12 2011

: , , / ӻ

 

ταν για πρτη φορ, πριν τις Δημοτικς και Νομαρχιακς εκλογς κα συγκεκριμνα την Παρασκευ 15 Οκτωβρου 2010 εχαμε παρουσισει τα χρη των ττε Δμων της χρας μας προς τις τρπεζες, το Ταμεο Παρακαταθηκν και τα διφορα Δνεια που εχαν συνψει, κανενς δεν δρωσε το αυτκι. Κανες δεν ανησχησε. Κανες δεν ενδιαφρθηκε. Για λλη μια φορ «κρψαμε τα σκουπδια κτω απ το χαλ» και συνεχσαμε.

Εκλξαμε νους καλλικρατικος ρχοντες και λοι μαστε μια χαρ. μαστε μια χαρ μχρι που ρθε του ΔΝΤ!!! Ναι καλ διαβσατε, το ΔΝΤ να μας απειλσει τι δεν θα μας δσει την Πμπτη δση λγω των χρεν κποιων Δμων.

Ττε πρε φωτι το σμπαν. Ενεργοποιθηκε η κυβρνηση, τρεχαν οι υπηρεσιακο παργοντες σαν τρελο να βρουν ποιοι εναι αυτο οι δμοι. ταν τους εντπισαν, επεδωξαν να βρουν τους Δημρχους για αν τους ενημερσουν. Ξαφνικ λοι ξπνησαν απ τη χειμερα νρκη τους. Ε, ρε τι κνει το ΔΝΤ!!!

Εμες, λοιπν, για να βλογσουμε και τα γνια μας, σε ρθρο μας της 15 Οκτωβρου 2010 γρφαμε: «… τα χρη λων των δμων της χρας φθνουν στο 1 δις, 750 εκατ. ευρ σμφωνα με τα στοιχεα που δημοσιοποησε η νωση Τραπεζν και Τρπεζα Ελλδος, εν τα υπλοιπα χρη τους (δνεια δημοτικν επιχειρσεων, χρη δμων προς ασφαλιστικ ταμεα απ φρους και χρη - οφειλς προς κατασκευαστς και προμηθευτς), σμφωνα με εκτιμσεις μπειρων στελεχν της αυτοδιοκησης ξεπερνον το 1δις, 300 εκατ. ευρ!...» και παραθταμε και αναλυτικος πνακες. Εδ θα βρετε ολκληρο το ρθρο. Αλλ ποιος μας κουγε ττε;

Σμερα λοιπν, λγω ΔΝΤ, εντοπστηκαν δυο απ αυτος τους Δμους ο Δμος Αχαρνν και ο Δμος Ζωγρφου και μλιστα διαπιστθηκε τι «Οι «μικρς κυβερνσεις» των δμων αποδεικνονται μεγλες εστες διαφθορς, γραφειοκρατας και παραλογισμο. Κι αναδεικνουν πρτ’ απ' λα μια κρση που δεν χει να κνει μνο με χρματα, αλλ κυρως με «χαλαρς» συνειδσεις, υπερφαλες επιδιξεις, υπγειους μηχανισμος διαφθορς κι ατιμωρησας με την ανοχ και κποτε τη σμπραξη της κεντρικς εξουσας», πως γρφει και η Ελνη Δελβινιτη, στην σημεριν Ελευθεροτυπα η οποα ζτησε τις απψεις των δο αυτν Δημρχων τις οποες και παραθτουμε:

 

Δμος Αχαρνν

Ο δμαρχος Αχαρνν Σωτρης Ντορος μς διευκρινζει τι δεν πγε σε καννα γμο την προηγομενο Παρασκευ κι τι ταν στο δμο στη μα το μεσημρι, ταν για πρτη φορ ο υφυπουργς Εσωτερικν Πρις Κουκουλπουλος τον ενημρωσε για το πρβλημα με το ΔΝΤ.

Οι υπηρεσες του δμου ταν στο κκκινο μχρι και τις πντε το απγευμα, ταν το θμα της δσης του δανεου διευθετθηκε. Ομως το «νοιγμα» του δμου στις τρπεζες εναι τερστιο.

«Αγωνιζμαστε να σωθε ο δμος», λει ο κ. Ντορος. «Μχρι σμερα δεν χουμε πτωχεσει γιατ κνουμε υπερπροσπθεια. Εχουμε ξοδα για μισθοδοσα μνον να εκατομμριο 700 χιλιδες ευρ το μνα ταν, λα κι λα τα σοδα του δμου εναι δο εκατομμρια το μνα. Τι να κνουμε; Τα δνεια που πρπει να πληρνουμε το χρνο εναι τρα εκατομμρια 700 χιλιδες ευρ. Δεν μπορ να πρω οτε εποχικος για τα σκουπδια που τους χρειζομαι...».

Εναι αλθεια τι τα δνεια που χετε πρει συνολικ εναι 77,5 εκατομμρια και χι 35;

«Ναι, χει συνψει ο δμος και λλα δνεια και το συνολικ ψος εναι αυτ που λτε...».

Και πο πγαν αυτ τα λεφτ;

«Δεν γινε καννα αναπτυξιακ ργο. Οποιος επισκπτεται το δμο βλπει τι διος ταν και πριν παρθον τα δνεια και τρα. Τα χρματα δθηκαν κυρως για προσλψεις. Ως αντιδμαρχος τη δεκαετα του '90 φησα το δμο με 300 υπαλλλους και τρα βρκα 1.200. Τετραπλασιστηκε ο πληθυσμς; Οχι ββαια. Εγιναν 2.000 προσλψεις απ τους προηγομενους δημρχους (Στριφτς και Φωτιδης). Σμερα χουμε 1.045 υπαλλλους και απ αυτος οι 46 εναι απφοιτοι ΑΕΙ και 48 απφοιτοι ΤΕΙ κι απ εκε και πρα το χος... Εμες δεν χρειαζμαστε περισστερους απ 600 υπαλλλους. Δεν θλουμε, ββαια, να τους απολσουμε τους ανθρπους, ας χρησιμοποιηθον σε υπηρεσες που υπρχουν ανγκες. Βρκαμε κτρια νοικιασμνα 9.000 και 10.000 το μνα, γιατ μα χεις τσους υπαλλλους κπου πρπει και να τους βλεις. Τρα τα κλενουμε για να μαζψουμε το κστος...».

χετε πρει κι λλο να δνειο 20 εκατομμρια πριν απ ενμιση χρνο για απαλλοτρισεις;

«Ναι, γιατ εντχθηκαν μεγλες εκτσεις στο σχδιο και χρειαζταν να γνουν απαλλοτρισεις για χρους πρασνου, σχολεα κ.τ.λ. Ομως δεν γινε επιλογ, αγορστηκαν οικπεδα στο... πουθεν, σε μεγλη απσταση απ το δημσιο δρμο και χι μορα. Φανταστετε τι δεν χω τη δυναττητα να μπω και να βλω ταμπλα "Δμος Αχαρνν" γιατ δεν μπορ να περσω, μου το απαγορεουν οι γειτνιζοντες ιδιοκττες...».

Για λους αυτος τους λγους επατε «δεν πληρνω» για το δνειο των 35 εκατομμυρων;

«Ακοστε, ρθαν οι νθρωποι της τρπεζας και τους επα τι θλω να πληρσω τα χρη του δμου, μως αν αυτ τη στιγμ τους ζητοσα δνειο 30 εκατομμρια τσι χρεωμνος που εμαι, θα μου το διναν; Θλω να πω τι το δνειο των 35 εκατομμυρων το δωσε η τρπεζα χωρς υποθκες, χωρς εκχρηση δικαιωμτων στω απ το δμο. Η συμφωνα γινε ττε με την εγγηση του Δημοσου. Κποιος υπουργς βαλε την υπογραφ του προκειμνου να χει πελατειακς σχσεις με το δμαρχο, ταν πολιτικ διευκλυνση. Και υπρχει και το εξς περεργο: απ τα 35 εκατομμρια ο δμος πρε 31,5, τα υπλοιπα 3,5 εκατομμρια δεν μπκαν ποτ στα ταμεα του δμου. Γι' αυτ το θμα ο προηγομενος δμαρχος (Φωτιδης) χει προσφγει στη Δικαιοσνη...».

 

Δμος Ζωγρφου

Περιγραφ: Η βλα Ζωγρφου, για να αγοραστε μρος της οποας ο δμος δανεστηκε, αλλ χωρς τη σμφωνη γνμη του Ελεγκτικο Συνεδρου

Η βλα Ζωγρφου, για να αγοραστε μρος της οποας

ο δμος δανεστηκε, αλλ χωρς τη σμφωνη γνμη

του Ελεγκτικο Συνεδρου

Ο δμαρχος Ζωγρφου, Κστας Καλλρης, μας λει:

«Απ την πρτη στιγμ που ανλαβα δμαρχος μου ρχονταν οι δσεις για τα 25 εκατομμρια και δεν ξερα τι να κνω. Απευθνθηκα στο Ελεγκτικ Συνδριο και μου επαν τι το δνειο εναι "μη νμιμο" και δεν πρεπε να καταβλω καμα δση. Πριν απ να μνα φερα το θμα στο δημοτικ συμβολιο και αποφασσαμε να ζητσουμε τη γνμη του Νομικο Συμβουλου του Κρτους. Πρπει να βρεθε μια λση, να γνει μια νομοθετικ ρθμιση, διτι η τρπεζα απειλε το δμο με κατσχεση των περιουσιακν του στοιχεων».

Πσες δσεις χρωσττε;

«Εναι ξι δσεις απλρωτες, συνολικ 4,5 εκατομμρια ευρ. Απ το δμο χει καταβληθε μνο μια δση με "εντλλεσθαι" απ τον πρην δμαρχο Γιννη Καζκο».

Με την οικογνεια Ζωγρφου, που πρε τα 19,4 εκατομμρια (σ.σ. για την εξαγορ μρους της βλας), εχατε καμα επαφ;

«Οχι... Μλιστα επειδ το υπγειο πρκινγκ που θελαν να κατασκευσουν σταμτησε με απφαση του ΣτΕ, υπβαλαν νσταση στη γνωμοδτηση...». *

 

ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ