Ï áðïëïãéóìüò ôïõ ÔÜêç ÔæáìáñãéÜ ùò êáëëéôå÷íéêïý äéåõèõíôÞ ôïõ Äçìïôéêïý ÈåÜôñïõ ÐåéñáéÜ

Äçì. ×áëéþôçò

ΣÜββατο 10 Éáíïõáñßïõ 2015

www.fourtounis.grΣπÜνια συναντÜς στον καλλιτεχνικü χþρο ανθρþπους που εßναι σε θÝση να παραμερßσουν τις προσωπικÝς τους φιλοδοξßες για να υπηρετÞσουν Ýνα κοινü üραμα. Ο ΤÜκης ΤζαμαργιÜς εßναι Ýνας απü αυτοýς. Ως καλλιτεχνικüς διευθυντÞς του Δημοτικοý ΘεÜτρου ΠειραιÜ δοýλεψε σκληρÜ και αθüρυβα στα μετüπισθεν. Δεν επεδßωξε την αυτοπροβολÞ του μÝσα απü την ιδιüτητÜ του. ºσως σε μεγαλýτερο βαθμü απ’ üσο θα üφειλε.
Απü την πρþτη στιγμÞ που τον συνÜντησα πριν απü Ýναν ακριβþς χρüνο στο γραφεßο του, αντιλÞφθηκα üτι εßχα να κÜνω με Ýναν Üνθρωπο η ηθικÞ του οποßου δεν εßχε λαβωθεß απü την εξουσßα που του χÜριζε ο θεσμικüς του ρüλος. Και αυτü δεν εßναι αυτονüητο. ΜÜλλον εßναι η εξαßρεση. «Για μÝνα το Δημοτικü ΘÝατρο ΠειραιÜ εßναι μßα πολý μεγÜλη εμπειρßα, γιατß ζοýσα στα σýννεφα για μεγÜλο διÜστημα της ζωÞς μου. ΜετÜ κατÜλαβα πþς στÞνονται τα παιχνßδια. Απü την Üλλη αυτü Ýχει και μια πßκρα, γιατß Ýχω χÜσει την εμπιστοσýνη μου. Δεν εμπιστεýομαι εýκολα», μου εξομολογεßται καθþς τον συναντþ και πÜλι στο γραφεßο του.
Απü τις 31 Αυγοýστου Ýχει ολοκληρωθεß η θητεßα του, αλλÜ παραμÝνει αμισθß στη θÝση του με παρÜταση μÝχρι να προκηρυχθεß εκ νÝου η θÝση του καλλιτεχνικοý διευθυντÞ. ΜÝχρι τüτε το Δημοτικü ΘÝατρο ΠειραιÜ εßναι στον αÝρα. «Νιþθω υπερÞφανα πικραμÝνος», μου ομολογεß üταν τον ρωτÜω τα συναισθÞματÜ του σÞμερα, ενÜμιση χρüνο μετÜ την ανÜληψη της θÝσης του καλλιτεχνικοý διευθυντÞ στο Δημοτικü ΘÝατρο ΠειραιÜ. «ΑισθÜνομαι üτι πραγματικÜ Ýχω υπερβεß τα üριÜ μου σε üλα τα επßπεδα. Πιστεýω üτι Ýγινε πραγματικÜ ü,τι καλýτερο μποροýσε να γßνει. ¸γιναν σημαντικÜ πρÜγματα με πÜρα πολý κüπο και δυσκολßες. Εßναι üμως η δομÞ και το πλαßσιο του θεÜτρου αυτοý που γεννοýσαν και γεννοýν γραφειοκρατικÜ εμπüδια», μου εξηγεß.
Η στÜση του νÝου ΔημÜρχου ΠειραιÜ, ΓιÜννη Μþραλη, απÝναντι στο Δημοτικü ΘÝατρο εßναι απολýτως θετικÞ, üπως μου επισημαßνει ο ΤÜκης ΤζαμαργιÜς. ¶λλωστε χÜρη στην επιμονÞ του Μþραλη Ýγινε τελικÜ πραγματικüτητα η παρÜσταση «ΠαρÜνομα φιλιÜ – Κüκκινα φανÜρια» σε σκηνοθεσßα του Νßκου ΜαστορÜκη, που παρουσιÜζεται αυτü το διÜστημα στο θÝατρο, αλλÜ πÝρασε απü συμπληγÜδες μÝχρι να κÜνει πρεμιÝρα. Το πρüβλημα üμως παραμÝνει. Το Δημοτικü ΘÝατρο ΠειραιÜ δεν απολαμβÜνει το αυτοδιοßκητο που απολαμβÜνει το Εθνικü ΘÝατρο και το ΚΘΒΕ, οýτε καν επωφελεßται κÜποιων λιγοστþν ευνοúκþν ρυθμßσεων που αφοροýν τα ΔΗΠΕΘΕ.
«Το πλαßσιο λειτουργßας εßναι θολü. Εßναι Ýνα θÝατρο, που ανÞκει στον ΔÞμο και διοικητικÜ ελÝγχεται απü το διοικητικü συμβοýλιο του ΟΠΑΝ (Οργανισμüς Πολιτισμοý, Αθλητισμοý και Νεολαßας), το οποßο αποτελεßται απü αιρετοýς. Δεν διοικεßται Ýτσι Ýνα θÝατρο», μου τονßζει ο ΤζαμαργιÜς, που καθημερινÜ Ýρχεται αντιμÝτωπος με Ýνα σωρü γραφειοκρατικÜ κολλÞματα. «Εßναι ανελÝητη η καθημερινüτητα εδþ με αποτÝλεσμα να μην μπορþ να Ýχω üραμα και να κοιτÜξω πιο μακριÜ. ¼ταν δεν ξÝρεις τι οικονομικÝς δυνατüτητες Ýχεις δεν μπορεßς να κÜνεις Ýναν σχεδιασμü για το μÝλλον» σχολιÜζει.
Παρ’ üλα αυτÜ στον ενÜμιση χρüνο που ηγεßται καλλιτεχνικÜ του Δημοτικοý ΘεÜτρου, το τελευταßο κατÜφερε να παρουσιÜσει δýο δικÝς του παραγωγÝς («ΚαβγÜδες στην Κιüτζα» σε σκηνοθεσßα Βασßλη Παπαβασιλεßου και «ΠαρÜνομα φιλιÜ – Κüκκινα φανÜρια» σε σκηνοθεσßα Νßκου ΜαστορÜκη), να φιλοξενÞσει σημαντικÝς παραστÜσεις σε συνεργασßα με το Εθνικü ΘÝατρο («Μεφßστο), την ΕθνικÞ ΛυρικÞ ΣκηνÞ («ΕρωτευμÝνος ΣοπÝν») και το ΦεστιβÜλ Αθηνþν («ΤετρÜς η ξακουστÞ»), αλλÜ και να πραγματοποιÞσει διεθνεßς μετακλÞσεις με πιο πρüσφατη αυτÞ του κορυφαßου σκηνοθÝτη και δραματουργοý Πßτερ Μπρουκ με την «ΚοιλÜδα των εκπλÞξεων».

www.fourtounis.gr«Εßμαι περÞφανος, γιατß υπÜρχει μßα σημαντικÞ μερßδα κοινοý που Ýχει επικροτÞσει τις επιλογÝς μας και το Ýργο που Ýχει γßνει εδþ. ΥπÞρχαν Üνθρωποι που Þρθαν για πρþτη φορÜ στο Δημοτικü ΘÝατρο ΠειραιÜ», μου λÝει ομολογþντας üτι η διοßκηση ενüς τüσο σημαντικοý θεÜτρου στην ΕλλÜδα σÞμερα παραμÝνει γοητευτικÞ, παρÜ τις αντιξοüτητες. «Σε μßα εποχÞ σκοτεινÞ, που αναζητÜς εναγωνßως Ýνα üραμα, εßναι τýχη να διοικεßς Ýνα τÝτοιο θÝατρο», παρατηρεß, για να προσθÝσει αμÝσως μετÜ: «Λειτοýργησα ως Πειραιþτης ιδεολογικÜ για το θÝατρο».
Και τþρα τι; «ΚαταρχÞν πρÝπει να γßνει η προκÞρυξη της θÝσης του καλλιτεχνικοý διευθυντÞ και επßσης πρÝπει να δοýμε τι θα γßνει με τα τμÞματα του γραφεßου τýπου και των τεχνικþν. ΜιλÜμε για συμβÜσεις που λÞγουν. ΕπομÝνως πρÝπει να δοýμε με ποιο τρüπο θα λειτουργÞσει αυτü το θÝατρο», μου εξηγεß επισημαßνοντÜς μου üτι εφüσον προχωρÞσει σε εýλογο χρονικü διÜστημα η διαδικασßα της προκÞρυξης τον αφορÜ να παραμεßνει στη θÝση του για τουλÜχιστον ακüμα Ýναν χρüνο.
ΘÝτει ωστüσο Ýνα συνολικüτερο ζÞτημα λειτουργßας του θεÜτρου. «Νομßζω üτι εßναι ζÞτημα βοýλησης. ΠρÝπει να αποφασßσουν τι θÝλουν να εßναι αυτü το θÝατρο. Να εßναι Ýνας χþρος εκδηλþσεων, Ýνας χþρος αποκλειστικÜ και μüνο για την τοπικÞ κοινωνßα; Σε αυτÞ την περßπτωση εßναι περιττÞ η ýπαρξη ενüς καλλιτεχνικοý διευθυντÞ. ¹ να υπÜρξει ως Ýνα θÝατρο που να αφορÜ την ευρýτερη περιοχÞ του Λεκανοπεδßου, üπως λειτοýργησε πÝρυσι και φÝτος; Αυτü φυσικÜ προûποθÝτει χρÞματα. Εßναι τερÜστια τα κüστη αυτοý του θεÜτρου», μου λÝει.
Τον ρωτÜω ποια εßναι αυτÜ που δεν Ýγιναν και θα Þθελε να κÜνει. «Θα Þθελα να εßχαμε καταφÝρει να ενεργοποιηθεß το ευρωπαúκü πρüγραμμα, που αφορÜ Ýνα πρüγραμμα επισκεψιμüτητας για παιδιÜ του δημοτικοý σχολεßου. Γενικüτερα δεν Ýγινε, üπως θα Þθελα, η σýνδεση του θεÜτρου με την εκπαιδευτικÞ κοινüτητα του ΠειραιÜ», παραδÝχεται και συνεχßζει: «Επßσης δεν δüθηκε και χþρος στους νÝους. Να εßμαστε ειλικρινεßς. Μην ξεχνÜμε üμως üτι Ýχουμε μüνο μßα σκηνÞ τερÜστιων απαιτÞσεων. Εκ των πραγμÜτων αναζητÜς παραστÜσεις με πιο προβεβλημÝνα πρüσωπα για να Ýχουν ανταπüκριση. Εμεßς εξαρτιüμαστε απü το ταμεßο. Δεν υπÜρχει πακτωλüς χρημÜτων απü πßσω».
www.fourtounis.gr«Κι Üλλα πρÜγματα δεν Ýχουν γßνει. Θα μποροýσε να εßχε λειτουργÞσει η βιβλιοθÞκη, να γßνουν μαθÞματα θεατρικÞς αγωγÞς, να κÜνουμε αφιερþματα για δημιουργοýς. Επßσης ελπßζω να νοικιαστεß το φουαγιÝ κÜτω, που εßναι Ýνας χþρος που μπορεß να αποφÝρει Ýσοδα. Να συνδεθεß ακüμη το θÝατρο με τον τουρισμü. ΠροσωπικÜ θα Þθελα üλο τον Ιοýλιο να παßζεται κÜθε πρωß μßα τραγωδßα εδþ», μου λÝει.
Στα επüμενα σχÝδια μÜλιστα του Δημοτικοý ΘεÜτρου εßναι η μετÜκληση απü την Κýπρο μßας Üκρως ενδιαφÝρουσας παρÜστασης του «Οιδßποδα ΤυρÜννου» για εφÞβους, με μüνο τÝσσερις ηθοποιοýς, σε σκηνοθεσßα Παναγιþτη ΛÜρκου. Απü την Κýπρο θα μας Ýρθει, κατÜ πÜσα πιθανüτητα, την Üνοιξη και «Το τρßτο στεφÜνι», που σκηνοθÝτησε ο ßδιος ο ΤζαμαργιÜς για λογαριασμü του Θεατρικοý Οργανισμοý Κýπρου (ΘΟΚ) και αυτü το διÜστημα παρουσιÜζεται εκεß Ýχοντας αποσπÜσει διθυραμβικÝς κριτικÝς.
«ΠαρÜ την παρουσßα δýο σπουδαßων πρωταγωνιστριþν του κυπριακοý θεÜτρου, της Αννßτας Σαντοριναßου και της ΣτÝλλας ΦυρογÝνη, πρüκειται για μßα δουλειÜ ομÜδας. ¼πως μου Ýχουν επισημÜνει üλοι, ο ΘΟΚ με αυτÞ την παρÜσταση Ýδωσε Ýνα μÜθημα λειτουργßας θιÜσου», μου αποκαλýπτει με περηφÜνια ο ΤÜκης ΤζαμαργιÜς κι εγþ ανυπομονþ να δω τη ματιÜ του πÜνω στο εμβληματικü αυτü Ýργο του ΤαχτσÞ.
Μου εκμυστηρεýεται μÜλιστα Ýνα ακüμα üνειρü του που θÝλει να κÜνει πραγματικüτητα σýντομα. «ΘÝλω να κÜνω τις «ΤρωÜδες», σε μετÜφραση του Τσαροýχη, επειδÞ αυτÞ η παρÜσταση δοξÜστηκε εδþ. Να γßνει αρχικÜ Ýξω σε συνεργασßα με το ΦεστιβÜλ Αθηνþν και τον ΟΛΠ και στη συνÝχεια να το φÝρουμε για μερικÝς παραστÜσεις μÝσα στο θÝατρο», μου λÝει.
Τον θαυμÜζω, γιατß μπορεß ακüμα να ονειρεýεται βιþνοντας καθημερινÜ μßα πραγματικüτητα, που στην καλýτερη περßπτωση σε στραγγßζει καλλιτεχνικÜ. Εκεßνος üμως αντιστÝκεται δημιουργικÜ. ºσως γιατß πÜνω απ’ üλα αγαπÜει τη δουλειÜ του, αγαπÜει και νοιÜζεται το Δημοτικü ΘÝατρο. «ΑνεξαρτÞτως αν θα εßμαι εγþ εδþ Þ üχι το 2015, αυτü που πραγματικÜ θα Þθελα για το Δημοτικü ΘÝατρο εßναι να μην επιστρÝψει σε φαινüμενα του παρελθüντος. Να βρει αυτü που του αξßζει. Η εμπειρßα που Ýχω αποκρυσταλλþσει απü κÜποιους σημαντικοýς ανθρþπους που μπÞκαν εδþ εßναι üτι Ýνιωσαν δÝος γι’ αυτü το θÝατρο. Εßναι το ωραιüτερο θÝατρο της ΕλλÜδας. Εßναι Ýνα κüσμημα. Εßναι σαν να Ýχεις κÜτι και να μην ξÝρεις πþς να το διαχειριστεßς», μου επισημαßνει και καταλÞγει: «Εýχομαι να υπÜρξει μßα απüφαση, που να εßναι δεσμευτικÞ για üλους μας για την ποιüτητα και την αξιοσýνη αυτοý του χþρου».