21 2011

Βασλης Φουρτονης: δσκαλος, αναπληρωματικς Αιρετς ΑΠΥΣΠΕ Αττικς, Αντιπρεδρος Συλλγου Εκπ/κν «Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ»

 

Περιγραφ: Τα χειρτερα πυρηνικ δυστυχματα στην ΙστοραΜχη με τον χρνο εξακολουθον να δνουν οι ιαπωνικς αρχς για να αποφγουν να σοβαρ πυρηνικ ατχημα μετ τις νες εκρξεις στον πυρηνικ σταθμ της Φουκουσμα.

Αυτ το πυρηνικ ατχημα δεν εναι πρωτγνωρο. χουμε και στο παρελθν μεγλα πυρηνικ ατυχματα, αλλ δεν τους χουμε δσει τη δουσα σημασα, στε να ανακαταληφθε αυτ η μορφ ενργειας μια για πντα.

Μχρι σμερα εμες γνωρζουμε 10 πυρηνικ ατυχματα (γνωστο πσα δεν γνωρζουμε) απ κακ λειτουργα ττοιων εργοστασων στον κσμο. Παρακτω παραθτουμε μερικ στοιχεα γι’ αυτ παρμνα απ το περιοδικ TIME και απ λλες πηγς:

  • Στις 12 Δεκεμβρου 1952 σε να πειραματικ πυρηνικ εργοστσιο στον Καναδ, κοντ στην OTTAVA, η κατ λθος μετακνηση τεσσρων ρβδων ελγχου του αντιδραστρα οδγησε σε μερικ λισιμο της καρδις του που λειτουργοσε με ουρνιο. Τεσσερμισι εκατομμρια κιλ νερο μολνθηκε απ ραδιενεργς ουσες που ευτυχς δεν διαχθηκε ξω απ το συγκρτημα και τσι δεν υπρξαν βλβες σχετιζμενες με το ατχημα.
  • Περιγραφ: http://www.ant1online.gr/resources/images/8aeebcd2-fc33-4cc3-9c68-2f8c46501b80.jpgΣτις 7 Οκτωβρου 1957 να εργοστσιο παραγωγς πλουτωνου στο WINDSCALE της Αγγλας, βρεια του LIVERPOOL και μοιο με αυτ στο CHERNOBIL που χρησιμοποιοσε δηλαδ γραφτη για επιβρδυνση των ουδετερονων που εκπμπονται κατ την πυρηνικ σχση, πρε φωτι που ταν κατφεραν τελικ να την σβ­σουν, εχαν δη μολυνθε 500 τετραγωνικ χιλιμετρα απ την παιθρο με ραδιενεργ υλικ. Η κυβρνηση απαγρεψε την πληση αγελαδινο γλακτος απ την περιοχ για 1 μνα αλλ υπολογσθηκε τι 33 περιπτσεις καρκνου θα μποροσαν να αποδοθον στο ατχημα.
  • Στις 3 Ιανουαρου 1961 να εργατικ ατχημα σε να στρατιωτικ πειραματικ αντιδραστρα στο IDA-HO των ΗΠΑ προκλεσε μια θανσιμη κρηξη ατμο και 3 στρατιτες σκοτθηκαν.
  • Στις 22 Μαρτου 1975 στην ALAΜΠΑΜΑ των ΗΠΑ, νας εργτης ψχνοντας με αναμμνο κερ να διαπιστσει κποια διαφυγ αερου μετδωσε σε παρακεμενο χρο φωτι με αποτλεσμα να καταστραφον τα καλδια ελγχου θερμοκρασας του αντιδραστρα και να κινδυνψει η καρδι του αντιδραστρα με τξη. Σκεφθετε. να αναμμνο κερ και μια απροσεξα εξουδετρωσαν πολπλοκα συστματα ελγχου.
  • Στις 28 Μαρτου 1979 γινε στις ΗΠΑ πλι το μεγαλτερο μχρι ττε ατχημα στο THREE MILE ISLAND απ μια τεχνικ βλβη και να ανθρπινο λθος που προκλεσαν το λισιμο του αντιδραστρα, που μως δεν αναφρθηκαν θνατοι, μολοντι οι κνδυνοι που εκτθηκαν οι κτοικοι της περιοχς εναι ακμη συζητσιμοι.
  • Αγουστος 1979-ΗΠΑ: στο Τεννεσσ των Η.Π.Α. που διαρρο ουρανου σε μια απρρητη μονδα πυρηνικς παραγωγς θεωρεται πως μλυνε κπου χλιους ανθρπους
  • Στις 8 Μαρτου 1981 στην Ιαπωνα, σ’ να πυρηνικ εργοστσιο, χθηκε απβλητο ραδιενεργ νερ για αρκετς ρες ξω απ τη δεξαμεν του. Οι εργτες που πγαν να το καθαρσουν εκτθηκαν στην ακτινοβολα. Δυστυχς το ατχημα αποκρφτηκε και γινε γνωστ μνον ταν ανακαλφθηκε ραδιενργεια σε να γειτονικ κλπο.
  • Στις 4 Ιανουαρου 1986 στην OKLAHOMA των ΗΠΑ, να δοχεο με πυρηνικ υλικ πρε φωτι, ο εργτης-χειριστς του σκοτθηκε, και απ την ραδιενργεια περισστερα απ 100 τομα στλθηκαν στα νοσοκομεα.
  • Και τλος το πρσφατο ατχημα στο CHERNOBIL, που γινε πιθανς στις 26 Απριλου 1986 και που επσης αρχικ αποκρφτηκε, χει συνπειες που εναι ακμη γνωστες τσο στην περιοχ της καταστροφς, σο και στις χρες που ταξιδεει θα ταξιδψει το ραδιενεργ νφος.
  • 30/9/1999 Ιαπωνα: στην Τοκαμορα, που ανθρπινο λθος προκλεσε το δετερο σοβαρτερο δυστχημα στον σταθμ της Τοκαμορα, βορειο-ανατολικ του Τκυο - προκαλντας δο θαντους, μολνοντας με ακτινοβολα κπου 600 εργαζμενους και υποχρενοντας 320.000 κατοκους να μετοικσουν.

 

ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΡΑΔΙΕΝΕΡΓΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στο Three Mile Island, το κλυφος του πυρνα του Περιγραφ: http://www.ant1online.gr/resources/images/8cba6374-ccce-48f8-9d8a-1dadc372d8a2.jpgαντιδραστρα ντεξε και μνο μα μλυνση του βοηθητικο κτιρου του πυρηνικο σταθμο ευθυνταν για τη χαμηλ κλυση ραδιενεργν υλικν στο περιβλλον.

Στο Τσερνμπιλ, η σημαντικτερη κλυση σημειθηκε τη στιγμ την κρηξης του αντιδραστρα, η οποα εκτξευσε ραδιενεργ υλικ μχρι το ψος των 1.200 μτρων. Η διαρρο συνεχσθηκε μχρι τις 5 Μαου, εξαιτας της πυρκαγις που ακολοθησε και στη συνχεια, εξαιτας της ενργειας που απελευθερωνταν συνεχς απ την κατεστραμμνη καρδι του αντιδραστρα.

Συνολικ, περ τα 12 δισεκατομμρια μπεκερλ διφυγαν σε διστημα δκα ημερν στο περιβλλον, δηλαδ 30.000 φορς περισστερο απ το σνολο των ραδιενεργν εκπομπν στην ατμσφαιρα του συνλου των πυρηνικν εγκαταστσεων στον κσμο και διστημα ενς τους.

Υπολεμματα ουρανου και τεμχια του αντιδραστρα εκτοξεθηκαν στην περιοχ του πυρηνικο σταθμο, εν η ραδιενεργς σκνη, τα νφη και τα αρια διφυγαν σε μεγλο ψος για να σχηματσουν να ραδιενεργ "κοκτιλ". Ανμεσα στις 26 Απριλου και στα μσα Μαου 1986, αυτ το "κοκτιλ" συγκεντρνει ραδιενεργ στοιχεα (ιδιο, κασιο κλπ) επνω απ τις περισστερες χρες της Ευρπης.

Για τη Φουκουσμα δεν υπρχουν ακμη στοιχεα, αλλ εππεδα ανμεσα στα 30 και τα 400 μιλισβερτ (mSv) καταγρφηκαν γρω απ τους αντιδραστρες. Με την κθεση του ανθρωπνου σματος σε μα δση 100 μιλισβερτ και νω, οι ιατρικς μελτες δεχνουν αξηση του αριθμο των καρκνων.

Το γαλλικ Ινστιτοτο Ραδιοπροστασας και Πυρηνικς Ασφλειας (IRSN) ανησυχε για μα "συνεχ" κλυση ραδιενεργν υλικν δεδομνων των ζημιν στο κλυφος του πυρνα του αντιδραστρα Νο. 2 του σταθμο της Φουκουσμα.

 

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Περιγραφ: http://www.ant1online.gr/resources/images/274ac9f1-380f-4101-9f74-f6708d87dcba.jpgΣμφωνα με τις αμερικανικς αρχς, το δυστχημα του Three Mile Island, που δεν προκλεσε απευθεας θαντους, εξθεσε δο εκατομμρια ανθρπους στην περιοχ σε μα δση χαμηλς ακτινοβολας, της τξεως του 0,01 μιλισβερτ κατ μσον ρο. Η μγιστη δση αν τομο στα ρια της πληγεσας περιοχς ταν μικρτερη του 1 μιλισβερτ, σμφωνα με τις εκτιμσεις της Αμερικανικς Αρχς Πυρηνικς Ασφαλεας. Συγκριτικ, μα εξταση με αξονικ τομογραφα μπορε να φθσει τα 10 μιλισβερτ.

Στο Τσερνμπιλ, μεταξ των 600 εργαζομνων που επενβησαν την πρτη ημρα, και οι οποοι δχονται υψηλς δσεις, δο πθαναν αμσως απ εγκαματα και 28 λλοι πθαναν τις επμενες εβδομδες. Απ το 1987 μχρι το 2004, 17 ακμη μλη των συνεργεων πθαναν.

Περ τα 600.000 τομα, στρατιωτικο και πολτες, εργσθηκαν στην περιοχ τα επμενα χρνια, αλλ χωρς συγκεκριμνα στοιχεα, εναι δσκολο να εκτιμηθον οι συνπειες στην υγεα τους. Το διο ισχει για τα πντε ως ξι εκατομμρια ανθρπους που ζοσαν στην περισστερο πληγεσα απ την ραδιενργεια περιοχ. Σμφωνα με τον ΟΗΕ, το δυστχημα προκλεσε το θνατο 4.000 ανθρπων. Αλλ ο απολογισμς ανρχεται σε πολλς δεκδες, σμφωνα με τις εκτιμσεις διαφρων υπηρεσιν του ΟΗΕ.

Στη Φουκουσμα, νας τεχνικς χασε τη ζω του και νδεκα ακμη τραυματσθηκαν μετ την κρηξη που σημειθηκε το Σββατο. Το εππεδο ραδιενργειας που καταγρφηκε στην περιοχ γρω απ τον πυρηνικ σταθμ, η οποα χει εκκενωθε σε ακτνα 20 χιλιομτρων, παρουσιζει σοβαρος κινδνους για την υγεα.