H Wikipedia 10

17 2011

Βασλη Φουρτονη, δσκαλου, Αντιπροδρου του Συλλγου Εκπ/κων Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ

 

Περιγραφ: wikipedia-2Η Wikipedia, η διαδικτυακ εγκυκλοπαδεια που ο καθνας μπορε να επεξεργαστε, ρχισε την λειτουργα της στις 15 Ιανουαρου 2001. Σμερα, η ιστοσελδα κλενει, αισως, τα 10 χρνια ζως.

Μετ απ μια δεκαετα ανπτυξης, η Wikipedia αποτελε μια βασικ πηγ πληροφοριν διαθτοντας εκατομμρια θεμτων και παραμνει στην λστα με τις 10 κορυφαες ιστοσελδες με βση την επισκεψιμτητα τους. Επσης, χει πνω απ 400 εκατομμρια αναγνστες σε μηνιαα βση και διαθτει πολ μικρ προπολογισμ σε αναλογα με το μγεθος της: μλις 20 εκατομμρια δολρια. Σχεδν το σνολο των εσδων του οργανισμο προρχεται κυρως απ δωρες και στην τελευταα προσπθεια συλλογς κεφαλαων μσω ερνου, 500 χιλιδες χρστες δρισαν 16 εκατομμρια δολρια.

Την παροσα χρονικ περοδο, η Wikipedia χει περπου 17 εκατομμρια ρθρα. Ακολουθε η λστα με τις 10 γλσσες που διαθτουν τα περισστερα ρθρα:

Αγγλικ: 3.526.000 ρθρα

Γερμανικ: 1.174.000 ρθρα

Γαλλικ: 1.054.000 ρθρα

Πολωνικ: 765.000 ρθρα

Ιταλικ: 762.000 ρθρα

Ιαπωνικ: 727.000 ρθρα

Ισπανικ: 699.000 ρθρα

Ρσικα: 648.000 ρθρα

Πορτογαλικ: 666.000 ρθρα

Ολλανδικ: 664.000 ρθρα

Ο ιδρυτς της Wikipedia, Ουιλς στοχεει να φτσει η ιστοσελδα τους 1 δισεκατομμριο επισκπτες κθε μνα μχρι το 2015. Για επιτευχθε αυτ, ο Ουιλς θα χρειαστε να αποκτσει περισστερους εθελοντς που συνεισφρουν. Η Wikipedia εργζεται στε να απλοποισει περαιτρω τα εργαλεα επεξεργασας και δημιουργας ρθρων στε περισστεροι νθρωποι να μπορον να συνεισφρουν στο εγχερημα.

Οι διαχειριστς της, παρ την επιτυχα που γνρισε το πρωτοφανς εγχερημα, προσπαθον να βελτισουν το αποτλεσμα συγκεντρνοντας μια ακμα πιο ενδιαφρουσα ομδα συνεργατν, στην οποα θα συμμετχουν περισστερες γυνακες, πολτες των αναπτυσσομνων χωρν και ββαια ειδικο διαφρων τομων. Σμερα το 20% των λημμτων εναι γραμμνα στην αγγλικ γλσσα, αλλ αυτ θα μεταβληθε την επμενη δεκαετα. πως δλωσε χαρακτηριστικ η Σου Γκρντερ, διευθνουσα σμβουλος του μη κερδοσκοπικο Wikimedia Foundation, που διαχειρζεται τη Wikipedia, «ο κθε χρστης μπορε να προσθσει το δικ του ψχουλο γνσης στο τραπζι. λα μαζ θα αποτελσουν να θαυμσιο δεπνο». Οι συμμετχοντες εναι συνθως εικοσρηδες με υψηλ μρφωση. Το 80% εναι νδρες, εν ο αριθμς αυτν που χουν διδακτορικ εναι διπλσιος απ του γενικο πληθυσμο.

Επσης το Wikimedia Foundation στρατολογε φοιτητς απ 16 κολγια, μεταξ των οποων το Χρβαρντ και το Τζρτζταουν, για να εμπλουτσουν με τις γνσεις τους την ηλεκτρονικ εγκυκλοπαδεια, αλλ και να μθουν να επιμελονται τα λμματα. Ταυτχρονα καλλιεργονται συνεργασες με μουσεα, βιβλιοθκες και λλα ιδρματα για να εμπλουτιστε η εμπειρα του χρστη που ενδιαφρεται για λμματα στις καλς τχνες. Ωστσο, η Wikipedia (Βικιπαδεια επ το ελληνικτερον), αν και βασζεται ολοκληρωτικ στη συμμετοχ των χρηστν του Ιντερνετ, χρειστηκε να επιφορτσει επιμελητς για τη διρθωση λημμτων και να εμποδσει τη διδοση εσφαλμνων πληροφοριν.

Ο Ουιλς, ο ιδρυτς της, χει πολλαπλασισει τα ταξδια στο εξωτερικ, σε μια προσπθεια να προωθσει και να εξηγσει μια πρωτοβουλα που στηρζεται στην αφοσωση ενς στρατο απλρωτων συντακτν. Αν η Wikipedia, η αξα της οποας υπολογζεται σε 5 δισεκατομμρια δολρια, δεν ταν μια μη κερδοσκοπικ επιχερηση, ο Ουιλς θα εχε μια αμθητη περιουσα. Στην ετσια κκλησ του προς τους χρστες, πντως, ζητ φτος 16 εκατομμρια δολρια προκειμνου να παραμενει η ηλεκτρονικ εγκυκλοπαδεια ανεξρτητη.

Ο Ουιλς γεννθηκε πριν απ 44 χρνια στο Χντσβιλ της Αλαμπμα. Στα φοιτητικ του χρνια δολευε σε να παντοπωλεο, που γνρισε και την πρτη του γυνακα. γινε πλοσιος δουλεοντας ως χρηματιστς στο Σικγο, προτο αποφασσει να γνει νας επιχειρηματας του Διαδικτου και να ιδρσει την Bomis, μια μηχαν αναζτησης που απευθυνταν σε νους ανθρπους. Η Wikipedia πρε σρκα και οστ ταν ο Λρι Σνγκερ, τον οποο εχε προσλβει ο Ουιλς, πταξε την ιδα να επιτραπε σε εξωτερικος χρστες να δημιουργον και να επεξεργζονται τις σελδες.

Μιλντας στην Ιντιπντεντ απ το ξενοδοχεο του στο Λονδνο, ο 44χρονος Ουιλς παραδχεται τι η ανπτυξη της Wikipedia ξεπρασε την αισιοδοξα ακμη και του διου. «Με 400 εκατομμρια επισκπτες το μνα, η ιστοσελδα αυτ γινε πραγματικ να θεμελιδες κομμτι της ενημερωτικς υποδομς του πλαντη. Δεν φανταζμουν κτι ττοιο. Δεν περμενα ποτ τι θα ταξδευα σε λο τον κσμο».

Πριν ξεκινσει την Wikipedia, ο Ουιλς εχε ταξιδψει μνο στον Καναδ και το Μεξικ. Σμερα μιλ σε διεθνες οικονομικς εκδηλσεις και συναντιται με τον Μπνο, τον Ρτσαρντ Μπρνσον, τον Αλ Γκορ και τον Τζμι Κρτερ.

Καθς διαδδει μως το μνυμ του, βρσκεται υποχρεωμνος να διαψεδει συνεχς τι χει οποιαδποτε σχση με την Wikileaks και τη δημοσευση απορρτων διπλωματικν τηλεγραφημτων απ τον Τζολιαν Ασνζ. «Δεν χουμε καμι σχση μ’αυτος», τονζει. «Αυτ που κνουν δεν εναι πραγματικ wiki. Η ουσα του wiki εναι η συνεργασα στο γρψιμο, εν αυτο απλς αποσπον γγραφα και τα δημοσιεουν. Θα προτιμοσα να λγονται Open Leaks».

Αυτ δεν σημανει τι, ως υπρμαχος της ελεθερης κφρασης, ο Ουιλς δεν αισθνεται κποια αλληλεγγη προς την Wikileaks. «Εναι να σνθετο ζτημα. Στις ανοιχτς και ελεθερες κοινωνες, εναι σημαντικ νθρωποι που χουν στοιχεα για κτι στραβ να μπορον να το γνωστοποιον. Νομζω πως αυτ εναι να καλ και υγις κομμτι της δημοκρατας. Σε κθε περπτωση, συμφων με τη Διεθν Αμνηστα και τους Δημοσιογρφους Χωρς Σνορα κατ το τι η Wikileaks πρπει να λαμβνει υπψη τις επιπτσεις αυτν που δημοσιεει και να φροντζει στε αυτ που κνει να αποτελε μια χρσιμη δημσια υπηρεσα».

Αυτ ακριβς κνει η Wikipedia, σμφωνα με τον ιδρυτ της. Μετ τις διαμαρτυρες που υπρξαν επειδ οποιοσδποτε μποροσε να γρφει τα λμματα, ρχισαν να εφαρμζονται κποια μτρα, πως τι οποιαδποτε αλλαγ θα δημοσιεεται με κποια καθυστρηση στε να μπορε να την ελγχει νας εξουσιοδοτημνος συντκτης της Wikipedia. Κατπιν αυτο, η ποιτητα των ρθρων χει βελτιωθε αισθητ. Σμφωνα με τον Ουιλς, υπρχει περιθριο για ακμη μεγαλτερη βελτωση, κυρως σε ,τι αφορ τους ανθρπους που συνεισφρουν κεμενα. Σμερα, το 80% των τελευταων εναι νδρες και λτρεις της τεχνολογας. Αυτ χει ως αποτλεσμα θματα πως η κοινωνιολογα η ποηση της ελισσαβετιανς εποχς να παραμελονται.

τσι, η Wikipedia θα ξεκινσει τη δετερη δεκαετα της ζως της επιδικοντας συνεργασα με ανθρπους που χουν λιγτερη σχση με την τεχνολογα. «Δεν θλουμε μως τη συμμετοχ για τη συμμετοχ», λει ο Ουιλς. «Δεν πρπει να ξεχνμε τι δημιουργομε μια εγκυκλοπαδεια. Οτε θλουμε να φτιχνουμε γργορα τον μγιστο αριθμ σελδων. Αυτ που θλουμε εναι χρσιμες σελδες».

Το ενδιαφρον του Ουιλς στρφεται τρα προς Ανατολς, και ιδιατερα στην Ινδα, που η Wikipedia προτθεται να ανοξει το πρτο της γραφεο εκτς Αμερικς. Η αξηση του αριθμο των ρθρων στις γλσσες που ομιλονται στην Ινδα χει μεγλη σημασα, τονζει. «χουμε πολ ενεργς κοιντητες στη χρα αυτ και εμαστε πολ πσω απ τις ευρωπακς γλσσες».