβüς , οýτε ο ΣπÜχος οýτε ο ΚωλÝττης οýτε ο  ΚαλλαρÜς. Εßναι γνωστü üτι τα παραπÜνω ονüματα Ýχουν κατÜ καιροýς ως συγγραφεßς του Ýργου , αλλÜ για τον ΒαλÝτα δεν εßναι üλοι αυτοß γιατß στην περßοδο της Ýκδοσης του Ýργου, Þταν νÝοι και ανþριμοι πνευματικÜ για τη συγγραφÞ ενüς τÝτοιου Ýργου. Με βÜση αυτÝς τις σκÝψεις ο ΒαλÝτας θεωρεß ως συγγραφÝα του Ýργου τον ηπειρþτη Ýμπορο και λüγιο ΙωÜννη ΔονÜ , ο οποßος εßχε σπουδÜσει ΙατρικÞ και εßχε διατελÝσει γιατρüς των πασÜδων στην ¹πειρο.

4. Ο Χρ. ΦρÜγκος με μια σχετικÞ μελÝτη του το 1972 θεωρεß üτι συγγραφÝας του Ýργου εßναι ο ηπειρþτης λüγιος και διαφωτιστÞς Αθ . Ψαλλßδας. Διαπιστþνει üτι ο συγγραφÝας δεν εßναι κÜποιος ¸λληνας που ζει στο εξωτερικü αλλÜ στα ΓιÜννενα και βλÝπει τι γßνεται γýρω του και Ýχει ενημÝρωση για τα νÝα ρεýματα των ιδεþν στις Üλλες χþρες. ΚÜθε φορÜ που αναφÝρεται σε παθÞματα των ΕλλÞνων αναφÝρει περιστατικÜ απü την περιοχÞ των Ιωαννßνων. Αυτü εßναι απüδειξη της γνþσης των πραγμÜτων της πüλης. Επßσης μιλÜει για τους Σουλιþτες σα να Ýχει χρησιμοποιÞσει πληροφορßες που Ýχουν φτÜσει στα ΓιÜννενα απü την περιοχÞ Σουλßου. ¼λα αυτÜ σημαßνουν üτι ο συγγραφÝας δεν πρÝπει ν´ αναζητηθεß ανÜμεσα στους εμπüρους της εποχÞς, οι οποßοι Ýχουν γρÜψει λßγα πρÜγματα, αλλÜ ανÜμεσα στους λüγιους της εποχÞς.

5. Πρüσωπα που ακüμα Ýχουν προταθεß ως συγγραφεßς της ΕλληνικÞς Νομαρχßας εßναι ο κορßνθιος γιατρüς Γ. ΚαλλαρÜς (Κ. Παπαχρßστος) αλλÜ και Α. ΚοραÞς (Μ. Μαντοýβαλου).Ο ΚοραÞς βÝβαια συμπληρþνει μηδαμινÝς πιθανüτητες να εßναι συγγραφÝας ενüς τÝτοιου Ýργου, καθþς ο βασικüς πυρÞνας των ιδεþν της ΕλληνικÞς Νομαρχßας γýρω απü την επικαιρüτητα της επανÜστασης και της παρακßνησης των ΕλλÞνων σε μια τÝτοια κατεýθυνση εßναι στον αντßποδα των απüψεων του για την απελευθÝρωση των ΕλλÞνων.

ΑνεξÜρτητα, üμως, απü την ταυτüτητα του συγγραφÝα, Ýγινε ομüφωνα σχεδüν δεκτü, πως καταγüταν απü την περιοχÞ της Ηπεßρου και Ýζησε εκεß σημαντικÞ περßοδο της ζωÞς του. Επßσης εßναι βÝβαιο πþς ταξßδεψε και Ýμεινε σε διÜφορα ευρωπαúκÜ κÝντρα, ασχολÞθηκε βιοποριστικÜ με το εμπüριο και μιλοýσε ξÝνες γλþσσες.

Ο πατριωτικüς οßστρος και ο ριζοσπαστισμüς του κειμÝνου δεßχνουν, πþς ο συγγραφÝας του εßχε στενÝς σχÝσεις με τις οργανωμÝνες προσπÜθειες για την απελευθÝρωση του γÝνους απü τον ζυγü των Οθωμανþν κατακτητþν και πþς εßχε αφομοιþσει το πνεýμα του ενεργητικοý ανθρωπισμοý και του αυστηροý ορθολογισμοý της εποχÞς του. ¸τσι, η Νομαρχßα, ανεξÜρτητα απü το προσωπικü ýφος του Ανωνýμου, Ýχει την σημασßα μανιφÝστου των πιο φωτισμÝνων ΕλλÞνων της εποχÞς της, εßναι καρπüς απ' την σπορÜ του ΡÞγα.

Ο τßτλος του βιβλßου: «ΕλληνικÞ Νομαρχßα» εννοιολογικÜ αποσαφηνßζεται απü τον υπüτιτλο (Þτοι, «Λüγος περß Ελευθερßας»). Ωστüσο στην κυριολεξßα «Νομαρχßα» σημαßνει την πολιτεßα, üπου θα Üρχουν οι νüμοι της ελευθερßας, την ελεýθερη πολιτεßα, üπως οραματιζüταν την ΕλλÜδα, ο Ανþνυμος στοχαστÞς και αγωνιστÞς.

Η «ΕλληνικÞ Νομαρχßα» δημοσιεýθηκε για πρþτη φορÜ το 1806 στην Ιταλßα σε δÝκατο Ýκτο σχÞμα (13,7 Χ 9,9 εκατ.), üσο μια ξýλινη ταμπακιÝρα της εποχÞς. Στους σýγχρονους Ýγινε γνωστÞ απü τις εκδüσεις του καθηγητοý Ν.Β. ΤωμαδÜκη (1948) και του γνωστοý κριτικοý Γ. ΒαλÝτα (1949) , ποý συνüδεψε το κεßμενο με σχüλια και διαφωτιστικÝς αναλýσεις.

Το παραπÜνω εξþφυλλο του βιβλßου εßναι Ýκδοση του 1968 των εκδüσεων «ΚΑΛΒΟΣ»

 

ΠατÞστε ΕΔΩ για κατεβÜσετε ολüκληρο το βιβλßο σε μορφÞ pdf