Åìöýôåõìá ìåéþíåé äñáóôéêÜ ôçí ðßåóç!

Âáóßëçò Öïõñôïýíçò

ΠαρασκευÞ 23 Ιανουαρßου 2015

piesi¸να εμφýτευμα μπορεß να μειþσει σε σημαντικü βαθμü την πßεση του αßματος σε ασθενεßς  με επßμονη και μη ελεγχüμενη υπÝρταση, επιτυγχÜνοντας καλýτερα αποτελÝσματα σε σχÝση με τα υπÜρχοντα φÜρμακα, σýμφωνα με τους ερευνητÝς (μεταξý των οποßων Ýνας ¸λληνας επιστÞμονας) που το δοκßμασαν με επιτυχßα.
Η συσκευÞ με την ονομασßα «Coupler», που αναπτýχθηκε απü την εταιρεßα ROX Medical, Ýχει μÝγεθος üσο περßπου Ýνα αυτοκüλλητο τετρÜγωνο χαρτß (πÝιπερ-κλιπ) και εισÜγεται ανþδυνα ανÜμεσα στην αρτηρßα και στη φλÝβα, στο Üνω μÝρος του μηροý, μÝσω μιας απλÞς διαδικασßας που διαρκεß περßπου 40 λεπτÜ και γßνεται με τοπικü αναισθητικü.
Οι ερευνητÝς, με επικεφαλÞς τον  ΜÝλβιν Λüμπο του Πανεπιστημßου «Κουßν Μαßρη» του Λονδßνου, δοκßμασαν σε 83 υπερτασικοýς ασθενεßς τη συσκευÞ, συγκριτικÜ με τα φÜρμακα, και Ýκαναν τη σχετικÞ δημοσßευση στο ιατρικü περιοδικü «The Lancet».
Στη μελÝτη συμμετεßχε και ο επßκουρος καθηγητÞς καρδιολογßας Κωνσταντßνος Τσιοýφης της ΙατρικÞς ΣχολÞς του Πανεπιστημßου Αθηνþν και του ΙπποκρÜτειου Γενικοý Νοσοκομεßου (Α´ ΠανεπιστημιακÞ ΚαρδιολογικÞ ΚλινικÞ).
¼σοι ασθενεßς δοκßμασαν το «Coupler"» εμφÜνισαν σημαντικÞ και μüνιμη μεßωση στην αρτηριακÞ πßεσÞ τους, ενþ εκδÞλωσαν και λιγüτερες παρενÝργειες λüγω της υπÝρτασης. ΜετÜ την εμφýτευση της συσκευÞς, ο ασθενÞς βλÝπει Üμεσα αποτελÝσματα, πρÜγμα μοναδικü στη συγκεκριμÝνη θεραπεßα.
«Πρüκειται για μια τελεßως νÝα και πολλÜ υποσχüμενη προσÝγγιση στη θεραπεßα της υπÝρτασης», τüνισε ο ΜÝλβιν Λüμπο.
¼πως εßπε, στο μÝλλον το «Coupler» θα αποτελÝσει για τους ασθενεßς και τους γιατροýς μια εναλλακτικÞ λýση, ιδßως εκεß üπου Ýχουν αποτýχει οι υπÜρχουσες θεραπεßες.
ΥπÜρχει πÜντως και μια παρενÝργεια της συσκευÞς, που παρατηρÞθηκε στο 29% των ασθενþν της κλινικÞς δοκιμÞς, καθþς προκαλεß πρÞξιμο στα πüδια. Σε κÜθε περßπτωση, προτοý το «Coupler» βρει ευρεßα εφαρμογÞ στην κλινικÞ πρακτικÞ, θα πρÝπει να γßνουν περαιτÝρω Ýρευνες για τις μακροχρüνιες επιπτþσεις του, ιδßως απü Üποψη ασφÜλειας.
Η υψηλÞ αρτηριακÞ πßεση, üταν μÜλιστα δýσκολα τßθεται υπü Ýλεγχο, εßναι Üκρως επικßνδυνη, καθþς μπορεß να προκαλÝσει εγκεφαλικü, Ýμφραγμα και χρüνια νεφροπÜθεια.