20

11 2011

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος, Αντιπρεδρος του Συλλγου Εκπ/κων Ο ΠΕΡΙΚΛΗΣ

 

Περιγραφ: http://agrorama.files.wordpress.com/2011/01/lesvosnews4.jpg?w=414&h=290Ο Νκος Τεμπονρας (1953 - 1991) ταν καθηγητς μαθηματικν σε Λκειο της Πτρας και στλεχος του Εργατικο Αντιμπεριαλιστικο Μετπου (ΕΑΜ). Το νομ του γινε γνωστ στο πανελλνιο, ταν σκοτθηκε απ μλη της ΟΝΝΕΔ, πειτα απ συμπλοκ σε Λκειο της Πτρας, κατ τη διρκεια των μαθητικν κινητοποισεων της περιδου 1990 - 1991.

Στα τλη του 1990 τη χρα κυβερνοσε η Να Δημοκρατα, με πρωθυπουργ τον Κωνσταντνο Μητσοτκη και Υπουργ Παιδεας τον Βασλη Κοντογιαννπουλο. Ο χρος της Παιδεας βρισκταν σε αναβρασμ, εξαιτας της εκπαιδευτικς μεταρρθμισης που προωθοσε η κυβρνηση. Με το πολυνομοσχδιο που θα φερνε στη Βουλ ρυθμζονταν θματα της δευτεροβθμιας εκπαδευσης (κατργηση αδικαιολγητων απουσιν, επιβολ «ομοιμορφης» ενδυμασας και «πειθαρχικο ελγχου» της εξωσχολικς ζως, επανακαθιρωση προσευχς, παρσης της σημαας και εκκλησιασμο) και της τριτοβθμιας εκπαδευσης (λειτουργα ιδιωτικν ΑΕΙ, περικοπς κοινωνικν παροχν σε φοιτητς κ..). Το 70% των σχολεων βρισκταν υπ κατληψη, εν καθημεριν φαινμενο ταν οι διαδηλσεις στις μεγλες πλεις της χρας.

Η κατσταση ταν κρυθμη και πολιτικ οξυμνη, με την κυβρνηση να δχεται τα πυρ σσσωμης της αντιπολτευσης. Αγανακτισμνοι γονες και κποια δυναμικ στελχη της νεολαας της Νας Δημοκρατας ζητοσαν τον τερματισμ των καταλψεων, στω και δια της βας. Γρω στις 10:30 μ.μ. της 8ης Ιανουαρου 1991, μλη της ΟΝΝΕΔ προσπθησαν να ανακαταλβουν το 3ο Γυμνσιο - Λκειο Πτρας. Κατ τη διρκεια συμπλοκς που επακολοθησε βρθηκε νεκρς, χτυπημνος με σιδερολοστ στο κεφλι, ο καθηγητς του σχολεου Νκος Τεμπονρας, που εχε προστρξει να βοηθσει τους καταληψες μαθητς του.

Την επομνη, ο Υπουργς Παιδεας Βασλης Κοντογιαννπουλος υπβαλε την παρατησ του και θεωρθηκε απ τον Τπο ως το εξιλαστριο θμα της κυβρνησης για την εκτνωση της κρσης. Νωρτερα, εχε κατηγορηθε απ τον Ανδρα Παπανδρου ως ηθικς αυτουργς της δολοφονας Τεμπονρα. (Τα επμενο χρνια, ταν η υπθεση εχε καταλαγισει, ο Βασλης Κοντογιαννπουλος προσχρησε στο ΠΑΣΟΚ και αναδεχθηκε στλεχος των κυβερνσεων Σημτη). Στη θση του στο Υπουργεο Παιδεας τοποθετθηκε ο Γιργος Σουφλις, ο οποος ανακονωσε την απσυρση λων των επμαχων νομοθετημτων και την ναρξη διαλγου για την παιδεα «απ μηδενικ βση».

Στο αστυνομικ μρος της υπθεσης, ως δρστες της δολοφονας Τεμπονρα κατηγορθηκαν ο πρεδρος της ΟΝΝΕΔ Αχαας και δημοτικς σμβουλος Ιωννης Καλαμπκας, και το μλος της τοπικς ΟΝΝΕΔ Αλκος Μαραγκς. Συνελφθησαν και οι δο και προφυλακστηκαν.

Στις 10 Ιανουαρου 1991 πραγματοποιθηκε μεγλο συλλαλητριο στην Αθνα, στο οποο πραν μρος γρω στα 100.000 τομα. ταν επεισοδιακ και εχε τραγικ κατληξη. Απ τις συγκροσεις ΜΑΤ και διαδηλωτν πιασε φωτι το πολυκατστημα «Κπα-Μαροσης» στην Πανεπιστημου, με αποτλεσμα να βρουν τον θνατο τσσερις νθρωποι.

Απ τις συγκροσεις ΜΑΤ και διαδηλωτν πιασε φωτι το πολυκατστημα «Κπα-Μαροσης» στην Πανεπιστημου, με αποτλεσμα να χσουν τη ζω τους απ ασφυξα τσσερα τομα, εξαιτας πυρκαγις που εχε εκδηλωθε, μετ απ εκτεταμνα επεισδια στο κντρο της Αθνας, στο ισγειο του κτιρου, που στεγζονταν το βιβλιοχαρτοπωλεο «Λιβς».

Οι φλγες επεκτθηκαν γργορα και τλιξαν το κατστημα «Κπα Μαροση», με συνπεια να πεθνουν απ ασφυξα ο 32χρονος επιχειρηματας Περικλς Ρεπκης, ο 57χρονος δικηγρος Μανλης Κοντπουλος, ο 59χρονος χρυσοχος Ιωννης Νεμετζδης και να αγνστων στοιχεων νεαρ τομο.

Σχετικ με τα ατια αυτς της πυρκαγις υπρξαν διφορες εκδοχς. Η νορκη διοικητικ εξταση που γινε απ την αρμδια υπηρεσα ανφερε «εμπρησμ του κτιρου απ αναρχικος».

Μετ απ λγο καιρ, σμφωνα με το βολευμα του συμβουλου Πλημμελειοδικν Αθηνν (3418/1997), η πυρκαγι χαρακτηρστηκε βομβιστικ ενργεια και αποδθηκε ετε σε ρψη βμβας μολτοφ απ κποιους αναρχικος ετε σε δακρυγνο που εκτοξετηκε απ αστυνομικος.

Τις επμενες μρες η κατσταση ρχισε να ομαλοποιεται και απ την πυροσβεστικ πολιτικ Σουφλι. Οι μαθητς ξαναγρισαν στα μαθματ τους στις 13 Ιανουαρου.

Στο δικαστικ μρος της υπθεσης Τεμπονρα, ο Αλκος Μαραγκς απαλλχθηκε με βολευμα για τη δολοφονα του καθηγητ και στο εδλιο κθισε ως βασικς αυτουργς ο Ιωννης Καλαμπκας. Η δκη του διρκεσε σχεδν να χρνο (22 Ιουνου 1992 - 9 Μαρτου 1993) και γινε στο Μικτ Ορκωτ Δικαστριο Βλου. Πρωτοδκως καταδικσθηκε σε ισβια για ανθρωποκτονα εκ προθσεως, χωρς να του αναγνωρισθε καννα ελαφρυντικ.

Λγους μνες αργτερα γινε η δκη του σε δετερο βαθμ (7 Δεκεμβρου 1993 - 19 Απριλου 1994) ενπιον του Μικτο Ορκωτο Εφετεου Λρισας. Οι δικαστς του αναγνρισαν ελαφρυντικ και τον καταδκασαν σε κθειρξη 17 ετν και τριν μηνν. Το 1996 σκησε αναρεση, προκειμνου να του αναγνωρισθε το ελαφρυντικ του «βρασμο ψυχικς ορμς», αλλ το Μικτ Ορκωτ Εφετεο Λρισας (1 Οκτωβρου 1996 - 17 Οκτωβρου 1996) δεν του αναγνρισε και διατρησε την ποιν 17 ετν και τριν μηνν, η οποα αργτερα μειθηκε κατπιν νας επιμτρησης στα 16 χρνια και 9 μνες. Στις 2 Φεβρουαρου 1998 αφθηκε ελεθερος, αφο εξτισε τα 3/5 της ποινς του. Μχρι σμερα ισχυρζεται τι εναι αθος και δρστης της δολοφονας Τεμπονρα ο συναγωνιστς του στην ΟΝΝΕΔ, Αλκος Μαραγκς.

Το 3ο Λκειο Πτρας, τπος του φονικο, φρει το νομα του Νκου Τεμπονρα.