22 2011

,

Η ιστορα που δημιοργησε ο κ. Α. Σαμαρς με την ρνησ του να υπογρψει τις δεσμεσεις που ζητον οι εταροι μας για να εκταμιεσουν την 6η δση εναι ενδεικτικ της πολιτικς μυωπας που χαρακτηρζει τον ηγτη της Νας Δημοκρατας. Μπροστ στην μεσο κνδυνο χρεοκοπας της χρας αναγκσθηκε (ορθ) να εγκαταλεψει την πολιτικ του αντιμνημονιακο αγνα και την επαναδιαπραγμτευση με «τσαγαν». Να δεχθομε τι για αυτ τη στροφ 180 μοιρν πρεπε, εκτς απ το συμφρον της χρας, να λογαρισει και το εκλογικ του ακροατριο.

Υπρχε νας εκολος τρπος για να το κνει. Θα μποροσε απλοστατα να ρξει λο το βρος στην προηγομενη κυβρνηση και να πει τι δεν εχε περιθριο επιλογς. Θα συνχισε να υποστηρζει τι αυτς εχε δκιο ταν επμενε τι πρεπε να υπρξει μια λλη διαπραγμτευση αλλ θα καθιστοσε σαφς τι εδ που φτασαν τα πργματα δεν του μενε παρ να συμμορφωθε πλρως και χωρς δισταγμος σε λους τους ρους που επιβλλονται, συμπεριλαμβανομνης και της υπογραφς, διτι αλλις θα πτωχεαμε. Ακμη και την υπογραφ θα μποροσε να την φορτσει στην προηγομενη κυβρνηση κατηγορντας την τι πληρνει την απλεια κθε αξιοπιστας της χρας.

Η παραπνω θση δεν θα ταν μνο απλ και εκολα υποστηρξιμη αλλ συγχρνως θα εχε και να τερστιο πολιτικ πλεονκτημα. Θα τον απεγκλβιζε πολιτικ απ τον αδιξοδο κλεφτοπλεμο με τους εταρους μας. Κι αυτ διτι εναι, κατ τη γνμη μου, φανερ τι με την πολιτικ του κλεφτοπλεμου, ακμη κι αν καταφρει να πρει αυτοδυναμα, δεν θα μπορσει να διατηρσει την πρωθυπουργα παρ για ελχιστο χρνο. Στην περπτωση αυτοδυναμας θα αναγκαστε ως πρωθυπουργς να κνει τη μεγλη στροφ προς τους εταρους ξεσηκνοντας εναντον του αυτος που σμερα χαδεει θα τα σπαγε με την Ευρπη φρνοντας την καταστροφ. Και στις δο περιπτσεις η εξουσα του θα τριζε απ την πρτη μρα.

Ο κ. Α. Σαμαρς, μως, αρσκεται να δημιουργε μνος του αδιξοδα. Ανγαγε το θμα της υπογραφς σε μεζων ζτημα ανησυχντας για το τμμα της ελληνικς κοινωνας που γοητεεται περισστερο απ τις πζες και τα κοφια λγια («ο λγος μου εναι συμβλαιο») παρ απ την ουσα. Θερησε τι κποιος κσμος θα τον επιδοκιμσει για τον τπο (τι δεν υπγραψε) και θα παραβλψει την ουσα (τι αποδχεται τη δανειακ σμβαση). Το νο αδιξοδο που δημιοργησε εναι ββαια ακμη πιο τραγελαφικ απ τα προηγομενα. Τον φρνει σε ακμη πιο δσκολη θση. Αν οι εταροι μας επιμενουν στην υπογραφ τι και να κνει χνει. Αν υπογρψει θα φανε τι υποχωρε σε να ζτημα που ο διος θεσε. Αν πλι τα σπσει πως θα αντιμετωπσει τις συνπειες της πρξης του; Θα ισχυριστε τι φτανε οι ευρωπαοι επειδ δεν καταλαβανουν τι χει «μπσα» και γι' αυτ φερε την καταστροφ. Κι λα αυτ μετ απ τη συμφωνα του για κυβρνηση εθνικς σωτηρας; Πιστεει τι ο κσμος θα συγκινηθε απ το επιχερημα «ναι ας πεινσουμε αρκε να χουμε περφανο αρχηγ»;

Πρκειται για χειρισμος που κινονται στα ρια του παραλγου. Κι μως οι σοφο σχολιαστς των δελτων «ειδσεων» δεν θεωρον παρλογη την στση του κ. Α. Σαμαρ. Παρλογη θεωρον την απατηση των εταρων να δεσμευτε προσωπικ με την υπογραφ του. «Μα τι τλος πντων θλουν; Δεν τους φτνει που συμφνησε σε μια κυβρνηση και επε τι θα εφαρμσει την δανειακ σμβαση;»

Προφανς δεν τους φτνει, πως δεν θα φτανε σε καννα λογικ νθρωπο που θα πρεπε να δανεσει σε κποιον που κατγγειλε λες τις προηγομενες δανειακς συμβσεις. Αν σκεφτε κανες τι ο κ. Σαμαρς εναι ο πολιτικς που καταστροφολογοσε για το μνημνιο, που δεν σταμτησε να λει τι θα επαναδιαπραγματευθε τις συμφωνες, τι την επμαχη δανειακ σμβαση την θεωρε αναπφευκτη, τι συμφωνε με τους στχους αλλ χι και με τα επ μρους μτρα.

Πως να εμπιστευτε κποιος να πολιτικ που δημσια λει τι δχθηκε να στηρξει μια κυβρνηση σα σα για να υπογρψει και να προυμε τα λεφτ στε να γνουν εκλογς. τι δεν τον νοιαζε ποιος θα ταν Πρωθυπουργς (Πετσλνικος Κακλαμνης, τι σημασα χει;), ποιοι θα συμμετχουν στην Κυβρνηση.

Δεν τους αρκε η «μπσα» διτι ο κ. Σαμαρς δη ξεκνησε την προεκλογικ εκστρατεα κλενοντας το μτι σε λους τους δυσαρεστημνους απ το Μνημνιο.

Οι σχολιαστς των «ειδσεων» αντιλαμβνονται πολ καλ τι ο κ. Α. Σαμαρς δεν κνει δα και μεγλη χρη στους ξνους που δχεται το κορεμα του μισο ελληνικο χρους και να νο δνειο 100 δις για την εξυπηρτηση του υπλοιπου καθς και την συνχιση πληρωμς μισθν και συντξεων. Ο μνος λγος που ζητον απ τους εταρους μας να υποχωρσουν εναι η απροκλυπτη υποστριξ τους προς τον ηγτη της Νας Δημοκρατας. Αφο αποδμησαν τον κ. Γ. Παπανδρου θλουν να εμφανσουν τον κ. Α. Σαμαρ ως τον δυναμικ αυριαν ηγτη κρβοντας το γεγονς τι στην πραγματικτητα ο αρχηγς της ΝΔ παζει εν ου παικτος. Κι αν δεν τους βγει το στοχημα και τελικ ο κ. Σαμαρς υποχωρσει μην περιμνετε να ασκσουν κριτικ. Θα τον εκθεισουν για το ασθημα ευθνης που επδειξε. Στο μεταξ συνεχσουν απτητοι την αποστολ τους η οποα συνσταται στον πλρη αποπροσανατολισμ της κοινς γνμης.