12 1944:

19 2011

Βασλης Φουρτονης: δσκαλος, αναπληρωματικς Αιρετς ΑΠΥΣΠΕ Αττικς

Περιγραφ: αμφορεςΤα αγγεα που ανασρονται απ αρχαα ελληνικ ναυγια τελικ δεν χρησιμοποιονταν μνο για τη μεταφορ κρασιο και ελαιλαδου, πως συχν υποστηριζταν απ τους αρχαιολγους στο παρελθν.

Γενετικς αναλσεις σε αμφορες που φυλσσονται στην Αθνα αποκαλπτουν τι οι αρχαοι λληνες εμπορεονταν πολλ λλα προντα, απ καρδια και σπρια μχρι τζντζερ.

Οι ερευνητς εναι πια σε θση να ανακτσουν το DNA των αρχαων ελληνικν αμφορων τσι με την ανλυση του DNA τους αποδεικνεται τι οι λληνες ναυτικο εμπορεονταν να ευρ φσμα τροφμων - χι μνο το κρασ, πως πολλο ιστορικο μας πληροφορον μχρι τρα

Μια ανλυση του DNA των αρχαων πιθρια δεχνει τι οι λληνες ναυτικο εμπορεονταν να ευρ φσμα τροφμων - χι μνο το κρασ, πως πολλο ιστορικο μας πληροφορον μχρι τρα

Μια μελτη με ττλο «Πτυχς του εμπορου αρχαου λληνα που επαναξιολογονται με τα στοιχεα DNA των αμφορων», των Brendan P. Foley, Maria C. Hansson, Dimitris P. Kourkoumelis, Theotokis A. Theodoulou που θα δημοσιευτε στο υπ κδοση στο περιοδικ Journal of Archaeological Science, παρουσιζει αποδεξεις για τα βτανα λαχανικ, ξηρος καρπος σε εννα αμφορες που διασθηκαν απ ναυγια της Μεσογεου. Οι ερευνητς υποστηρζουν τι η εξταση DNA απ υποβρχια αντικεμενα απ διαφορετικς χρονικς περιδους θα μποροσε να βοηθσει και να αποκαλψει την ποικιλα των αγορν που αναπτσσονταν σε λη τη Μεσγειο.

Θεοτκης Θεοδολου, Δημτρης Κουρκουμλης, Μαρα Χνσον και Μπρνταν, με τους αμφορες τους και φντο την Ακρπολη

 

Ο Μπρνταν Φλε, αρχαιολγος του Ωκεανογραφικο Ινστιτοτου του Wood Hole στη Μασαχουστη, βρισκε παρξενο το γεγονς τι στην επιστημονικ βιβλιογραφα υπρχαν αναφορς μνο για κρασ στους αμφορες.

Σε 27 παλαιτερες δημοσιεσεις που επανεξτασε ο Μπρνταν Φλε, οι οποες αναφερταν σε συνολικ 5.860 αμφορες, οι συγγραφες θεωροσαν τι το περιεχμενο ταν κρασ στο 95% των περιπτσεων.

Η αλθεια εναι τι, απ τους χιλιδες αμφορες που χουν ανασυρθε μχρι σμερα στη Μεσγειο, οι περισστεροι ταν δειοι, και μνο λγοι περιεχαν χνη τροφν, πως κουκοτσια ελις ψαροκκαλα.

Ο Μπρνταν Φλε και η Μαρα Χνσον προσπθησαν αρχικ να πραγματοποισουν γενετικς αναλσεις σε ναν αμφορα που εχε δωρσει στο Ωκεανογραφικ Ινστιτοτο ο Ζακ Κουστ, τα πειρματα μως απτυχαν. Ττε ζτησαν τη βοθεια του Δημτρη Κουρκουμλη και του Θεοτκη Θεοδολου, αρχαιολγων της Εφορεας Ενλιων Αρχαιοττων στην Αθνα.

Οι αναλσεις σε εννα αμφορες που χρονολογονται απ τον 5ο ως τον 3ο αινα π.Χ αποκλυψε τελικ ποιο ταν το αρχαο περιεχμενο των δοχεων.

«Παρλο που οι αμφορες παρμεναν στις αποθκες για δυο δεκαετες, υπρχε ακμα DNA πνω τους επειδ οι αμφορες εχαν κρατηθε στο σκοτδι το οποο προσττευσε το DNA τους απ τις βλαβερς συνπειες του λιου.» σχολιζει ο Θεοδολου στο δικτυακ τπο του περιοδικο Nature.

Γενετικ υλικ απ σταφλι (που προφανς υπρχε στο κρασ) βρθηκε μνο σε ξι απ τα εννα δοχεα, εν ξι απ αυτ περιεχαν DNA απ ελις. Στους αμφορες βρθηκε επσης DNA απ σπρια, τζντζερ (πιπερριζα), καρδια, ρκευθο (να κωνοφρο δντρο) και βτανα πως ο δυσμος, το θυμρι και η ργανη.

Το γεγονς τι DNA απ διαφορετικ εδη βρθηκε στους διους αμφορες μαρτυρ τι τα δια δοχεα χρησιμοποιονταν ξαν και ξαν για διαφορετικ εμπρευμα κθε φορ.

Μετ την εντυπωσιακ επιτυχα του πειρματος, οι ερευνητς σχεδιζουν τρα να επαναλβουν τις αναλσεις σε αμφορες του 3ου αινα π.Χ που ανασρθηκαν απ ναυγιο στην Κυρνεια της Κπρου.

Η μελτη του DNA απ τα υποβρχια ευρματα εναι ακμα στα σπργανα, αλλ σε θεωρητιξκ εππεδο, μως η σταθερ θερμοκρασα και το pH του νερο της θλασσας θα πρπει να χουν διατηρσει το DNA σε καλ κατσταση, προσθτει Matthew Collins, νας βιοαρχαιολγος «bioarchaeologist» απ το University of York της Αγγλας.

Στο μλλον, η δια μεθοδολογα θα μποροσε επσης να εφαρμοστε σε αγγεα οικιακς χρσης και σε μικρ δοχεα για αρχαα καλλυντικ και φρμακα.

 

Ηλεκτρονικς Πηγς:

1. http://www.whoi.edu/sbl/image.do?id=66229&litesiteid=2740&articleId=40506

2. http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4665771

3. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0305440311003529

4. http://www.nature.com/news/2011/111014/full/news.2011.594.html