Ï êëåöôïðüëåìïò ÓáìáñÜ

Ôñßôç 22 Íïåìâñßïõ 2011

ôïõ Óôáýñïõ ÔóáêõñÜêç, ÁíáðëçñùôÞ ÊáèçãçôÞ óôï ÐáíåðéóôÞìéï Áèçíþí

Η ιστορßα που δημιοýργησε ο κ. Α. ΣαμαρÜς με την ÜρνησÞ του να υπογρÜψει τις δεσμεýσεις που ζητοýν οι εταßροι μας για να εκταμιεýσουν την 6η δüση εßναι ενδεικτικÞ της πολιτικÞς μυωπßας που χαρακτηρßζει τον ηγÝτη της ΝÝας Δημοκρατßας. ΜπροστÜ στην Üμεσο κßνδυνο χρεοκοπßας της χþρας αναγκÜσθηκε (ορθÜ) να εγκαταλεßψει την πολιτικÞ του αντιμνημονιακοý αγþνα και την επαναδιαπραγμÜτευση με «τσαγανü». Να δεχθοýμε üτι για αυτÞ τη στροφÞ 180 μοιρþν Ýπρεπε, εκτüς απü το συμφÝρον της χþρας, να λογαριÜσει και το εκλογικü του ακροατÞριο.

ΥπÞρχε Ýνας εýκολος τρüπος για να το κÜνει. Θα μποροýσε απλοýστατα να ρßξει üλο το βÜρος στην προηγοýμενη κυβÝρνηση και να πει üτι δεν εßχε περιθþριο επιλογÞς. Θα συνÝχισε να υποστηρßζει üτι αυτüς εßχε δßκιο üταν επÝμενε üτι Ýπρεπε να υπÜρξει μια Üλλη διαπραγμÜτευση αλλÜ θα καθιστοýσε σαφÝς üτι εδþ που Ýφτασαν τα πρÜγματα δεν του Ýμενε παρÜ να συμμορφωθεß πλÞρως και χωρßς δισταγμοýς σε üλους τους üρους που επιβÜλλονται, συμπεριλαμβανομÝνης και της υπογραφÞς, διüτι αλλιþς θα πτωχεýαμε. Ακüμη και την υπογραφÞ θα μποροýσε να την φορτþσει στην προηγοýμενη κυβÝρνηση κατηγορþντας την üτι πληρþνει την απþλεια κÜθε αξιοπιστßας της χþρας.

Η παραπÜνω θÝση δεν θα Þταν μüνο απλÞ και εýκολα υποστηρßξιμη αλλÜ συγχρüνως θα εßχε και Ýνα τερÜστιο πολιτικü πλεονÝκτημα. Θα τον απεγκλþβιζε πολιτικÜ απü τον αδιÝξοδο κλεφτοπüλεμο με τους εταßρους μας. Κι αυτü διüτι εßναι, κατÜ τη γνþμη μου, φανερü üτι με την πολιτικÞ του κλεφτοπüλεμου, ακüμη κι αν καταφÝρει να πÜρει αυτοδυναμßα, δεν θα μπορÝσει να διατηρÞσει την πρωθυπουργßα παρÜ για ελÜχιστο χρüνο. Στην περßπτωση αυτοδυναμßας Þ θα αναγκαστεß ως πρωθυπουργüς να κÜνει τη μεγÜλη στροφÞ προς τους εταßρους ξεσηκþνοντας εναντßον του αυτοýς που σÞμερα χαúδεýει Þ θα τα Ýσπαγε με την Ευρþπη φÝρνοντας την καταστροφÞ. Και στις δýο περιπτþσεις η εξουσßα του θα Ýτριζε απü την πρþτη μÝρα.

Ο κ. Α. ΣαμαρÜς, üμως, αρÝσκεται να δημιουργεß μüνος του αδιÝξοδα. ΑνÞγαγε το θÝμα της υπογραφÞς σε μεßζων ζÞτημα ανησυχþντας για το τμÞμα της ελληνικÞς κοινωνßας που γοητεýεται περισσüτερο απü τις πüζες και τα κοýφια λüγια («ο λüγος μου εßναι συμβüλαιο») παρÜ απü την ουσßα. Θεþρησε üτι κÜποιος κüσμος θα τον επιδοκιμÜσει για τον τýπο (üτι δεν υπÝγραψε) και θα παραβλÝψει την ουσßα (üτι αποδÝχεται τη δανειακÞ σýμβαση). Το νÝο αδιÝξοδο που δημιοýργησε εßναι βÝβαια ακüμη πιο τραγελαφικü απü τα προηγοýμενα. Τον φÝρνει σε ακüμη πιο δýσκολη θÝση. Αν οι εταßροι μας επιμεßνουν στην υπογραφÞ üτι και να κÜνει χÜνει. Αν υπογρÜψει θα φανεß üτι υποχωρεß σε Ýνα ζÞτημα που ο ßδιος Ýθεσε. Αν πÜλι τα σπÜσει πως θα αντιμετωπßσει τις συνÝπειες της πρÜξης του; Θα ισχυριστεß üτι φταßνε οι ευρωπαßοι επειδÞ δεν καταλαβαßνουν üτι Ýχει «μπÝσα» και γι' αυτü Ýφερε την καταστροφÞ. Κι üλα αυτÜ μετÜ απü τη συμφωνßα του για κυβÝρνηση εθνικÞς σωτηρßας; Πιστεýει üτι ο κüσμος θα συγκινηθεß απü το επιχεßρημα «ναι ας πεινÜσουμε αρκεß να Ýχουμε περÞφανο αρχηγü»;

Πρüκειται για χειρισμοýς που κινοýνται στα üρια του παραλüγου. Κι üμως οι σοφοß σχολιαστÝς των δελτßων «ειδÞσεων» δεν θεωροýν παρÜλογη την στÜση του κ. Α. ΣαμαρÜ. ΠαρÜλογη θεωροýν την απαßτηση των εταßρων να δεσμευτεß προσωπικÜ με την υπογραφÞ του. «Μα τι τÝλος πÜντων θÝλουν; Δεν τους φτÜνει που συμφþνησε σε μια κυβÝρνηση και εßπε üτι θα εφαρμüσει την δανειακÞ σýμβαση;»

Προφανþς δεν τους φτÜνει, üπως δεν θα Ýφτανε σε κανÝνα λογικü Üνθρωπο που θα Ýπρεπε να δανεßσει σε κÜποιον που κατÞγγειλε üλες τις προηγοýμενες δανειακÝς συμβÜσεις. Αν σκεφτεß κανεßς üτι ο κ. ΣαμαρÜς εßναι ο πολιτικüς που καταστροφολογοýσε για το μνημüνιο, που δεν σταμÜτησε να λÝει üτι θα επαναδιαπραγματευθεß τις συμφωνßες, üτι την επßμαχη δανειακÞ σýμβαση την θεωρεß αναπüφευκτη, üτι συμφωνεß με τους στüχους αλλÜ üχι και με τα επß μÝρους μÝτρα.

Πως να εμπιστευτεß κÜποιος Ýνα πολιτικü που δημüσια λÝει üτι δÝχθηκε να στηρßξει μια κυβÝρνηση ßσα ßσα για να υπογρÜψει και να πÜρουμε τα λεφτÜ þστε να γßνουν εκλογÝς. ¼τι δεν τον Ýνοιαζε ποιος θα Þταν Πρωθυπουργüς (ΠετσÜλνικος Þ ΚακλαμÜνης, τι σημασßα Ýχει;), Þ ποιοι θα συμμετÝχουν στην ΚυβÝρνηση.

Δεν τους αρκεß η «μπÝσα» διüτι ο κ. ΣαμαρÜς Þδη ξεκßνησε την προεκλογικÞ εκστρατεßα κλεßνοντας το μÜτι σε üλους τους δυσαρεστημÝνους απü το Μνημüνιο.

Οι σχολιαστÝς των «ειδÞσεων» αντιλαμβÜνονται πολý καλÜ üτι ο κ. Α. ΣαμαρÜς δεν κÜνει δα και μεγÜλη χÜρη στους ξÝνους που δÝχεται το κοýρεμα του μισοý ελληνικοý χρÝους και Ýνα νÝο δÜνειο 100 δις για την εξυπηρÝτηση του υπüλοιπου καθþς και την συνÝχιση πληρωμÞς μισθþν και συντÜξεων. Ο μüνος λüγος που ζητοýν απü τους εταßρους μας να υποχωρÞσουν εßναι η απροκÜλυπτη υποστÞριξÞ τους προς τον ηγÝτη της ΝÝας Δημοκρατßας. Αφοý αποδüμησαν τον κ. Γ. ΠαπανδρÝου θÝλουν να εμφανßσουν τον κ. Α. ΣαμαρÜ ως τον δυναμικü αυριανü ηγÝτη κρýβοντας το γεγονüς üτι στην πραγματικüτητα ο αρχηγüς της ΝΔ παßζει εν ου παικτοßς. Κι αν δεν τους βγει το στοßχημα και τελικÜ ο κ. ΣαμαρÜς υποχωρÞσει μην περιμÝνετε να ασκÞσουν κριτικÞ. Θα τον εκθειÜσουν για το αßσθημα ευθýνης που επÝδειξε. Στο μεταξý συνεχßσουν απτüητοι την αποστολÞ τους η οποßα συνßσταται στον πλÞρη αποπροσανατολισμü της κοινÞς γνþμης.