Ç ôÝëåéá êáôáéãßäá

ÄåõôÝñá 10 Ïêôùâñßïõ 2011

Γιþργος ΠαγουλÜτος, καθηγητÞς ΕυρωπαúκÞς ΠολιτικÞς και Οικονομßας στο Οικονομικü ΠανεπιστÞμιο Αθηνþν

 

Μια πλÜνη αιωρεßται πÜνω απü τη χþρα, σκιÜζει την αναζÞτηση εθνικÞς αυτογνωσßας και ακυρþνει κÜθε ορθολογικÞ συζÞτηση: üτι μποροýμε τÜχα να βγοýμε απü αυτÞ τη φοβερÞ κρßση χωρßς ýφεση, χωρßς μεγÜλες εισοδηματικÝς απþλειες, χωρßς ανεργßα, πüνο και δÜκρυα. Το πολιτικo-μιντιακü μας σýστημα συνεργÜζεται στην απüκρυψη της πραγματικüτητας. Εßτε, üπως η καιροσκοπικÞ αντιπολßτευση, με το να αποδßδει την ýφεση και κρßση αποκλειστικÜ στην κυβÝρνηση και την τρüικα. Εßτε, üπως η αδýναμη κυβÝρνηση, με το να υποβαθμßζει την Ýκταση και κλßμακα των αναγκαßων προσαρμογþν.

Τι θÝλω να πω; Η οικονομικÞ κρßση χρÝους στο ευρþ εßναι το αποτÝλεσμα κυρßως δýο διαδικασιþν Þ κρßσεων: μιας ευρωπαúκÞς και μιας εθνικÞς. Η πρþτη κρßση αφορÜ τη δομÞ της Ευρωζþνης. Και οι τρεις οικονομßες που οδηγÞθηκαν στον δανειακü μηχανισμü Ε. Ε. –ΔΝΤ (ΕλλÜδα, Ιρλανδßα, Πορτογαλßα), αλλÜ και οι δýο που απειλοýνται (Ισπανßα, Ιταλßα) εßναι χþρες της ευρω-περιφÝρειας. ΜετÜ την εισαγωγÞ του ευρþ, μεγÜλες ποσüτητες κεφαλαßων απü τις πλεονασματικÝς οικονομßες του ευρω-ΒορρÜ κατευθýνθηκαν προς τις οικονομßες της περιφÝρειας, που παρεßχαν περιθþρια ταχεßας ανÜπτυξης κι επενδυτικÝς ευκαιρßες. Εκμεταλλευüμενη την αφθονßα φθηνþν κεφαλαßων, η ευρω-περιφÝρεια δανειζüταν σε ευρεßα Ýκταση, αγορÜζοντας μεταξý Üλλων προúüντα απü τις χþρες του ΒορρÜ. Αλλοý (ΕλλÜδα) δανειζüταν κυρßως το κρÜτος, αλλοý (Ιρλανδßα και Ισπανßα) κυρßως οι ιδιþτες. Η νομισματικÞ σταθερüτητα, το ισχυρü νüμισμα και τα χαμηλÜ επιτüκια επÝτρεψαν σε εκατομμýρια πολιτþν και επιχειρÞσεων του Νüτου να ικανοποιÞσουν ανÜγκες Þ καταναλωτικÝς επιθυμßες. Στο κλßμα ευφορßας, οι αγορÝς υποτßμησαν τους κινδýνους: μεταξý 2001-07 το ελληνικü κρÜτος δανειζüταν με διαφορÜ επιτοκßου (σπρεντ) 0,2 Þ 0,3% απü το ομüλογο του γερμανικοý κρÜτους!

Η αýξηση των ροþν κεφαλαßου προς τις χþρες του ευρω-Νüτου συνÝβαλε στη διüγκωση των εξωτερικþν τους ελλειμμÜτων. Η αφθονßα φθηνþν κεφαλαßων Þταν πλεονÝκτημα üσο τα κεφÜλαια παρÝμεναν διαθÝσιμα. Εγινε üμως μειονÝκτημα και θρυαλλßδα της κρßσης χρÝους üταν οι διεθνεßς πιστωτÝς, μετÜ το σοκ της Λßμαν, πανικüβλητοι σταμÜτησαν να δανεßζουν. Οταν η προσφορÜ κεφαλαßων σταμÜτησε απüτομα, οι χþρες της ευρω-περιφÝρειας βρÝθηκαν αντιμÝτωπες με οξεßα κρßση εξωτερικοý χρÝους. Η δανειακÞ φοýσκα Ýπρεπε απüτομα να ξεφουσκþσει. Σε αυτÞν τη διαδικασßα της βßαιης, εκτεταμÝνης απομüχλευσης εßμαστε σÞμερα, üπου τα δανεικÜ πρÝπει να επιστραφοýν, αλλÜ το διαθÝσιμο εισüδημα των οικονομιþν δεν αρκεß για να τα καλýψει.

Στην περßπτωση της ΕλλÜδας, η «δομικÞ» κρßση της Ευρωζþνης συνÜντησε το 2009 τη χειρüτερη εθνικÞ οικονομικÞ παθογÝνεια: ταυτüχρονη κρßση δημüσιου ελλεßμματος/χρÝους και κρßση εξωτερικοý ελλεßμματος/ανταγωνιστικüτητας. ΕυρωπαúκÞ και ελληνικÞ κρßση μαζß παρÞγαγαν την τÝλεια καταιγßδα. Το 2008 η ΕλλÜδα εßχε τη χειρüτερη εθνικÞ αποταμßευση των τελευταßων δεκαετιþν. Το 2000-2007 εßχαμε το υψηλüτερο μÝσο επßπεδο τελικÞς κατανÜλωσης στην Ευρωζþνη (90% ΑΕΠ) και τις χαμηλüτερες εξαγωγÝς (22% ΑΕΠ Ýναντι 38% μÝσου üρου της Ευρωζþνης).

Πουλοýσαμε ο Ýνας στον Üλλο προúüντα που εισÜγαμε απü το εξωτερικü και υπηρεσßες που παρÜγαμε για εγχþρια κατανÜλωση. Πληρþναμε γι’ αυτÜ δανειζüμενοι. Τη διαδικασßα αυτÞ ονομÜζαμε ανÜπτυξη. Χρησιμοποιοýσαμε το κρÜτος ως διανομÝα χρηματικÞς ρευστüτητας, μαξιλÜρι διεκδικÞσεων, λÜφυρο κομματικþν πελατþν. ΙσχυρÝς ομÜδες, συντεχνßες και διαπλεκüμενοι απολÜμβαναν προσüδους και φüρους υπÝρ τρßτων, κλειστÜ επαγγÝλματα, εγγυημÝνα ποσοστÜ κÝρδους, συντÜξεις πÜνω απü τον τελευταßο μισθü, συνταξιοδüτηση στα 50, ατιμωρησßα και ανοχÞ στη φοροδιαφυγÞ τους. Τα νοικοκυριÜ ευημεροýσαν χÜρη στη μαýρη οικονομßα, αλλÜ μüνο Ýνα στα δýο παιδιÜ με πτυχßο Ýβρισκε δουλειÜ.

Εßναι μακρÜ η απüσταση προς τη δημοσιονομικÞ εξυγßανση κι Ýνα εξωστρεφÝς και βιþσιμο μοντÝλο ανÜπτυξης. Οι διαδικασßες απομüχλευσης, ταχεßας αýξησης της εθνικÞς αποταμßευσης, μηδενισμοý σε 3 χρüνια ενüς πρωτογενοýς ελλεßμματος 10% ΑΕΠ και συρρßκνωσης ισüποσου εμπορικοý ελλεßμματος εßναι διαδικασßες αυτονüητα και βαριÜ υφεσιακÝς. Υπü ιδανικÝς συνθÞκες, η μεßωση των ελλειμμÜτων χρειαζüταν μεγαλýτερο χρονικü βÜθος και διεθνÝς περιβÜλλον οικονομικÞς Üνθησης. Τα εßχαμε για μια δεκαετßα, üμως δεν τα αξιοποιÞσαμε. Τþρα δεν υπÜρχουν πια. Ο χρüνος μηδενισμοý του πρωτογενοýς ελλεßμματος εßναι πιεστικüς. ΑλλÜ θα σημÜνει και την ελÜφρυνση του ασφυκτικοý βÜρους του χρÝους, που ρουφÜ κÜθε ικμÜδα της οικονομßας μας.

Η πιθανÞ αναδιÜρθρωση χρÝους σε ποσοστü πÜνω απü το 21% τÞς εθελοýσιας þς τþρα επιβÜρυνσης των ομολογιοýχων δανειστþν θα δþσει ανÜσα στην ελληνικÞ οικονομßα. Ηδη η Ε. Ε. ολοκληρþνει μηχανισμοýς επανακεφαλαιοποßησης και ενßσχυσης των τραπεζþν, που θα περιορßσουν τις επιπτþσεις. Ομως, την επομÝνη αναδιÜρθρωσης χρÝους η χþρα θα βρßσκεται σε πλÞρη ευρωπαúκÞ επιτροπεßα, αφοý θα χρειÜζεται ευρωπαúκÞ χρηματοδüτηση για να καλýπτει βασικÝς δαπÜνες (αν δεν Ýχουμε ακüμα πετýχει πρωτογενÝς πλεüνασμα) καθþς και το εμπορικü Ýλλειμμα.

Εδþ εßμαστε. Η παραμονÞ στο ευρþ χρειÜζεται βαθιÝς προσαρμογÝς, μακρÜ και οδυνηρÞ εσωτερικÞ υποτßμηση, αλλÜ προσφÝρει πλαßσιο σταθερüτητας, πλεονεκτÞματα ισχυροý κλαμπ, υπüσχεση αλληλεγγýης üσο εßμαστε σοβαροß, και προοπτικÞ ανÜκαμψης. Μια Ýξωση απü το ευρþ και εξωτερικÞ υποτßμηση θα σÞμαινε Üμεση μετÜβαση σε παρατεταμÝνη, πολýπλευρη και βÝβαιη κοινωνικοοικονομικÞ και εθνικÞ καταστροφÞ, τüσο βÝβαιη που δεν υπÜρχουν σοβαροß οικονομολüγοι και φßλοι της ΕλλÜδας που να την εισηγοýνται.

Ακüμα και η επιλογÞ ανÜμεσα στο επþδυνο και το καταστροφικü Ýχει τουλÜχιστον το πλεονÝκτημα της σαφÞνειας.