Σε πεσμα των Χαλανδραων ο Σπρος Λοης συμμετεχε στο μαραθνιο και γινε ολυμπιονκης

Ο Σπρος Λοης στα 65 του μιλει για τη νκη του 1896 στην εφημερδα της εποχς «Αθηνακ Να»

19 2011

: , , / ӻ

Αν δεν καναν καζορα οι ττε οι Χαλανδραοι στο Σπρο Λοη και την παρα του, εναι σγουρο τι ο Λοης δεν θα κρδιζε το χρυσ μετλλιο στο μαραθνιο δρμο των πρτων Ολυμπιακν αγνων του 1896.

Αυτ το γεγονς προκπτει απ τη συνντευξη που παραχρησε στην εφημερδα της εποχς «Αθηνακ Να».

Και ββαια μπορε αυτ η συνντευξη που δθηκε απ ναν πρωταγωνιστ των Ολυμπιακν Αγνων, 39 χρνια μετ τη νκη του, το1935, αλλ και 115 χρνια απ εκενη τη μεγαλειδη στιγμ μχρι σμερα, να πψει ποτ να θεωρεται επκαιρη; Νομζουμε πς χι και γι’ αυτ τη δημοσιεουμε.

Δεν πρκειται να αλλξουμε οτε μα φρση απ σα επε εκενη την ημρα ο Λοης, στω και αν ορισμνες λεπτομρειες σως να μη τις θυμταν επακριβς, στερα απ 39 χρνια, γιατ ταν ττε 65 χρονν, κτι που ομολγησε αρκετς φορς με χαμγελο.

Σημαντικ μως εναι να παρατηρσουμε τι ταν παραδεκτ τι και ττε ακμα, οι συγχωριανο του, δεν μποροσαν να τον νικσουν στην πεζοπορα. Η συνντευξη δθηκε στο σπτι του και ο διος προσφερε στο δημοσιογρφο της εφημερδας «Αθηνακ Να» καφ και σταφλια απ την δικ του κληματαρι.

 

 

Ολκληρη η συνντευξη

Περιγραφ: finis1896
O τερματισμς του Λοη στο Παναθηναικ στδιο 1896

στε δεν εχες σκοπ να μετσχεις στους αγνες;

«χι, οι αγνες ρχιζαν την Κυριακ του Πσχα και εγ τη Μεγλη Πμπτη δεν εχα ιδα τι θα τρεχα. Εγνριζα μονχα τι ο Παπασυμεν απ το Μαροσι και ο Καλαντζς Καρρς απ το Χαλνδρι, επροπονοντο στον μαραθνιο και θα τρεχαν δοκιμαστικς. Η επιτροπ εχε δηλσει τι ποιος τρξει σε τρες ρες και πντε λεπτ, θα εχε το δικαωμα να μετσχει στους Ολυμπιακος. Πολλο Μαρουσιτες πγαμε να παρακολουθσουμε τη δοκιμ, στην οποα ο Χαλανδριτης πρασε τον Μαρουσιτη. Γυρζοντας στο χωρι μας περσαμε μσα απ το Χαλνδρι και ακοσαμε κοροδες απ τους Χαλανδριτες για το πθημα του δικο μας. Δεν μποροσαμε να το χωνψουμε και αποφασσαμε να εκδικηθομε. Ο Μουσορης, ο Λαυρντης, ο αδελφς του Παπασυμεν, εγ και νας λλος κατεβκαμε το Μεγλο Σββατο στην Αθνα και δηλσαμε στην επιτροπ τι θλουμε να τρξουμε. Μας επαν να κνουμε μα δοκιμ και αν τρξουμε κτω απ τρες ρες και πντε λεπτ, θα μας εδχοντο στους Ολυμπιακος. Οι συγχωριανο μας καναν ρανο και μας αγρασαν αθλητικ παποτσια, 25 δραχμς στοχιζαν ττε. Τη Δευτρα του Πσχα ξεκινσαμε για τον Μαραθνα».

 

H παρλαση στη λξη των αγνων
 
Η απονομ  

Και πτε θα γινταν ο μαραθνιος δρμος;

«στερα απ τσσερις μρες. Πρτος τερμτισε ο Λαυρντης. Εγ λθα πμπτος γιατ με εχε πισει πνος αλλ μουνα στην ρα μου. Την λλη μρα μουνα πιασμνος και προσπαθοσα με μασζ να ξεμουδισω. Τρεις μρες αργτερα, τη παραμον του αγνα για τους Ολυμπιακος, πγαμε στον Μαραθνα και το βρδυ μας φιλοξνησε ο δμαρχος. Δεν πστευα τι θα κερδσω γιατ μουνα ακμα πιασμνος. ταν ρθε η ρα, νας απ την Ολυμπιακ Επιτροπ βγαλε λγο σε ξνη γλσσα και ελληνικ και μας επε πς εκενη ταν η μεγλη μρα της Ελλδος. Δεν καταλβαινα γιατ ταν μεγλη μρα, το κατλαβα αργτερα. Εκενη τη στιγμ, σκεπτμουν πως ο δρμος ταν πολς και με παρηγοροσε τι εχα το δικαωμα να σταματσω αν βλεπα πως δεν μπορ να συνεχσω».

φυγες αμσως μπροστ...

«χι, ως το Πικρμι, στα μισ του δρμου, μουν κτος. Πρτος ερχταν ο Γλλος, δετερος νας Αυστραλς και λλοι. Απ το Πικρμι και στερα, ρχισα να τους πινω ναν - ναν και στην Αγα Παρασκευ, φθασα τον πρτον. Απ κει και πρα διατρησα τη πρτη θση».

Τι αισθνθηκες ταν μπκες πρτος στο στδιο;

«Τποτα. Πεινοσα... στερα απ τσο δρμο...»

 

Ο πρτος Μαραθνιος δρμος

O , , δωσε το σμα εκκνησης στον Μαραθνα. Δεκατρες δρομες απ την Ελλδα και τσσερις αθλητς απ λλα θνη λαβαν μρος.

Ο Γλλος Albin Lermusiaux που εχε πρει και χλκινο στα 1500 μτρα μπκε νωρς μπροστ και προηγετο.

Στο Πικρμι ο Λοης σταμτησε σε να καφενεο και ζτησε να πιει να ποτρι κρασ, λγοντας τι θα τους φτσει και θα τους προσπερσει λους πριν απ το τλος.

Μετ το 32ο χιλιμετρο, ο Lermusiaux κατρρευσε απ την εξντληση. Το προβδισμα ανλαβε τρα ο Αυστραλς Teddy Flack που πρωττερα εχε πρει μετλλιο στα 800 και 1500 μτρα. Ο Λοης ρχισε να ελαττνει την απσταση, μχρι που και ο Αυστραλς, που δεν ταν συνηθισμνος στις μεγλες αποστσεις, κατρρευσε μερικ χιλιμετρα αργτερα, αφνοντας το τελικ προβδισμα στον Λοη.

Δο ρες και 58 λεπτ μετ την εκκνηση το πλθος στο Ολυμπιακ Στδιο υποδεχταν τον πρτο νικητ ζητωκραυγζοντας «λλην, λλην!».

Ο Λοης μπκε στο στδιο, που τον υποδχτηκε ο λας μαζ με δυο πργκιπες, τον κατοπιν διδοχο του θρνου Κωνσταντνο και τον πργκιπα Γεργιο.

Ο Σπρος Λοης

Το παθλο του Λοη απ τον βασιλι ταν να

λογο και μια τετρτροχη καρτσα, να

κουβαλει νερ στην Αθνα

Ο βασιλις Γεργιος ρτησε τον Λοη τι δρο θα θελε να του προσφρει, και εκενος του απντησε: «να γαδουρκι να με βοηθει να κουβαλω το νερ.» και αυτς του δωσε να λογο και μια τετρτροχη καρτσα

Μετ τους Ολυμπιακος γρισε στο χωρι του και δεν πρε μρος σε κανναν λλο αγνα δρμου. ζησε μια ζω ρεμη, εργαζμενος ως αγρτης, και αργτερα ως τοπικς αστυνομικς.

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ