31ï Ðáíåëëçíßïõ Óõíåäñßïõ ÌáèçìáôéêÞò Ðáéäåßáò óôç ÂÝñïéá

Βασßλης Φουρτοýνης

ΠαρασκευÞ 17 Ïêôùâñßïõ 2014

http://www.fourtounis.gr/Η ΕλληνικÞ ΜαθηματικÞ Εταιρεßα (ΕΜΕ) σε συνεργασßα με το παρÜρτημα ΕΜΕ Ημαθßας διοργανþνουν το 31ο Πανελληνßου Συνεδρßου ΜαθηματικÞς Παιδεßας με θÝμα «ΠροκλÞσεις και ΠροοπτικÝς της ΜαθηματικÞς Εκπαßδευσης και ¸ρευνας στη διεθνοποιημÝνη, και ΔικτυακÞ ΕποχÞ», που θα γßνει στη ΒÝροια το τριÞμερο 7, 8 και 9 Νοεμβρßου 2014.
Περßπου 1000 μαθηματικοß ερευνητÝς και εκπαιδευτικοß θα συναντηθοýν και θα ανταλλÜξουν ιδÝες σε τρεις θεματικοýς Üξονες. Σε κÜθε Üξονα θα υπÜρξουν κεντρικÝς ομιλßες, ερευνητικÝς ανακοινþσεις και στρογγυλÜ τραπÝζια.
Ο πρþτος Üξονας αφορÜ στη μαθηματικÞ Ýρευνα και ο δεýτερος αφορÜ την μαθηματικÞ εκπαßδευση. Το κεντρικü ερþτημα εßναι με ποιον τρüπο πραγματοποιεßται σÞμερα η διασýνδεση της ελληνικÞς Ýρευνας και εκπαßδευσης με την ευρωπαúκÞ και τη διεθνÞ κοινüτητα; Εßναι γεγονüς πως οι διεθνεßς αλληλεπιδρÜσεις που πÜντοτε υπÞρχαν στη μαθηματικÞ Ýρευνα και στην εκπαßδευση, σÞμερα θÝτουν εντελþς νÝες δυνατüτητες αλλÜ και περιορισμοýς που επιδροýν με συγκεκριμÝνο τρüπο στα πανεπιστÞμια και στους ερευνητικοýς πüλους της ΕλλÜδας. Αντßστοιχες δυνατüτητες και περιορισμοß τßθενται στη μαθηματικÞ εκπαßδευση και στις εκπαιδευτικÝς πρακτικÝς στα σχολεßα.
Η ταχýτατη διεθνÞς δικτýωση, η πολλαπλüτητα των διεθνþν επιτροπþν, των περιοδικþν και των συνεδρßων δημιουργοýν Ýναν πελþριο χþρο επιστημονικþν ανταλλαγþν. Στον χþρο αυτü αναδýεται Ýνας πολλαπλÜσιος üγκος μαθηματικþν ιδεþν και νοητικþν κατασκευþν που καταγρÜφεται κυρßως ψηφιακÜ. Καλλιεργοýνται κατÜ συνÝπεια νÝες δεξιüτητες πρüσβασης, ανÜγνωσης, αξιολüγησης, κατηγοριοποßησης και εκπαιδευτικÞς αξιοποßησης. Οι δεξιüτητες αυτÝς εßναι ατομικÝς και συλλογικÝς, προûποθÝτουν σχÝσεις διαφÜνειας, εμπιστοσýνης και ικανüτητα δημιουργικÞς προσαρμοστικüτητας.
Τι συμβαßνει στην περßπτωση της ΕλλÜδας; Με ποιον τρüπο συνδÝονται οι επßσημες αποφÜσεις και οι ρυθμßσεις με το διεθνÝς περιβÜλλον; Τι συμβαßνει σε Üλλες ευρωπαúκÝς χþρες και παγκοσμßως;
Η ανÜπτυξη διεθνþν διακρατικþν συγκρßσεων και κριτηρßων αξιολüγησης συνδÝεται üλο και πιο Üμεσα με πηγÝς και συνθÞκες χρηματοδüτησης. Ποια εßναι η επιστημονικÞ εγκυρüτητα και συμμετοχÞ σε αυτÜ τα προγρÜμματα; Πüσο λαμβÜνονται υπüψη οι παρÜλληλες διεθνεßς δρÜσεις, üπως οι ΟλυμπιÜδες και οι τοπικÝς μαθηματικÝς κουλτοýρες; Με ποιο τρüπο διαμορφþνεται η εθνικÞ συμμετοχÞ και τι δυσκολßες αντιμετωπßζει η Ýνταξη των τοπικþν συνθηκþν και των εθνικþν στüχων σε αυτü το πολýπλοκο σýστημα επεξεργασßας δεδομÝνων και λÞψης αποφÜσεων; Πüσο οι ρυθμßσεις που τελικÜ υιοθετοýνται ενδυναμþνουν και πüσο απειλοýν την ελευθερßα του ερευνητÞ και την αυτονομßα του εκπαιδευτικοý των μαθηματικþν; Τι σημαßνουν οι τρÜπεζες θεμÜτων, οι αξιολογÞσεις και τα «τυποποιημÝνα πακÝτα μαθηματικÞς διδασκαλßας» που αποσυνδÝουν τη διδασκαλßα απü το αναλυτικü πρüγραμμα, απü τις συνθÞκες του μαθητÞ και απü τον εξειδικευμÝνο εκπαιδευτικü;
Ο τρßτος θεματικüς Üξονας αφορÜ την καινοτομικÞ δρÜση στην Ýρευνα και στην εκπαιδευτικÞ πρακτικÞ. Το πολýπλοκο και συνεχþς μεταβαλλüμενο δικτυακü, ψηφιακü και παγκοσμιοποιημÝνο περιβÜλλον Ýρευνας και διδασκαλßας δημιουργεß αφενüς τη δυσκολßα κεντρικοý σχεδιασμοý και συντονισμοý, αφετÝρου την ευκολßα Üμεσης ατομικÞς πρüσβασης σε σημαντικÝς μαθηματικÝς πηγÝς και σε τρüπους παρουσßασης της μαθηματικÞς γνþσης. Απü αυτÞ τη φαινομενικÞ αντßφαση αναδýεται Ýνας νÝος τýπος δημιουργικþν πρακτικþν στην Ýρευνα και στην εκπαßδευση, που συχνÜ συνδυÜζεται σε μορφÝς διερευνητικÞς μÜθησης. Μια σειρÜ εισηγÞσεων θα παρουσιÜσουν τÝτοιου τýπου καινοτομικÝς προτÜσεις που ενδιαφÝρουν üλο και περισσüτερο τις αποκεντρωμÝνες δρÜσεις των ελλÞνων μαθηματικþν.
Στο συνÝδριο θα συμμετÜσχουν αξιüλογοι και σημαντικοß ερευνητÝς απü το χþρο των Μαθηματικþν, ¸λληνες και ξÝνοι, μεταξý Üλλων:

  • Arzarello Ferdinando (University of . Torino) Μαθηματικüς και ΕρευνητÞς της ΜαθηματικÞς Εκπαßδευσης, Πρüεδρος της ICMI (International Commission on Mathematical Instruction), της ΙταλικÞς ΕθνικÞς ΕπιτροπÞς για τη ΜαθηματικÞ Εκπαßδευση, Αντιπρüεδρος της ΕυρωπαúκÞς ΜαθηματικÞς Εταιρεßας.
  • Dhombres Jean (Centre Alexandre Koyre, Paris) Μαθηματικüς και Ιστορικüς των Επιστημþν, Ομüτιμος ΔιευθυντÞς Ερευνþν του CNRS (Εθνικü ΚÝντρο ΕπιστημονικÞς ¸ρευνας) και ΔιευθυντÞς Σπουδþν στο Centre Alexandre Koyre της EHESS (Ανþτατη ΣχολÞ Κοινωνικþν Επιστημþν).
  • Gustafson Karl, (University of Colorado Boulder ) Μαθηματικüς, ΚαθηγητÞς στο ΤμÞμα Μαθηματικþν του ΠανεπιστÞμιο του Colorado Boulder
  • ΤζεκÜκη ΜαριÜννα (ΚαθηγÞτρια, ΑριστοτÝλειο ΠανεπιστÞμιο Θεσ/νικης) Μαθηματικüς)
  • ΧασÜπης ΔημÞτρης (ΚαθηγητÞς, Εθνικü και Καποδιστριακü ΠανεπιστÞμιο Αθηνþν ΤμÞμα ΤΕΑΠΗ)
  • Παπαναστασßου Νικüλαος, (ΚαθηγητÞς, Εθνικü και Καποδιστριακü ΠανεπιστÞμιο Αθηνþν,τμÞμα Μαθηματικþν)
  • Παπασταυρßδης Σταýρος, (Ομüτιμος καθηγητÞς, Εθνικü και Καποδιστριακü ΠανεπιστÞμιο Αθηνþν, τμÞμα Μαθηματικþν)

Επßσης θα υπÜρξουν και τα παρακÜτω ΣτρογγυλÜ ΤραπÝζια που θα συζητηθοýν επßκαιρα θÝματα των Μαθηματικþν:

1ο Στρογγυλü τραπÝζι
ΘÝμα: «Διεθνεßς κατευθýνσεις και ΕλληνικÞ παρουσßα στην Ýρευνα των Μαθηματικþν»
ΣυντονιστÞς: Αντωνßου ΙωÜννης, ΚαθηγητÞς του ΑΠΘ
ΕισηγητÝς: α) ΒλÜμος Παναγιþτης, αναπληρωτÞς ΚαθηγητÞς του Ιονßου Πανεπιστημßου β) Καλογερüπουλος Γρηγüρης, ομüτιμος καθηγητÞς του ΕΚΠΑ γ) Karl Gustafson, καθηγητÞς στο ΠανεπιστÞμιο Colorado και δ) ΧαραλÜμπους ΧαρÜ, καθηγÞτρια του ΑΠΘ.

2ο Στρογγυλü τραπÝζι
ΘÝμα: «Η ταυτüτητα της ΕλληνικÞς ΜαθηματικÞς Εκπαßδευσης - το διεθνÝς, πλαßσιο»
ΣυντονιστÝς: α) ΔημÜκος Γεþργιος, καθηγητÞς ΕΚΠΑ και β) ΚαλαβÜσης Φραγκßσκος, καθηγητÞς Παν/μßου Αιγαßου
ΕισηγητÝς: α) ΤυρλÞς ΙωÜννης,, καθηγητÞς Δ.Ε β) Φερεντßνος Σπýρος,, επßτιμος Σχολικüς Σýμβουλος γ) ΒλÜχος ΘανÜσης, καθηγητÞς Δ.Ε δ) ΧατζηπαντελÞς Θεüδωρος, καθηγητÞς ΑΠΘ ε) Καρκοýλιας Γεþργιος, επßτιμος Σχολικüς Σýμβουλος, στ) Ποýλος Γεþργιος, Σχολικüς Σýμβουλος.

Επßσης θα γßνει ειδικÞ εκδÞλωση για τα ΧαρισματικÜ παιδιÜ με συντονιστÞ τον κ. Αντωνßου ΙωÜννη, καθηγητÞ ΑΠΘ και ΕισηγητÝς: α) ΤυρλÞ ΙωÜννη, β) Ασβεστüπουλο ΕλευθÝριο, καθηγητÝς Δ.Ε.
Το 31ο ΣυνÝδριο τελεß υπü την αιγßδα της Α.Ε. του ΠροÝδρου της Δημοκρατßας κ. ΚÜρολου